Paraşüt ekibi olarak, kurulduğumuz ilk günden itibaren siz kullanıcılarımızın ön muhasebe yönetimini kolaylaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Geçmişten bugüne ise size yardımcı olacak yüzlerce içerik ürettik. Bu eski içeriklerimizden bazılarını daha rahat okuyabilmeniz için kapsamlı bir kılavuz haline getirdik. Aşağıdaki listeden ilginizi çeken herhangi bir maddeye tıklayarak ilgili içeriği okuyabilirsiniz. Keyifle okumanız dileğiyle...
- Paraşüt’te e-Posta Ayarları Nasıl Yapılır?
- Verilerinizi Paraşüt’e Aktarmak
- Kullanıcı Yönetimi ve Kullanıcı Davet Etmek
- Paraşüt ile İlk Faturanızı Kesmek
- Kolayca Profesyonel Fatura Yazdırma
- Fatura İptal ve İade İşlemleri
- Paraşüt'te toplu işlemler nasıl yapılır?
- Tahsilatları ve Nakit Akışını Yönetmek
- Gelir Gider Takibi Yaparken Veri Girişini Kolaylaştırmak
- Fatura Keserken %70 Zaman Kazanmak
- Finansal Operasyonu Birlikte Yaparak İşleri Hızlandırmak
- Finansal Raporlarınızı Detaylandırmak
- Firma ve Kişisel Bilgilerinizi Düzenlemek
- 1 Saniyeden Kısa Sürede İşletmenizin Karlılığını Görebilmek
- Giderlerinizi Sağlıklı Takip Edebilmek
- Kafe ve Restoranlar için Paraşüt ile Gelir Gider Takibi
- Kasa ve Banka Hesaplarınızı Yönetmek
- Kategori ve Etiketler Nasıl Kullanılır?
- Paraşüt ile maaş planı oluşturmak
- Müşteri ve Tedarikçiler ile Fatura Paylaşmak
- Paraşüt'te e-posta ile fatura paylaşmak
- Filtrelerle Faturalarınızı Çok Daha Kolay ve Hızlı Yönetin
- Paraşüt'te Hesap Ekstresi Oluşturmak
- Paraşüt üzerinden e-Fatura göndermek
- e-Fatura nasıl gönderilir?
Paraşüt’te e-posta ayarları nasıl yapılır?
Çılgın e-posta trafiğinin içinde sizin de deliye döndüğünüzden eminiz. Bu nedenle Paraşüt e-postalarını sizin uygulamadan maksimumda fayda sağlamanız ve zaman kazanmanız için hazırlıyoruz.
Paraşüt e-postalarını kaçırırsanız nelerden haberiniz olmaz?
1. Önemli Uyarılar
• Tahsilat ve Ödemelerinizin Vadesi Geldiğinde
Paraşüt’ün kullanıcılarına sunduğu en önemli avantajlardan biri haftalık ve günlük tahsilat ve ödeme hatırlatmalarıdır. Bu e-postalar sayesinde “Kimden ne zaman ne alacaktım, kime ne gönderecektim?” diye, kaygı duymanıza gerek kalmaz.
• Tekrarlayan Faturalarınız Otomatik Oluşturulduğunda
Düzenli kestiğiniz faturalarınızı kaçırmamak için Paraşüt’te tekrarlayan fatura emri verdiyseniz, günü gelen fatura oluşturulduğunda size e-posta ile bilgi veriyoruz. Böylece, faturalarınızı kesmek için gecikme ihtimaliniz kalmıyor.
• Faturanıza Özel Bir Yorum Yapıldığında
Faturalarınızı paylaştığınızda,müşterileriniz o faturaya özel bir not yazabilir. Bu durumda, Paraşüt’e giriş yapmamış bile olsanız, gönderdiğimiz e-posta ile bu notları kaçırmanızı engelliyoruz.
• Kredi Kartı ile Online Tahsilatınız Gerçekleştiğinde
Paraşüt’te kredi kartı ile online tahsilat özelliğini aktive ederek ödeme aldığınızda da anında e-posta ile sizi bilgilendiriyoruz.
• Elektronik Fatura Bilgilendirmeleri
Elektronik Fatura aldığınızda sizi bilgilendiriyoruz. Gönderdiğiniz elektronik fatura kabul ya da ret edildiğinde yine e-posta ile size bildirimde bulunuyoruz.
2. Yeni Geliştirdiğimiz Özellikler
Paraşüt sürekli geliştirilen bir uygulama, size gönderdiğimiz e-postalar sayesinde geliştirdiğimiz özelliklerden anında haberdar olmanızı ve bu özelliklerden nasıl yararlanabileceğinizi en iyi biçimde öğrenmenizi sağlıyoruz.
3. Ücretsiz Deneme Sürenizde Bilgilendirmeler
• Ücretsiz deneme süreniz boyunca, Paraşüt’le ihtiyaçlarınızı nasıl giderebileceğinizi ve Paraşüt’ü nasıl kullanabileceğinizi anlatan bilgilendirme e-postaları gönderiyoruz.
4. Aboneliğinizle İlgili Bilgilendirmeler
• Paraşüt’te ücretsiz deneme süresi içinde paketinizi seçebilirsiniz. Deneme sürenizin kalanını seçtiğiniz paket süresine ekliyor ve aboneliğinizi başlatıyoruz. Paketiniz ile ilgili bilgileri ve bir sonraki ödeme tarihini size e-posta ile gönderiyoruz.
• Kredi kartı ile abone olduysanız, siz iptal etmediğiniz sürece otomatik yeniliyoruz. Aboneliğinizin her yenilenişinde e-posta ile bilgi veriyoruz. Günü gelen ödemeniz bir haftalık hoşgörü süresi boyunca çekilemediği zaman, size e-posta gönderiyoruz.
5. İşinizi Büyütecek Bilgiler
Blogumuzda bir önceki ay neler üstüne yazdık, işinizi geliştirmeniz için uzman bilgileri, düzenlediğimiz ücretsiz demolarla ilgili bilgiler, Paraşüt’ten en iyi yararlanma yolları ve önemli duyurularımız da ayda bir kere gönderdiğimiz “Paraşüt’te bu ay” başlığıyla posta kutunuzda.
Zamanın en büyük değer olduğunu biliyoruz, sizlerin işiniz kolaylaştırıp, zaman kazanmanız için e-postalarımızla da yanınızdayız. “Profil” sayfanızdan e-posta ayarlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.
Verilerinizi Paraşüt’e Aktarmak
Paraşüt’ü hızlı bir şekilde kullanmaya başlamanız için önce geçmiş, güncel fatura ve carilerinizi aktarmanızı öneririz. İçeri aktar özelliğimizi kullanarak bütün verilerinizi kolayca Paraşüt’e aktarabilir, birkaç dakika içerisinde Paraşüt’ü kendi verileriniz ile kullanmaya başlayabilirsiniz.
• İlk olarak carilerinizin bilgilerini içeri aktarın
Faturalarınızı aktarmadan önce carilerinizin, yani müşteri ve tedarikçilerinizin, bilgilerini toplu olarak Paraşüt’e girişini yapmalısınız. Müşteri ve Tedarikçi sayfasının aşağısındaki içeri aktarma bölümünden “içeri aktarma şablonunu” indirip, carilerinizin bilgilerinin girişini yapabilirsiniz. Excel’i doldurduktan sonra yine aynı sayfadan içeri aktarma şablonunu Paraşüt’e yükleyip bilgilerin girişini sağlayabilirsiniz.
• Daha sonra satış faturalarınızı aktarın
Carilerinizin bilgilerini girdikten sonra bütün satış faturalarınızı sisteme toplu şekilde ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde Satışlar bölümünden satış faturaları içeri aktarma şablonunu bilgisayarınıza indirip, fatura bilgilerinin girişini yapabilirsiniz. Excel’i kullanarak faturanın kalemlerini, ürün fiyat ve vergi bilgilerini aynı zamanda faturanın kategori bilgisini ekleyebilirsiniz.
Bütün satış faturalarınızı Excel’e ekledikten sonra Paraşüt’e doldurduğunu satış faturaları şablonunu yükleyebilirsiniz. Yüklenen şablondaki bilgileri sistemimiz kontrol eder ve sizin onayınıza sunar. Bilgiler onaylandıktan sonra bütün satış faturalarınız sisteme girilmiş olur.
• Son olarak giderlerinizi aktarın
Cari ve satış faturalarını aktardıktan sonra bütün giderlerinizi de toplu şekilde Paraşüt’e aktarabilirsiniz. Alış faturalarınızı ve harcamalarınızı ayrı içeri aktarım şablonlarını kullanarak girişlerini yapabilirsiniz. Diğer aktarımlarda olduğu gibi bütün girişleri yaptıktan sonra şablonları dolu şekilde Paraşüt’e yükleyip içeri aktarımı tamamlayabilirsiniz.
Bu adımları takip ettiğiniz takdirde Paraşüt mevcut bilgilerinize sahip olacaktır. Siz de Paraşüt’ü kullanarak şirketinizin gelir gider takibini yapmaya başlayabilirsiniz.
Kullanıcı Yönetimi ve Kullanıcı Davet Etmek
Paraşüt’le ön muhasebenizi kolaylıkla yönetirken çalışanlarınızı Paraşüt’e davet edebilir, şirketinizin finans yönetimini yaparken çalışanlarınızı bu sürece dahil edebilirsiniz.
Veri Girişlerini Yaparken Destek Alın
Ekip arkadaşlarınızı Paraşüt’e davet edin, veri girişini sadece siz yapmayın. Kullanıcı olarak eklediğiniz kişiler herhangi bir bilgisayar, telefon veya tabletten ister ofiste ister evde Paraşüt'e giriş yaparak veri takibi yapabilirler.
Farklı Yetkilendirmelerle Hesapları Yönetin
Oluşturduğunuz kullanıcılara farklı yetkiler tanımlayarak bu kullanıcıların Paraşüt’te neler yapabileceklerini belirleyebilirsiniz.
Dilerseniz Paraşüt’ün farklı bölümleri için “Tüm İşlemleri Gerçekleştirebilir” yetkisi vererek o modüle tam giriş hakkı sağlayabilirsiniz, dilerseniz de “Sadece Görebilir”i seçerek kullanıcının o modülü görmesini sağlayabilir, ama yeni kayıt oluşturmasını, tahsilat/ödeme eklemesini engelleyebilirsiniz. İsterseniz de “Yetki Yok” diyerek tamamen erişimini kaldırabilirsiniz.
Sizin için aşağıda bazı erişim önerileri derledik:
- Mali Müşaviriniz İçin: Mali müşavirinize bir kullanıcı yaratabilir, her bölüme “Sadece Görebilir” yetkisi vererek bilgilere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Böylece her ay sonu mali müşaviriniz kendisine kargo ile yolladığınız bilgileri bir dakikadan kısa sürede excel formatında dışarı aktarabilir.
- Banka Takibi: Banka ve kasa hesaplarınızın takibini yapmak, banka hesaplarınızın dökümlerini excel formatında içeri aktararak mutabakat yapmak istiyorsanız “Kasa ve Bankalar” bölümüne erişim izni verebilirsiniz.
- Fatura Kesim ve Tahsilat Takibi: Satış faturalarınızı yazdırmak, elektronik fatura olarak gönderebilmek ve sonrasında tahsilat takibi yapmak istiyorsanız “Satışlar” ve “Kasa ve Bankalar” bölümleri yetkilendirmesi sizin için yeterli olacaktır.
- Gider Yönetimi: Giderlerinizin girişini yapabilmek, günlük ödemelerinizi görebilmek veya ödemeleri carilere, faturalara eklemek isterseniz “Giderler” ve “Kasa ve Bankalar” bölümüne erişim yeterli olacaktır.
- Maaş Yönetimi: Çalışanlarınızın maaşlarını yönetebilmek, yeni maaş yaratabilmek ve yeni çalışan yaratabilmek için “Çalışanlar” bölümüne erişiminiz olması gerekir. Eğer maaşların ödemelerini de gerçekleştirecekseniz hem “Çalışanlar” hem “Kasa ve Bankalar” bölümüne erişiminizin olması lazım.
Çalışanlarınız Ceplerinden Yaptıkları Harcamaları Kendileri Girsinler
Dilerseniz, çalışanlarınız kendi ceplerinden yaptıkları giderleri Paraşüt’e kendileri girebilirler. Bunun için çalışanınızı “Çalışanlar” bölümünden eklemeniz ve sonrasında çalışanınız için yeni bir kullanıcı yaratıp çalışan kaydı ile kullanıcı kaydını eşleştirmeniz gerekmektedir.
Çalışan için bu eşleştirmeyi yapar ve “Giderler” bölümü için kullanıcıya “Sadece Kendi Kayıtları” yetkisi verirseniz, bu çalışan yalnızca kendi girdiği fiş/fatura kayıtlarını görebilir ve düzenleyebilir.
Çalışanınız bu gider kayıtlarında ödeme durumu olarak “Çalışan cebinden ödedi” seçeneğini işaretlerse kendi cebinden ödediği ve Paraşüt’e giriş yaptığı harcamalar otomatik olarak o çalışanın bakiyesinde kendisine geri ödenmesi gereken meblağ olarak görünecektir.
Benzer şekilde bu çalışan, şirketin kasa veya bankasından ödenmiş veya ödenecek giderleri de girebilir. Bunun için hızlı veya detaylı fiş/fatura yaratma ekranında ödeme durumunu “Ödendi” veya “Ödenecek” şeklinde belirtmesi yeterlidir.
Siz de böylelikle çalışanlarınızın yaptığı harcamaları kolaylıkla takip edebilirsiniz.
Yeni kullanıcı yönetimi güncellememiz ya da diğer konularda soru ve önerileriniz varsa bize hafta içi 09.00 - 18.00 arasında 0212 963 00 20 numaralı telefonlardan ulaşabilir, Paraşüt Destek sayfalarından destek alabilir ya da sorularınızı bu yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Paraşüt ile ilk faturanızı kesmek
Adettendir, ilk kazanılan banknot çerçevelenip, asılır, şirketin duvarlarında gururla sergilenir, çünkü ilk satış özeldir. Paraşüt’te ilk satış faturasını yaratmak da :)
İlk satış faturasını yaratırken görürsünüz, Paraşüt fatura oluşturma ekranında fatura ile ilgili girmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz. Müşteri bilgileri, fatura bilgileri, ürün bilgileri, vergiler vb.
Ancak Paraşüt’te bulunan ekstra özellikler sayesinde çok daha hızlı, detaylı ve hatasız bir fatura kesme ve fatura takip işleyişi yaratmanız mümkün.
Ne farklar sunar?
1. Açıklama Alanı:
Faturanızı özetlemeniz, listeleme sayfasında diğerlerinden ayırt edebilmeniz için açıklama alanını kullanabilirsiniz. Açıklama alanını siz faturaları nasıl görüntülemek istiyorsanız o şekilde kullanabilirsiniz.
Örneğin birden fazla fatura kaleminin olduğu bir faturada faturanızın açıklama alanına bu kalemlerin genel olarak toplandığı bir başlık verebilirsiniz. Daha netleştirmek için şöyle diyelim: web sitesi yaptığınız bir firmanın faturasında: tasarım hizmeti, içerik hizmeti, fotoğraf çekimi gibi kalemler olabilir. Tüm bunlar için Fatura Açıklama Alanına: “Web Sitesi Hizmeti” başlığını verebilirsiniz. Böylece faturalanızı listelediğinizde: “Web Sitesi Hizmeti”, “Kurumsal Çalışması”, “ X Kampanya Çalışması” gibi başlıklar görebilirsiniz.
2. Kategori ve Etiketler:
Matbu faturada göremeyeceğiniz bir diğer bölüm de kategori ve etiket bölümü. Kategorileri faturalarınızı gelir gruplarına göre ayırmak için kullanabilirsiniz. Etkileri de detaylı karlılık grupları oluşturmak isterseniz doldurabilirsiniz.
Nasıl çalışır?
Eğer ilk satış faturanızı yaratırken daha önce Paraşüt’e hiç bilgi girişi yapmadıysanız, yeni müşteri ve ürün yaratmanız gerekir. Ama merak etmeyin, bunları fatura sayfasından yapabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece ürün ve müşteri ismini yazmak. Müşteri ismini yazdıktan sonra müşteriniz hakkında detaylı bilgi girişi de yine aynı sayfadan yapabilirsiniz.
Oluşturduğunuz faturaları fatura şablonu sayesinde matbu faturanız üstüne yazdırarak resmileştirebilir ve müşterinize gönderebilirsiniz.
Paraşüt’te fatura kesmeye başlayarak faturalama işlemlerinizi daha hızlı, daha profesyonel gerçekleştirin.
Faturanızı Profesyonelce Tasarlayın
Kolayca Profesyonel Fatura Yazdırma
Faturalarınızı nasıl hazırlıyorsunuz? Excel veya Word şablonlarıyla didişiyorsunuz ya da karmaşık masa üstü programlarla uğraşıyorsunuz. Hatta belki de elle yazıyorsunuz! Faturalarınızı Paraşüt’te hazırlayıp, basarak çok daha profesyonel bir sonuca, en kolay yoldan ulaşabilirsiniz.
Paraşüt’te dakikalar içinde fatura şablonunuzu oluşturup, faturalarınızı yazdırmaya başlamak çok kolay. Gelin bu sürecin üstünden birlikte geçelim.
Önce faturanızı yazdırdığınızda nasıl gözükeceğini tasarlamak için bir “Fatura Şablonu” oluşturalım.
“Fatura Şablonu” özelliğini kullanarak, faturanızı ölçeklendirebilir ve sürükle bırak yöntemiyle faturanızı şekillendirebilirsiniz.
Birden fazla fatura şablonu kullanıyorsanız, Fatura Şablonları sayfasından “Yeni Fatura Şablonu” butonuna tıklayarak yeni bir şablon daha ekleyebilirsiniz. Şablonlarınıza isim vererek kaydedebilir, yazdırmadan önce hangi şablonu kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz.
Fatura Şablonu:
“Fatura Şablonu” fatura tasarımının merkezindeki tasarım elemanıdır. Şablon fiziki faturanızın temsilidir. Sürükleyip bırakma yöntemiyle bu şablonda istediğiniz alanları oluşturabilir ve ölçeklendirebilirsiniz.
Şablonun üst ve sol kenarlarında cetveller bulunur. Eğer lazer yazıcı kullanıyorsanız bu cetveller “cm” olarak, eğer nokta vuruşlu yazıcı kullanıyorsanız “kolon” olarak gösterilir. Bu cetvelleri fatura içindeki alanların ölçeklendirilmesi ve konumlandırılması için kullanabilirsiniz. Bir alana tıkladığınızda cetveller etkinleşir ve tıkladığınız alanın bulunduğu konumu görmenizi sağlar.
Araçlar:
Sol tarafta araçlar menüsünü görürsünüz. İlk menüdeki araçlar sayesinde şablonunuzu saklayabilir, silebilir ve yeniden isimlendirebilirsiniz.
Sayfa Özellikleri:
“Sayfa Özellikleri” menüsünde, Fatura Şablonunda hangi alana tıklarsanız, o alanın özellikleri etkinleşir.
Eğer şablonundaki boş bir alana tıklarsanız, “Fatura Şablonu” ile ilgili genel özellikleri düzenleyebilirsiniz.
• Basılı faturanızın bir örneğini tarayarak şablona yükleyin. Bu tasarım sürecinin zorunlu bir aşamasıdır.
• Lazer yazıcı mı nokta vuruşlu yazıcı mı kullandığınızı seçin
• Fatura ebadınızı ve ölçülerinizi belirleyin
• Lazer yazıcı kullanıyorsanız, istediğiniz kopya sayısını girin
Eğer fatura şablonunda fatura kalemlerinin üstüne tıklarsanız, fatura kaleminin, yükseklik, genişlik, kenar boşlukları ve hizalama biçimleri etkinleşir. Ayrıca bazı öğelerin kendine has olarak özelliklerini de görebilirsiniz:
• “Tarih” öğesinde tarih biçimini belirtebilirsiniz
• “Metin Alanı”nda kendi faturanızda olması gereken size özel alanı yaratabilirsiniz
• “Fatura Kalemi” alanında görülmesini istediğiniz fatura kalemlerini sağda Fatura Kalemi Özellikleri Menüsünden seçebilirsiniz ve yerlerini kendi ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz.
Eğer Nokta Vuruşlu Yazıcı Kullanıyorsanız!
• Nokta Vuruşlu Yazıcı Kullan butonuna tıklayın.
• Paraşüt ile yazıcınızdan çıktı almak için özel olarak geliştirdiğimiz programı kurmanız gerekir. Paraşüt ile oluşturduğunuz faturalarınızı bilgisayarınıza indirip bu program aracılığıyla yazdırabilirsiniz.
• Yazıcınızın sütun sayısını girin: Yazıcıların sütun (kolon) sayısı modellerine göre değişir. 80 sütun yazıcılar A4, 136 sütun yazıcılar A3 ebatlarında kâğıda çıktı alır. Yazıcınızın sütun sayısını kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz.
• Yazıcınızın satır sayısını girin: Faturanıza kaç satır sığdığı faturanızın yüksekliğine göre değişir. Satır sayısını öğrenmek için hazırladığımız test dosyasını indirip açarak yazdırın. Çıktıda faturanıza kaç satır sığdığını görebileceksiniz.
Fatura Öğeleri
“Sayfa Özellikleri”nin altında “Genel Fatura Öğeleri” ve “Özel Fatura Öğeleri” olarak iki araç menüsü bulunur.
“Fatura Şablonu”na eklemek istediğiniz öğeleri sürükleyip, bırakarak ekleyebilirsiniz. Bir öğeyi sürükleyip, bıraktıktan sonra öğeyi şablonda istediğiniz yere yerleştirebilir, sağ alt köşesinden ölçeklendirebilirsiniz. Üstündeki çarpı işaretini kullanarak, istediğinizde bu öğeyi silebilirsiniz. Öğenin üstüne tıkladığınızda, cetveller ve sağdaki özellikler menüsü aktif hale gelir. Cetvelleri öğenin yerini ve ölçüsünü belirlemek için kullanabilirsiniz. Sağdaki menüden konum ve ölçüler için değerleri direkt verebilirsiniz.
Faturanızın tasarımını tamamladıktan sonra kaydederek, Paraşüt’te fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Mutlu faturalamalar!..
Firma ve Kişisel Bilgilerinizi Düzenlemek
Paraşüt'te hem şirketinizin bilgilerini hem de kullanıcı olarak kendi bilgilerinizi güncelleyebileceğinizi biliyor muydunuz?
• Uygulamaya girdiğiniz sağ üstte kullanıcı köşesini görürsünüz. Bu köşe şirketinizin ve sizin bilgilerinizi içerir. Profil resmi denince aklınıza Facebook geliyor değil mi? Paraşüt’te de kendi fotoğrafınızı yükleyip sağ üst kısımda kendi resminizi görebileceğinizi biliyor muydunuz? Sağ üstten “Profilim” bölümüne giderek Profil Resminizi, e-posta ve Parolanızı değiştirebilirsiniz. Paraşüt olarak size yolladığımız maillerin ayarlarını da bu bölümden yapabilirsiniz.
• Şirketiniz hakkında yapmak istediğiniz değişiklikleri “Ayarlar” altındaki “Firma Bilgileri” bölümünden yapabilirsiniz. Şirketinizin logosunu buraya yükleyebilir, resmi unvanınızı belirtebilir ayrıca adres, vergi dairesi ve numarası gibi şirket bilgilerini düzenleyebilirsiniz. Böylelikle, Paraşüt’ün "Paylaşma" özelliğini kullanarak müşterilerinize yolladığınız fatura veya proformalar şirket unvanınız, adresiniz ve logonuzla profesyonel bir şekil alır.
• Muhtasar verginizi 3 ayda bir mi ödersiniz, aylık mı? “Firma Bilgileri” bölümünden bu ayarlamayı yaparak ödediğiniz vergilerin ne kadar sıklıkta “Giderler” bölümünde çıkacağını ayarlayın, raporlarınız da tam istediğiniz gibi olsun.
• Firma Bilgileri bölümü sizin için ayrıca bir kontrol paneli görevi görür. Paraşüt Destek Ekibinden yardım almak ve sorununuzu canlı olarak göstermek isterseniz, Destek Ekibimize “Erişim İzni” vererek yaşadığınız sıkıntıyı arkadaşlarımız sizin gözünüzden görür en kısa zamanda çözüm üretebilirler.
• e-Fatura hizmetimizden yararlanıyorsanız ne kadar e-kontörünüz kaldığını da “Firma Bilgileri”nden görebilir, e-kontör yenileme işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz.
• Paraşüt aboneliğinizde ne kadar ay kaldığını merak ediyorsanız yine bu bilgiye “Firma Bilgileri”nden ulaşabilirsiniz.
• Paraşüt’ten çıkmak mı istiyorsunuz ya da uygulamaya yüklediğiniz bilgileri silip baştan mı veri girişi yapmak istiyorsunuz? Yine bu panelden “Finansal Verileriniz” kısmından “Tüm Verileri Sil” butonuna tıklayarak verileri sıfırlayabilirsiniz. Ama merak etmeyin, bu işlemi yapabilmeniz için şifreniz gerekmektedir. Yani olur da yanlışlıkla bu butona basarsanız biz size "Emin misiniz?" diye soruyor, hatta daha da "Emin misiniz?" dercesine şifrenizi istiyoruz.
Paraşüt üzerinden e-Fatura göndermek
Tebrikler, Elektronik Fatura başvuru sürecinden başarıyla geçtiniz, matbu fatura göndermekten kurtuldunuz! Faturalarınızı artık elektronik ortamda, Paraşüt’ü kullanarak gönderebilirsiniz.
Elektronik Fatura hesabınız oluşturulurken ekibimiz size bir aktivasyon tarihi iletecektir. Aktivasyon tarihi sonrası bütün faturalarını elektronik ortamda gönderebilirsiniz, aktivasyon tarihi öncesi faturalarınızı ise matbu fatura olarak göndermeniz gerekmektedir. Aktivasyon tarihinden sonra oluşturacağınız matbu faturaların hiçbir mali değeri bulunmamaktadır.
Fatura Nasıl Gönderebilirim
Paraşüt’te fatura oluşturduğunuzda, müşterinizin VKN / TCKN’sini girdiğiniz sürece Elektronik Fatura sistemini kullanarak karşı tarafa elektronik fatura gönderebilirsiniz. Biz sizin için karşı tarafın e-Fatura kullanıcısı olup olmadığını kontrol ediyor, sizi uygun süreçten geçiriyoruz. Yani siz faturayı elektronik ortamda karşı tarafa iletmek için e-Fatura mı e-Arşiv hizmetlerini mi kullanmanız gerekiyor düşünmenize gerek kalmıyor. Paraşüt ekranlarında gerekli bilgileri doldurmanızı istiyoruz ve faturanızı elektronik ortamda oluşturuyoruz.
Karşı Tarafa Nasıl İletebilirim?
Eğer faturayı kestiğiniz taraf e-Fatura mükellefi ise, faturanız e-Fatura sistemi üzerinden karşı tarafa otomatik olarak gidecektir. Faturayı alan taraf, yine sistem üzerinden faturaya onay verebilir ya da reddedebilir. Faturaya verilen cevap Paraşüt’te görüntülenebilir.
Müşteriniz e-Fatura sistemine dahil değilse, faturayı müşterinize sizin iletmeniz gerekmektedir. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz. Paraşüt üzerinden faturanızı oluşturup “Fatura Gönder / Yazdır” butonu ile resmileştirdikten sonra müşterinizin tercihine göre faturanın PDF görüntüsünü e-posta ile gönderebilir ya da PDF’in çıktısını herhangi bir kağıda normal bir yazıcıdan alarak kargolayabilirsiniz.
Bana Gönderilen Faturaları Nasıl Yönetebilirim?
Eğer size fatura gönderen taraf Elektronik Fatura kullanıcı ise, size gönderilen elektronik faturanız Paraşüt üzerinden sisteme düşer. Fakat karşı taraf Elektronik Fatura kullanmıyor ise size eskisi gibi matbu fatura gönderecektir.
İptal Süreci Nasıl İşler?
e-Fatura olarak gönderilen elektronik faturaları iptal etmek için karşı tarafın faturayı sistem üzerinden reddetmesi gerekir.
Gönderdiğiniz e-Arşiv faturalarında ise Paraşüt üzerinden “İptal” butonuna basmanız yeterlidir.
İade Nasıl Yapılır?
Normal faturanın iadesi ile aynı süreç işler. Paraşüt’te “İade Oluştur” butonu aracılığı ile elektronik faturanıza iade faturası oluşturabilirsiniz.
Fatura iptal ve iade işlemleri
Bazen kesilmiş faturalarda değişiklik yapmak gerekir, fatura kesildikten sonra şartlar değişebilir ya da faturada hata yapılmış olabilir. Paraşüt'te fatura iptal ve iade işlemlerinizi kolayca gerçekleştirmeniz mümkün.
Paraşüt’te kestiğiniz matbu faturaları “Düzenle” diyerek, değiştirebilirsiniz. Basılan faturanın üzerine “Değişiklik Yapılmıştır” ibaresi koyarak, kaşeleyip, imzalarsanız bu fatura geçerliliğini sürdürür. Paraşüt üzerinde de yaptığınız değişiklik “İşlem Geçmişi” altında gözükür. Fakat onaylanmış e-Fatura veya gönderilmiş e-Arşiv faturalarında değişiklik yapılamaz.
Matbu Fatura İptal
Bir faturanın yanlış düzenlendiğini fark ettiniz veya faturayı kestikten sonra o satış faturası ile ilgili satış gerçekleşmedi. Bu faturayı iptal etmeniz gerekir. Faturanız matbu fatura ise üzerini çizip iptal etmelisiniz, bunun Paraşüt’teki karşılığı da söz konusu faturaya gidip “İptal Et” butonunu tıklamaktır. İptal ettiğiniz matbu faturaların numarası Paraşüt’te kayıtlı ise, bu numaranın bir daha kullanılmayacağını sistemimiz anlar ve size o fatura numarasını bir daha yazdırmaz. Ayrıca o faturaya ait tutar, ilgili müşteri/tedarikçi bakiyesinden düşülür.
e-Fatura İptal
e-Fatura’da işler biraz daha farklı: İptal işlemi e-faturayı gönderen şirket tarafından yapılamıyor, faturanın gönderilen tarafından “Reddedilmesi” gerekiyor. e-Arşiv faturaları ise yine faturayı gönderen kişi tarafından Paraşüt üzerinden “İptal Et” butonu ile kolayca iptal edilebiliyor.
Matbu Fatura İade
Eğer yaptığınız bir satış veya alışın iadesini yapmak isterseniz, Paraşüt’ü kullanarak hızlıca iade yapabilirsiniz. Satış faturasını seçtiğiniz ve iade butonuna tıkladığınızda karşınıza yeni bir fatura düzenleme ekranı çıkacaktır. Faturada iade etmek istediğiniz ürünleri bırakıp faturayı kaydederseniz iade faturanız otomatik olarak Giderler bölümüne eklenecektir. Aynı şeyi Alış Faturaları için de yapabilirsiniz. İki hareket için de bakiyeler güncellenir.
e-Fatura & e-Arşiv İadesi
E-fatura ve e-Arşiv kullanıcısı iseniz iade işlemlerini matbu fatura iadesi ile aynı şekilde Paraşüt’ten yapabilirsiniz.
Fatura Keserken %70 Zaman Kazanmak
Fatura kesmekle uğraşmaktan herkes nefret eder! Küçük işletmelerin çoğu haftanın en azından yarım gününü bu işe ayırmak zorunda kalıyor. Böylece işi büyütmeye ayrılması gereken zaman fatura kesmekle harcanıp gidiyor.Size iyi bir haberimiz var. Paraşüt sayesinde faturalama için harcadığınız zamanı %70 oranında düşürebilirsiniz.
Paraşüt’ten Önce
Eski yöntemlere göre fatura kesmek için birden fazla araç/yöntem kullanmanız gerekir. Bu da hem zaman kaybettirir hem de hataların ortaya çıkmasına neden olur.
Yüksek ihtimalle Excel veya Word kullanarak fatura kesiyorsunuz. Hatta belki elle fatura hazırlıyorsunuz! Muhtemelen size de her seferinde şablona tekrar tekrar aynı ürün bilgilerini girmekten gına geldi. Üstüne üstlük karmaşık bir envanteriniz varsa, sürekli fiyat listesini veya envanter defterini kontrol etmek zorundasınız. Öte yandan düzenli olarak iş yaptığınız müşterilerin adreslerini de sıkça kontrol edip, gerekli adres değişikliklerini takip etmelisiniz. Vergileri ve indirimleri doğru hesaplayıp hesaplamadığınızın endişesi de cabası. Ola ki bir hata yaptıysanız nasıl fark edeceksiniz, nereden bileceksiniz?
Fatura şablonlarının, fiyat listesinin, envanter defterinin, adres defterinin ötesinde bir de muhtemelen ayrıca fatura listesi tutuyorsunuz. Yine yüksek ihtimalle faturaların içindeki bilgileri bir bir bu listeye aktarıyorsunuz. Hatta müşteri veya ürüne bağlı ayrı listeler de oluşturarak bilgileri bu listelerde manuel olarak güncellemekle uğraşıp duruyorsunuz. Çılgın bir iş yükü oluşturmasının dışında bu yöntem bir sürü hatanın da oluşmasına neden oluyor. Faturalama bu kadar zor olmak zorunda değil!
Paraşüt’ten Sonra
Paraşüt faturalamanın kolay ve hızlı yapılmasını sağlamak için tasarlanmış bir uygulamadır. Paraşüt’te verinizi bir kere sisteme girdikten sonra sistem veriyi tüm gerekli alanlarda otomatik olarak işler.
Paraşüt fatura oluştururken girdiğiniz müşteri ve ürün bilgilerini saklar böylece bu bilgileri ne zaman isterseniz yeniden kullanabilirsiniz. Müşteriniz adresini değiştirdiği takdirde Paraşüt’te adres bilgisini güncellemeniz bundan sonraki faturaların güncel adrese kesilmesi için yeterli.
Paraşüt tüm fatura hesaplamalarını sizin için yapar, böylece hata yapma olasılığınız kalmaz. Ayrıca faturayı müşteriniz göndermeden önce Paraşüt üstünden paylaşarak da her türlü hatanın önüne geçmeyi garantileyebilirsiniz.Tekrarlayan fatura emri vererek düzenli fatura kestiğiniz müşterileriniz için otomatik fatura hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer fatura kesme hacminiz yüksekse, API’mizi kullanarak müşterilerinize otomatik olarak fatura düzenleyebilirsiniz.
Faturalarınızı Paraşüt’te kesmeye başlayınca sistem faturalarınızı otomatik olarak işlemeye başlar. Böylece açık faturalarınızı, gecikmiş tahsilatlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca cari dengenizi takip edebilir, faturalarınızı müşteriye veya ürüne göre filtreleyerek takip edebilirsiniz.
Paraşüt kullanıcılarına fatura keserken zaman kazandıracak ayrıca işlerini daha iyi yürütmelerini sağlayacak başka birçok avantaj sunuyor. Tüm özellikleri tanımak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Paraşüt'te toplu işlemler nasıl yapılır?
Paraşüt olarak amaçlarımızdan bir tanesi kullanıcılarımızın ön muhasebeyi kolaylıkla yaparak vakitlerini şirketlerini büyütmeye ayırmalarını sağlamak. Her yaptığımız geliştirmede iş hayatınızı biraz daha kolaylaştırmak istiyoruz.
Son geliştirmemiz "toplu işlemler" tam da bu sebeple eklediğimiz bir özellik. İşlemlerinizi tek tek yapmak yerine toplu şekilde yaparak zaman kazanabilir, hızınızı arttırabilirsiniz.
Nasıl toplu işlem yapabilirim?
Önce işlem yapmak istediğiniz fatura vb. kalemleri seçiniz. Bunu seçmek istediklerinizin ikonunun üzerine mouse’unuzla geldiğinizde çıkan kutuyu tıklayarak yapabilirsiniz.
Şimdilik seçtiğiniz faturaların kategorilerini ve etiketlerini değiştirebilirsiniz, faturaları arşivleyebilir veya silebilirsiniz ya da tahsilat/ödeme tarihi ekleyebilirsiniz.
Toplu işlemleri genel olarak zaman kazanmak veya hataları düzeltmek için kullanabilirsiniz. Sene kapandıktan sonra bir önceki senenin faturalarının arşivlenmesini toplu işlemlerle yapabilirsiniz. Faturalarınızın kategorilerini veya etiketlerini düzenlerken bu özellikle hız kazanabilirsiniz. Ayrıca faturalara ödeme/tahsilat tarihi ekleyerek planlamanızı kolaylıkla yapabilirsiniz.
İleriki dönemlerde toplu işlem özelliğini daha da geliştirerek günlük işlemlerinizin hızlanması için çalışmalarımız olacak. Ödeme ve tahsilat yapma gibi işlemlerinizi de toplu işlemler sayesinde kolaylıkla yapabileceksiniz.
Şimdi gelin birkaç satış faturamıza toplu olarak yeni kategori ekleyelim:
Bunlara ek olarak “keşke şunu da toplu şekilde yapabilseydim” dedikleriniz varsa aşağıda yorum ekleyerek dileklerinizi iletebilirsiniz.
Tahsilatları ve Nakit Akışını Yönetmek
Siz de alacaklarınızı tahsil edemediğiniz için geceleri uykusu kaçanlardan mısınız? Nakit dar boğazı, işletmelerin kapanma nedenleri içinde ilk sırada. Bir girişimci olarak gözünüz her zaman tahsilatlarınızın üstünde olmalı.
Paraşüt’ün “Tahsilatlar Rapor”u sayesinde tahsilat performansınız her daim gözünüzün önünde.
- “Tahsilatlar Raporu”nun altında yer alan “Bar Grafik” tahsilat tarihi geçmemiş güncel faturalarınızı, 1-30, 30-60 gün ve daha fazla gecikmiş faturalarınızı gösterir. İdeal olan tüm faturaların "Güncel" kategorisinde yer almasıdır. 60 günden fazla gecikmiş tahsilatlar konu hakkında aksiyon almanız gerektiğine işaret eder.
- Bar grafiklerden birinin üstüne tıkladığınızda aşağıda ilgili faturalarınız listelenir. Listeden istediğiniz faturayı seçerek aksiyon alabilirsiniz. Örneğin, bir faturayı seçerek müşterinizle paylaşabilirsiniz ya da müşterinizin iletişim bilgilerini görüntüleyerek bir telefonla hatırlatma yapabilirsiniz.
- Ayrıca tahsilat günü vermediğiniz faturalar için de bir bar grafik görebilirsiniz. Faturayı görüntülerken “Tahsilat tarihi ekle” butonuna basarak daha önce belirtilmemiş tarihi ekleyebilirsiniz. Tahsilat tarihini faturanızda belirterek, müşterinizin ne zaman ödeme beklediğinizi görmesini sağlarsınız bu nedenle tahsilat tarihlerini belirtmek kritik önem taşır.
- Geçen ay ne kadarlık fatura kesmişim?
- Sunduğum ürün gruplarından ne kadar satış elde etmişim?
- 2015 yılında ne kadar “Ofis Giderleri” kategorisinde harcama yapmışım?
- Geçen ay ne kadar SGK ödemesi yapmışım?
- Tedarikçilerinizden ürün veya hizmet satın alındığı zaman karşılığında kesilen faturanın Paraşüt’e girilmesi gerekir. Aldığınız faturayı takip edebilmek için fatura seri & sıra no. girebilir, böylece kayıtlarınızı sağlıklı şekilde saklayabilirsiniz.
- Birden fazla ürün veya hizmet kalemi alımı yaptıysanız, bu gideri “Alış Faturası” olarak girmenizi tavsiye ederiz. Gideri hangi tedarikçinize yaptığınızı takip edebilmek için alış faturası ile gider kaydı yapabilirsiniz.
- “Alış Faturası” giriş ekranında TL cinsinden olmayan, yani **dövizli alış faturalarınızı** da girebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece “Döviz Değiştir” butonuna basarak istediğiniz döviz cinsini seçmeniz. Dövizli Fatura Hazırlarken Dikkat yazımızı okuyarak dövizli fatura ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
- KDV’ye ek olarak stopaj, ÖİV, ÖTV gibi vergileri olan giderleriniz varsa bunları alış faturaları ekranından sisteme girebilirsiniz. **Tevkifatlı** alımlarınız varsa, yine alış faturası ekranını kullanarak gider girişini yapabilirsiniz. Satış faturalarında olduğu gibi hizmet/ürün alımında size bir **indirim uygulandıysa** bu indirimi de faturanıza ekleyebilirsiniz.
- Alımlarınızı girerken gerekli bilgi girişini yaparsanız ve kategori belirlerseniz; “Raporlar”ınızda hangi şirketten, hangi ürün/hizmetten ne kadarlık alım yaptığınızı kolaylıkla takip edebilir, diğer tedarikçi ve ürünlere göre ne kadar büyük bir kalem olduğunu karşılaştırabilirsiniz.
- Günlük operasyonunuz sırasında yaptığınız **harcamaları ve çalışanlarınızın yaptığı masrafları** “Harcama” olarak girebilirsiniz.
- **Bir tedarikçi veya ürün/hizmete bağlamak istemediğiniz alımları** harcama olarak girebilirsiniz. Böylelikle çok daha hızlı bir şekilde giderlerinizi sisteme kaydedebilirsiniz.
- Günlük harcamaların takibinde en büyük sorunlardan biri de yapılan masrafların fiş ve faturalarının kaybolması. Paraşüt’le bu problemi de ortadan kaldırabilirsiniz. Hemen telefonunuzla fiş veya faturanın fotoğrafını çekebilir ister Paraşüt Harcamalar mobil uygulamamızdan , ister bilgisayarınızdan fotoğrafı hesabınıza yükleyebilirsiniz. Android iOS
- Giderlerinizin hepsinin düzenli olarak Paraşüt’e girildiğinden ve de işletmenize uygun bir şekilde kategorilendiğinden emin olun. Böylelikle bir çırpıda işletmenizin durumuna bakıp stratejik kararlarınızı (ekipman alımı, ikinci şube, büyük tadilat vb) en doğru şekilde verebilirsiniz.
- Haftada en az bir kere depo sayımı yapın. Eğer mümkünse bu sayıyı arttırmaya çalışın. Sayım yapmaya fırsat bulamıyorsanız yiyecek-içecek alımlarınızın cironuza oranını aydan aya kontrol edin. Böylece devamlı olarak depo sayımı yapamasanız bile oranların tutarlı olup olmadıklarını kontrol etmiş olursunuz.
- Nakit akışınızın sıkıntıya düşmemesi için her ay ödeyeceğiniz KDV, Muhtasar ve SGK giderleriyle üç ayda bir ödenen Stopaj, Kurumlar Vergisi ve şahıs şirketleri için Gelir Vergisi gibi giderlerinizi çok sıkı takip edin.
- Nasıl çalışan eklersiniz?
- Nasıl maaş eklersiniz?
- Nasıl maaş planı oluşturursunuz?
- Çalışanlarınız için yaptığınız vergi ve SGK prim ödemelerini “Yeni Vergi / SGK Primi” yaratarak kaydedebilirsiniz.
- Dilerseniz tüm çalışanlar için ayrı kart oluşturup çalışanınızın ismini etiket olarak kaydederek, çalışan özelinde takip edebilirsiniz.
- Ay sonunda vergi ve SGK prim ödemelerini toplu yapıyorsanız ve ödemelerinizi o şekilde takip etmek isterseniz de Mali Müşavirinizin size ilettiği miktarları toplu miktar olarak girebilirsiniz.
- * Paraşüt hesabınıza eklediğiniz kullanıcıların yetkilerini belirleyebilirsiniz. Örneğin bazı çalışanların çalışanlar tam listesini görmesini engelleyebilirsiniz.
Bar grafiğin üstünde bir dizi metrik ile tahsilat durumunuz özetlenir. Burada en önemli metrik “ORT. VADE. AŞIMI”dır. “Ortalama Vade Aşımı” size tahsilatlarınızın ortalama olarak ne kadar geciktiğini gösterir.
Biz kendi Vade Aşımı Ortalamamızı sektörlere göre aşağıdaki gibi analiz ettik. Sizin vade aşımınız ne durumda, kendinizi analiz etmek istemez misiniz?

Paraşüt’ün Tahsilat Raporundan yararlanarak nakit akışınızı kontrol altına almak için Paraşüt’ü ücretsiz denemeye başlayın.
Gelir Gider Takibi Yaparken Veri Girişini Kolaylaştırmak
Gelir gider takibi yapmak sizin de iş listenizde sürekli en üst sırada mı yer alıyor? Tekrarlayan gelir ve gider kalemlerinin girişini yapmakla saatler mi kaybediyorsunuz? Yazımızı okuyarak bu işe nasıl daha az zaman ayırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Gelir gider takibinin uzun saatlere mal olmasının nedenini araştırdığımızda, tek bir can sıkıcı gerçekle karşılaşıyoruz: Düzenli tekrarlayan gelir ve giderlerin veri girişini tekrar tekrar tekrar tekrar tekrar yapmak. Bu durum can sıkıcı olduğu kadar ciddi vakit kaybına da neden oluyor.
Paraşüt’te veri girişini en aza indirmek ve daha iyi planlama yapabilmek için tekrarlama şablonlarından yararlanabilirsiniz. Böylelikle belirli aralıklarla tekrar eden bir ödemeniz veya tahsilatınız varsa, Paraşüt üzerinden kolaylıkla bunların takibini yapabilirsiniz.
Satış faturalarınız, alış faturalarınız veya harcamalarınız periyodik olarak tekrarlanıyorsa, Paraşüt’te tekrarlama şablonunun kurulumunu bir kere yaparsınız ve veri girişi için bir daha uğraşmanız gerekmez.
Tekrarlayan Gelirler:
Birçok firma düzenli müşterilerle çalışır. Bu firmalar için aynı faturanın sürekli yeniden oluşturulması zorunlu ve zaman kaybına yol açan bir iş yüküdür. Tekrarlayan fatura özelliğinden yararlanan Paraşüt kullanıcıları bu iş yükünü en az düzeye indirir.
Örneğin abonelikle çalışan bir telekomünikasyon firmasısınız, 100’lerce belki 1000’lerce müşterinize düzenli olarak fatura kesiyorsunuz. Bu müşterilerinizin faturalarını bir defa oluşturup, istediğiniz süre boyunca tekrarlama emri verin. Birkaç personelin yapacağı işi bir anda halledin.
Belki de bir araç kiralama şirketiniz var. Bir aracı 6 aylığına kiraya verdiniz. Paraşüt’te oluşturduğunuz faturaya 6 ay boyunca tekrarlama emri verin. Paraşüt faturanızı sizin için istediğiniz tarihte hazır etsin. Size de hem faturanızın oluşturulduğuna dair e-posta göndersin hem de tahsilat haftanız ve gününüzde tahsilata dair hatırlatma göndersin.
Tekrarlayan Giderler:
Her firmanın düzenli giderleri mutlaka bulunur. Bu giderler için de tekrarlayan alış faturası veya harcama oluşturup, tekrarlama emri vererek, bir defada sisteme işlemeniz mümkün.
Kira, krediler, düzenli hizmet alımları gibi kalemler için alış faturalarına, aidat, temizlik gibi düzenli diğer harcamalar için harcamalara tekrarlama emri verebilirsiniz. Böylece tıpkı gelirlerinizde olduğu gibi giderleriniz için de bilgilendirme ve ödeme hafta ve gününde hatırlama e-postası alırsınız.
Tekrarlama ayarları nasıl yapılır?
• Tekrarlama Şablonunu kurmak için önce tekrarlamak istediğiniz fatura veya harcamayı yaratırsınız, sonrasında bir sonraki tekrarlanacak zamandan başlayarak sonlanmasını istediğiniz zamana kadar tekrarlama ayarlarını kurabilirsiniz.
• Sonlanma tarihini belirleyebilirsiniz. İster belirli bir tarihe kadar, ister “X” defa tekrarla diye sonlanma şartlarını belirleyebilirsiniz.
• Sıklığı ayarlayabilirsiniz. Haftada, ayda ve yılda olmak üzere tekrarlanma sıklığını belirtebilirsiniz.
• Tekrarlama şablonlarını oluşturduktan sonra değişiklik yapmak isterseniz, tekrarlama ayarlarında düzenleme yaparak ileriye dönük değişiklik yapabilirsiniz.
Finansal Operasyonu Birlikte Yaparak İşleri Hızlandırmak
Satışçılarınız sahada iş peşinde, ortaklarınız yurtdışında yeni ortaklık arayışında, muhasebeciniz kendi ofisinde, siz kendi ofisinizde rapor derdinde… Herkes finansal operasyonunun bir ucunda farklı bir yerde! Farklı yerlerde eş zamanlı oluşan bu gelir ve giderler sisteme ne zaman, kim tarafından girilecek? Nasıl raporlanacak?
Mobil bir dünyada yaşıyoruz, bu yeni dünya hızlı, pratik ve sonuç odaklı olmayı herkes için zorunlu kılıyor. Hele de iş finansal operasyonların yürütülmesiyse…
Eğer Paraşüt kullanıyorsanız, hiçbir ekstra maliyet olmadan, sayısız kullanıcıyı hesabınıza davet edebilirsiniz. Böylece finansal operasyonlarınızı kolaylaştırıp, hızlandırabilirsiniz. Gelin, Paraşüt’te birlikte çalışmanın avantajlarını daha detaylı görelim!
Şirket Çalışanlarının Birlikte Çalışması
Paraşüt’te çalışanlarınıza yetki seviyesi belirleyerek davetiye gönderin. Böylece uygulamada ilgili oldukları bölümü görüntülesin ve gerekli veri girişini kendileri anında yapsınlar. Belki de siz İstanbul’da ofisinizdeyken, satış temsilciniz Hong Kong’da bir fuarda yeni müşteriler ediniyor. Eğer Paraşüt kullanıyorsanız, satış temsilciniz satışı yaptığı anda Hong Kong’daki fuarda faturalarını anında oluşturabilir. Siz de İstanbul ofisinizden bu faturaları oluşur oluşmaz görüntüleyebilirsiniz. Ödemeyi aldığınız anda tahsilatınızı Paraşüt’e eklersiniz. Satış temsilciniz Hong Kong’da fatura geçmişini görüntüler ve tahsilatın alındığını görür. Belki de fuardan hiç ayrılmadan ürünü müşterinize teslim bile edebilir.
Bazen de çalışanlarınız şirket için harcama yaparlar. Harcamalarını işleyebilmeleri için çalışanlarınızı Paraşüt’e davet edin. Hatta çalışanlarınıza akıllı telefonlarına Paraşüt Mobil Harcamalar Uygulamasını indirmelerini önerin. Eğer görmelerini istemiyorsanız, satışlar, raporlar gibi bölümlere erişimlerini engelleyin. Böylece örneğin Pazarlama Müdürünüz yeni müşterilerinizle bir akşam yemeğine çıktığında, yaptığı harcamayı anında uygulamaya girsin, faturasının fotoğrafını da telefonuyla çekip harcamasına eklesin. Siz de bu harcamadan haberdar olup, geri ödemenizi ne zaman yapacağınızı planlayın.
Şirket Yöneticilerinin Birlikte Çalışması
Siz ya da ortaklarınız her zaman aynı mekânda bulunmayabilirsiniz. Ortağınız Ankara’daki ofisteyken, siz Bodrum’da tatilde olabilirsiniz. Şirketin finansal durumundan haberdar olmanız için ne ortaklarınızı aramak zorundasınız ne muhasebe biriminizi. Beklediğiniz tahsilatın gelip gelmediğini ya da kapadığınız ayın finansal raporlarını görmek için Paraşüt’e giriş yapmanız yeterli. En güncel verileriniz anında karşınızda. Böylece farklı mekânlarda olsanız da tutarlı veriler üstünde ortaklarınızla eş zamanlı çalışabilirsiniz. Belki de tahsilatınızın gerçekleştiğini görüp, huzur içinde tatilinizi biraz daha uzatmaya karar verirsiniz!
Muhasebecinizle Birlikte Çalışma
Muhasebecinizin şirketinize ayırdığı zamanın ortalama %90’ı veri girişi ve vergi hesaplaması gibi operasyonel süreçlere harcanır. Muhasebecinizi Paraşüt’e davet edin. Muhasebeciniz sizin girişini yaptığınız verileri Paraşüt’ten dışa aktararak kendi muhasebe programına yükleyebilir. Böylece veri girişi için harcadığı zamanı şirketinize değer katabilecek stratejik çalışmalara ayırabilir.
Siz de çalışanlarınız, ortaklarınız ve muhasebecinizle bir ekip olarak çalışarak, şirketinizi büyütmenin heyecanını paylaşırsınız.
Filtrelerle Faturalarınızı Çok Daha Kolay ve Hızlı Yönetin
Ticari hayatta sattım, bitti gitti olmuyor maalesef. Faturaları zamanında kesmek, vadesi geleni takip etmek, tahsil edilemeyeni not etmek, satışların performansını değerlendirmek gibi günün sonunda hepsi faturaya bağlanan onlarca listeler, raporlar havada uçuşup durur. Tabi bunun bir de gider bacağı olduğundan bahsetmemize gerek bile yok.
Her zaman büyük bir karmaşadan başarıyla çıkmanın yolu, karmaşayı küçük parçalara bölerek adım adım çözmektir. Biz de bu yaklaşımla hareket ederek Paraşüt’te filtreleme özelliğini geliştirdik. Faturalarınızı Paraşüt’te yönetirken filtreleri kullanarak günlük işlerinizi daha hızlı halledebilir, istediğiniz finansal bilgilere birkaç tıkla ulaşabilir ve uzayıp giden listeler arasında aradığınız şeyleri kolayca bulabilirsiniz.
Finansal Operasyonlarınızı Hızlandırın
Sabah ofisinize geldiğinizde, çayınızı yudumlarken bilgisayarınızın karşısında muhtemelen ilk yaptığınız şey gününüzü planlamak ve acil konuları önceliklendirmek olur. Filtreler sizin için burada hayat kurtarıcı olacak.
Örneğin, bugün vadesi geçen fatura sahiplerini arayıp tahsilatınız hakkında bilgi almak istiyorsanız satış faturalarınızı “Tahsilat Durumu”na göre filtreleyip “Vadesi Geçmiş” seçeneğini tıklamanız yeterli.
Ya da bugün yapılacak ödemeleri görmek istiyorsunuz, hiç sorun değil. Giderler sayfasında “Vade Tarihi”ni istediğiniz tarihe göre seçin ve ödenmesi gereken alış faturaları veya harcamaların listesine iki tıkla ulaşın.
Eğer her gün fatura yazdırmıyorsanız, özellikle düzenli kesmeniz gereken faturaların takibi zor olabilir. Hangi faturaları yazdırdım, hangilerini bu hafta yazdırmam lazım gibi sorular aklınızı meşgul edebilir. Filtreleri kullanarak “Düzenleme Tarihi”nden bu ay’ı seçin, “Yazdırılma Durumu”na göre “Yazdırılmamış”ı tıklayın, karşınıza bu ay düzenlenen ama henüz yazdırmadığınız faturalar listelensin.
İstediğiniz Finansal Bilgilere Kolay Ulaşın
Şirket sahibi olarak günlük işlerinizin takibinin yanında şirketinize yukarıdan bakıp ne durumda olduğunu görmek istiyorsunuz.
Paraşüt’te, girdiğiniz faturaları filtrelerle istediğiniz şekilde listeleyebilir, toplamlarına kolayca ulaşabilirsiniz.
Uzayıp Giden Listeler İçinde Aradığınız Faturayı Kolayca Bulun
Faturalar, harcamalar, alışlar arasında kaybolmak her şirket sahibinin, ön muhasebe sorumlusunun başına gelebilecek bir şey. Paraşüt’le tüm faturalarınızı düzene sokabilir, istediğiniz kayda kolayca ulaşabilirsiniz.
Mesela bir müşterinize, iki ay önce düzenlediğiniz faturaların arasından sadece vadesi geçmişleri görmek istiyorsunuz. Arama çubuğuna müşterinizin ismini yazarak, bu müşteriye kestiğiniz tüm faturaları listeleyebilir. “Tahsilat Durumu”ndan “Vadesi Geçmiş”leri filtreleyerek istediğiniz bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.
Finansal Raporlarınızı Detaylandırmak
Paraşüt’ün “Kategori” özelliğini kullanarak, Paraşüt’ten “terzi modeli” bir çözüm gibi yararlanmanız mümkün. “Kategori” kullanımı daha ayrıntılı raporlar almanızı ve finansal iç görünüzü derinleştirmenizi sağlıyor.
Bir kategori, finansal bir veri için yaptığınız tanımlamadır. Her fatura, harcama, müşteri, tedarikçi, çalışan ve ürün bir kategorinin altında tanımlanabilir. Paraşüt’te yarattığınız her veri için kategori oluşturma alışkanlığı kazanın. Finansal verilerinizi bir kere kategoriler etrafında kurguladıktan sonra aşağıdaki gibi sorulara rahatlıkla cevap verebilirsiniz:
• Son çeyrekte en çok sattığımız ürün nedir?
• Geçen yıl hangi müşteri bize daha çok gelir getirdi?
• Nisan ayında en çok satış gerçekleştiren pazarlamacım kim?
• Bu ay en büyük gider kalemimiz ne?
Daha fazla bilgi edinmek için Paraşüt Raporlarına ilişkin yazımızı okuyabilirsiniz .
Kategorilerden verimli biçimde yararlanabilmek için öncelikle, ne tip raporlar almak istediğinize karar vermelisiniz. Elbette bu ne tür bir iş yaptığınız ile ilgili. Bir perakende firması ile hizmet firmasının ihtiyaçları birbirinden çok farklı. İşte kategorileri kullanmaya başlamanıza yardım edebilecek 4 yol:
1. Satış faturalarını kategorilendirme: Nereden gelir elde ediyorsunuz?
Eğer bir perakende firmasıysanız, hangi satış temsilcilerinin daha fazla fatura kestiğini takip ederek şirketinize daha fazla gelir getirdiğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu durumda, faturalarınıza müşteri temsilcilerinin isimlerini vererek kategori yapısı oluşturmalısınız.
Satış faturalarınıza kategoriler verdikten sonra “Satışlar Raporu”ndan çok daha ayrıntılı bilgi edinme şansınız olacak.
2. Alış faturalarını ve harcamaları kategorilendirme: Nereye para harcıyorsunuz?
Kategoriler şirketinizin temel gider başlıklarına referans vermeli. Tipik bir işin “tedarik edilen ürünler”, “genel & idari”, “satış & pazarlama” ve bazen “ AR-GE” giderleri olabilir. Daha ayrıntılı kategoriler de oluşturabilirsiniz:
• Kiralama & Servisler
• Yemek & Seyahat
• Hukuki Giderler
• Reklam
İhtiyaçlarınız etrafında kategorileri kurguladıktan sonra “ Alışlar Raporu” ve “Harcamalar Raporu”ndan en sağlıklı bilgileri edinebilirsiniz.
3. Müşteri ve tedarikçi kategorileri: Ne tip müşteri ve tedarikçileriniz var?
Müşteri ve tedarikçilerinizi de lokasyonlarına, sektörlerine, aranızdaki iş ilişkisinin türüne göre segmentlere ayırarak daha ayrıntılı sonuçlar elde etmek isteyebilirsiniz. Örneğin “freelance editör”, “hukuk”, “kağıt tedarikçisi” veya “distribütör” gibi.
Kendinize uygun kategorileri oluşturarak “Satışlar Raporu” ve “Alışlar Raporu”ndan daha fazla iç görü elde edebilirsiniz.
4. Ürün ve servis kategorileri: Hangi ürün veya servisler size gelir getiriyor?
Servis ve ürünlerinizi de kategorilemeniz mümkün. Örneklemek istersek bir butiğin “erkek gömlekleri”, “özel tasarımlar” gibi başlıkları olabilir.
Ürün ve hizmet kategorileri size alış ve satış kategorilerinden de daha derin bilgi verir. Çünkü bir faturada hem ürün hem de servis kalemleri olabilir. Diyelim ki bir mimari tasarım ofisiniz var ve faturanızda hem “tasarım” hem de “yapı malzemesi” kalemleri bir arada bulunuyor. Ya da bir butik olarak “hazır giyim” ve “özel tasarım” gibi farklı kategorilere sahip ürünleri aynı fatura içinde kesmeniz gerekiyor.
Ürün ve hizmet kategorileri oluşturarak “Satışlar Raporu” ve “Alışlar Raporu”nu daha ayrıntılı hale getirebilirsiniz.
Paraşüt olarak size sunmak istediğimiz en büyük değerlerden bir tanesi finansal raporlarınızı kolayca elde edebilmenizi sağlamak.
Bunu yapabilmeniz için veri girişi sırasında fatura ve giderlerinizi doğru şekilde gruplamanız gerekir. Doğru gruplama, doğru kategori ve etiket yapısıyla kolaylıkla yapılabilir.
1. Kategoriler, gelir ve giderlerinizin kendi içlerindeki kırılımını farklı kategori seviyeleriyle detaylandırarak görebilmenizi sağlar.
Satış faturalarınızı ve giderlerinizi kategorilendirdiğiniz zaman Gelir Gider raporunda gelir ve giderlerinizin ayrı ayrı kırılımlarını görebilirsiniz. Satışlarınızın ne kadarı hangi kategoriden gelmiş, belirttiğiniz dönemde hangi kalemlere ne kadar harcama yapmışsınız gibi soruların cevabını almanızı sağlar bu kategoriler.
Sizler için yeni geliştirdiğimiz Kategori Ağacı Yapısı ile birden fazla seviyede kategori belirleyerek gelir ve giderlerinizi detaylandırabilirsiniz. Örneğin, kira, kırtasiye alımı, telefon ödemelerini vb ofis ile alakalı giderleri “Ofis Giderleri” kategorisi altında “Kira”, “Kırtasiye”, “Telefon” gibi alt kategoriler ile gruplayabilirsiniz.
2. Etiketler, karlılığını takip etmek istediğiniz gelir, gider gruplarını aynı isim altında toplayabilmenizi sağlar.
Sizin yapmanız gereken tek şey, yeni eklediğimiz etiketleme özelliğini kullanarak gelir ve giderlerinizi aynı etiketlerle eşleştirmek.
Örneğin bir proje kapsamında yapılan alış, satış ve harcamalarınızı proje adıyla etiketleyebilir, Gelir Gider Raporu'nda proje bazında karlılığınızı görebilirsiniz.
Sonuç olarak gelir-gider grubunun karlılığı için etiket, gelir ve giderlerin kendi içindeki kırılım ve dağılımlarını görebilmek için kategorileri kullanabilirsiniz.
1 Saniyeden Kısa Sürede İşletmenizin Karlılığını Görebilmek
Finansal karlılığınızı kolay takip edebilmeniz için Paraşüt’te Gelir - Gider Raporu’nu geliştirdik. İstediğiniz zaman dilimini seçerek şirketinizin ne kadar gelir elde ettiğini, ne kadar gideri olduğunu ve belirtilen döneme ait kar-zararını hızlıca ve zahmetsiz istediğiniz an görebilirsiniz.
Sabah uyanırsınız, mailler birikmiştir, toplantılar takvimde sizi bekler, çalışanlarınızın sorularını yanıtlarsınız, krizler çıkar çözersiniz, acil işlerinizi halledersiniz ve bir bakarsınız ki gün bitmiş. Bir sonraki sabah uyanırsınız ve benzer bir programı tekrardan yaşarsınız. Buna benzer günleriniz sürekli birbirini takip eder ve siz sonunda “Biz nereye gidiyorduk yahu?” diyerek şirketinizin stratejik resmini baştan çizmeye çalışırsınız.
Biliyoruz, günlük işlerin arasından kendinize ve şirketinize yukarıdan stratejik bakmak zordur. Şirketinizin finansal yönetimi de benzer bir durumdadır. “O faturayı gönder”, “Bu şirketin ödemesine ne oldu?” gibi sorular arasında finansal olarak nereye gittiğinizi görmek zordur.
Gelir Gider Raporu Size Ne Sağlar?
Finansal durumunuzu rahatça kontrol edebilmeniz için Paraşüt’te Gelir-Gider Raporu’nu geliştirdik. İstediğiniz zaman dilimini seçerek şirketinizin ne kadar gelir ve gideri olduğunu öğrenebilir ve belirtilen döneme ait kar-zarar bilgisine, hesaplar arasında kaybolmadan hazır bir şekilde her an hızlıca ulaşabilirsiniz.
Satışlar ve giderlerinizin belirlediğiniz döneme göre kategorik dağılımını bu rapordan okuyabilirsiniz. “Neye ne kadar harcamışım?”, “Nerden ne kadar kazanıyorum?” gibi sorularınızın cevaplarını bu kısımda bulabilirsiniz. Gelir ve gider kaynaklarınızı rahatlıkla buradan görebilir, sizler için oluşturduğumuz grafiklerle verilerinizi görsel bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Ayrıca zaman içerisinde, seçtiğiniz zaman dilimine göre, aylık veya haftalık gelir ve giderlerinizin değişimini görebilirsiniz. Bunu gerçekleşen tüm gelir-gider için görebildiğiniz gibi tek bir kategori için de görebilirsiniz. Mesela pazarlama harcamalarınızın bu sene nasıl bir değişim izlediğini görmek isterseniz, “Giderler” altında “Pazarlama” kategorinizi seçip ay ay bu kanala ne kadar harcama yaptığınızı izleyebilirsiniz.
Dilerseniz bu raporu Excel’le dışarı aktarabilir, istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz, Gelir & Gider raporundan maksimum faydayı sağlayabilmeniz için verilerinizi mümkün olduğu kadar kategorilendirin. Çünkü verilerinizi ne kadar doğru bir şekilde kategorilendirirseniz, gelir gider raporunuzdan o kadar anlamlı bilgiler alabilirsiniz.
Giderlerinizi Sağlıklı Takip Edebilmek
Şirketinizin alım ve harcamalarını takip edebilmek için veri girişini sağlıklı yapmak gerek. Yaptığınız satın alımların kimden yapıldığını, ne kadar olduğunu, vergi tutarı gibi bilgileri belirterek giderlerinizin takibini doğru yapabilirsiniz.
Paraşüt uygulamasında alış faturalarınızı ve harcamalarını ayrı ekranlardan girebilirsiniz. Bazı firmalar için bu ayrımı yapmak çok gerekli olmayabilir, fakat Paraşüt’ün içerisinde bu iki gider tipinin farklılıkları olduğundan bu farklılıkları göz önünde bulundurarak veri girişini yapmanızı tavsiye ederiz.
Alış Faturaları
Şirketinizin giderlerinin kalemlerini, tedarikçisini ve fatura seri numarasını takip etmek, “Alış Raporları”nda detaylı bir şekilde kırılımını görmek istiyorsanız, giderlerinizi “Alış Faturası” olarak girmenizi tavsiye ederiz. “Alış Faturası” kullanımı genel olarak şirketinizin temel işi ile alakalı alımlarda, mesela sattığınız ürünün ham maddesi, sizin için temel olan bir hizmet alımı gibi giderler için kullanılır.
Harcamalar
Hem “Alış Faturaları”nızı hem de “Harcamalar”ınızı “Raporlar”dan takip edebilirsiniz. İstediğiniz zaman dilimini belirleyerek "Alış Faturaları"nı ayrı "Harcamalar"ı ayrı ayrı analiz edebilirsiniz. Hangi gider kategorisine ne kadar harcamışsınız kolaylıkla görebilirsiniz.
Kafe ve Restoranlar için Paraşüt ile Gelir Gider Takibi
Paraşüt'ü kullanan restoran ve kafeler en verimli gelir gider takibini nasıl yapabilirler? Hali hazırda Paraşüt kullanıcısı olan restoran ve kafelerden edindiğimiz bilgilerle sizin için derledik.
Kafe ve restoranlar için gelir takibi
Paraşüt’ün “Kategoriler” özelliği sayesinde işletmenizin gelir takibini farklı ödeme kanallarınıza göre gerçekleştirebilirsiniz.
Örnek işletmemizin nakit kasa yanında bir adet yazar kasa POS, bir adet de Sodexo cihazı olduğunu ve 15 Şubat ile 22 Şubat tarihleri arasında elde ettiğimiz gelirleri Paraşüt’e aktaracağımızı varsayalım.
Nakit ve kredi kartı gelirlerini Paraşüt'e aktarmak için öncelikle POS cihazımızdan gelirleri elde ettiğimiz tarih aralığına ait bir Z Raporu oluşturuyoruz.
Z Raporu bize nakit ve kredi kartı gelirlerimizi ayrı ayrı göstermenin yanında, bu gelirlerin içindeki %8 KDV’li satışlar ile %18 KDV’li satışların gene ayrı ayrı toplam satış tutarlarını sağlıyor.
Bilgileri Paraşüt'e nasıl aktarıyoruz?
Öncelikle nakit gelirlerimizi aktarmak için Paraşüt’ün Satışlar bölümünden yeni bir satış faturası oluşturuyoruz. Bu faturanın açıklama kısmına takip kolaylığı sağlaması açısından aldığımız Z Raporu’na ait tarih aralığını ve müşteri kısmına da “Nakit POS” yazıyoruz.
Nakit gelirlerinizin takibini kolaylaştırmak için de sağ taraftaki fatura kategorisi kısmından “Nakit POS” kategorisi oluşturuyoruz.

Faturamızın Hizmet/Ürün kalemleri bölümünde önce "%18 KDV’li Ürün” adında bir ürün oluşturuyoruz ve Z Raporu’ndaki %18’lik satış tutarını “Toplam” kutusuna yazıyoruz.
Daha sonra yeni bir satır ekleyip, “%8 KDV’li Ürün” adı ile bir ürün oluşturuyoruz ve bu sefer satırdaki KDV oranını %8 seçiyoruz. Aynı şekilde Z Raporu’ndaki %8’lik kısımdaki tutarı “Toplam” kutusuna yazıyoruz.
Faturayı bu şekilde kaydettiğimizde 1000 TL’si %18, 1000 TL’si ise %8 KDV’li olmak üzere 2000 TL’lik nakit satışımızı Paraşüt’e aktarmış oluyoruz.
Faturayı oluşturduktan sonra da sağ tarafta “Tahsilat Ekle” bölümünden tahsilat ekleyerek faturayı kapatıyoruz.
Aynı işlemi kategori ve müşteri isimlerini “Akbank POS”, “Garanti POS” ve “Sodexo” olarak değiştirerek uygulayıp kredi kartı ve Sodexo gelirlerinizi de Paraşüt’e aktabilirsiniz.
Gelirlerimi nasıl takip ederim?
Eğer bankanızdan ve Sodexo’dan gelen ödemeleri de takip etmek istiyorsanız, fatura oluşturduktan sonraki ekranda tahsilat ekleme adımını atlayıp POS veya Sodexo hesabınıza para yattıkça “Müşteri ve Tedarikçiler” bölümünden tahsilat ekleyebilirsiniz.
Bu sayede gelir-gider raporları bölümünden gelirlerinizi ve ödeme yöntemlerine göre bu gelirlerinizin dağılımını takip edebilirsiniz.

Kafe ve restoran işletmeleri doğaları gereği giderlerinin kontrolünü çok hızlı bir şekilde kaybedebilir. Çok fazla müşterisi olan ve çok iyi satış yapan bir kafe, görünmeyen veya iyi takip edilmeyen giderler nedeniyle ciddi nakit akışı sıkıntısı çekebilir. Bu sebeple başarılı bir işletmede sunulan hizmetten sonra en çok dikkat edilmesi gereken şey giderleri sürekli ve sıkı bir şekilde takip altında tutmaktır.
Paraşüt uygulamasının gider kategorileri, sadece verilerin düzenli girişini yaparak giderlerinizi bir çırpıda detaylı bir şekilde görmenizi ve raporlamanızı, böylece de kontrolü hiç kaybetmemenizi sağlar.
Gider kategorileri
Paraşüt üzerinde tüm gider kalemlerinize bir kategori tanımlayabilir, biri birileri ile ilgili gider kategorilerini de tanımlayacağınız belli ana kategoriler altında toplayabilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse kira, elektrik, su ve doğalgaz giderlerinizin Paraşüt’e girişini yapmak ve bütün bu giderleri “Genel Gider” ana kategorisinde toplamak istiyorsunuz.
Öncelikle Giderler bölümünden şubat ayı kiramızın girişini yapmak için bir “Yeni Harcama” oluşturalım ve bu harcamanın kategorisini “Kira” olarak belirleyelim ve yeni kategori olarak ekleyelim.
Aynı işlemleri aynı şekilde doğalgaz, su ve elektrik giderlerimiz için de tekrarladıktan sonra sol taraftaki “Ayarlar” bölümünden “Kategori ve Etiketler” kısmına geliyoruz ve gider kategorilerinin en altında “Yeni Ekle” butonuna tıklayarak “Genel Gider” adında yeni bir gider kategorisi oluşturuyoruz.
Ardından harcamaları girerken oluşturduğumuz “Kira”, “Doğalgaz”, “Elektrik” ve “Su” kategorilerini sürükleyerek “Genel Gider” kategorisinin altına biraz sağa doğru gelecek şekilde bırakıyoruz. Böylelikle o kategorilereki harcamalarımızı “Genel Gider” ana kategorisinin altına yerleştiriyoruz.
Paraşüt’ün gider kategorilerinde dilediğiniz kadar alt kırılım oluşturabilir, bu sayede gider takibi yaparken dilediğiniz kadar detaya inebilirsiniz.
Mesela maaş takibi yaparken “Maaş” ana kategorisinin altına tam zamanlı ve yarı zamanlı kategorilerini ekleyip bu kategorilerin altına da çalışanlarınızın adına oluşturacağınız kategorileri tanımlayabilirsiniz. Bu sayede tüm maaş ödemelerinizin toplamını takip ederken aynı zamanda günlük yövmiye ödemelerinizle tam zamanlı maaş ödemelerinizi ayrı ayrı takip edebilirsiniz.
Tüm bu kategori yapısını, işletmenizin yapısına uygun bir şekilde tüm tekrar eden benzer giderleriniz için oluşturursanız hem görünmez giderlerden kurtulursunuz hem de giderlerinizi önceki dönemlerle rahatça karşılaştırabilirsiniz.
Kafe ve restoranlar için gider raporları
İşletmenize uygun kategori yapısını oluşturup düzenli veri girişini sağladıktan sonra “Gelir-Gider” raporları bölümüne gelerek işletmenizin belirli bir tarih aralığındaki gelirlerini ve giderlerini kırılımları ile birlikte detaylı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle varsa işletmenizdeki verimsizlikleri ve fahiş harcamaları kolayca tespit edebilirsiniz.
Alt kategorileri açarak biraz daha detaya inelim:
Püf Noktaları:
Bunun için Gelir Gider Takip Programı Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilir, Paraşüt'ün kafe ya da restoranınız için neler yapabileceğini görebilirsiniz.
Kasa ve Banka Hesaplarınızı Yönetmek
Cironuz nakde dönmediği, banka hesaplarınıza veya kasanıza yansımadığı sürece size sağladığı finansal getiri belirsizdir. Her şirketin can damarı banka hesaplarında ve kasasında atar.
Banka ve kasalarınızı Paraşüt’te takip ederek daha verimli yönetebilirsiniz.
● İstediğiniz sayıda banka hesabı/kasa açabilirsiniz. İster farklı para biriminde, ister farklı bankalarda hesaplar açabilirsiniz. Dövizli açtığınız hesaplara dövizli işlemlerinizi, hem ödeme hem tahsilatlarınızı, kaydedebilirsiniz.
● Kasa/Banka hesabı oluştururken mevcut bakiyeyi “Açılış Bakiyesi” olarak girerek, hesaplarınızı Paraşüt’e işleyebilirsiniz. Ancak açılış bakiyesini belirttikten sonra geçmişe yönelik bir işlem eklediğinizde açılış bakiyenizde bir değişiklik olmaz.
● Hesaplarınız arasında para transferi yapabilirsiniz.
● Faturaya bağlı olmayan para giriş-çıkışlarınızı yapabilirsiniz. Mesela şirket ortağı olarak direkt banka hesabınızdan veya şirket kasasından para çektiniz, bu hareketi Paraşüt’e kaydedebilir, yaptığınız giriş çıkış hakkında bilgilendirici bir açıklama ekleyebilirsiniz.
● Bir banka hesabını kapamak istediğinizde bu hesabı “Arşivle”yebilirsiniz. Böylelikle kapattığınız banka hesabınızı mevcut hesaplar arasında görmezsiniz. Geçmişe dair bilgi ihtiyacınız olduğunda arşivlenmiş kayıtlara bakıp bilgi alabilirsiniz.
● Eğer mevcut banka hesabınızla Paraşüt hesabınız arasında bir farklılık varsa, bu farkın kaynağını bulup, Paraşüt’e işlemenizi tavsiye ederiz. EFT, hesap işletim ücreti vs. gibi takip etmeye ihtiyaç duymadığınız durumlarda “Bakiye Sabitle” özelliğini kullanabilirsiniz. Tarih seçimi yapıp bakiyeyi belirttiğiniz miktara sabitleyebilirsiniz. “Bakiye Sabitle”me işleminden sonra, ilgili tarihten öncesine kaydedilen işlemler bakiyeyi etkilemez.
● Eğer Paraşüt üzerinden İyzico Sanal POS kullanıcısıysanız, İyzico hesabınız aktifleştiği zaman Paraşüt’te İyzico banka hesabınız otomatik oluşturulur, İyzico üzerinden aldığınız ödemeleri bu hesaptan görüntüleyebilirsiniz.
Kategori ve etiketler nasıl kullanılır?
Finansal raporlarınızın daha kolay ve anlamlı olmasını istiyorsanız Paraşüt üzerinde kategori ve etiketleri kullanabilirsiniz. En doğru ve verimli kullanım için Paraşüt’te kategori ve etiketleri oluştururken biz neleri hedefledik, siz de neler yapabilirsiniz sizin için derledik.
Özetle Kategori gelir gider raporunda, neye ne kadar para harcadığınızı, nereden ne kadar gelir elde ettiğinizin kırılımını görmenizi sağlar. Etiket ise örneğin hangi şubenizin ne kadar kâr ettiğini, hangi iş kolununun gelir ve size maliyetinin ne kadar olduğunu, hangi projenizin ne kadar gelir ne kadar gider oluştuğunu göstererek gelir-gider tablonuzu filtreli şekilde görmenizi sağlar.
Nasıl kullanılır?
Eğer Ayarlar bölümünde tam yetkiniz varsa Ayarlar altından “Kategori ve Etiketler” menüsünden kategori ve etiketlerinizi yönetebilirsiniz.
Her faturaya, harcamaya, müşteriye, ürüne çalışana sadece bir kategori verebilirsiniz. Kategoriler,her modül için ayrı şekilde düzenlenir. Örnek olarak çalışanlar için yarattığınız kategorileri satış faturalarında kullanamazsınız.
Etiketler ise sadece gelir ve giderleriniz için kullanılabilir. Satış faturası ve giderlerde birden fazla etiket kullanılabilir.
Faturalarıma Nasıl Kategori ve Etiket Ekleyebilirim?
Fatura, müşteri/tedarikçi, çalışan ve hizmet/ürün yaratırken kategori seçimi yapabilirsiniz. Eğer kategori yönetimine tam yetkiniz varsa yeni kategori yaratabilirsiniz.
Gelir ve giderlerinizi birbirleriyle eşleştirmek için de etiketleri satış faturalarınız, gider ve maaşlarınıza ekleyebilirsiniz.
Alt-Üst Kategori (Kategori Ağacı) Nasıl Yaratabilirim?
Yeni kategori yaratabilir, kategorileri başka kategorilerin altına ekleyerek kategori ağacı yaratabilirsiniz. Alt-üst kategoriler yaratarak detaylı bir kategori yapısı yaratabilirsiniz. Farklı seviyelerde kategoriler oluşturmak için yapmanız gereken tek şey, “Kategori ve Etiketler” bölümünden kategoriye tıklayarak altına almak istediğiniz kategorinin aşağısına, sağa doğru çekmek.
Kategori ve etiketleri kullanınca ne olacak?
Kategori ve Etiketleri doğru şekilde kullandığınızda şirketinizin gelir ve giderlerini detaylı bir şekilde, kırılımlarıyla, görebileceksiniz ayrıca istediğiniz gelir-gider gruplarının karlılığını rapordan alabileceksiniz.
Yukarıdaki örnekte gördüğünüz raporda, şirketimizin Bakırköy Şubesi’ne özel gelir ve giderleri kırılımlarıyla görebiliyorum. Yani Bakırköy Şubesi’nin maaş maliyetleri ne kadar, ofise ne kadar harcama yapmışlar, belirtilen tarihler arasında ne kadar satış yapmışlar kolaylıkla görebiliyorum.
Ayrıca, istersem Bakırköy Şubesi etiket filtresini kaldırarak aşağıdaki gibi bütün şirketimin finansal durumunu, detaylı şekilde görebilirim.
Paraşüt'te Hesap Ekstresi Oluşturmak
Paraşüt’te cari yönetimi yaparken müşteri veya tedarikçinizle bakiyeniz ve işlem geçmişiniz konusunda mutabakat sağlayabilmeniz için hesap ekstresi oluşturma özelliğimizi kullanabilirsiniz.
Yeni geliştirdiğimiz paylaşma özelliği sayesinde herhangi bir müşteri/tedarikçi ile olan bütün işlem ve faturalarınızın detaylarıyla gözüktüğü PDF formatında bir hesap ekstresi oluşturup, onlarla paylaşabilirsiniz.
Önce, Firma ve Banka Bilgilerini Güncelleyin
Neden, diye sorabilirsiniz. Ama eğer “Kasa ve Bankalar” menüsünden IBAN, banka hesap ve şube bilgisi gibi bilgileri düzenlerseniz hesap ekstresi paylaşırken banka hesap bilgilerinizi de otomatik olarak ekstrenize eklenir.
Ayrıca firma adı, adres vb. firma bilgilerini ekler, şirket logonuzu da “Ayarlar” menüsü altında “Firma Bilgileri” bölümünden yüklerseniz ekstrenizin size özel olmasını sağlar, daha profesyonel gözükmesini sağlayabilirsiniz.
Nasıl hesap ekstresi oluşturabilirim?
Hesap ekstresini oluşturmak istediğiniz müşteri/tedarikçinin sayfasında “İşlem Geçmişini Göster” butonuna tıkladığınızda karşınızda o carinizle aranızdaki bütün işlem, fatura, çek vb. işlemlerin dökümünü göreceksiniz.
Bu dökümü pdf formatında hesap ekstresi olarak dışarı aktarmak istiyorsanız “Ekstre Oluştur” butonuna tıklayabilirsiniz.
Hesap ekstrenizi cariye özel oluşturmak için karşınıza banka hesap bilgileri çıkacaktır. Bu ekranda karşı taraf ile paylaşmak istediğiniz banka hesaplarını seçin. “Kasa ve Bankalar” menüsünden bilgileri girilmeyen banka hesapları bu adımlarda gözükmeyecektir.
Sonraki adımda ise hesap ekstresinin başlamasını istediğiniz tarihi seçin ve PDF’yi oluşturun. Başlangıç tarihi olarak seçtiğiniz tarihten önceki bakiye önceden devreden bakiye olarak ekstrede gözükecektir.
Bu adımlar sonucunda şirketinizi profesyonel şekilde temsil edecek, carinizle aranızdaki bütün işlem geçmişini detaylı bir şekilde paylaşmanızı sağlayabilecek bir hesap ekstresi kullanımınıza hazır olacaktır.
Paraşüt ile Maaş Planı Oluşturmak
Kullanıcılarımızın geri bildirimleri sonucunda geliştirdiğimiz bir özelliğimiz: Maaşlar. Şirketlerin en büyük gider kalemlerinden olan maaşları daha kolay yönetebilmeniz için maaş yönetimi özelliğimizi yeniden düzenledik.
Bu yazımızda aşağıdaki soruları cevapladık:
Paraşüt’ün Çalışanlar bölümüne erişime olan kullanıcılar*, “Giderler” ve “Çalışanlar” bölümlerinden yeni maaş yaratabilirler.
Çalışanlarınızın maaşlarını hakediş tarihine göre yaratabilirsiniz. Maaşlara ek olarak çalışanlarınıza vereceğiniz primleri de “Yeni Maaş / Prim” girişi yaparak kaydedebilirsiniz. Dilerseniz ödeme durumunu da belirleyebilirsiniz. Ödeneceği tarihi girerseniz Paraşüt size ödenmesi gereken maaşların hatırlatmasını yapacaktır.
Maaş girişi yaparken daha önce yaratılan çalışanlardan seçim yapabilir ya da yeni çalışan yaratabilirsiniz.
Her ay tekrarlayan maaş giderlerini bir maaş girişi yaptıktan sonra tekrarlama şablonu ile dilediğiniz sıklıkta dilediğiniz süre için tekrarlatabilirsiniz. Çalışanların maaşında bir değişiklik olursa tekrarlama şablonunu düzenleyerek gelecekte oluşacak maaşları da düzenlemiş olursunuz.
Başka neler yapabilirsiniz?
Müşteri ve Tedarikçiler ile Fatura Paylaşmak
İş hayatı telefonda, e-mail üzerinde müşteri veya tedarikçinizle konuşarak geçer. Alacak-verecek konuşmaları, fatura ulaştı mı, ödeme takibi, bakiye mutabakatı gibi işlemlerle neredeyse tüm gününüzü harcarsınız. Her bir müşterinizi ayrı ayrı arar, farklı farklı yerlere notlar alırsınız, takibi zor olur. Sizin için bunun kolayını düşündük.
Cari yönetimini rahatça yapabilmeniz için Paraşüt üzerinden faturalarınızı paylaşabilir, müşteri/tedarikçiniz ile Paraşüt'ün paylaş modülünü kullanarak konuşabilirsiniz.
Faturanızı Paylaşın Hızlıca Mutabakat Sağlayın
Faturanızın sağ tarafındaki “E-posta ile paylaş” butonuna tıklayarak, müşteri veya tedarikçinizle satış veya alış faturanızı kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Paylaşırken banka bilgilerinizi, faturanın ödeme tarihini, hesap ekstrenizi, fatura ile ilgili işlem geçmişini de paylaşabilirsiniz.
Eğer Paraşüt üzerinden Kredi kartı ile Online Tahsilat özelliğimizi kullanıyorsanız, müşterinizle online tahsilat bağlantısını de bu ekrandan paylaşabilir, müşterinizin kredi kartı ile size ödeme yapmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer online tahsilat özelliğimizi kullanmıyorsanız; Online Tahsilat Programımız hakkında bilgi alabilirsiniz.
Müşteri / Tedarikçilerinizle İletişimde Olun
Fatura paylaşma özelliğini kullanarak müşteri/tedarikçilerinizle fatura üzerine yaptığınız konuşmaları buradan yapabilirsiniz. Fatura paylaştıktan sonra ekranınızın sağ alt tarafındaki “Mesajlar” bölümünden karşı tarafa mesaj yazabilirsiniz.
Aynı şekilde karşı tarafın gönderilen link üzerinden yazacağı cevaplar da buraya düşecektir. Gönderdiğiniz kişi dilerse kendisine gelen e-maile cevap yazabilir, cevap yine faturanın sağ alt kısmında mesaj olarak gözükecektir. Bu durumda Paraşüt bir cevap aldığınızı size mail ile bildirecektir.
Ekip İçi Koordinasyonu Sağlayın
Faturaların sağ alt kenarında “Notlar” bölümünde, sadece şirketinizdeki Paraşüt kullanıcılarının görebileceği notlar bırakabilirsiniz. Bu notları sadece diğer Paraşüt kullanıcılarınız görecektir. Notları şirket içi koordinasyonu sağlamak veya muhasebecinizle iletişim için kullanabilirsiniz.
Ayrıca fatura ile ilgili hatırlanmasını istediğiniz konuları veya müşteriniz ile telefonla yaptığınız görüşmeler sonucu size iletilen mesajları buraya ekleyebillirsiniz.
Paraşüt'te e-posta ile fatura paylaşmak
Fatura keserken yapılan hatalar yüzünden ortalama 100 faturadan 7’si geri döner. Geri dönen faturaları iptal etmek ve yeniden düzenlemek zorunda kalırsınız. Böylece zaten zaman alan ve maliyetli olan fatura kesme işi hem daha fazla zaman alır hem daha pahalıya mal olur.
Fatura keserken en sık yapılan hatalar
• Faturaya ürünün ya da fiyatın yanlış girilmesi Müşterinizi yanlış tutarlı faturalar göndererek onları hayal kırıklığına uğratmayın!
• Faturaya adresin yanlış girilmesi Müşterinizin sizde bulunan adres bilgisi yanlış olabilir veya güncel olmayabilir. Her iki durumda da faturanız asla müşterinizin eline geçmez!
• Faturaya vergi numarasının yanlış girilmesi Vergi numarası yanlış ise müşteriniz faturayı işleyemez!
Eğer fatura keserken hata yaparsanız, her şeye baştan başlamanız gerekir. Ayrıca faturaların sıralı olması gerektiği için hangi tarihte fatura kestiğinize dikkat etmelisiniz.Fatura Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey yazımızı okuyarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Biliyoruz ki fatura kesilirken hata yapılma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle “Fatura Paylaşma” özelliğimizi geliştirdik. Faturalarınızı kesmeden önce müşterinizle paylaşarak bu hataları engelleyebilirsiniz.
Fatura Nasıl Paylaşılır
• Faturanızı oluşturduktan sonra “E-posta ile paylaş” butonuna basın.
• Paylaşmak istediğiniz bilgileri seçin ve "Devam Et" tuşuna basın. (hesap ekstresi, IBAN, fatura ödeme tarihi, fatura geçmişi)
• İstediğiniz mesajı ekleyin ve e-postayı gönderin.
• Müşterinize sizin onunla faturanızı paylaştığınıza dair bilgilendirme e-postası gönderilir.
• Müşteriniz e-posta ile gelen linke tıklayarak faturayı ve paylaştığınız diğer bilgileri görüntüler.
• Faturanızı paylaştıktan sonra müşterinizin e-postanızı okuyup okumadığını görebilirsiniz.
• Portal üstünden müşterinizle fatura hakkında mesajlaşabilirsiniz. Herhangi bir hataya dair müşteriniz sizi uyarabilir.
• Eğer online tahsilat özelliğimizden yararlanıyorsanız müşteriniz size Portal üstünden ödeme de yapabilir.
Online Tahsilat'ı inceleyin.
NOT: Paylaşılan faturaların yasal değeri yoktur ve sadece bilgilendirme niteliğindedir. Faturanın yasal değeri olması için faturanızı yazdırmanız ve müşterinize fiziksel posta yoluyla ulaştırmanız gerekir. Tüm süreci internet üstünden yürütmek için e-Fatura kullanıcısı olabilirsiniz.
Paraşüt’ün fatura paylaşma özelliğinden yararlanarak paradan ve zamandan kazanmanın yanı sıra daha profesyonel bir işleyiş ve görünüme de sahip olursunuz.
e-Fatura Nasıl Gönderilir?
Paraşüt'e abone oldunuz, elektronik faturaya başvurdunuz ve artık elektronik fatura kullanıcısısınız! Peki şimdi ne olacak? Nasıl e-kontör alacaksınız? Nasıl fatura göndereceksiniz?
Henüz elektronik faturaya geçmediyseniz bu yazıda geçmeniz durumunda neler yapabileceğinizi göreceksiniz. Her şey pratik, hızlı ve ekonomik. Başvurmaya karar verdiyseniz e-Fatura başvuru süreci yazımıza göz atabilirsiniz.
Nasıl Kredi Alabilirim?2>
Paraşüt menünüzün Ayarlar bölümü altındaki “Firma Bilgileri” kısmından e-kontör alabilirsiniz. Kredi alabilmeniz için şirketinizin Paraşüt hesabının sahibi olmanız gerekmektedir. Hesap sahibinin kim olduğu bilgisine aynı sayfadan ulaşabilirsiniz.
Burada aynı zamanda ne kadar e-kontör olduğunu da görebilirsiniz. Gönderilen her e-fatura e-arşiv fatura ile alınan her e-fatura için birer e-kontör ile ücretlendirilirsiniz.
Nasıl Elektronik Fatura Gönderebilirim?
Göndereceğiniz elektronik faturanın türü müşterinizin e-fatura mükellefi olup olmadığına göre değişir. Ama merak etmeyin sizin bunun için bir araştırma yapmanıza gerek yok. Paraşüt, müşterinizin VKN'sine göre uygun şekilde fatura göndermenizi sağlıyor.
Fatura oluşturduktan sonra “GÖNDER” butonuna basarak fatura gönderme sürecini başlatabilirsiniz.
Hemen ardından Paraşüt size bu faturayı elektronik fatura olarak göndermek isteyip istemediğinizi sorar.
"Evet" deyip devam ettiğinizde faturanın gönderilmesi için gerekli olan bilgileri girmeniz için bir pencere açılır. Müşteriniz için girdiğiniz VKN veya TCKN bilgisinden sistem müşterinizin e-fatura kullanıcısı olup olmadığını ayırdeder.
Eğer **müşteriniz sizin gibi elektronik fatura kullanıcısı ise** e-fatura gönderimi ile ilgili ekran karşınıza çıkar. Burada faturanızın “Senaryo”sunu seçmeniz gerekmektedir. Türk Telekom, BEDAŞ gibi kurumlar dışında şirketlerin “Ticari e-Fatura” seçmeleri tavsiye edilir. Temel Fatura karşı taraf tarafından reddedilemez, dolayısıyla faturanızda herhangi bir hata varsa karşı tarafa reddetme şansı tanımamış olursunuz. Ticari Fatura ise fatura gönderiminden itibaren 7 gün içinde reddedilebilir. 7 gün içinde reddedilmeyen ticari faturalar otomatik olarak kabul edilmiş sayılır.
E-faturaya notunuzu da ekledikten sonra faturanızı gönderebilirsiniz. Faturanız müşterinizin sistemine e-fatura olarak düşecektir.
Eğer faturayı gönderdiğiniz taraf **elektronik Fatura sistemine dahil olmayan** bir şirket ya da son kullanıcı ise e-arşiv faturası gönderimi ile ilgili ekrana yönlendirilirsiniz. Bu ekranda size internet üzerinden yapılmış bir satış olup olmadığını sorulacaktır. Eğer internet üzerinden yapılmış bir satış yoksa faturanızı “Devam Et”e tıklayarak gönderebilirsiniz.
İnternet üzerinden satışınız varsa satışın hangi internet sitesi üzerinden ve hangi ödeme yoluyla gerçekleştiği bilgisini girmeniz gerekmektedir. Ödeme şekli olarak kredi kartı, havale, kapıda ödeme gibi seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Ödeme aracı olarak Sanal POS, İyzico, PayU, Havale yaptığınız bankanın ismi gibi açıklamalar yazabilirsiniz.
E-arşiv faturası oluştururken internet üzerinden satışınız varsa doldurmanız gereken bir bilgi de gönderilecek ürün olup olmadığı. Eğer gönderiniz yoksa devam edip fatura gönderimini tamamlayabilirsiniz. Eğer gönderiniz varsa kargo ve kurye bilgilerini girmeniz gerekmektedir.
E-arşiv faturasını resmileştirdikten sonra faturanın müşterinize ulaştırılma yöntemini seçmelisiniz. Müşterinizin isteğine göre karşı tarafa e-posta aracılığı ile faturanın bir kopyasını iletebilirsiniz. Dilerseniz ayrıca faturanın çıktısını boş bir A4 kağıdına alarak karşı tarafa posta yoluyla gönderebilirsiniz. Aynı işlemi gönderdiğiniz e-postadaki eki yazdırarak karşı taraf da yapabilir. Bu işlem için herhangi bir yazıcıyı kullanabilirsiniz.
Eğer fatura yanında **sevk irsaliyesi** gönderiminiz de varsa ve faturanın oluşturulma tarihiyle gönderi tarihi aynı ise e-arşiv fatura çıktısını sevk irsaliyesi yerine kullanabilirsiniz. Çıktının üzerine “Sevk irsaliyesi yerine geçer” ibaresini ekleyip kaşeleyip imzalamanız yeterlidir. Fakat ürünün gönderim tarihi ile fatura tarihi farklı ise ayrıca bir kağıt irsaliye kullanmanız gerekmektedir. Bu işlemi, Paraşüt hesabınızdan AYARLAR > YAZDIRMA ŞABLONLARI altında sevk irsaliyesi için bir yazdırma şablonu oluşturup bahsi geçen faturaya bağlı stok çıkış hareketini yazdırarak yapabilirsiniz.
Faturada Değişiklik Yapmak İstersem Ne Olacak?
Elektronik faturada değişiklik yapılamıyor. Değişiklik yapmak için gönderdiğiniz faturanın **iptal edilmesi** ve yenisinin gönderilmesi gerekiyor.
Eğer müşteriniz Elektronik Fatura mükellefi ise, yani siz ona e-fatura gönderdiyseniz, karşı tarafın faturayı “Red” etmesi gerekir. Karşı taraf faturanızı reddedikten sonra yeni fatura gönderebilirsiniz.
Müşteriniz elektronik fatura mükellefi değil ise, Paraşüt ekranından faturanızı siz iptal edebilirsiniz. “Diğer” butonunun altından “İptal Et”e basmanız yeterlidir. Bu işlemi fatura gönderiminden itibaren 7 gün içinde yapıyor olmalısınız. Eğer fatura gönderiminiz üzerinden 7 günü aşkın bir süre geçtiyse e-arşiv faturayı iptal etmemelisiniz; onun yerine müşteriniz size iade faturası kesmeli.
Faturaları **iade etmek** isterseniz, yine Paraşüt üzerinden “İade Oluştur” butonuna basarak iade faturası oluşturabilirsiniz.
Bana Gelen Elektronik Faturaları Nasıl Yönetebilirim?
Size fatura gönderen taraf eğer elektronik fatura mükellefi ise size e-fatura gönderecektir. Eğer elektronik fatura sistemine dahil bir şirket değilse size zaten matbu fatura göndereceklerdir.
Gelen e-Faturaları "Giderler" bölümü altında en üstte görebilirsiniz.
Gelen e-faturaları Paraşüt’te onaylayıp içeri almanız gerekecektir. Eğer gelen fatura yanlış bilgiler içeriyorsa veya herhangi bir sebepten kabul etmek istemiyorsanız reddedibilirsiniz, sorunsuz ise kabul edebilirsiniz. Kabul edilen faturaları içeri alırken sizden tedarikçi ve ürünleri eşleştirmeniz istenecektir. Bu, faturanın üzerindeki tedarikçi ve ürün bilgisi ile Paraşüt’teki bilgilerin eşleşmesi için yapılır.
Elektronik Fatura’ya Geçtim, Mali Müşavirimle Faturaları Nasıl Paylaşabilirim?
Elektronik Faturaya geçtikten sonra mali müşavirinize faturaların fiziksel kopyalarını göndermenize gerek yoktur. Faturaları toplu olarak Excel ile dışarı aktarıp mali müşavirinize bu Excel listesini gönderebilirsiniz.