13.10.2023

2024 yılı e-SMM zorunluluğu

E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2024 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.

Serbest meslek erbapları ve adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biri, e-SMM zorunluluğu nedir? e-SMM geçiş zorunluluğu kimler için var? e-Serbest meslek makbuzu geçişiyle ilgili ihtiyacınız olan bilgiler burada!

 

e-SMM'ye zorunlu geçiş ne demek?

Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020’den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.

Düzenlemeye göre zorunlu e-serbest meslek makbuzu ne zaman başlıyor, diğer bir deyişle e-SMM geçiş tarihi nedir diye soracak olursanız, serbest meslek makbuzu 2020 tarihinden itibaren zorunlu olarak e-SMM düzenliyor. Mesleğe yeni başlayanlar da, işe başlanan tarihten sonraki 3. ayın sonuna kadar e-SMM uygulamasına geçmeli şeklinde yanıt verebiliriz.

e-SMM geçiş zorunluluğu bulunmasına rağmen e-serbest meslek makbuzu düzenlemeyen, e-SMM kullanmaya başlamayan mükelleflere ilişkin olarak ise ilgili kanunda yer alan hükümlere göre yaptırım uygulanmakta.

 

e-SMM'yi kimler zorunlu kullanacak?

Bir kamu ya da özel kuruma bağlı olmaksızın çalışan, mesleki faaliyetlerini kendi nam ve hesabına gerçekleştiren ve bu nedenle serbest meslek erbabı kabul edilen kişilerin e-SMM düzenleme zorunluluğu vardır.

e-Serbest meslek makbuzu mecburiyeti, kişisel bilgi ve becerisinden faydalanarak, işi sermayeye değil mesaiye dayalı olarak, kendi nam ve hesabına yapan;

Avukat, arzuhalci, doktor, mimar, diş hekimi, veteriner hekim, danışman, mühendis, noter, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, kimyager, ressam, yazar, bestekar, serbest öğretmen, yönetmen, artist, menajer, senarist, ebe, sünnetçi, rehber ve sağlık memuru ve diğer tüm serbest meslek erbaplarını kapsamaktadır.

 

e-SMM sistemine nasıl geçiş yapılır?

e-Serbest meslek makbuzu başvurusunu aşağıda saydığımız üç farklı yöntemle yapabilirsiniz:

  • Özel entegratör (e-SMM programı) yoluyla,
  • GİB Portal kullanarak,
  • İşletmenizin kendi sunucularından, direkt olarak GİB’e entegrasyon yaparak.
  • Bütün e-belge geçişlerinde olduğu gibi, e-SMM için de e-imza ya da mali mühür şartı aranmaktadır. Gerçek şahısların kullanımına sunulan e-imzayı elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları aracılığıyla temin edebilirsiniz. Mali mühür için ise başvurunuzu Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin web sitesinden yapabilirsiniz.

    Mali mühür ya da e-imzanızı teslim aldığınız aşamada e-SMM programı için Paraşüt’ü tercih ederseniz;

    Makbuzlarınıza internetin bulunduğu her yerden, tüm cihazlardan kolaylıkla erişebilir ya da yeni makbuz kesebilir, Matbu SMM’ler için noter onayı, el yazısıyla bilgi doldurma, imza, kaşe, ve kargo vb. aşamalarla ve masraflarla uğraşmadan, makbuzlarınızı müşteriler ve mali müşavirinizle hemen paylaşabilir; böylece evrak yükünüzü hafifletebilir, Matbu formatta arşivlemeye gerek olmaksızın, bilgilerinizi elektronik ortamda saklayabilir ve aradığınız belgeleri rahatça bulabilirsiniz.

    Ayrıca, Anahtar Teslim e-Dönüşüm hizmetimiz sayesinde e-Serbest Meslek Makbuzu başvurunuzu, konusunda uzman süreç danışmanlarımızla kolay ve hızlıca gerçekleştirebilir, işlemlerinizi 30 dakika içinde* tamamlayarak e-SMM göndermeye başlayabilirsiniz.

    *30 dakikalık geçiş süresine mali mühür veya e-imza bekleme süresi dahil değildir.

    Paraşüt Blog’da yer alan ve e-SMM’ye ilişkin ilginizi çekebilecek diğer blog yazılarımızı aşağıda bulabilirsiniz.

    En güncel kanun, düzenleme ve gelişmelerden haberdar olmak için Paraşüt Blog’u takip edin!

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar