23.08.2019
Satış teklifi nedir? Nasıl hazırlanır?
Satış teklifi kimi firma sahibi için acılı bir süreç, kimisi için ise vakit kaybı olarak görülebilir. Ancak sevilse de sevilmese de doğru hazırlanan bir teklif, başarısız giden bir iş görüşmesinin seyrini değiştirebilir ve size gelecekte daha fazla satış yapma imkanı sunabilir. Peki başarılı satışların kapısını aralayacak o mükemmel teklifi nasıl hazırlayacaksınız?
Teklif hazırlamanın ve takibinin inceliklerine girmeden önce isterseniz konunun temelini atalım.
Satış teklifi ne demek?
Satış teklifi, satış işlemini tamamlamadan önce müşteriyle paylaştığınız belgedir. Yaptığınız işin şekline göre değişiklik gösterse de müşteri bilgilerini, satılacak ürünü veya hizmetin türünü, adedini ve talep edilen ücreti içerir. Genellikle bu belgenin bir geçerlilik süresi bulunur.
Satış teklifi nasıl hazırlanır?
Teklif hazırlama sürecinde büyük ihtimalle çoğumuzun yapacağı ilk şey Word ya da Excel dosyası açıp aklımıza gelen tüm bilgileri hemen yazmaya başlamak olur. Ancak vakit nakittir. Müşteriniz, okunması dakikalarca süren bir teklif ile karşılaşınca dokümanı okumadan kapatabilir. Siz de boşuna vakit harcamış olursunuz. Bu nedenle hizmet ve fiyat bilgilerini içeren kısa ve öz bir teklif hazırlamanızda fayda var.
Tekliften en önemli beklenti fiyat bilgisi olduğu için müşterinize göndereceğiniz teklifte buna net bir şekilde yer vermeniz gerekir. Tek bir fiyat vermeniz müşterinizin bütçesini zorlayabilir. Sunacağınız hizmetlerin kapsamına göre farklı fiyat seçeneklerini deneyebilirsiniz. Böylece karşı taraf teklifinizi direkt reddetmek yerine bütçesine uygun bir seçeneği de değerlendirebilir.
Son olarak teklifinizde fiyat avantajına vurgu yapmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır. Kendinizi müşterinizin yerine koyun. Bir sorununuz var ve karşı taraftan bunu çözmesini bekliyorsunuz. Fiyat avantajının sürekli gözünüze batırıldığı bir teklif ile karşılaşsanız çok sinir bozucu olurdu, değil mi? Anlayacağınız hazırlayacağınız tekliflerde önceliğiniz müşterinizi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınız anlatmak olmalı.
Teklif hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da muhatabınızın kim olduğunu açıkça belirtmektir. Kendisine hitap ederek, ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlara sunacağız çözümleri özetlediğiniz bir teklif, müşterinizin özel hissetmesini sağlayacaktır.
Fiyat teklifi örneği
Satış tekliflerinin formatı sektöre ya da firmaya göre değişiklik gösterebilir. Mal satışı için hazırlanacak teklif bir sayfa olurken, bir reklam ajansının hazırlayacağı teklif birkaç sayfadan oluşabilir. Yine de her satış teklifinin üzerinde mutlaka bulunması gereken bilgiler vardır. Bunlar:
Bu bilgilerle birlikte teklifinizi, sunduğunuz ürünler ve sağlayacakları faydalar kapsamında özelleştirebilirsiniz.
Satış teklifi nasıl takip edilir?
Teklifinizi hazırladınız ve gönderdiniz. Üzerinizden büyük bir yük kalktı, değil mi? Size acı haber vermek istemeyiz ama işiniz ne yazık ki burada bitmez. Teklifi gönderdikten sonra takip etmeniz gerekir. KOBİ’ler genellikle satın alma süreçlerini takip eden ayrı bir eleman çalıştırmadıkları için günlük koşturmacalarının içinde teklifinizi kaçırabilirler. Bu nedenle özellikle KOBİ’ler ile çalışıyorsanız, teklif gönderdiğiniz firma ile sürekli iletişim halinde olmanız satış sürecinizi hızlandıracaktır. Teklif takibi ile ilgili dikkat etmeniz gereken diğer noktaları şu şekilde özetleyebiliriz:
Paraşüt ile satış teklifi hazırlama
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren satış teklifi hazırlama programları, sundukları hazır şablonlar ile kolayca teklif hazırlamanıza ve gönderdiğiniz teklifleri etkili bir şekilde takip etmenize imkan tanır. Paraşüt’ü teklif hazırlama programı olarak kullanarak dakikalar içerisinde teklif oluşturabilirsiniz. Hatta gelin sizinle hemen bir satış teklifi örneği hazırlayalım.
Paraşüt hesabınız içerisinden SATIŞLAR > Teklifler bölümüne gelin ve sağ üst köşede yer alan YENİ TEKLİF OLUŞTUR butonuna tıklayın.
Açılan sayfada teklifiniz için gerekli bilgileri doldurun ve sağ üst köşede yer alan KAYDET butonuna tıklayın.
Ardından teklifinizi PAYLAŞ butonuna tıklayarak, e-posta yoluyla müşterinize gönderebilir ya da YAZDIR butonuna tıklayarak yazdırabilirsiniz. Üstelik teklif hazırlarken ürün başına ya da toplam kar oranınız ile ürünlerinizin stok durumunu da anında görüntüleyebilirsiniz.
Gönderdiğiniz teklifin onay durumunu aşağıdaki sekmelerden rahatça takip edebilirsiniz. Cevap bekleyen tekliflerinizin kaç gündür beklemede olduğunun bilgisini de net bir şekilde görebilirsiniz.
Paraşüt’ün mobil uygulamalarında bulunan Cepten Teklif Yönetimi özelliğiyle de satış toplantısıyken bile teklifinizi anında hazırlar ve e-mail ya da WhatsApp yoluyla paylaşabilirsiniz.
Paraşüt ile satış teklifi hazırlamak ve takip etmek işte bu kadar kolay! Tek yapmanız gereken ücretsiz deneme hesabınızı oluşturup teklif özelliğini hemen incelemeye başlamak!
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
En Çok Okunanlar