Paraşüt üzerinden serbest meslek makbuzu yazdırabilirsiniz. Bunun için bir sefere mahsus olmak üzere matbu makbuzunuzun formatına uygun olarak yazdırma şablonunuzu Paraşüt’e tanımlamanız gerekmektedir. Yazdırma şablonu oluşturma sihirbazı ile şablonlarınızı kolayca hazırlayabilirsiniz.
Serbest meslek makbuzu yazdırmak için şablon oluşturmak
Paraşüt hesabınız içerisinde AYARLAR
> Yazdırma Şablonları
sayfasından YENİ YAZDIRMA ŞABLONU OLUŞTUR
butonuna tıklayarak işleme başlayabilirsiniz.

Açılan pencereden kullandığınız yazıcının türünü belirleyebilirsiniz. Lazer yazıcı kullanıyorsanız aşağıda anlatılan adımları takip edin (Nokta vuruşlu yazıcı kullanıyorsanız yapılması gereken ek ayarları görmek için tıklayın).

Lazer yazıcı ayarları
Yazıcınızı bu bilgisayarda ilk defa kullanacaksanız, önce bilgisayarınıza yazıcının sürücülerini indirin. Google'da yazıcı marka ve modeli ile arama yapıp uygun sürücüleri bulabilirsiniz. Sürücüleri kurduktan sonra DEVAM ET
butonuna tıklayın.
Yazıcı tanımlama işleminin ardından kağıt özelliklerini belirleyebilirsiniz. Bir sayfaya tek kopya yazdıracaksanız direkt olarak kağıt ebatını seçebilir, kağıda nasıl baskı yapmak istediğinize (dikey ya da yatay) karar verebilirsiniz.

Makbuzunuzun bir sayfasına birden fazla makbuz kopyası olacak şekilde ayar yapmak istiyorsanız KOPYA / SAYFA
bölümünden bu sayıyı belirleyip kopyaların yan yana mı yoksa alt alta mı yazdırılması gerektiğini belirtebilirsiniz. Sonrasında da tek bir kopyanın boyutunu GENİŞLİK
ve YÜKSEKLİK
olarak girebilirsiniz. (Aşağıdaki örnekte tek bir kopya üzerinden ilerliyoruz.)

Kağıt özelliklerini belirledikten sonra yapmanız gereken birkaç adım daha bulunmaktadır.

Matbu makbuz kağıdınızı bir tarayıcı ile JPG veya PNG formatında taratın.
Taradığınız görselin makbuzun tam köşelerinde bittiğinden emin olun. Örneğin makbuzunuz A5 boyutunda ise, onu A5 boyutunda tarattığınızdan ve makbuzunuzun etrafında fazladan taratılmış bir alan kalmadığından emin olun.
YÜKLE
butonuna tıklayarak taradığınız görseli yazdırma şablonunuza arka fon olarak yükleyin.
Eğer bir sayfada birden fazla kopya bulunan bir makbuz formunuz varsa, yalnızca tek bir kopya için bu işlemleri yapmanız gerekmektedir.
Görseli yükledikten sonra KAYDET
butonuna tıklayın ve devam edin.
Açılan sayfada Sayfa özellikleri
bölümünden yazı tipi ve büyüklüğünü seçin.

Makbuzunuzun üzerinde bulunmasını istediğiniz ögeleri sağ taraftaki alandan seçerek makbuzun üzerine sürükleyebilirsiniz. Örneğin, Türk Lirası haricinde bir döviz kuru üzerinden fatura kesiyorsanız Döviz Kuru Açıklaması
kısmını, makbuzunuza sürükleyip bırakarak ekleyebilirsiniz.

Herhangi bir bölümde harf büyüklüğü, stil, hizalama gibi konularda değişiklik yapmak isterseniz ilgili alana tıklayın ve üst tarafta çıkan alanda değişikliğinizi yapın. Üzerine tıkladığınız bölümü makbuzdan çıkarmak isterseniz x
işaretine tıklayabilirsiniz.

Yazdırma şablonunu test etmek
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra sayfanın sağ üst köşesinde yer alan TEST ÇIKTISI YAZDIR
butonuna tıklayarak oluşturduğunuz yazdırma şablonunu makbuz örneği üzerine yazdırarak test etmenizi öneririz.

Lazer yazıcı için: Aldığınız test çıktısında kayma varsa bu çıktıya bakarak hücreleri kayma yönünün tersine aşağı yukarı veya sağa sola oynatarak yerini tekrar ayarlayabilirsiniz.
Nokta vuruşlu yazıcı için: Aldığınız test çıktısında tırnak işaretleri ile hazırlanmış bir zemin göreceksiniz. Bu zemin, herhangi bir kayma durumunda kaymanın kaç karakter aşağı/yukarı veya sağa/sola kaydırılması gerektiği konusunda size yol göstermesi içindir.
Yazdırma şablonunuzu tamamladığınızda şablona isim verip kaydedebilir ve yazdırma işleminize bağlayabilirsiniz.
Nokta vuruşlu yazıcı için ek ayarlar
Yazıcı Türü
adımında Nokta Vuruşlu Yazıcı seçimini yaptıktan sonra, nokta vuruşlu yazıcınızdan Paraşüt ile çıktı alabilmek için özel olarak geliştirdiğimiz programı kurmanız gerekmektedir. Sonrasında, Paraşüt ile oluşturduğunuz makbuzunuzu bu program aracılığıyla yazdırabileceksiniz.

Uyarı: Paraşüt'te nokta vuruşlu yazıcı ile çıktı almak için Windows Vista ve üzeri işletim sistemlerinden birini kullanmanız gerekmektedir.
- Programı kurup
DEVAM ET
butonuna tıkladığınızdaKağıt Özellikleri
penceresi açılacaktır.

Bu sayfada, makbuzunuza kaç satır ve sütun sığdığını belirtmeniz gerekiyor.
Sütun (kolon) sayısı yazıcı marka ve modellerine göre değişiklik gösterir. İnternette yazıcı marka ve modeli ile arama yaparak sütun sayısını bulabilirsiniz.
Matbu makbuzunuza kaç satır sığdığı ise belgenizin yüksekliğine göre değişmektedir. Satır sayısını öğrenmek için hazırladığımız test dosyasını TEST DOSYASINI İNDİR
butonuna tıklayarak indirip açın ve yazdırın.
Alacağınız bu test çıktısında alt alta sıralanmış sayılar göreceksiniz. İlk sayfa hangi sayı ile bitmişse makbuzunuza o kadar satır sığacak demektir; satır sayısı olarak bu sayıyı yazabilirsiniz.