03.11.2023

e-Fatura geçiş zorunluluğu şartları değişiyor

Gelir İdaresi Başkanlığı 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliği'nde yeni düzenlemeler yaptı. e-Fatura, e-arşiv ve e-irsaliye başta olmak üzere e-belge geçişlerine dair bazı sektörlerde özel ciro ve geçiş tarihleri belirlendi. e-Belgelerdeki geçiş zorunluluğu kapsamında hangi değişiklerin yapılacağını yazımızda ele alıyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik belge kullanımının yaygınlaşması amacıyla Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yaptığı yeni düzenlemeleri yayınladı. e-Belgeye geçiş şartlarında değişiklikleri gözeten bu tebliğ ile e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri düşürüldü.

Peki yeni düzenlemeler neleri kapsıyor ve hangi e-belgelerin ciro limitleri ve geçiş tarihlerinde değişiklik görülüyor? Birlikte bakalım.

 

e-Belge zorunlu kullanım kapsamı genişletildi

GİB'in tebliğinde yer alan son güncelleme ile, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura geçiş zorunluluğu bulunuyor.

 

Bildiğiniz üzere, aynı gün içinde vergi mükellefi olanlara düzenlenen faturaların toplam tutarının vergi dahil 5 bin TL’yi geçmesi, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen faturaların toplam tutarının 30 bin TL’yi geçmesi durumunda e-arşiv fatura kesilmesi şartı vardı; yeni düzenleme ile bu uygulamada da değişikliğe gidildi.

 

e-Fatura ve e-arşiv uygulamalarına geçiş ile ilgili tebliğe göre, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’ye indirilirken, vergi mükellefi olanlar için ise bu tutar, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2024 yılı için 6.900 TL’dir.

 

Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmeler için başlangıç tarihi 01 Temmuz 2023, aynı firmaların e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak kararlaştırıldı.

 

e-Ticaret yapanlara e-faturaya geçiş zorunluluğu

Aynı zamanda e-ticaret yapanlar için de e-faturaya zorunlu geçiş şartları değişiyor. e-Fatura kullanıcılarının kapsamı genişletiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikle,

  • e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; a. 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, b. 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar 1 Temmuz 2023 yılında,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine e-faturaya geçiş zorunluluğu getirileceği öngörüldü.
  • Böylece, yayımlanan tebliğde de görüleceği üzere artık neredeyse tüm sektörler e-belge kapsamına alınmış oluyor. Yani, e-belge kullanım alanı genişliyor, limitler her yıl biraz daha düşürülerek e-dönüşümün önü açılıyor.

    Geçiş tarihlerini incelediğimizde e-arşiv fatura kullanımı için uygulamanın başlangıç tarihi 1 Mart 2023 olarak belirlendi. Geçiş sürecinin, ilgili brüt satış hasılatının oluştuğu yılı takip eden temmuz ayının ilk gününe kadar tamamlanması gerekiyor.

    e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu ise 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait ciro haddinin 25 milyon TL'den 10 milyon TL’ye indirildi.

    Sizlere tavsiyemiz, ciro limitlerinin düşürülmesinden kaynaklı e-fatura geçişlerinde yaşanabilecek yoğunluğa yakalanmadan bir an önce bu sistemlere geçmenizdir.

    Şu detayı sizlerle paylaşalım; e-Faturaya geçtiğiniz anda e-fatura kesmeye başlamak zorunda da değilsiniz. Yani, e-Faturaya zorunlu geçme tarihinden önce (45 gün öncesine kadar) e-faturaya geçiş işlemlerinizi yoğunluğa kalmadan yapabilir, zorunlu geçiş tarihinde veya 45 gün içerisinde belirlediğiniz bir tarihte geçişinizi başlatabilirsiniz. Mali mühür veya e-imza temin etme işlemlerinizle ilgili detaylı bilgiyi de destek ekiplerimizden her zaman alabilirsiniz.

     

    Paraşüt sunar: Anahtar Teslim e-Fatura ile 30 dakikada zahmetsiz geçiş!

    Siz de e-faturaya geçme zorunluluğu kapsamında iseniz Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimiz ile tanışabilir, süreç danışmanlarımızla birlikte 30 dakikada e-faturaya geçişinizi tamamlayabilirsiniz. Hiç zahmetsiz, yerinizden bile kalkmadan e-fatura kullanıcısı olmanız bu denli kolaydır.

    Şimdi ilk adımı atarak aşağıdaki buton yardımıyla deneme hesabı oluşturabilir; Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar