18.06.2025
4 Dakikalık Okuma Süresi
e-Arşiv fatura limitleri

Paraşüt
İçerik Yazarları
Bu yazımızda, 2025 yılı fatura kesme sınırı ne kadar, kimler için e-fatura geçiş zorunluluğu var, hangi durumda fatura veya fiş kesilmeli gibi sorulara detaylı ve güncel yanıtlar sunuyoruz.
Her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura düzenleme sınırları, işletmelerin hangi işlemler için fiş, hangileri için fatura kesmesi gerektiğini netleştiriyor. 2025 yılı e-fatura, e-arşiv fatura ve kağıt fatura limitleri de bu kapsamda güncellenmiş durumda. Özellikle e-arşiv fatura sınırı, kağıt fatura düzenleme sınırı ve fatura kesme limiti, hem e-ticaret yapanlar hem de perakende satış gerçekleştirenler için büyük önem taşıyor.
Bu yazımızda, 2025 yılı fatura kesme sınırı ne kadar, kimler için e-fatura geçiş zorunluluğu var, hangi durumda fatura veya fiş kesilmeli gibi sorulara detaylı ve güncel yanıtlar sunuyoruz.
e-Arşiv nedir?
e-Arşiv faturalar, kağıt fatura yerine elektronik olarak düzenlenip saklanıyor. Bu nedenle bu dijital çözüm, işletmelerin süreçlerini hızlandırıp maliyetleri düşürmeye devam ediyor.
Güncel durumda, vergi mükellefi olmayan bir müşteriye tek seferde 9.000 TL’lik satış yapan işletmenin e-arşiv fatura kesmesi gerekiyor. Bu yüzden e-arşiv zorunluluğu kapsamındaki mükelleflerin geçiş şartlarını dikkatle takip etmeleri önem taşır.
e-Arşiv fatura sınırları ve limitleri
2025 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı, dijital ve fiziki fatura süreçleri için yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler doğrultusunda, fatura kesme sınırı 2025 yılında belirli tutarların üzerine çıkan işlemler için geçerli olacak şekilde güncellendi.
Bu nedenle, fatura kesme limiti ve e-fatura limit gibi konular işletmelerin gündeminde ön sıralarda yer alıyor. Tüm bu güncellemeler, 2025 fatura düzenleme sınırı çerçevesinde hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıları yakından ilgilendiriyor.
İşte ilgili sınır ve limitler:
Kesin tarih veya zorunluluk henüz netleşmedi ancak 2026 yılında tüm faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi bekleniyor. Bununla birlikte vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere kesilen faturalarda, vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik Numarası bilgilerinin bulunması zorunlu tutulmuyor.
2025 yılı kağıt fatura düzenleme sınırı ve limitleri
Geçtiğimiz sene sonunda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı kağıt fatura düzenleme sınırı 2025 için işletmelerin fiş yerine fatura düzenlemeleri gereken tutarı belirliyor.
2025’te, KDV dahil 4.400 TL ve üzeri satışlarda kağıt fatura düzenlenmesi zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, POS fişi veya perakende satış fişi ile tamamlanan işlemler için üst sınır olarak belirlendi. Bu tutarın altındaki işlemlerde ise POS fişi veya perakende satış fişi düzenlenmesi yeterli oluyor.
Fatura düzenleme sınırına uyulmaması, cezai işlemleri beraberinde getiriyor. Büyüklüğünden bağımsız olarak tüm işletmelerin bu sınırı dikkate alarak günlük satışlarını belgelemeleri büyük önem taşıyor.
e-Arşiv fatura düzenleme sınırı nedir?
e-Arşiv fatura sınırı, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere yapılan satışlar için geçerli ve bu satışların dijital ortamda belgelendirilmesini sağlıyor. 2025 yılı itibarıyla, e-Fatura mükellefi olmayan son kullanıcılara yapılan 5.000 TL’yi aşan satışlarda, e-arşiv fatura düzenleme sınırı 2025 itibarıyla zorunlu hale getirildi.
Bu kapsamda, internet üzerinden yapılan ve belge düzenleme yükümlülüğü doğuran işlemlerde e-arşiv fatura sınırı aşıldığında, elektronik ortamda belge düzenlenmesi gerekiyor. Bu sayede hem kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilir hem de işletmelerin dijitalleşme süreci desteklenmiş oluyor.
e-Arşiv Fatura düzenlenirken yetkili kişinin ıslak imzası veya elektronik imza kullanılması gerektiğini de hatırlatalım.
2025 fatura kesme sınırı ve ciro limitleri
Fatura kesme sınırı, belirli bir tutarın üzerindeki işlemler için fatura düzenlenmesini zorunlu kılar. 2025 yılı itibarıyla bu sınır, hem perakende hem de toptan satış yapan işletmeler için netleşti. KDV dahil 4.400 TL ve üzeri satışlarda fatura kesilmesi gerekirken, bu tutarın altındaki işlemler için fiş düzenlenmesi yeterli sayılıyor.
Ancak bu sınırın üzerinde kalan işlemlerde belge düzenlenmezse hem alıcı hem de satıcı taraf için cezai yükümlülük doğuyor.
Ciro limitleri aynı zamanda e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçişte dikkate alınıyor. İşletmelerin yıllık satış hasılatlarına göre dijital sisteme dahil olması gerekiyor. Buna göre, 2022 ve sonrası dönemde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2025’e kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine geçmeleri zorunlu hale getirildi.
Bunun yanında, e-ticaret yapan mükelleflerin, internet üzerinden 500 bin TL ve üzeri satışları varsa sistemlere geçmeleri gerekiyor. Gayrimenkul ve motorlu taşıt sektöründe faaliyet gösteren mükellefler ile konaklama sektöründeki otel işletmeleri için ise farklı geçiş zorunlulukları bulunuyor.
2025 e-Arşiv fatura geçiş süresi nedir?
e-Fatura ve e-Arşiv zorunluluğu kapsamına giren, belirlenen brüt satış hasılatı veya gayrisafi iş hasılatı şartlarını karşılayan mükellefler, 1 Temmuz 2025 tarihine kadar e-Fatura ve e-Arşiv sistemine geçişlerini tamamlamak zorunda.
Ceza ve usulsüzlük uygulamaları
Fatura düzenleme sınırlarını aşan işlemlerde fatura düzenlenmemesi durumunda cezai işlemler uygulanıyor. Elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken faturaların kağıt olarak düzenlenmesi, Vergi Usul Kanunu’na aykırı olduğu için özel usulsüzlük cezasına neden oluyor.
2025 yılı için ilk tespitlerde 14.000 TL, ikinci tespitlerde ise 7.000 TL tutarında ceza kesiliyor.
2025 yılı fatura düzenleme sınırları ve sistem geçiş zorunluluklarıyla ilgili bu güncel bilgiler ışığında, işletmelerin vergi mevzuatına uygun hareket etmeleri ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaları büyük önem taşıyor. Herhangi bir sorunuzda veya e-fatura ya da e-arşiv fatura geçişi konusunda destek almak için Paraşüt’le dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
En Çok Okunanlar

e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?

e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.

e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar