Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.
*Mali Mühür veya e-imza bekleme süresi hariç.
Kolayca makbuz kesin, yazdırın ve gönderin.
Müşteri ve tedarikçilerinizin bakiyesini takip edin.
Gelir ve giderlerinizi takip edin, raporlayın.
Hesap hareketleriniz otomatik olarak Paraşüt’e aktarılsın.
İhtiyacınız olan tüm raporlar elinizin altında.
Müşterilerinize kredi kartı ile ödeme seçeneği sunun.
65₺
+ KDV
Kullandıkça Öde
115₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
18₺ daha hesaplı
175₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
100₺ daha hesaplı
375₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
325₺ daha hesaplı
650₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
767₺ daha hesaplı
1500₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
2.065₺ daha hesaplı
2725₺
+ KDV
50 e-kontöre göre
4.455₺ daha hesaplı
e-Serbest Meslek Makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği dijital bir evraktır. Yapılan işin sermayeye dayalı değil mesaiye dayalı olduğu, kişisel bilgi ve beceri gerektiren, bir kuruluşa bağlı olmadan bağımsız olarak çalışılan ve serbest meslek erbabı kabul edilen mesleklere mensup kişiler, e-SMM hizmetine geçiş yaparak e- serbest meslek makbuzu kesebilir. (Örnek: Avukat, mali müşavir, doktor, diş hekimi, veteriner...)
509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile serbest meslek makbuzlarının elektronik ortamda oluşturulması, muhafaza ve ibraz edilmesiyle ilgili yapılan düzenleme ile 30 Haziran 2020’den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi. Böylece, vergi mükellefi olan serbest meslek erbapları ciro limitine bakılmaksızın elektronik belge kapsamına alınmış oldu. Serbest meslek erbaplarının işe başladıkları tarihi takip eden üç ayın sonuna kadar e-serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapması zorunlu tutuldu.
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) kesmek için öncelikle e-imza veya mali mühre sahip olmanız gerekir. Ardından özel entegratörler veya GİB portal üzerinden e-SMM kesebilirsiniz. Öncelikle bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti bildiriminde bulunmalısınız. Belgede müşteri adı-soyadı, müşterinin vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası ve müşteri adres bilgilerini eklemelisiniz. Aynı zamanda ücret bilgisi, düzenleme tarihi, saati ve dakikayı da belgede bulunmalıdır. Paraşüt’te daha hızlı ve kolay e-SMM düzenlemek için buradan bilgi alabilir, dilerseniz 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
İster GİB Portal e-SMM uygulaması ile isterseniz de özel entegratör uygulamaları ile e-SMM kesin, mali mühür temin etmeniz gerekmektedir. GİB Portal üzerinden e-SMM kesecekseniz mali mühür ya da e-imzanızın her zaman bilgisayarınıza takılı olduğuna dikkat etmelisiniz. Paraşüt’te ise mali mührünüzü alıp aboneliğinizi başlattığınız anda kullanıcı bilgileri ve şifreniz ile uygulamaya kolayca giriş yapabilir, mali mührünüz yanında olmasa bile dilediğiniz yerden e-SMM kesip müşterilerinizle paylaşabilirsiniz.
e-Serbest meslek makbuzu, hizmet tamamlandıktan ve tahsilat yapıldıktan hemen sonra düzenlenmelidir.
e-SMM’de faturadakinden daha farklı bir işleyiş söz konusudur. Geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilirken, e-SMM’de tahsilat esası geçerlidir. Tahsilat yapıldığı anda makbuz düzenlenmesi zorunludur.
e-SMM iptali için yasal süre olan 7 gün içerisinde iptal gerçekleşebilir. GİB Portal üzerinden e-belge iptal/itiraz sisteminden iptal talebi oluşturabilirsiniz. Paraşüt üzerinden e-SMM düzenlemek kadar iptal etme işlemi de kolaylıkla yapılır. e-Serbest meslek makbuzunuzu iptal ettiğinizde, iptal bildirimini sizin yerinize Paraşüt yapar ve iptal işlemi çok daha hızlı ve pratik gerçekleşir.
e-Serbest meslek makbuzunuzu sorgulamak için öncelikle e-Serbest meslek makbuzu sorgulama sayfasına giriş yapın. Ardından; Satıcı vergi kimlik numarası veya kimlik numarası, serbest meslek makbuzu no, brüt ücret ve güvenlik kodu bilgilerini girin. Açılan sayfada serbest meslek makbuzu sorgulama sonrası mevcut bilgiler çıkacaktır.
Ne yazık ki tek bir Paraşüt hesabı üzerinden hem SMM hem de fatura kesmek mümkün değil. İki hizmeti de kullanabilmek için iki farklı Paraşüt hesabının oluşturulması gerekmektedir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız daha fazla bilgi almak için destek@parasut.com e-posta adresine yazabilir ya da 0 212 963 00 20 numaralı telefondan hafta içi 09.00 - 18.00 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.
Paraşüt e-serbest meslek makbuzuna geçişte herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti yoktur. e-Serbest Meslek Makbuzu kullanıcısı olabilmek için Paraşüt aboneliğinizi başlatmanız ve gerekli olan mali mührü temin etmeniz gerekmektedir (Şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile de başvuru yapabilir). Paraşüt aboneliğinizi başlatıp, e-SMM aktivasyonunuz tamamladıktan sonra e-serbest meslek makbuzu gönderip alabilmek için ön ödemeli e-kontör paketlerimizden satın alarak elektronik ortamda serbest meslek makbuzu gönderip almaya başlayabilirsiniz. Dijital belge başına kuruşlar seviyesine inen bir meblağ ödeyerek tüm sürecinizi tamamen dijital olarak yönetebilirsiniz.
Paraşüt'te GİB standartlarına uygun olarak e-Serbest Meslek Makbuzu kesmek, düzenlemek ve paylaşmak çok kolay. Eğer Paraşüt hesabınız yoksa Paraşüt hesabınızı oluşturma aşamasında Evrak Türü seçeneğinde Serbest Meslek Makbuzu'nu işaretlemeniz gerekmektedir. Ardından Paraşüt uygulaması içerisinden Uygulamalar > e-Mikro Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Entegrasyonu'nu seçerek işlemlerinize başlayabilir, adımları takip ederek kolayca e-SMM'ye geçiş yapabilirsiniz.
Evet. Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en temel fark, serbest meslek makbuzundaki stopaj kesintisidir. Faturada stopaj yokken, serbest meslek makbuzunda %20 oranında stopaj ödenir. Bu nedenle, her iki belgede de bulunan KDV’nin yanında serbest meslek erbaplarının stopajı da hesaba katmaları gerekir.
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) düzenlemek için e-imza sertifikası almanız gereklidir. e-İmza, e-SMM belgelerinin güvenli ve hukuki olarak geçerli olmasını sağlar. Bu nedenle, bütün e-belge geçişlerinde olduğu gibi, e-SMM için de e-imza ya da mali mühür şartı aranır.
Eğer mevcut durumda Paraşüt'te fatura kesiyorsanız, elektronik makbuz kesmeye başlamak için destek ekibimize ulaşmanız gerekmektedir. Benzer şekilde Paraşüt üzerinden makbuz kesmeye başladığınız zaman işlem yaptığınız evrak türünü değiştirmek isterseniz destek@parasut.com adresinden ya da 0 212 963 00 20 numaralı telefondan destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Serbest meslek makbuzu, ücret tahsili yapıldığının bir ispatı olarak her ne kadar fatura veya fiş ile benzerlik gösterse de kullanıcılarının bulunduğu sektör ve yaptığı iş bakımından faturadan farklıdır. Eğer siz de serbest meslek kazancı elde ediyor, bir işvereniniz olmadan sermaye yerine çalışma saatlerinizi ön planda tutarak çalışıyorsanız ve verdiğiniz hizmeti işveren adına değil, kendi adınıza yapıyorsanız serbest meslek erbabısınızdır. Bu nedenle fatura değil, serbest meslek makbuzu kesmeniz gerekmektedir. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Paraşüt ile e-Serbest meslek makbuzu hizmetine mali mühür veya e-imza başvurunuzu yaptıktan sonra sadece 30 dakika içinde geçiş yapabilir, uğraştırıcı süreçler içine girmeden e-SMM kolaylığından faydalanabilirsiniz. Paraşüt uygulaması ile makbuzlarınızı; internet bağlantınız olan her yerden oluşturabilir, noter onayı, elle doldurma, imzalama, kaşeleme ve kargo ile uğraşmadan müşterileriniz ve mali müşaviriniz ile anında paylaşabilir, fiziksel olarak arşivlemeye gerek duymadan dijital ortamda saklayabilir ve aradığınızı kolayca bulabilirsiniz.
Müşterinizin vergi mükellefi olmaması durumunda stopajsız serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz. Makbuzda sadece KDV oranını işleyebilirsiniz. Bu durum dışında serbest meslek makbuzu kesilirken %20 oranında stopaj hesabı yapılmalıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2019 yılında yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde 2023 yılı için de geçerli olan e-SMM zorunluluğunun kapsamı açıkça belirtilmiştir. 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunlu oldu.
Faaliyetine yeni başlayan serbest meslek erbapları için e-SMM'ye geçiş süreci, işe başlama tarihini takip eden üçüncü ayın sonuna kadardır. e-Serbest meslek makbuzunun belirtilen tarih aralığında düzenlenmemesi sonucu usulsüzlük cezası verilir.
Vergi Usul Kanunu'na göre e-Serbest Meslek Makbuzlarınızı 10 yıl boyunca saklamanız gerekir. Vergi dairelerinin incelemesi veya denetimi durumunda e-SMM belgelerine ihtiyaç duyulabileceğinden, belgelerin bu süre boyunca güvenli bir şekilde saklanması önemlidir. Ayrıca, e-SMM belgelerinin dijital olarak saklanması da mümkündür, ancak bu durumda da 10 yıl boyunca erişilebilir ve okunabilir olmaları gerekir. Paraşüt’te makbuzlarınız dijital ortamda güvenle arşivlenir. Bu sayede makbuz saklama iş yükü ve maliyetinden kurtulur, istediğiniz zaman eski makbuzlarınıza rahatça ulaşabilirsiniz.
Serbest meslek makbuzunda bulunması gereken zorunlu bilgiler şu şekildedir. Serbest meslek erbabının isim, adres, vergi dairesi bilgileri, serbest meslek erbabının vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası, müşterinin isim ya da unvanı, adresi, kişi vergi mükellefi ise vergi dairesi bilgisi, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası, alınacak ödemenin miktarı, KDV ve stopaj bilgileri, belge numarası, saat ve dakika dahil olmak üzere belgenin düzenlenme tarihi.
Serbest meslek makbuzu vergi hesaplamasını buraya tıklayarak kolaylıkla yapabilirsiniz.
e-Serbest meslek makbuzlarında logo kullanımı ile ilgili bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak dileyen serbest meslek erbapları logolarını belge üzerinde kullanabilirler. Bu durum size bağlı.
Evet kullanılabilir. E-SMM kesebilmek için e-fatura kullanıcısı olma şartı aranmaz.
Aktivasyon aşamasından sonra, elektronik serbest meslek makbuzu gönderip almak için e-kontör satın alıp kullanabilirsiniz. Gönderilen veya alınan her e-smm, e-fatura ve e-arşiv bir e-kontör değerindedir. Paraşüt aboneliğinizi başlatarak kullanabileceğiniz e-kontör paketlerinin kullanım süresi 12 ay ile sınırlıdır.
Mevcut e-kontör paketlerimizden herhangi birini satın almak isterseniz yukarıdaki KDV dahil fiyatlar geçerlidir. İster Paraşüt hesabınız içerisinden kredi kartı ile, ister EFT / Havale yoluyla bu paketlerden herhangi birini satın alabilirsiniz.
Havale bilgileri için buraya tıklayınız.
İletişim bilgilerinizi bırakın, elektronik fatura danışmanımız sorularınızı yanıtlasın.
Paraşüt abonesiyseniz bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.