e-İhracat Faturası

Karışık adımlar ile uğraşmadan e-ihracat faturası gönderin, Paraşüt'ün pratik ve kolay arayüzü ile işinize hız katın!

Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.

İhracat faturası nedir?

İhracat faturası, yurt dışına gerçekleştirilen ürün satışı karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgedir.

İhracat türleri ve karşılığında düzenlenen fatura türleri nelerdir?

İhracat Faturası

İhracat faturası, yurt dışına yapılan satış karşılığında matbu olarak düzenlenebilir ve gümrük idaresine sunulan Gümrük Çıkış Beyannamesi ile birlikte gönderilir.

İhracat faturası gönderebilmek için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez.

e-İhracat Faturası

e-İhracat faturası, sınır ötesi e-ticaret yapan mükelleflerin alacakları ödemelerle ilgili oluşturmaları gereken resmi belgelerden biridir ve Gümrük Çıkış Beyannamesi ile elektronik ortamdan gönderilir.

İhracat e-faturası gönderebilmek için e-fatura kullanıcısı olmanız gerekmektedir.

Mikro İhracat Faturası

Yurt dışına satışı yapılacak ürünün ağırlığı en fazla 300 kg veya ürün bedeli 15.000 avrodan az ise işlem mikro ihracat olarak kabul edilir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) işlemi olarak da bilinen mikro ihracatı faturalandırmak için e-arşiv fatura düzenlemek gerekmektedir.

Paraşüt'ün kullanım kolaylığı e-ihracat faturası ile buluştu!

Paraşüt'ün içerisinden ihracat faturanızı oluşturabilir, e-fatura kullanıcısıysanız e-ihracat faturası olarak resmileştirebilirsiniz.

GTIP Kodu

Ürünlerinize uygulama aracılığıyla kolayca GTIP kodu tanımlayabilirsiniz. Paraşüt bu kodu sizin için hatırlar ve aynı ürünlerin yer aldığı sonraki faturalara otomatik olarak ekler.

Toplu Fatura Oluşturma

Fatura ve ürünlerinizi Paraşüt’e tek tek ekleyebileceğiniz gibi, excel ile içe aktarma özelliği sayesinde çok sayıda ürün içeren faturalarınızı toplu olarak oluşturabilirsiniz.

Ülke Bilgileri ve Gönderim Şekli

Faturalarınıza, ürünlerinizin gönderileceği Ülke ve Şehir bilgileri ile Gönderim Şekli ve Teslim Şartı gibi zorunlu alanları ön tanımlı seçenekler arasından kolayca ekleyebilirsiniz.

Fatura Resmileştirme

Paraşüt üzerinde oluşturduğunuz ihracat faturanızı kolayca Gümrük ve Ticaret Bakanlığına göndererek e-ihracat faturası olarak resmileştirebilirsiniz.

Fatura Paylaşma

Paraşüt'te kaydettiğiniz ihracat faturanızı müşterileriniz ile kolayca paylaşabilir, resmileştirmeden önce teyit edebilirsiniz.

Fatura Filtreleme

Paraşüt'ün filtreleri sayesinde yüzlerce fatura arasında kaybolmadan dilediğiniz ihracat faturasını kolayca bulabilirsiniz.

e-Faturaya geçerek ek bir başvuruya gerek duymadan tek tuşla e-ihracat faturası gönderin!

Anahtar Teslim e-Fatura

Başvuru işlemlerinizi e-fatura geçiş danışmanımızla birlikte yönetin. Yerinizden kalkmadan 30 dakika içinde* e-faturaya geçin.

14 Gün Ücretsiz Deneyin


*Mali Mühür bekleme süresi hariç.
Paraşüt abonesiyseniz bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uygun Fiyat

Entegrasyon, eğitim bedeli gibi ücretlerden kurtulun. Uygun e-kontör fiyatlarıyla e-fatura,
e-arşiv ve e-ihracat faturası gönderin.

Entegre Ön Muhasebe

Paraşüt ile e-belge hizmetleri kullanırken, ön muhasebenizi yönetmenizi sağlayacak özellikler ile finansal verilerinizi her yerden yönetin.

Sınırsız Destek

Bilgiye ve yardıma ihtiyaç duyduğunuz her an sınırsız destek hizmetimizden faydalanın.

e-Kontör Fiyatları

Paraşüt aboneliğinizi başlatarak ihtiyacınıza uygun e-kontör paketini kullanabilirsiniz.

50 e-Kontör

70₺

+ KDV


Kullandıkça Öde

100 e-Kontör

125₺

+ KDV

50 e-kontöre göre
18₺ daha hesaplı

200 e-Kontör

190₺

+ KDV

50 e-kontöre göre
108₺ daha hesaplı

500 e-Kontör

425₺

+ KDV

50 e-kontöre göre
330₺ daha hesaplı

1000 e-Kontör

725₺

+ KDV

50 e-kontöre göre
810₺ daha hesaplı

2500 e-Kontör

1.650₺

+ KDV

50 e-kontöre göre
2.220₺ daha hesaplı

5000 e-Kontör

3.000₺

+ KDV

50 e-kontöre göre
4.800₺ daha hesaplı

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Kolayca 14 günlük ücretsiz Paraşüt hesabınızı oluşturabilir,
tarafınıza özel atanan Ön Muhasebe Süreç Danışmanınızın size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Paraşüt abonesiyseniz bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gönderilen veya alınan her elektronik fatura 1 e-kontör değerindedir.
e-Kontör paketlerinin kullanım süresi 12 ay ile sınırlıdır.
5000 üzeri e-kontör alımlarınızda bizimle iletişime geçiniz.

e-İhracat faturası hakkında sıkça sorulan sorular

e-İhracat faturası nedir?

Sınır ötesi e-ticaret yapan mükelleflerin alacakları ödemelerle ilgili yurt içinde ve yurt dışında yerine getirmeleri gereken ve resmi prosedürlerden biri olan elektronik belgedir. Bir nevi, Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturalarının elektronik ortamda düzenlenmesidir. Gümrük Çıkış Beyannamesi, ihracatta gümrük mevzuatına uygun bir şekilde doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir. Gönderici-alıcı firma bilgileri, kıymet, tarife, menşe, taşıma bilgileri, varsa ödenecek vergiler, eşyaya eşlik etmesi gereken belgeler gibi bilgileri içerir.

Hizmet ihracatı faturaları, e-fatura olarak mı düzenlenmelidir?

Hayır. e-Fatura kullanıcılarının düzenleyeceği ihracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece mal ihracında geçerlidir. Hizmet ihracı bu kapsamda değildir. Gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura, değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam etmelidir. Fakat, alıcı serbest bölgede bir e-fatura kullanıcısı ise düzenlenecek fatura e-arşiv olamayacağından bu alıcıya e-fatura düzenlenmesi ancak senaryosunun e-ihracat faturası olarak değil, temel/ticari fatura olarak seçilmesi, fatura tipinin ise "istisna" olması gerekir.

e-İhracat faturası kesebilmek için e-fatura kullanıcısı olmak gerekir mi?

Evet, e-ihracat faturası kesebilmeniz için e-fatura kullanıcısı olmanız gerekir. Eğer gerçekleşen bir mal ihracı ise, e-fatura mükelleflerinin ihracat faturalarını e-ihracat faturası olarak düzenlemeleri gerekir. Fakat, yapılan hizmet ihracı ise burada iki farklı durum söz konusudur. Eğer, gönderici e-arşiv kullanıcısı ise faturasını e-arşiv fatura olarak, değilse kağıt fatura olarak düzenlemelidir. Söz konusu olan hizmet ihracı toplam 5.000 TL üzerinde ise her hâlükârda faturanın e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunludur. Değişiklik gösteren bir diğer durum da, mikro ihracat yapılmasıyla oluşur. Eğer, yapılan ticaret mikro ihracat kapsamında veya Gümrük Çıkış Beyannamesi ekinde yer almayan mallar için ise e-ihracat faturası kesilmemektedir. Mikro ihracat yapan mükellefler, e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura , değilse kağıt ortamında kesilmeye devam edilecektir. GTB ve Başkanlığın bu konuda bir düzenlemesi bulunmamaktadır; aksi belirtilmediği sürece matbu (kağıt/e-arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

Paraşüt’te mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Mikro ihracat yapan mükellefler Paraşüt üzerinden e-arşiv fatura düzenleyerek dünyanın dört bir ucundaki alıcılarıyla ticari bağlarını hızla kurabilirler. Ayrıca, ihracat faturasında olduğu gibi mikro ihracat kapsamındaki faturalarda da KDV’den muafiyet söz konusudur. Mikro ihracat yapan bir firma, Paraşüt üzerinden e-arşiv fatura oluştururken tıpkı e-fatura düzenlerken izlediği adımları takip eder. “Vergi” ile ilgili satırda KDV oranını %0 olarak seçmeniz ve KDV muafiyet kodunu 301 olarak belirtmeniz gerekir. Buradaki amaç da işletmelerin ihracatını kolaylaştırmak ve KOBİ’leri masraftan kurtararak yurt dışına açılmalarını desteklemektir. Paraşüt üzerinden e-arşiv faturanın nasıl gönderildiğini anlattığımız yazımız size bu konuda yardımcı olacaktır.

İhracat e-faturası nasıl kesilir?

Paraşüt üzerinden ihracat faturası oluşturabilir; e-fatura kullanıcısı iseniz faturanızı, e-ihracat faturası olarak resmileştirebillirsiniz. İhracat faturası oluşturmak için, fatura oluşturma adımlarında olduğu gibi Satışlar > Faturalar sekmesine gidiniz. Satış faturalarının listelendiği sayfanın sağ üst kısmında "Yeni Fatura Oluştur" butonunun yanındaki ok yardımı ile "Yeni İhracat Faturası Oluştur" seçeneğine tıklayarak gerekli bilgileri giriniz. Oluşturulan ihracat faturası KDV’siz olarak düzenlenecektir. Bunu, faturanızın sağ alt kısmında otomatik olarak gösterilen “Vergi İstisna Muafiyet Sebebi: 301” muaf kodu ile belirtildiğini görebilirsiniz. Kaydettikten sonra bilgilerinizi kontrol edip “Gönder” butonu yardımı ile faturanızı Gümrük ve Ticaret Bakanlığına göndererek e-ihracat faturası olarak resmileştirmeniz mümkündür. İhracat yapanları ilgilendiren bir diğer önemli nokta da, ihraç kayıtlı faturadır. Eğer ihracatınızı bir üretici firmadan sağladığınız mallar üzerinden gerçekleştirecekseniz, üretici firma satış faturasını “İhraç Kayıtlı Fatura” olarak düzenler ve bu faturada KDV yoktur. Ülke içinde alımını yaparken KDV ödediğiniz ürünler varsa bile ihracat yaptığınızı göstererek devlet kurumlarından vergi iadesi talebinde bulunabilirsiniz.

Mikro ihracat faturası ile ihracat faturası arasındaki fark nedir? Hangi koşullarda mikro ihracat yapılabilir?

Mikro ihracat, yurt dışından sınırlı sayıda talep alan ve az miktarda ürün satışı gerçekleştiren firmalar için geçerlidir. Bir diğer deyişle, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) işlemi olarak bilinir. Mikro ihracat için iki koşul aranır. Bunlardan ilki, yurt dışına satış yapacak ürün ağırlığının en fazla 300 kg, ikincisi ise ürün bedelinin en fazla 15.000 avro olmasıdır. Temelde bu iki ve belirlenen diğer şartları da sağlayan her firma, mikro ihracat yapabilir. Yurt dışına ihracat yapılan firma, e-arşiv faturanın çıktısı alındıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı olarak teslim edilmesini talep edebilir. Mikro ihracat, satılacak ürün miktarı ve fatura bedelinin düşük olmasından dolayı ihracat yapacak olmanın işletmelere getireceği gümrük ve müşavirlik masrafları olmadan sadece nakliye masraflarının karşılanmasıdır. İhracat faturası ise, herhangi bir sınırlamaya takılmaksızın yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde yurt dışına yapılan büyük ölçekli ticaret faaliyeti sonucunda oluşturulur.

Yurt dışına ürün ve mal satışlarını Paraşüt üzerinden faturalandırmanın avantajları nelerdir?

Paraşüt üzerinden kolayca ihracat faturası oluşturabilir, dikkat gerektiren bu süreci en basit ve rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Uygulama içerisinde GTIP kodu sorgulama butonu aracılığıyla ürünlerinizin GTIP kodunu öğrenerek faturanıza kolayca ekleyebilirsiniz. Paraşüt bu kodu ürün bazında hatırlar ve aynı ürünün yer aldığı sonraki faturalara otomatik olarak ekler. Paraşüt’ün filtreleme ve arama özellikleri sayesinde, aradığınız ihracat faturasını kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca, fatura paylaşma özelliği sayesinde ihracat faturanızı kesmeden önce teyit etmek için müşteriniz ile paylaşabilir, böylece olası hata ve gecikmelerin önüne geçersiniz. Paraşüt ile ön muhasebe sürecinizi yönetirken, düşünmeniz gereken sadece işinizi nasıl büyütmek istediğiniz ve hedeflerinizdir. Paraşüt, finansal operasyonlarınızın takibini sizin için son derece kolaylaştırarak, ihracat faturalarınızın gönderimi ve takibi ile ilgili süreci hızlı ve sorunsuz bir şekilde yönetmenizi sağlar.

Yurt dışına yapılan satışlarda hangi tarihteki döviz kuru baz alınır?

Gümrük Çıkış Beyannamesi’nin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınır. Yani, gümrük çıkış beyannamesindeki kur 1 önceki günün saat 15.30 itibarıyla kapanış kurudur. Bu sorunun örnekler üzerinden anlattığımız detaylı cevabına ilgili blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.