03.11.2023

Araç kiralama, alım satım sektörü için e-fatura ve e-arşiv zorunluluğu

Bu yazımızda e-fatura ve e-arşiv zorunluluğunun yeni kapsamını, araç kiralama, alım satım sektörü özelinde değerlendiriyoruz.

Teknolojik gelişmeler ve elektronik dönüşüm, her alanda olduğu gibi muhasebe faaliyetlerini de daha güvenli ve daha takip edilebilir hale getirdi. 2013 yılından bu yana e-fatura, e-defter gibi uygulamalar ile Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar ve benzerleri, bu gelişmenin en büyük örnekleri arasında.

Elbette, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) da bu tür uygulamaların kapsamını genişleterek kullanıcı sayısını artırmayı hedefliyor. Bu sayede iş hayatımız, hem operasyonel hem de ticari açıdan birçok avantaj ile kolaylaşıyor.

 

e-Fatura zorunluluğu 2024'te nasıl değişecek?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan tebliğde e-faturanın kapsamını genişletmek adına ciro sınırlarında birtakım değişikliklere gidildi.

GİB'in 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Tebliğinde yapılan değişiklikler ile birlikte e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için değişen 2023 ciro limitleri şu şekilde:

  • 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL,
  • 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura ve e-arşiv fatura kesme zorunluluğu vardır.
  • Kısacası belirlenen brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi, 1 Ocak 2023 olarak değiştirildi.

    2024 yılı için geçerli olacak ciro limitleri ise henüz açıklanmadı. 2024 ciro limitleri açıklandığında Paraşüt Blog'da ilgili içeriklerde güncelleme yapacağız.

     

    Galeriler için e-fatura ve e-arşiv zorunluluğu ne zaman başlayacak?

    e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan veya gönüllü geçiş yapacak işletmelerin aynı zamanda e-arşiv uygulamasını da kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bu firmalar, e-arşiv uygulamasına, e-fatura uygulamasına başvuru yaptıkları tarihte geçiş yapabiliyor. Tebliğdeki ayrıntılar şöyle: * e-Ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklamcılığı hizmet araçları işi yapan fimaların işe başladıkları tarihten itibaren 3 ay içinde e-arşiv fatura sistemine geçiş yapması gerekiyor.

  • Yeni düzenlemeyle birlikte aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura sınırı 30 bin TL'den 5 bin TL’ye indirildi. Vergi mükellefi olan muhataplar için ise bu tutar, fatura kesme sınırıyla eşit hale getirildi. 2023 yılı itibarıyla fatura kesme sınırı ise 4.400 TL.
  • Tebliğde e-faturaya geçiş tarihinin 1 Temmuz 2022'ye kadar olması vurgulanıyor. Ancak oto kiralama ve araç satış sektörlerinde e-fatura zorunluğunun ne zaman başlayacağını anlamak için tebliğ maddelerine tekrar bakabiliriz.

    Galeri işletmecilerinde fatura düzenlemesi ile ilgili değişiklikler için tebliğde yer alan “internet satışı” ve satışa aracılık kavramının ne olduğunu incelememiz gerekiyor.

    Tebliğde internet satışı; “mal ve hizmetlerin sipariş ve satın alma süreçlerinin tamamının internet üzerinden gerçekleştiği satış biçimi” olarak tanımlanıyor. Bu tanımdan hareketle firmanızın iş modeli internet üzerinden sipariş almak, elektronik ortamda hizmet ya da kiralama sözleşmesi oluşturmak gibi aşamalardan oluşuyorsa e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğunuz olabilir. e-Fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğunu mali müşavirlerinize de danışarak netleştirmenizi tavsiye ederiz.

     

    e-Fatura başvurusu nasıl yapılır?

    e-Faturaya geçiş işlemlerine mali bir mühür temin ederek başlanır. Mali mühür aldıysanız Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online e-fatura başvurusu sistemini kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

     

    e-Fatura başvurusu ne zaman yapılabilir?

    e-Faturaya geçiş işlemi için dilediğiniz zaman başvuruda bulunabilirsiniz. Zorunluluk kapsamında iseniz 1 Temmuz 2022 tarihine kadar başvuru işlemlerinizi tamamlayıp e-faturaya geçiş yapmalısınız.

     

    e-Fatura başvuru sorgulama işlemi nasıl yapılır?

    e-Fatura sorgulama işlemi, canlı e-fatura sorgulama sistemi üzerinden vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası ile yapılabiliyor. Mevcut bilgileri ekrandaki bilgilerle karşılaştırarak kontrol etmek gerekiyor.

     

    Oto kiralama, alım satım sektöründe özel matrah

    Özel matrah uygulaması, ikinci el motorlu taşıt ticareti yapanları ilgilendiren bir konu. Satıcı, aracı KDV mükellefi olmayan bir kişiden veya mükellef olup istisna kapsamına giren durumları takiben aldığında ve ikinci alıcıya teslim ettiğinde bir miktar karşılığı satış gerçekleşir. Bu miktardan alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar özel matrahtır.

    Bu durumda KDV ödenmeksizin alınan araçların satışında düzenlenecek faturaların KDV'si alış ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el araçların tesliminde özel matrah uygulanmaz.

    Özel matrah uygulanabilmesi için, aracın basit tadil, bakım ve onarım işlemleri dışında vasfında esaslı değişiklik yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca satıcının yetki belgesine sahip olması da önemli bir koşuldur.

    Örneğin, bir aracın bakımını yaptırmak ve jantlarını değiştirmek esaslı bir değişiklik durumu oluşturmazken motoru dahil başka birçok parçasını da değiştirmek vasfında esaslı değişiklik kapsamına girer.

    Özel matrah uygulaması Paraşüt'te de mevcut! Gelin, özel matrah uygulamak için izlemeniz gereken adımları inceleyelim:

  • Yeni satış faturası oluşturmaya başlayın.
  • Gerekli bilgileri girdikten sonra KDV oranını %0 seçin.
  • Faturayı kaydedin.
  • Paraşüt uygulamasında özel matrah fatura oluşturma aşamasında değil, faturayı gönderme aşamasında eklenebiliyor. Dolayısıyla özel matrah ekleyebilmeniz için "Fatura gönder” butonuna tıklamalısınız.
  • Faturanızı resmileştirirken KDV’yi %0 olarak belirtmenizin sebebi olarak GİB tarafından belirlenmiş istisna kodlarından birini seçmeniz gerekiyor. Bunlardan biri de özel matrah. Faturanızı elektronik ortamda göndermek istediğinizi belirttikten sonra karşınıza çıkacak istisna kodları listesinden özel matrahı seçmeniz yeterli.
  •  

    Oto kiralama, alım satım sektörü için e-fatura programı

    Oto kiralama ve ikinci el araç satın alım satım işlemleri, her adımında dikkat gerektirir. Müşterilerinizin aracı kiraladığı saatten teslim ettiği saate, bakım zamanlarından kullanım yılına ve durumuna, hasar bilgisinden, faturalandırmaya kadar birçok kayıt gerekir. Bu kayıtlar, faturaların doğru şekilde hazırlanması ve dolayısıyla işletme verimliliği açısından da önemlidir.

    Oto galeri fatura kesimi işlemlerinizi ve ön muhasebeyi ilgilendiren daha birçok işlemi muhasebe programları kullanarak yaparsanız firmanızın araç kiralama, ikinci el araç satın alımı süreçlerinize önemli bir katkı sunmuş olursunuz. Size Paraşüt gibi uygun bir ön muhasebe programı ile e-fatura kesme işlemi de dahil olmak üzere elektronik belge hazırlamayı gerektiren tüm faturalaşma işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

    Henüz Paraşüt ile tanışmadıysanız kredi kartı bilgileri dahi girmeden anında hesap oluşturabilir ve Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Zipcar araç fırsatlarını keşfedin.

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar