31.10.2023
Basit usule serbest meslek makbuzu düzenlenmesi
Damla Sezgin
İçerik Üreticisi
Basit usule tabi mükellefler kimlerdir? Bu mükelleflere serbest meslek makbuzu düzenlenebilir mi? Konu hakkında merak ettiklerinizin cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Elektronik serbest meslek makbuzu basit usule tabi mükellefleri ilgilendirir mi? Evet, bu mükelleflere de e-SMM kesilebilir. Serbest meslek erbabı olduğunu belgelendirmek için GİB Başvuru portalı kullanılabilir, dakikalar içerisinde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Basit usule tabi mükellefe serbest meslek makbuzu kesilebilir mi?
Basit usule tabi mükellefler genellikle düşük gelir grubuna mensup sektörlerde faaliyet gösterir. Marangoz, tesisatçı, bakkal, terzi, berber gibi meslek gruplarının dahil olduğu basit usule tabi mükelleflerin bu alanda değerlendirilmesi için genel ve özel şartlar bulunur.
Kendi iş yerinde bulunan, çalışan ve belirli ciro hadleri gibi şartları sağlayanlar basit usule tabi mükellef olarak nitelendirilebilir. Bu mükelleflerin defter tutma yükümlülüğü bulunmaz. Ayrıca geçici vergiden muaftırlar ve satışları KDV’den istisnadır.
Basit usule tabi mükelleflere e-serbest meslek makbuzu kesmek gerekli mi? Bu soruya bir örnekle cevap verelim.
Bir serbest muhasebeci, bir odaya kayıtlı basit usule tabi mükellefin muhasebe işlerini yürütmesi karşılığında bir ücret alır. Bu ücreti muhasebeleştirmek için ise bir e-serbest meslek makbuzu düzenler.
Özetle, bu mükelleflere e-serbest meslek makbuzu kesilebilir. Basit usule tabi mükellefler birtakım vergilerden muaf olduklarından, kesilen bu e-serbest meslek makbuzunda stopaj uygulanmaz.
Basit usulde mükelleflere serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?
Yukarıda verdiğimiz örnekten devam edelim. Bir basit usule tabi mükellefe e-serbest meslek makbuzu kesmek herhangi bir mükellefe bu makbuzu kesmek ile aynı. İkisi arasındaki fark, basit usule tabi mükelleflerin muaf olduğu vergiler.
Örneğin, bir serbest muhasebeci olarak yaptığınız işin ödemesini Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan alacaksanız serbest meslek makbuzuna tevkifat yapmanız gerekiyor. Eğer ücreti direkt olarak mükelleften alacaksanız tevkifat yapamazsınız.
Basit usule tabi mükellefler muhtasar bakımından yükümlü olmadıkları için siz bir kesinti yapsanız bile bu kesintiyi vergi dairesine ödeyemeyeceklerdir.
215 Seri No’lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde bu konu ile ilgili şöyle bir madde geçiyor:
"GVK.nun 94. maddesinde, yaptıkları ödemelerden vergi tevkif edecekler arasında basit usulde vergilendirilen mükellefler sayılmamıştır. Bu nedenle söz konusu mükellefler gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir."
Bu ibare uyarınca basit usule tabi mükellflere KDV’li makbuz kesilip stopaj ödenmemesi gerekmekte.
Eğer siz de bir e-SMM mükellefi iseniz hemen Paraşüt’ü 14 gün ücertsiz deneyin. Hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden e-serbest meslek makbuzu kesin, otomatik olarak müşterilerinize iletin.
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
En Çok Okunanlar