17.04.2023

İstisna Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?

KDV tutarı sıfır olacak satışlar için fatura nasıl kesilmeli? İstisna fatura ne demek? Detaylı bilgi yazımızda…

Son güncellemelerden önce KDV muafiyetli faturalar satış faturası olarak geçerken GİB yeni bir fatura tipi getirdi: İstisna fatura. Eskiden de uygulamada olan bir fatura tipi olmasına rağmen isim değişikliği sebebiyle akıllarda “İstisna fatura nedir?” sorusu oluştu.

 

İstisna faturası ne demek?

KDV muafiyeti özellikle ihracat yapanların gündeminde oldukça yer tutan bir konu. İhracat durumunda satış yurt dışına yapılacağından dolayı kesilen ihracat kayıtlı faturaya gerekli not düşüldüğü takdirde ilgili işletmeler devletten vergi iadesi alabiliyor.

Bu iadeyi alabilmek için faturaya birtakım ibareler eklenmesi gerekiyor. Vergi Usul Kanunu’nun şartlarına uygun şekilde düzenlenmesi gereken bu faturalara “3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresi eklenmeli. Duruma uygun istisna faturası kodu eklenerek karşı tarafa teslim edilen faturalara istisna faturası denir.

 

İstisna faturası neden kesilir?

KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.

İhracat yapan kişi veya işletmeden alınmayan KDV tutarı, üreticiler tarafından ilgili devlet kurumlarına başvuru yaparak alınabiliyor. Herhangi bir zarar durumu söz konusu olmadığından üreticiler KDV tutarı sıfır olan faturalar kesmeye devam ediyor.

KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor.

İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV’siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli. Peki, istisna tam olarak neleri kapsar?

İstisna faturasının en sık kullanıldığı alan olan ihracat istisnası dışında bu tip fatura kesilebilecek başka alanlar da mevcut:

  • Araçlar, petrol aramaları ve teşvik belgeli yatırımlarda istisna araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna
  • Taşımacılık istisnası
  • Diplomatik istisnalar
  • İthalat istisnası
  • Sosyal ve askeri amaçlı istisnalarla diğer istisnalar
  •  

    İstisna faturası nasıl kesilir?

    İstisna faturasının normal bir satış faturasından farkı eklenen istisna kodu. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanmış tam istisna, kısmi istisna ve iade hakkı doğuran diğer işlemler başlıkları altında gruplanmış istisna kodlarından size uygun olanı faturanıza eklemelisiniz.

     

    İstisna faturası muhasebe kaydı

    İstisna faturalarınızın muhasebe kaydını tutarken KDV’den muaf satışlar için ayrı bir bölüm açmanız işinizi kolaylaştıracaktır. KDV beyannamesinde de gerekli istisna türü beyan edilerek kayıt yapılması önem arz etmekte.

    Ön muhasebenizi Paraşüt ile tutabilir, e-fatura istisna faturası kesebilirsiniz. Kolay kullanımı ile e-faturalarınızı en kısa sürede düzenlemenizi sağlayan ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 günlük ücretsiz deneme hesabınızı açarak hemen deneyin!

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar