04.01.2023

Finansal plan hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

mehmet orhun

Mehmet Orhun

Mali Müşavir

Büyüme planları yaparak ve kar etme beklentisiyle şirketinizi kurdunuz. Ancak eğer finansal planlarınızın ayağı yere basmıyorsa şirketiniz zor duruma düşebilir. Finansal planlarınızı daha gerçekçi yapabilmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

finansal plan hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

 

1. Finansal planınızı tek bir senaryoya bağlı kalarak yapmayın

Finansal plan yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. İşlerimiz konusunda tahminde bulunurken genelde işimizi olması gerekenden daha olumlu görmeye eğilimliyizdir. Hal böyle iken tek bir senaryo her ne kadar tahmin etmeyi kolaylaştırsa da değişkenlere bağlı olarak en az iki senaryo ile çalışmak faydalı olabilir.

Özellikle işinizi etkileyebilecek önemli değişkenler söz konusu ise bu değişkenleri hesaba katarak senaryolar üretmek zor durumlara karşı tedbirli ilerlemenize yardımcı olabilir.

Ayrıca planınız, yıl içerisinde ortaya çıkan değişikliklerden ötürü anlamını yitirmeye başlayabilir. Hükümet seçimleri, doğal afetler, sektöre gelen yüksek vergi gibi değişkenler ilk tahmininizi anlamsızlaştırabilir.

Bu gibi durumlarda ise mesela 6 ay tamamlandı ise sonraki 6 ayı yeni koşullara göre revize ederek ilerlemek ve takip ettiğiniz tablolarda “Gerçekleşen Bütçe-Revize Bütçe” şeklinde karşılaştırma yapmanız daha sağlıklı olur.

Şirket çalışanlarınız da hedef bazlı ilerliyorlarsa ulaşamayacakları bir hedefe bağlı motivasyon eksikliğini gidermek için, çalışanlarınızın da hedeflerini revize etmeniz yerinde olacaktır. Tahminlerinizi altı aylık, üç aylık ya da vakit ayırabilirseniz aylık olarak revize edebilirsiniz.

 

2. Finansal planlamanıza satış verilerinizden başlayın

Planlamaya başlama noktanız satışlarınız olmalıdır. Satışlarınıza göre stok, üretim, eleman vs. gibi giderleriniz ne tutarda olacağı da şekillenir. Hizmet sektöründeyseniz, personel ve kira giderlerinizi şekillendirecek olan o sene hangi hizmetleri, kaç müşteriye vereceğinizdir.

İşin büyüklüğüne göre kaç personele ve ne kadar alana ihtiyacınız olacağı şekillenir. Bununla birlikte bazı giderleriniz satışlarınıza bağlı olarak artar; bazı giderleriniz sabit kalır; bazıları ise kademeli olarak artar. Bunun muhasebe dilinde karşılığı ise “sabit giderler” ve “değişken giderler”dir.

Giderlerinizi sabit ve değişken olarak ayırırsanız, giderlerinizi daha kolay tahmin edebilirsiniz. Değişken giderlerinizdeki artış ve azalışları satışlardaki artış/azalış oranınıza bağlayabilirsiniz.

 

3. Finansal tahminlerinizin neye dayandığını yazın

Yapacağınız her planlamada kontrolü elinizde olmayan değişkenlerin neler olduğunu ve bunların öngördüğünüz değerlerini yazılı olarak listeleyin. Bunlara örnek vermek gerekirse: döviz kuru, enflasyon oranı, vergi oranı, akaryakıt fiyatı vs. Tahminlerinizi etkileyecek olan değişkenleri yazılı olarak listelerseniz, tahminlerinizin zemini belli olur ve önyargılarınıza göre hareket etmekten sıyrılmanız kolaylaşır.

Giderler ve gelirlerinizi etkileyen en önemli değişkenleri mutlaka tahmin etmeye çalışın. Örneğin lojistik sektöründe iseniz, akaryakıt fiyatları konusunda gerçekçi bir tahminde bulunmaya çalışmalısınız. Bunun için ekonomik verileri az çok takip etmeniz sizin için faydalı olur.

 

4. Satış tahmininizi detaylandırın

Tek bir satış rakamı dikkate alıp “Bu işe başlarsak, şu tutarda satış yaparız” demektense satış tahmininize daha detaylı olarak başlayın. Örneğin öncelikle hizmet verdiğiniz tüm pazara bakın, ardından pazarlama çabalarınız ile bu pazarın ne kadarına hitap edebileceğinizi tahmin edin.

Pazarlama çabalarınızın ne kadarının size potansiyel müşteri olarak gelebileceği, daha sonra bunların ne kadarının gerçek müşteri olabileceği ve gerçek müşterilerin de sizden ne kadar mal/hizmet alacağını tahmin etmeye çalışın. Eğer halihazırda yürüyen bir işiniz var ise hem mevcut müşterilerinizi, hem de potansiyel müşterilerinizi benzer şekilde detaylı olarak analiz edin.

 

5. Karşılaştırın

İşinizle ilgili sonuçları benzer işler ile karşılaştırmaya çalışın. Veri bulmakta zorlanırsanız, kendi geçmiş verileriniz ile karşılaştırmaya gayret edin. Brüt kar marjı ya da müşteri başına çalışan sayısı gibi verileri belli aralıklarla takip etmeye çalışın.

Diğer işletmeler ile karşılaştırmanın yanı sıra pazar verileri ile de karşılaştırın. Şirketinizin %30 büyümesi size çok güzel gözükse de, %100 büyüyen bir pazarda aslında potansiyelinizin altında bir büyüme gerçekleştiriyor olabilirsiniz.

 

Finansal plan yaparken Paraşüt'ü unutmayın:

Finansal plan yaparken nelere dikkat etmeliyiz konusunu detaylandırdık. Bu konuda işinizi hayli kolaylaştıracak konulardan birine geçiyoruz... Online ön muhasebe programı Paraşüt, Türkiye'nin en çok tercih edilen SaaS'larından biridir. İşlerinizi büyütmek, ön muhasebenizi tutmak, fatura takibi yapmak ve finansal verilerinizi işlemek için 14 gün ücretsiz Paraşüt'ü deneyin:

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Finansal öngörü hazırlamak

Finansal analizler: Basit analizler

Şirketinizin finansal durumu sizin kontrolünüzde mi?

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar