İhracat faturası oluşturmak

Cansu Meşedilci
Cansu Meşedilci
4 dk

Paraşüt üzerinden ihracat faturası oluşturabilir ve e-fatura kullanıcısıysanız faturanızı e-ihracat faturası olarak resmileştirebilirsiniz.

Paraşüt’ün fatura türlerinden biri olan ihracat faturası ile yurt dışına yapmış olduğunuz mal ihracına ait fatura düzenleyebilirsiniz. İhracat faturası oluşturmak için e-fatura kullanıcısı olma şartı aranmaz, fakat oluşturduğunuz faturayı resmileştirebilmek için e-fatura kullanıcısı olmanız gerekir.

Paraşüt’te ihracat faturası oluşturma adımları

Faturalı bir Paraşüt hesabına sahip iseniz, menünün alt kısmında yer alan UYGULAMALAR sekmesine tıkladığınızda İhracat Faturası özelliği devrede gözükmektedir. Bu özelliği herhangi ek bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz.

Paraşüt hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menü aracılığıyla SATIŞLAR > Faturalar sekmesine gidiniz.

Satış Faturaları Listesi

Satış faturalarının listelendiği bu sayfanın sağ üst kısmında yer alan YENİ FATURA OLUŞTUR butonun yanındaki ok yardımı ile YENİ İHRACAT FATURASI OLUŞTUR sekmesine tıklayınız.

Yeni İhracat Faturası Oluştur

Açılan sayfada fatura oluşturma adımlarını takip ederek gerekli bilgileri doldurunuz. Bu kapsamda, ürününüzü ihraç edeceğiniz ülke ve şehir bilgilerini girerek gönderim şekli ve teslim şartını belirtiniz.

Yeni İhracat Faturası Oluşturma Adımları

Girmeniz gereken bir diğer satır da GTIP kodudur. Ürününüzün GTIP kodunu bilmiyorsanız ilgili satırın hemen altında yer alan "GTIP kodunu buradan öğrenebilirsiniz." bağlantısına tıklayarak “Tarife Arama Motoru” sayfasına geçiş yapabilir; bu sayfada ihracını gerçekleştireceğiniz ürünün adını yazarak GTIP kodunu öğrenebilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak aramak istediğiniz GTIP’i girerek de kodun hangi ürüne ait olduğunu sorgulayabilirsiniz.

Hizmet/Ürün alanında yer alan ürününüze ait birim, miktar ve birim fiyatı satırlarını girdikten sonra sayfanın sağ altında yer alan ARA TOPLAM ve GENEL TOPLAM tutarına ulaşabilirsiniz.

Burada, ihracat faturasının “Vergi İstisna Muafiyet Sebebi: 301” muaf kodu sebebiyle KDV’siz olarak düzenlendiğini göreceksiniz.

Faturadaki ara toplam butonu

Dilerseniz ARA TOPLAM satırının sonunda yer alan “+” butonu yardımıyla Ara Toplam İndirimi Ekle seçeneğini seçerek % veya TL cinsinden bir indirim belirlemeniz mümkündür.

Ekranın sağ köşesinde yer alan bölümden faturanız için kategori ve etiket belirleyebilirsiniz.

Tüm alanların doğruluğundan emin olduktan sonra ekranın sağ üst köşesinde yer alan KAYDET butonuna tıklayarak ihracat faturanızı kaydedebilirsiniz.

İhracat faturasını müşteri ile paylaşma adımları

Düzenlediğiniz ihracat faturanızı müşteriniz ile paylaşmak için fatura sayfasının sağ üst kısmında yer alan PAYLAŞ butonu aracılığıyla paylaşım e-postanızı özelleştirerek alıcıya iletebilirsiniz.

Bunun için PAYLAŞ butonuna tıkladıktan sonra ALICI satırına müşterinizin e-posta adresini yazın.

Ekranda otomatik olarak karşınıza çıkan örnek metni dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Faturanızı müşterinizle paylaşmadan önce ÖNİZLEME butonuna tıklayarak müşterinizin ekranında faturanızın nasıl gözüktüğünü kontrol edebilir, ardından GÖNDER butonuna tıklayarak müşterinize iletebilirsiniz.

Paylaşım e-Postasını Özelleştirin

Önizlemede düzenlemek istediğiniz herhangi bir bilgi olduğunu fark etmeniz durumunda, müşteriniz ile faturanızı paylaşmadan önce son düzenlemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun için ihracat faturanıza ait sayfanın sağ üstünde yer alan DÜZENLE butonuna tıklamanız, düzenlemeleri girdikten sonra KAYDET butonuna tıklamanız yeterlidir.