03.11.2023

e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

audioImage

e-Dönüşüm Uygulamaları

e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?

0:00

NaN:NaN

Özel entegratör nedir?
Özel entegratör ile çalışmanın avantajları nelerdir?
Özel entegratör seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
e-Fatura sisteminde özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yaptığı değişikliklerle birlikte neredeyse tüm sektörler için e-fatura kullanımı zorunlu hale geliyor. Sisteme yabancı olup ilk kez e-fatura kullanacakların gündeminde özel entegratör seçimleri yer alırken, halihazırda bir entegratörle çalışanlar ise, “Acaba e-fatura sisteminde özel entegratör değişikliği yapabilir miyim?” sorusuna yanıt arıyor.

Bu yazımızda özel entegratör konusunu detaylıca işliyor, e-fatura kullanıcıları ve kullanıcı adaylarının merak ettiklerini cevaplıyoruz.

 

Özel entegratör nedir?

Özel entegratör, e-dönüşüm kapsamında yer alan e-fatura, e-arşiv fatura, e-SMM, e-irsaliye vb. gibi elektronik belgelerin düzenlenmesi, alıcıya iletilmesi ve saklanmasını sağlayan GİB tarafından onaylı aracı kurumlardır. E Fatura özel entegratör listesi GİB’in web sitesinde yer almaktadır.

 

Özel entegratör ile çalışmanın avantajları nelerdir?

e-Fatura mükelleflerinin e-belge düzenleyebilmeleri için 3 yöntem bulunuyor: Bunlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu GİB Portal, yine GİB’in sağladığı doğrudan entegrasyon ve özel entegrasyon.

 

“Peki, firmaları özel entegrasyon tercih etmeye yönelten şey nedir?” diye merak ettiğimizde, GİB Portal ve doğrudan entegrasyonun sunduğu avantajlar gibi özel entegratöre kıyasla dezavantajlı kaldığı birtakım durumlar da söz konusu. Özel entegratör avantajlarını, GİB Portal ve doğrudan entegrasyon yöntemlerini de göz önüne alarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Özel entegratör e-fatura geçiş sürecinizde size yardımcı olur ve başvuru sürecinizi hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilmenizi sağlar.
  • Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti ile de başvuru sürecini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

     

    Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti ile yerinizden bile kalkmadan dakikalar içerisinde e-fatura kullanıcısı olabilirsiniz. Böylece başvuru ve geçiş sürecinizi gözünüzde büyütmeden aktivasyon sürecinizde uzman ekibimiz tarafından verilen destek ile tamamlarız; e-fatura alıp düzenlemeye başlarsınız.

    GİB Portal sisteminde e-faturalarınız arşivlenip saklanmazken özel entegratörde geçmişe dönük e-faturalarınızı bulabilir ve 10 yıla kadar elektronik ortamda saklayabilirsiniz. Bu noktada GİB Portal hizmetinin sadece e-fatura kesme ve gönderme ile sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, GİB Portal kullanıyorsanız faturalarınızın bir kopyasını çıktı olarak almak zorunda olduğunuzu da belirtelim.

     

    GİB Portal’da fatura dizaynı ve tasarımı söz konusu değildir. Fakat e fatura entegratör aracılığıyla firmanıza özel logonuzu, fatura rengi ve boyutunu düzenleyebilirsiniz. Paraşüt ile fatura tasarımı yaparak faturalarınızı profesyonel bir görünüme kavuşturur, firmanıza göre özelleştirerek açıklam ve müşteriye not girebilirsiniz.

     

    Özel entegratörün en büyük avantajlarından biri de, dilediğiniz kadar e-fatura kesebilir ve düzenleyebilir olmanızdır. Yani, e-fatura kesme sınırı ya da limiti yoktur. Fakat GİB Portal’da ücretsiz olarak yılda en fazla 500 tane fatura alıp gönderebilirsiniz.

     

    Günün sonunda KOBİ’lerin temel amacı, kolay, hızlı ve maliyetini düşürecek bir çözüm bulmak ve bu işleyişle finansal yönetimini sorunsuz bir şekilde sürdürebilmek. İşte özel entegratör de tüm bu taleplerin ortak paydası olarak değerlendirebiliriz. Çünkü, her ne kadar GİB Portal ücretsiz bir hizmet sunsa da kağıt fatura çıktısının zorunlu tutulması ekstra bir maliyet demek oluyor ve KOBİ’lere süreklilik arz eden bir masraf çıkarıyor.

     

    Herhangi bir sorunuz olduğunda ya da yardıma ihtiyaç duyduğunuzda ulaşabileceğiniz bir teknik desteğin olması işletmeler için büyük bir konfor. 7/24 destek alabileceğiniz özel entegratörlerin sayısı günden güne artarken GİB Portal’da böyle bir durum mümkün olmuyor. Bu nedenle de bir sorunla karşılaştığınızda bunu sizin çözmeniz gerekiyor.

     

    Özel entegratör seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

    Özel entegratör tercih etmenin avantajlarına yukarıda değindik, fakat asıl mesele doğru entegratörü seçmekte diyebiliriz. Burada da sağlam bir araştırma yaparak, ihtiyaçlarınıza uygun çözümler sunan firmaları seçmeniz büyük önem taşıyor.

    Özel entegratörle çalışmanın kolaylığını size sunacak entegratörlerle sorunsuz bir şekilde işlerinizi yürütmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunları şöyle özetleyebiliriz:

  • GİB onaylı olması,
  • 7/24 çalışılabilir bir hizmet sunması ve ihtiyaç duyduğunuzda uzman ekibi ile destek olması,
  • Verilerinizi saklama hizmeti verebilmesi,
  • Basit arayüzü ve kolay kullanımı ile işlemlerinize hız katması,
  • Mobil uyumluluğu ile her yerden finansal yönetiminizi gerçekleştirmenize imkan tanıması seçiminizi belirleyecek en önemli kriterlerdir.
  •  

    e-Fatura sisteminde özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?

    Diyelim ki, kullandığınız e fatura özel entegratör sisteminden memnun değilsiniz ve farklı bir entegratör firmaya geçmek istiyorsunuz. Bu durumda yapmanız gereken, filmi sondan başa sarmak olacaktır. Yani, önce geçmek istediğiniz yeni özel entegratörünüzle anlaşıp sürecinizi başlatmalı, ardından eski entegratörünüz için iptal talebinde bulunmalısınız.

     

    Yeni özel entegratör firmanızla iletişime geçtiğinizde, tarafınıza bir aktivasyon linki iletilecek ve bu linkte firmanıza ait bilgileri doldurmanız istenecek. Bilgileri doldurup aktivasyon linki aktifleştirdikten sonra yapmanız gereken tek şey, eski entegratörünüzle iletişime geçerek çıkış işlemlerinizi talep etmeniz olacak.

    Özetle, bir özel entegratörden başka bir özel entegratöre geçiş yapılabiliyor. 

     

    Peki, GİB Portal veya entegrasyon özel entegratöre ya da özel entegratörden GİB Portal veya entegrasyona geçiş yapmak mümkün mü?

    Hemen cevaplaylım. Evet, mümkün! e Fatura entegratör değişikliğindeki kombinasyonlar şöyle gerçekleşiyor:

  • GİB Portal’dan özel entegrasyona geçmek istiyorsanız, geçeceğiniz özel entegratör ile anlaşın ve aktivasyonunuzu tamamlayın. Bu süreçte GİB Portal hesabı otomatik olarak kapatılacaktır.
  • Entegrasyon yönteminden özel entegrasyona geçiş yapmak istiyorsanız; özel entegratör ile anlaşmanız yeterli olacaktır. Aktivasyon işleminin ardından entegrasyon hesabınız otomatik olarak kapatılacaktır.
  • GİB Portal’dan entegrasyona geçiş yapmak istiyorsanız; test tanım formu ve BİS raporunu sisteme yükleyip entegrasyon testlerini tamamlamanız ve sonucu efatura@gelirler.gov.tr adresine iletmeniz gerekir.
  • Entegrasyon yönteminden GİB Portal’a geçiş için; Gelir İdaresi Başkanlığı’na kaşeli ve imzalı dilekçeyle başvuru yapmalısınız. Entegrasyon sistemine tekrar geçmek için ise entegrasyon testlerini tekrarlamanız gerekir.
  • Özel entegrasyon yönteminden GİB Portal yöntemine geçiş için; özel entegratörünüz ile iletişime geçin ve hesabınızın kapatması için talepte bulunun. Özel entegrasyon yönteminden entegrasyon yöntemine geçiş için; test tanım formu ve BİS raporunu yükleyip testleri tamamlayın ve sonucu efatura@gelirler.gov.tr adresine gönderin. GİB Portal otomatik olarak açılacağı için testlerin tamamlanmasının hemen ardından özel entegratörün hesabı kapatması gerekir.
  • Özetle, sistemler arası değişiklik yapmak da sıfırdan özel entegratör ile e-faturaya geçiş yapmak da çok kolay.

    Tüm bunlardan daha da kolayı ise Paraşüt’ün kolay kullanımı ve basit arayüzü ile e-fatura kullanıcısı olmak.

    Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, aşağıdaki butona tıklayarak 14 günlük ücretsiz deneme sürenizi başlatabilirsiniz. On binlerce KOBİ’nin tercih ettiği gibi siz de Paraşüt ile çalışmanın konforunu yaşayabilirsiniz.

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar