04.11.2023

e-Fatura tasarımı nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir?

Profesyonelliğinizin simgesi kurumsal kimliğinize uygun bir e-fatura şablonu. Gelin, hep birlikte e-fatura tasarımının detaylarını inceleyelim!

e-Dönüşüm başlamadan önce işletmeler kağıt fatura kesiyordu. Bu kağıt faturalarda firmanızın logosu gibi bazı özelleştirilmiş ögeler olduğunu hatırlarsınız. İşler dijitale taşındığında özgünlüğümüzü kaybettik mi? Hayır!

 

e-Fatura tasarımı nasıl yapılır?

Elektronik ortamda düzenlenen faturaları da özelleştirmek, kendinize ait ve firmanızı yansıtan bir tasarım oluşturmak mümkün.

e-Fatura, XML formatında oluşturularak elektronik ortama taşınır. Görüntülenebilmesi için HTML formatına çevrilmesi gerekir. Bu dönüşümü sağlayan kodlama diline de XSLT denir. Firmanıza özgü bir fatura tasarımı kullanabilmek için bir XSLT dosyası halinde hazırlanmış olması gerekir.

Özel bir entegratör kullanıyorsanız bu özelleştirmeyi program içerisinden de yapmanız mümkün.

Haydi gelin, Paraşüt üzerinden adım adım e-fatura tasarımı nasıl yapılıyor birlikte bakalım:

  • Paraşüt hesabınıza giriş yapın,
  • Ayarlar > Yazdırma Şablonları > Yeni yazdırma şablonu “Oluştur” butonlarına tıklayarak şablon oluşturma sayfasına gelin,Yazıcı türünüzü seçin,
  • Kağıt özelliklerini seçin,
  • Halihazırda elinizde olan bir faturanızı taratın ve sisteme yükleyin.
  • Yüklediğiniz şablon üzerinde alıcı firma adı, adresi ya da faturası kesilen ürünler gibi faturada bulunan her elemanın yerlerini değiştirebilir, yazı fontunu ayarlayabilir ve büyütüp küçültebilirsiniz.

     

    e-Fatura tasarımı yaparken nelere dikkat edilmelidir?

    Bir e-fatura dizayn ederken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çizdiği sınırlara da uymak gerekir. Fatura resmi bir evrak olduğundan firmanızın ve müşterinizin bilgileri ve faturanızın yasallaşması için gereken ibareler faturada mutlaka yer almalıdır.

    e-Fatura, tasarım aşamasında dikkat ister. Firmanızla ilgili bilgileri doğru yerleştirmek, logonuzu doğru ve yerinde kullanmak, faturada hangi elementlerin öne çıkması gerektiğine iyi karar vermek gerekir. Bunların yanında bu tasarımın kodlanması sırasında da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

    Örneğin, hazırlayacağınız tasarım dosyasının büyüklüğü optimal olarak 150 KB olmalıdır. Tasarımın HTML kodlamasını yaparken çok dikkatli olunmalı, XSLT dosyasına dönüştürüldükten sonra tekrar kontrol edilmelidir.

     

    XSLT dosyası nedir?

    e-Fatura tasarımı nasıl yapılır sorusuna cevap verirken XSLT’den bahsettik. XSLT, bir XML dosyasını dönüştürmek ve düzenlemek için XSL talimatlarını kullanan bir programlama dilidir. XSLT dosyası bir metin dosyasıdır ve XML dosyasının uyması gereken kuralları belirler.

     

    e-Faturada mutlaka bulunması gereken bilgiler nelerdir?

    e-Fatura tasarımı yaparken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli nokta, faturanızın resmileşmesi için bulundurması zorunlu olan bilgiler. Gelin, bu bilgileri inceleyelim:

  • e-Faturayı düzenleyenin adı-soyadı, varsa unvanı, adresi, vergi kimlik numarası ve vergi dairesi,
  • Müşterinin adı ve soyadı veya varsa unvanı, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,
  • e-Fatura düzenleme tarihi ve belge numarası,
  • Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası,
  • Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, tutarı, vergi oran ve tutarı,
  • GİB üzerinden sorgulanması ve doğrulanması için gereken karekod veya barkod.
  •  

    e-Faturanızı kurumsal kimliğinize uygun hale nasıl getirirsiniz?

    e-Fatura tasarımı sırasında faturayı kurumsal kimliğinize uygun bir hale getirmenin ilk adımı logonuz. Logonuz, tamamen size ve firmanıza özel olduğundan doğru boyutlarda, doğru bölgede konumlandırmanız çok önemli.

    Siyah beyaz yerine renkli bir fatura şablonu oluşturmak, yazı fontu ve boyutunu, faturadaki renkleri şirketinizin çizgisine yakın tutmak sizi bir adım öne taşıyacaktır. Kurumsal imajınızı yansıtmak profesyonelliğinizi simgelemek için güzel bir yoldur.

    Tahsilatlarınızı zamanında yapabilmek için faturanızda son ödeme tarihinizi belirtebilirsiniz. Bununla birlikte tahsilat politikanızla ilgili de bir cümlenin fatura üzerinde olması müşterilerinizin size ne zaman ve nasıl ödeme yapması gerektiği ve yapmazlarsa nasıl bir süreç izleneceği hakkında onlara bilgi verir.

    Sizler de hemen Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin, kendinize özgü e-fatura şablonunuzu yukarıda anlattığımız adımları izleyerek rahatça oluşturun!

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar