20.03.2024
Faturada kaşe nedir? Ne işe yarar? Nereye vurulur?
Zeynep Özdemir
İçerik Uzmanı
Fatura oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biri de kaşenin nereye vurulacağı konusu. Bu yazımızda, açık fatura ve kapalı fatura oluştururken kaşenin nereye vurulacağı konusuna değinecek ve uygulama adımlarından bahsedeceğiz.
Faturada kaşe nedir?
Faturada kaşe, bir şirketin veya kuruluşun resmi damgasını ifade eder. Faturanın kaşeli olması, o belgenin gerçek ve resmi olduğunu doğrular. Kaşe genellikle şirket adını, adresini, vergi daire numarasını, işletme bilgilerini içerir. Faturalar ve resmi evraklar üzerindeki kaşe, o evrakın geçerliliğini ve yasal olarak tanınmasını sağlar.
Kaşe ne işe yarar?
Kaşenin ne olduğunu, neden önemli olduğunu bu başlık altında biraz daha detaylandıralım. Firmaların veya şahısların, bir konuda oluşturulmuş olan belgeyi kaşelemesi, o belgeyi onayladığının ve o belgenin resmi bir evrak olduğunu doğruladığının göstergesidir.
Kaşelenmiş bir belge, o belgenin resmiyetini, geçerliliğini ve kimden geldiğini belirtir. Ayrıca, sahteciliği önlemeye yardımcı olur.
Zorunlu olarak kaşe kullanmak durumunda olan firmalar arasında muhasebe sektörü oldukça yoğundur. Özellikle faturada kaşe, daha önce de belirttiğimiz gibi faturanın hangi şirket veya kişi tarafından düzenlendiğini ve onaylandığını gösterir. Bu, faturanın resmi ve geçerli olduğunun bir kanıtıdır ve muhasebe işlemlerinde, vergi beyanlarında ve hukuki süreçlerde önem taşır. Bu sebeple, kaşe basılırken mürekkebine de dikkat edilmeli, sorun yaşanma olasılığını yaşamamak adına silik kaşe basılmamalıdır.
Kimler kaşe kullanmalıdır?
Faturada kaşe basma, genellikle resmi ve profesyonel belgelerde gereklidir. İşletmeler, kamu kurumları, hukuk büroları ve muhasebe firmaları gibi kuruluşlar kaşe kullanmalıdır.
Kaşe nereye basılır?
Kaşenin nereye basılacağı fatura tiplerine göre değişir. Yani, açık fatura kesiyorsanız kaşe basma yeri farklı, kapalı fatura kesiyorsanız kaşe basma yeri farklıdır. Kaşe nereye basılır konusuna geçmeden önce, hafızanızı tazelemek isterseniz “Açık ve kapalı fatura nedir?” adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Şimdi, fatura üzerinde açık ve kapalı faturada kaşe nereye basılır inceleyelim.
Açık fatura kaşe: Nereye vurulur ve nasıl kullanılır?
Açık fatura, satılan mal veya hizmet için fatura kesilmiş ancak ücreti tahsil edilmemiş olan, vadeli satışlarda kullanılan bir fatura türüdür. Açık faturalarda kaşe, faturanın üst bölümüne vurulur ve imzalanır.
Kapalı fatura kaşe: Kullanımı ve uygulama adımları
Satışın peşin olarak gerçekleştiği, satılan mal veya hizmet bedelinin faturanın kesildiği anda yapıldığı fatura tipi kapalı faturadır. Kapalı faturalarda kaşe, faturanın alt kısmına vurularak imzalanır.
e-Arşiv fatura kaşe imza detayları
e-Arşiv fatura düzenleyen mükelleflerin, e-arşiv faturada imza ve kaşe bulundurması zorunludur. Vergi Usul Kanunu’na göre, e-arşiv faturanın üst kısmına iş sahibi veya imza yetkilisinin imzasının bulunması gerekir.
e-Fatura kaşe imza detaylar
e-Fatura mükellefi olup e-arşiv fatura düzenleyen kullanıcıların da imza ve kaşe bilgilerinin mutlaka faturada yer alması gerekir.
Ön muhasebe programı Paraşüt’te, e-fatura ve/veya e-arşiv fatura düzenleyen kullanıcılar tüm işlemlerini dakikalar içinde yapabiliyor, tek ekranda faturalarını görüntüleyebiliyor.
Siz de ön muhasebe süreçlerinizi kolaylaştırmak istiyor, zamandan tasarruf edip işinize daha çok yoğunlaşmak istiyorsanız Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Üstelik kredi kartı bilgisi vermeden.
Sıkça Sorulan Sorular
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
En Çok Okunanlar