07.03.2023

Mali mühür ve e-imza nedir? Kimler başvuru yapabilir?

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

Firmalar tarafından kullanımının oldukça yaygınlaştığını gördüğümüz mali mühür, resmi işlemlerinizin gizliliğini ve güvenliğini esas alıyor. Peki “Kimler başvurabilir, ne işe yarıyor?” diye merak ediyorsanız işte cevapları yazımızda...

mali mühür başvurusu

 

Mali mühür nedir?

Mali mühür, firma olarak sahip olduğunuz kaşenin elektronik forma dönüştürülmüş halidir. Artık pek çok resmi işlemin dijital platformlar aracılığıyla sürdürüldüğü günümüzde, mali mühür de bu değişimin bir parçası olarak karşımıza çıkar. En önemli noktalardan biri de, e-fatura gibi birçok resmi işlemdeki içeriğin gizliliği ve güvenliğini sağlar.

 

Mali mühür sertifikası nedir?

Mali mühür, Tübitak tarafından size ulaştırılır ve USB cihazı görünümüne sahiptir. Elektronik kaşe yerine geçer. Bu anlamda kurumsal bir e-imza çeşididir de denilebilir. Eğer tüzel firma iseniz ve elektronik fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız mali mühür başvurusu yapmanız gerekir.

 

Mali mühür başvuru süreci

Mali mührü, Kamu SM’nin internet sayfası üzerinden başvuru formunu doldurarak ve mali mühür ücretini TUBİTAK’a ileterek alabilirsiniz. İlgili ödemeyi banka şubelerinden, bankaların internet ya da mobil şubelerinden vergi kimlik numaralarınız ile sorgulatarak yapabilirsiniz.

Paraşüt ile e-fatura kullanmak isterseniz mali mühür başvurunuzu uygulamada yer alan Başvuru Kılavuzu üzerinden ya da direk Kamu Sertifikasyon Merkezi sayfası üzerinden yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra yaklaşık 7 gün içerisinde mühür elinize ulaştırılır.

 

Mali mühür ne işe yarar?

Mali mührü elektronik fatura başvuru aşamasında firmanızı sisteme tanımlamak amacıyla kullanırsınız. Bu şekilde kurumunuzun bilgileri doğrulanmış olur. Mali mühür, Mali Mühür Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı tarafından oluşturulan sertifikaların, tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların oluşturduğu elektronik fatura ve diğer belgelerin kaynağını, bütünlüğünü ve içeriğini garanti altına alır. Bu belgelerin iletimi ve arşivlenmesi sırasında güvenlik ve gizlilik sağlar.

 

Mali Mühür kimler tarafından kullanılır?

Kurumun yetkili olarak bildirdiği şahıslar, mali mührün kullanım alanını oluşturur. Fakat, kurum içerisinde yetkili olan kişilerde değişiklik yaşanırsa, ilgili kişilerin yerine atanan yetkililerin kısa süre içerisinde seçilip, yetkili birimlere bildirilmesi gerekir.

 

2024 yılı mali mühür ücretleri

Güncel mali mühür ücretleri ise aşağıdaki gibidir:

Tüzel Kişi (LTD ya da AŞ iseniz)Ücret
3 yıllık mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikası (MÜS + GÜS) + Akıllı Kart Okuyucu996,00 TL 
(830 TL + KDV)
Gerçek kişi (Şahıs firmaları için)Ücret
3 yıllık mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikası (MÜS + GÜS) + Akıllı Kart Okuyucu696,00 TL 
(580 TL + KDV)

 

Mali mühür ile ilgili önemli bilgiler

  • Mali mührün 3 senede bir yenilenmesi gerekmektedir.
  • Firma ünvanının değişmesi durumunda, eski ünvan üzerinden alınan mali mühür geçerliliğini yitirmiş olur. Bu nedenle yeni ünvanla tekrar mali mühür başvurusu yapmanız gerekir.
  • e-Fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur.
  • Mali mühre Kamu SM internet sayfası üzerindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz.
  • Mali mühür elektronik fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır.
  •  

    e-İmza ile Mali Mühür arasındaki fark nedir?

    Mali mühür ve e-imza birbirinden tamamen ayrı olduğu halde genelde aynı şey olarak değerlendirilip karıştırılır. Bu sebeple sizleri mali mühür ve e-imza’nın işlemleri ve kullanım alanları hakkında aydınlatmak isterim.

    E-imza ve mali mührün birbirinden ayrı şeyler olduğundan bahsetmiştim. e-İmza’nın mali mühürden en önemli farkı, firma yerine şahsa verilmesidir. E-imza, kişinin ıslak imzası yerine geçer.

    Şahıs firması olarak elektronik fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız, başvurunuzu mali mühür yerine e-imza ile de yapabilirsiniz. Cihazı, e-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş olan kuruluşlardan temin edebilirsiniz.

     

    e-İmza nasıl kullanılır?

    e-İmzanız size akıllı bir kart üzerinden gönderilir. Kullanabilmek için ilk şart, kart sürücünüze yazılımı kurmanızdır. Bunun için de kullandığınız Windows sürümünün 32 bit veya 64 bit olduğunu kontrol etmelisiniz. Şayet, bilgisayarınızda macOS işletim sistemi kullanıyorsanız kurulum için hizmet aldığınız kurum ile iletişime geçmenizi öneririz.

    e-İmza kullanabilmeniz için bir diğer şart da, bilgisayarınızda Java uygulamasının kurulu olmasıdır. Java uygulaması yoksa işletim sisteminize uygun Java sürümünü bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Java gibi, Net Framework yazılımı da bilgisayarınızda kurulu olmalıdır.

    Son olarak e imza cihazının kullanılması için gerekli olan sürücü ve programları bilgisayarınıza kurmalısınız. Bunun için e-imza ile birlikte size gönderilen kılavuz ve medya araçları yardımcı olacaktır.

    Tüm bu kurulum süreci tamamlandıktan sonra sıra aktivasyon işlemlerini tamamlamaya gelir. USB bilgisayarınıza takılı iken cihazı çalıştırarak aktivasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

     

    2023 yılı e-İmza ücretleri

    Kamu Sertifikasyon Merkezi sitesi üzerinden belirtilen e-imza ücretleri aşağıdaki gibidir:

    ÜrünFiyatı
    1 yıllık nitelikli elektronik sertifikanın fiyatı270,00 TL (225 TL + KDV)
    2 yıllık nitelikli elektronik sertifikanın fiyatı330,00 TL (275 TL + KDV)
    3 yıllık nitelikli elektronik sertifikanın fiyatı420,00 TL (350 TL + KDV)
    VPN/LOGON ( NES’SİZ )252,00 TL (210 TL + KDV)
    VPN/LOGON ( NES ile birlikte alındığında)126,00 TL (105 TL + KDV)
    Mini kart okuyucu240,00 TL (200 TL + KDV)
    Masaüstü kart okuyucu fiyatı540,00 TL (450 TL + KDV)
    Test Sertifikası360,00 TL (300 TL + KDV)

    Mini kart okuyucu, e-imzanın USB girişi ile bilgisayara takılmasını sağlayan beyaz ya da kırmızı renkli cihazdır.

     

    Mali Mühür yenileme başvurusu nasıl yapılır?

    Mali mühür yenileme işlemleri, sertifika süre bitimine 3 ay kala başlamaktadır. Kamu SM, sistemde kayıtlı e-posta adresi üzerinden gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. Süre bitiminde, yetkililer başvuru talebinde sürecinde gerçekleştirdiği maddeleri tekrarlar.

    Bütün bu bilgiler ışığında mali mühür ya da e-imza sahibi olabilirsiniz. İkisi arasındaki farkın ne olduğu ve işlevleri konusunda aklınızdaki soru işaretlerinin aydınlanmış olmasını umuyorum. Bununla birlikte, mali mühür ve e-imza kullanarak Elektronik Fatura başvurusu yapma niyetindeyseniz aşağıdaki ilgili dökümanlarımıza göz atmanızı öneririm.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar