Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.
70₺
+ KDV
Kullandıkça Öde
125₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
18₺ daha hesaplı
190₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
108₺ daha hesaplı
425₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
330₺ daha hesaplı
725₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
810₺ daha hesaplı
1.650₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
2.220₺ daha hesaplı
3.000₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
4.800₺ daha hesaplı
Gönderilen veya alınan her elektronik fatura 1 e-kontör değerindedir.
Paraşüt aboneliğinizi başlatarak kullanabileceğiniz e-kontör paketlerinin kullanım süresi 12 ay ile sınırlıdır.
5000 üzeri kontör alımlarınızda bizimle iletişime geçiniz.
Her ikisi de elektronik belge olup aralarında temel bir farklılık söz konusudur. e-Fatura mükellefi sadece e-fatura kullanan firmalara e-fatura gönderebilir. e-Arşiv fatura ise e-fatura sistemine kayıtlı olmayan firmalara ve tüketicilere elektronik ortamda kesilen belge türüdür.
Evet. e-Fatura sistemine geçtikten sonra e-fatura kullanıcılarına e-fatura, e-fatura kullanıcısı olmayan işletmelere ve şahıslara ise e-arşiv fatura kesebilirsiniz. e-Arşiv kullanmayıp e-fatura kullanıcısı olan işletme sahipleri, e-fatura kullanmayan müşterilerine matbu fatura kesebilir.
e-Fatura kullanıcısı olduğunuz halde müşteriniz e-fatura sistemine kayıtlı değilse veya müşteriniz son tüketici ise e-arşiv fatura kesmek gerekir.
2022 yılına kadar e-arşiv fatura kesebilmek için e-fatura sistemine kayıtlı olunması gerekiyordu. Fakat GİB tarafından yapılan son düzenlemeye göre, özel entegratörler üzerinden e-arşiv gönderebilmek için zorunlu tutulan e-fatura kullanıcısı olma şartı kaldırıldı. Böylece GİB tarafından, 4.400 TL ve 5.000 TL fatura hadleri için özel entegratörlere de e-faturaya geçmeden e-arşiv fatura kesebilme ehliyeti verildi. Özetle, e-fatura kullanıcısı değilseniz GİB Portal entegrasyonu sayesinde e-arşiv faturanızı kesebilir ve müşteriniz ile paylaşabilirsiniz.
e-Arşiv fatura kesme limiti GİB’in belirlediği şartlar dahilinde vergi mükelleflerine günlük 5.000 TL'den 4.400 TL'ye vergi mükellefi olmayanlara bir günde kesilen 30.000 TL'den 5.000 TL'ye çekildi.
e-Arşiv fatura, e-fatura kullanmayan işletmelere ve son tüketiciye elektronik ortamda kesilen fatura türüdür. e-Arşiv fatura kesme uygulaması ise, bu fatura türünün GİB onaylı özel entegratörler veya GİB Portal aracılığıyla elektronik ortamda düzenlenmesi ve müşteriye ulaştırılmasını sağlayan sistemdir. Daha fazla bilgi sahibi olmak için, uygulamalar arasında e-arşiv fatura düzenleme adımlarının karşılaştırmasını yaptığımız yazımıza göz atabilirsiniz.
İnternet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan firmalardan/firmalar arasında cirosu 5 milyon TL ve üzeri olanların e-arşiv fatura düzenlemesi zorunludur. Ayrıca, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL ve üzeri, vergi mükellefi olanlar için ise GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırı olan 4.400 TL ve üzeri tutarlar için e-arşiv fatura kesmek zorunlu tutulmuştur.
e-Arşiv fatura düzenleme programı başvurusu için iki alternatif vardır: Bunlardan ilki Paraşüt gibi özel entegratör yoluyla yapılan başvurudur. İkincisi ise GİB Portal’dır. Paraşüt e-arşiv fatura uygulamasına dair tüm başvuru süreçlerini en hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. e-Arşiv faturaya başvuru adımlarını kullanım kılavuzumuzdaki yazımız aracılığıyla takip edebilirsiniz.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenen e-arşiv faturalara ait muhafaza ve ibraz işlemleri mükelleflerin sorumluluğundadır. Yani, e-faturada olduğu gibi e-arşiv faturada da Başkanlık e-faturaların GİB sunucularında saklanmasını taahhüt etmez. Bu nedenle düzenlediğiniz e-arşiv faturalarınızı e-Belge Portali üzerinden elektronik olarak indirilmeli veya kağıt çıktı alınarak saklamalısınız.
GİB, tarafından e-faturaların saklanmasına dair bir hizmet verilmemektedir. Fakat, Paraşüt ile e-faturalarınız 10 yıl boyunca saklanır. Vergi Usul Kanunu'na göre saklama zorunluluğu e-faturanın düzenlendiği ya da alındığı yılı takip eden beş yıl, Türk Ticaret Kanunu açısından ise on yıldır. Aynı durum e-arşiv fatura için de geçerlidir.
Bu sorunun cevabı GİB ve özel entegratörlere göre farklılık gösterebilir. GİB e-Arşiv Portal üzerinden e-arşiv faturasının iptali yoktur. Fakat, Paraşüt’te her şeyin kolay bir yolu olduğu gibi e-arşiv fatura iptali de vardır. Herhangi bir sebepten dolayı e-arşiv faturanızı iptal etmek isterseniz bunu Paraşüt üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. e-Arşiv faturası, resmileşmesinden sonraki 7 gün içinde iptal edilebilir. Ancak resmileşme tarihinin üzerinden 7 gün geçtiyse e-arşiv faturanın iptal edilmemesini öneririz.
Paraşüt ile sadece birkaç adımda! Paraşüt hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol tarafta yer alan menüden “Fatura” sekmesine gidiniz. İptal etmek istediğiniz faturayı seçip sayfanın sağ üstünde yer alan “Düzenle” butonunun altındaki “İptal Et” seçeneğine tıklayınız. İşte bu kadar basit 😊 Bu ve daha diğer hizmetlerimizi keşfetmek için hemen şimdi deneme hesabı oluşturarak 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
e-Belge çözümlerindeki amaçlardan biri de belge düzenlemedeki birtakım usulsüzlüklerin önüne geçmek. Bu nedenle e-arşiv veya e-fatura geriye dönük kesilir mi sorusunun cevabı hayır, kesilemez olacaktır. Ancak Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-arşiv fatura ve e-fatura, matbu faturada da olduğu gibi, en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilir.
GİB’in ilgili sayfasından e arşiv sorgulama işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. e arşiv fatura görüntüleme ve sorgulamaya dair detaylı bilgiye "e-Arşiv sorgulama işlemi nasıl yapılır?" adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Paraşüt’ün abonelik sisteminde kullanıcılar, ön ödemeli sunulan e-kontör paketleri ile e-fatura ve e-arşiv fatura gönderimlerini gerçekleştirirler. Bir e-fatura veya e-arşiv gönderimi, 1 e-kontördür. Paraşüt aboneliğinizi başlatarak kullanabileceğiniz e-kontör paketlerinin kullanım süresi 12 ay ile sınırlıdır. Paraşüt hesabınız içerisinden kredi kartı ile kontör satın alabileceğiniz gibi, ilgili hesaba havale/EFT yaparak da e-kontör alabilirsiniz. Şayet, “Ben e-fatura ve e-arşiv fatura geçişleriyle uğraşmadan oturduğum yerden e-fatura ve e-arşiv fatura kullanıcısı olmak istiyorum” derseniz Anahtar Teslim e-Dönüşüm hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.
e-Fatura kullanan mükellefler kağıt fatura kesemezler. e-Fatura kullanıcıları bu nedenle e-arşiv faturaya geçmeleri gerekip artık kağıt fatura yerine bütün müşterileri için elektronik fatura kullanmalılardır.
İletişim bilgilerinizi bırakın, elektronik fatura danışmanımız sorularınızı yanıtlasın.