Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama Aracı

Serbest meslek makbuzu üzerine yazacağınız tutarı kolayca hesaplayabilirsiniz.

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama Aracı
Stopaj:
Hesaplama Türü:
Stopaj Oranı:
KDV Oranı:
Tutar:
Brüt:
Stopaj Oran:
Gelir Vergisi Stopajı:
Net:
KDV Oranı:
KDV:
Tahsil Edilen :

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Doldurulur?

1. Adım: Stopajlı/Stopajsız Hesaplama

Serbest meslek makbuzunun faturadan en büyük farkı stopajın olmasıdır. Fakat müşteriniz vergi mükellefi değilse, stopajsız olarak sadece KDV'li şekilde serbest meslek makbuzu düzenleyebilirsiniz.

2. Adım: Hesaplama Türü

Brütten veya netten hesaplama yapılarak makbuz tutarı belirlenir. Netten hesaplama, vergiler haricinde kasanızda kalan tutardır. Brüt tutar ise, kesintiler ve vergiler dahil hesaplanan toplam tutardır.

3. Adım: Stopaj Oranı

Stopaj, brüt tutar üzerinden %20 oranındadır. Bu oran müşteri tarafından sizin adınıza muhtasar beyanname ile ödenir. Vergi mükellefi olan müşterilerinize makbuz düzenlerken stopaj oranını hesabınıza dahil etmelisiniz.

4. Adım: KDV Oranı

Serbest meslek makbuzu hesaplama işlemlerinde KDV oranı hesaba katılarak brüt tutar elde edilir. KDV oranı mal ve hizmetlere göre %18, %8 ve %1 olarak değişiklik gösterebilir.

5. Adım: Hesaplanacak Tutar

Tutarın tahsil edilen, brüt veya net olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Üç seçeneğe göre hesaplama farklı sonuçlar çıkaracaktır. Ayrıca, makbuzun stopajlı ya da stopajsız olarak düzenlenmesi de tutarı etkiler.

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Hesaplamada İlk Kural

SMM hesaplamalarında ilk işlem; KDV oranını dahil edilerek brüt tutara ulaşılmasıdır. Brüt tutar tespit edildikten sonra %20’lik stopaj uygulanır.


Stopaj tutarı: Brüt tutar x %20


Bu işlemler dahilinde müşteriye ait serbest meslek makbuzu muhasebe kaydı tutulur.

SMM Örnek Hesaplama

Bir ressamsınız ve müşterinize brüt tutarı 2.000 TL değerinde bir ürününüzü sattınız. Bu satışın ardından düzenleyeceğiniz serbest meslek makbuzunuzda hesaplama formülünü kullanabilirsiniz.


SMM Hesap Formülü

Brüt Ücret – Gelir Vergisi + KDV = Net Ücret

SMM Hesaplama İşlemi


2.000 x 20/100 = 400 TL (Stopaj)

2.000 - 400 = 1.600 TL

2.000 x 18/100 = 360 TL (KDV)


1600 + 360 = 1.960 TL (NET)

e-SMM Zorunlu Mu?

Tüm serbest meslek mensupları için e-SMM zorunluluğu var. Vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarının 1 Şubat 2020 tarihi itibarıyla faaliyete başladıkları ilk 3 ayın sonuna kadar e-SMM’ye geçmesi zorunlu.

e-SMM zorunluluğu ne zaman başladı?

Mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam edenler için 2019 yılı sonunda e-serbest meslek makbuzu zorunlu hale gelmişti.

e-SMM kimler için zorunlu?

Bütün serbest meslek ile uğraşan kişilerin serbest meslek makbuzlarını elektronik ortamda hazırlamaları zorunlu tutulmuştur.

Halihazırda serbest meslek mensubu iseniz...

Mesleğe devam eden serbest meslek erbaplarının e-serbest meslek makbuzuna derhal başlamaları gerekiyor.

Meslekte yeni iseniz...

Mesleğe yeni başlayanların ve vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarının işe başlanan tarihten sonraki 3. ayın sonuna kadar e-SMM uygulamasına geçmeleri şarttır.

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama

KDV dahil serbest meslek makbuzu hesaplama

Serbest meslek makbuzu hesaplamalarında KDV dahil tutarı belirlemek için formül,

(Net Tutar) x (1+ Vergi Oranı)


Örneğin, 1.000 TL hizmet bedelinin KDV dahil tutarı;

1000 x (1 + %18) = 1.180 TL

Tevkifatlı serbest meslek makbuzu hesaplama

Tevkifat, kesinti anlamına gelir. Tevkifatlı serbest meslek makbuzu hesaplama işlemi, makbuzda ödemekle yükümlü olunan KDV tutarının tevkifat oranına göre alıcı ile birlikte ödenmesidir.


Belirlenen orana göre belirli bir tutar alıcıdan tevkif edilir.

Tevkifat oranları; 2/10, 3/10, 4/10, 7/10 ve 9/10’dur.

14 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

e-Serbest meslek makbuzu ile ilgili sıkça sorulan sorular

e-Serbest meslek makbuzu nedir? Kimler kesebilir?

e-Serbest Meslek Makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği dijital bir evraktır. Yapılan işin sermayeye dayalı değil mesaiye dayalı olduğu, kişisel bilgi ve beceri gerektiren, bir kuruluşa bağlı olmadan bağımsız olarak çalışılan ve serbest meslek erbabı kabul edilen mesleklere mensup kişiler, e-SMM hizmetine geçiş yaparak e- serbest meslek makbuzu kesebilir. (Örnek: Avukat, mali müşavir, doktor, diş hekimi, veteriner...)

Paraşüt'te işlem yaptığım evrak türünü değiştirebilir miyim?

Eğer mevcut durumda Paraşüt'te fatura kesiyorsanız, elektronik makbuz kesmeye başlamak için destek ekibimize ulaşmanız gerekmektedir. Benzer şekilde Paraşüt üzerinden makbuz kesmeye başladığınız zaman işlem yaptığınız evrak türünü değiştirmek isterseniz destek@parasut.com adresinden ya da 0 212 963 00 20 numaralı telefondan destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Paraşüt'te hem SMM hem de fatura kesebilir miyim?

Ne yazık ki tek bir Paraşüt hesabı üzerinden hem SMM hem de fatura kesmek mümkün değil. İki hizmeti de kullanabilmek için iki farklı Paraşüt hesabının oluşturulması gerekmektedir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız daha fazla bilgi almak için destek@parasut.com e-posta adresine yazabilir ya da 0 212 963 00 20 numaralı telefondan hafta içi 09.00 - 18.00 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.

Paraşüt'te e-SMM kullanmaya nasıl başlayabilirim?

Paraşüt'te GİB standartlarına uygun olarak e-Serbest Meslek Makbuzu kesmek, düzenlemek ve paylaşmak çok kolay. Eğer Paraşüt hesabınız yoksa Paraşüt hesabınızı oluşturma aşamasında Evrak Türü seçeneğinde Serbest Meslek Makbuzu'nu işaretlemeniz gerekmektedir. Ardından Paraşüt uygulaması içerisinden Uygulamalar > e-Mikro Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Entegrasyonu'nu seçerek işlemlerinize başlayabilir, adımları takip ederek kolayca e-SMM'ye geçiş yapabilirsiniz.

2021 yılında e-SMM kullanım zorunluluğu nedir?

509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile serbest meslek makbuzlarının elektronik ortamda oluşturulması, muhafaza ve ibraz edilmesiyle ilgili yapılan düzenleme ile, serbest meslek erbaplarının 1 Haziran 2020’den itibaren e-serbest meslek makbuzu kullanması zorunlu hale getirilmişti. Böylece, vergi mükellefi olan serbest meslek erbapları ciro limitine bakılmaksızın elektronik belge kapsamına alınmış oldu. 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren faaliyet göstermeye başlayacak mükelleflerin ise işe başladıkları tarihi takip eden üç ayın sonuna kadar e-serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapması zorunlu tutuldu.

Paraşüt ile e-SMM'ye geçmenin maliyeti nedir?

Paraşüt e-serbest meslek makbuzuna geçişte herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti yoktur. e-Serbest Meslek Makbuzu kullanıcısı olabilmek için Paraşüt aboneliğinizi başlatmanız ve gerekli olan mali mührü temin etmeniz gerekmektedir (Şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile de başvuru yapabilir). Paraşüt aboneliğinizi başlatıp, e-SMM aktivasyonunuz tamamladıktan sonra e-serbest meslek makbuzu gönderip alabilmek için ön ödemeli e-kontör paketlerimizden satın alarak elektronik ortamda serbest meslek makbuzu gönderip almaya başlayabilirsiniz. Dijital belge başına kuruşlar seviyesine inen bir meblağ ödeyerek tüm sürecinizi tamamen dijital olarak yönetebilirsiniz.

e-Serbest meslek makbuzu fatura yerine geçer mi?

Serbest meslek makbuzu, ücret tahsili yapıldığının bir ispatı olarak her ne kadar fatura veya fiş ile benzerlik gösterse de kullanıcılarının bulunduğu sektör ve yaptığı iş bakımından faturadan farklıdır. Eğer siz de serbest meslek kazancı elde ediyor, bir işvereniniz olmadan sermaye yerine çalışma saatlerinizi ön planda tutarak çalışıyorsanız ve verdiğiniz hizmeti işveren adına değil, kendi adınıza yapıyorsanız serbest meslek erbabısınızdır. Bu nedenle fatura değil, serbest meslek makbuzu kesmeniz gerekmektedir. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

e-SMM kesmek için mali mühür gerekli midir?

İster GİB Portal e-SMM uygulaması ile isterseniz de özel entegratör uygulamaları ile e-SMM kesin, mali mühür temin etmeniz gerekmektedir. GİB Portal üzerinden e-SMM kesecekseniz mali mühür ya da e-imzanızın her zaman bilgisayarınıza takılı olduğuna dikkat etmelisiniz. Paraşüt’te ise mali mührünüzü alıp aboneliğinizi başlattığınız anda kullanıcı bilgileri ve şifreniz ile uygulamaya kolayca giriş yapabilir, mali mührünüz yanında olmasa bile dilediğiniz yerden e-SMM kesip müşterilerinizle paylaşabilirsiniz.

Nasıl e-Kontör alabilirim?

Aktivasyon aşamasından sonra, elektronik serbest meslek makbuzu gönderip almak için e-kontör satın alıp kullanabilirsiniz. Gönderilen veya alınan her e-SMM, e-fatura ve e-arşiv bir e-kontör değerindedir. Paraşüt aboneliğinizi başlatarak kullanabileceğiniz e-kontör paketlerinin kullanım süresi 12 ay ile sınırlıdır. Mevcut e-kontör paketlerimizden herhangi birini satın almak isterseniz yukarıdaki KDV dahil fiyatlar geçerlidir. İster Paraşüt hesabınız içerisinden kredi kartı ile, ister EFT / Havale yoluyla bu paketlerden herhangi birini satın alabilirsiniz.
Havale bilgileri için buraya tıklayınız.

Serbest meslek makbuzu ile fatura arasında fark var mıdır?

Evet. Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en temel fark, serbest meslek makbuzundaki stopaj kesintisidir. Faturada stopaj yokken, serbest meslek makbuzunda %20 oranında stopaj ödenir. Bu nedenle, her iki belgede de bulunan KDV’nin yanında serbest meslek erbaplarının stopajı da hesaba katmaları gerekir.

Serbest meslek makbuzunda stopaj kesmek zorunlu mudur?

Müşterinizin vergi mükellefi olmaması durumunda stopajsız serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz. Makbuzda sadece KDV oranını işleyebilirsiniz. Bu durum dışında serbest meslek makbuzu kesilirken %20 oranında stopaj hesabı yapılmalıdır.

e-SMM geriye dönük kesilir mi?

e-SMM’de faturadakinden daha farklı bir işleyiş söz konusudur. Geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilirken, e-SMM’de tahsilat esası geçerlidir. Tahsilat yapıldığı anda makbuz düzenlenmesi zorunludur.

Sorularınız varsa sizi hemen arayalım!

İletişim bilgilerinizi bırakın, elektronik fatura danışmanımız sorularınızı yanıtlasın.
Paraşüt abonesiyseniz bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.