Satyendra Singh'in “Renklerin pazarlama üzerindeki etkisi” ne göre:
- İnsanların %85'i rengin seçimlerini etkilediğini doğruladı.
- İnsanların %66'sı, yalnızca ürünün tasarımında favori rengi varsa ürünü satın aldığını söyledi.
- İnsanların %26'sı renkli reklamlara siyah beyaz reklamlardan daha fazla yanıt verdiğini belirtti.
- İnsanların %80'i favori markalarını renklerinden dolayı tanıdığını dile getirdi.
Renk kullanımının anlamı var mı?
Tabii ki, renk kullanımının çok güçlü anlamları var! Renklerin insanlar üzerinde koşulsuz bir dürtü yarattığını unutmayın. Hatta size bir sır vermemiz gerekirse renkleri etkili bir şekilde kullanarak işletmenize sağlayacağı faydaları en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Bu nedenle e-ticaret siteniz için bir renk şeması seçmeden önce tüm renklerin gizli anlamlarını araştırmalısınız.
Kırmızı
Kırmızı renkler arasında en büyük güce sahip olanıdır ayrıca dikkat çekmek için en iyi renktir. Tehlike, aşırılık, maksimum duygu konsantrasyonu, tutku ve güç ile ilişkilidir. Kırmızı renk aşağıdaki duygulara neden olur:
- Endişe etmek
- Enerji
- Şevk
- Cesaret
- Dikkat
- Saldırganlık
Lila
Bu renk çok "görkemli" olması ile bilinir. Kralların rengi olması da "görkemli" duruşundan gelmektedir. İnsanlar bu rengi yüksek, gururlu ve manevi şeylerle ilişkilendirir. Lila, aşağıdaki gibi duyguları yükseltir:
- Maneviyat
- Küresellik
- Derinlik
- Gizem
- Yaratıcılık
Mavi
Mavi, denizin, gökyüzünün ve huzurun rengidir. Bu nedenle sağladığınız hizmet ve ürünlerde sakin ve kendinden emin olabileceğinizi vurgulamak için kullanılır. Mavi, aşağıdaki gibi duyguları uyarmak için kullanılır:
- Kendinden emin
- Sorumluluk
- Denge
- Ciddiyet
Yeşil
Yeşil renk yatıştırıcıdır. Neden biliyor musunuz? Çünkü doğa ve dolar ile ilişkilidir. Bu tür şeyler insanlara güven verir. Yeşil, şu duyguları uyandırmak için kullanılır:
- Uyum
- Kurtarma
- Güvenilirlik
- Sürdürülebilirlik
- Emniyet
Sarı
Sarı görmek hemen akla sıcaklığı, duygu dalgalanmasını ve büyük bir enerji akışını getirir. Çeşitli kısıtlamalardan ve sorunlardan kurtulmayı, özgürlüğü temsil eden bir renktir. E-ticarette, aşağıdaki gibi duygulara ilham vermek için kullanılır:
- Mutluluk
- Gelişim
- Enerji
- Eğlence
- Özgürlük
Turuncu
Turuncu, hoş bir heyecanın ve yeni şeyler için duyulan susuzluğun rengidir. Renk gençlik, enerji, neşe ve dostluk ile ilişkilidir. Çoğu zaman, aşağıdaki gibi duyguları taşır:
- İyimserlik
- Yaratıcılık
- Maceracılık
Pembe
Pembe denilince akla gelen ilk şey, hayata pembe gözlüklerle bakmaktır. Pembe kadınlığı, anlamsızlığı ve çocuksuluğu sembolize eder. Pembeye neden olan duygular:
- Kolaylaştırmak
- Dikkatsizlik
- Hassasiyet
- Hayal kurmak
Siyah
Siyah, gizemin ve klasisizmin rengidir. Bu renk hem korkutucu hem de çekici olmasıyla bilinir. Ciddiyeti ve güveni göstermek için kullanılır. Siyah e-ticaret sitelerini kullanmak, aşağıdaki gibi duyguları kışkırtır:
- Yetki
- Gizem
- Kısıtlama
- Kontrol
- Sorumluluk
Beyaz
Beyaz evrenseldir ve sadece pozitif çağrışımlara sahiptir. İnsana her zaman ilham verir, yardımcı olur ve belirli bir inancı aşılar. Bu renk şu hissi uyandırır:
- Yenileme
- Kısıtlama
- Yardım Etme
- Saflık
Gri
Gri nötr bir renk olduğu için genellikle ciddi ve muhafazakâr markalar tarafından kullanılır. Bu rengi seven veya nefret eden birini nadiren görürsünüz. Genellikle, griyi tercih edenlere duygular değil, akıl rehberlik eder. Gri, aşağıdaki gibi duyguların ortaya çıkmasını sağlar:
- İhtiyat
- Denge
- Ciddiyet
- Tutuculuk
- Melankoli
Kahverengi
Kahverengi renk istikrarı, bağlılığı ve doğallığı temsil eder. Genellikle toprak ile ilişkilendirilir. E-Ticaret web sitesinde şunları göstermek için kullanılır:
- İstikrar
- Doğallık
- Ciddiyet
- Sıcaklık
E ticarette doğru renk kullanımı ve renklerin duygulara göre anlamları konularına değindiğimize göre hadi beraber e ticaret sitenizi mükemmel tutmak için doğru renk şeması nasıl seçilir ona bakalım.
E ticaret web siteleri için doğru renk şeması nasıl seçilir?
Artık her rengin ne kadar önemli olduğunu bildiğinize göre, işletmeniz için kişisel renk düzeninizi seçmeye odaklanmalısınız.
E-Ticaret sitenizin renk şemasını seçmeden önce 3 ana noktayı göz önünde bulundurun:
- İşinizin kapsamı. Örneğin, kozmetik satışına odaklanmışsanız, pembe ve mor gibi alanlar daha dikkat çekici olabilir.
- Yaratmak istediğiniz efekt. İnsanları dürtüsel alışverişe teşvik etmekle ilgileniyorsanız, kırmızı gibi parlak renkler kullanmak daha iyidir.
- Potansiyel kitleniz. Müşterileriniz kimler? Bir site tasarlarken, potansiyel kitlenizi düşünmek size yarar sağlayacaktır.
E-Ticaret web sitesi için uyumlu ve etkili bir renk şeması oluşturmak emek ister, ancak buna değer. Renk, bilgiyi iletmenin bilinçaltı bir yoludur. Renkleri kullandığınızdan emin olun!
