08.10.2021

e-SMM uygulaması iptal ve düzenleme işlemleri

e-SMM iptal edilebilir mi? Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? e-SMM iptali hakkında merak ettikleriniz blog yazımızda.

Türkiye’de mesleki faaliyetlerini serbest meslek erbabı olarak yürüten yaklaşık yüz bin kişiden birisiniz; e-belge zorunlu geçişi sırasında e-serbest meslek makbuzu düzenlemeye başladınız. Peki ya hatalı makbuz kestiyseniz, aldığınız iş bir sebepten iptal edildiyse ya da ödemeyi alamamışsanız?

Bu durumda düzenlediğiniz e-SMM geçerli olmalı mı? Yapmadığınız bir iş ya da almadığınız bir ödeme için GİB’e beyanda bulunup vergi ödemek zorunda mı kalacaksınız? Tabii ki hayır!

Olağandışı hallerde e-SMM’lerinizi nasıl, ne kadar sürede ve hangi yollarla iptal edebileceğinizi bu yazımızda sizin için derliyoruz.

 

e-SMM geriye dönük düzenlenebilir mi?

Uygulamada, matbu SMM’nin tahsilatın gerçekleştiği ay içinde kesilmesi yeterlidir. Fakat sorumuz “e-serbest meslek makbuzu geriye dönük kesilir mi?” olduğunda eski uygulamayı rafa kaldırmamız gerekiyor.

Yani, belge elektronik ortamda hazırlandığı zaman, e-SMM düzenleme tarihi saat ve dakika olarak belge üzerinde yer aldığı için e-SMM, geriye dönük kesilmemelidir. GİB’e doğru beyanda bulunmak ve hukuki yükümlülükleri sağlamak adına e-SMM, tahsilatın alındığı gün içinde düzenlenmelidir.

e-Serbest meslek makbuzu da, tıpkı matbu makbuz gibi iki nüsha şeklinde hazırlanıp bir nüshası karşı tarafa iletilmelidir.

e-SMM geriye dönük düzenlenebilir mi?

 

Kesilen e-SMM kaç gün içerisinde iptal edilebilir?

Özel entegratör ya da GİB Portal üzerinden kestiğiniz e-SMM’leri 8 gün içinde iptal edebilmeniz mümkün.

Burada ufak bir parantez açıp eklememiz gerek: Paraşüt gibi bir özel entegratör ile çalışıyorsanız, makbuzu iptal ettiğiniz aşamada bildirimi sizin yerinize entegratör firma yapar ve iptal işlemi çok daha kolay gerçekleşir.

GİB Portal kullanarak “e-belge iptal/itiraz sistemi” üzerinden talep oluşturduğunuzda ise, makbuz GİB’e beyan edilmiş olduğu için karşı tarafın iptal talebinizi 8 gün içinde kabul etmesi gerekir ve onay alamadığınız durumda anlaşmazlığın çözümü için hukuki yollara başvurmanız gerekebilir.

 

e-SMM nasıl iptal edilir?

GİB üzerinden e-SMM kesebilmek mümkünken, yukarıda kısaca değindiğimiz üzere makbuzun iptali için GİB Portal kullanarak “e-belge iptal/itiraz sistemi”nden iptal talebi oluşturmanız gerekir.

Oysaki Paraşüt gibi bir özel entegratör üzerinden iptal işlemini, karşı tarafın kabulünü beklemeden sorunsuzca tamamlayabilirsiniz. Entegratör kullanan mükellefler adına iptal işlemini, entegratörlerin GİB’e bildirmesi gerekir.

İptal şartlarına değinmek gerekirse,

  • Özel entegratör ile çalışıyorsanız eksik, hatalı ya da fazladan düzenlenmiş olduğunu düşündüğünüz e-SMM’leri, kullandığınız entegratör üzerinden iptal edebilmeniz mümkün.
  • GİB Portal altyapısını kullanıyorsanız ise “e-belge iptal/itiraz sistemi” üzerinden iptal talebi oluşturabilirsiniz. Bu durumda karşı tarafın iptal isteğinizi kabul etmesi gerekir.
  • Kısacası, GİB üzerinden tamamlamakta zorlandığınız e-SMM iptal işlemlerini Paraşüt uygulaması içinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle erkenden fark ettiğiniz hatalı makbuzları hızlı ve rahat bir şekilde iptal edebilir, “e-belge iptal/itiraz sistemi”nin karmaşık süreciyle uğraşmadan, makbuzun alıcısı olan taraflarla ihtilaf yaşamadan işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

    Detaylı bilgi için kullanım kılavuzumuzda yer alan “Paraşüt üzerinden e-serbest meslek makbuzu nasıl iptal edilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Paraşüt’ü ücretsiz denemek ve serbest meslek faaliyetinde bulunan mükelleflerin hayatını kolaylaştıran özelliklerimizi 14 gün boyunca incelemek için aşağıdaki butona tıklayarak hesabınızı oluşturabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar