01.01.2019

Gizlilik Politikası

murad guducu

Murad Güdücü

Avukat

İnternet sitenizi ya da uygulamanızı kullanan kişiler ile aranızdaki gizlilik politikanızı nasıl belirleyebilirsiniz? Gizlilik Politikası metninde bulunması gerekenler nelerdir?

gizlilik politikası

 

Gizlilik Politikası Nedir?

Gizlilik Politikasının temeli Veri Koruması Hukuku'na ve Kişisel verilerin korunması ile ilgili cesitli kanunlara dayanır.

İnternet sitenizi veya uygulamanızı kullanan kişilerin kişisel verilerini toplayabilirsiniz. Bunu çeşitli amaçlarla ve çeşitli yöntemlerle yapabilirsiniz. İster kullanıcıların cevaplayacağı üyelik, kullanım veya anket soruları sorarsınız ya da arka planda kullanıcının trafik dahil tüm bilgilerini başka bir uygulama vasıtasıyla (Çerezler, vs.) toplarsınız. Her halükarda siz bu kişilerin bir çok kişisel verisini edinmiş olursunuz.

Veri Koruması Hukuku çerçevesinde bu verileri belirli raporlamalar amacıyla veya ticari amaçla işleyebilirsiniz. Bunun için kullanıcıya kendisiyle ilgili kişisel verileri nasıl topladığınızı, bu verileri ne yapacağınızı, ne kadar süre ile elinizde tutacağınızı ve nasıl işleyeceğini bildirmeniz gerekir. Bu bildirimin yapıldığı metne de "Gizlilik Politikası" denir. Kullanıcılar da internet sitenize veya uygulamanıza girerek veya üye olurken tıklayarak gizlilik politikasına onay verirler. Kullanıcıların, kişisel verilerinin nasıl kullanılacağını bu metin içerisinde görmeleri gerekir. Kullanıcılar bu sayede internet sitenizi veya uygulamanızı kullanmaya devam ederler veya üyelik aşamasında Gizlilik Politikasına onay verirler.

 

Gizlilik Politikasında Bulunması Gereken Hususlar

Kişisel verilerle ilgili birinci kural edindiğiniz bilgileri kimse ile paylaşmamanızdır. Ancak bunun en önemli istisnası resmi mercilerden gelen yazılı talepler doğrultusunda kullanıcıların bilgilerinin resmi merciler ile paylaşılacağıdır. Bu durum siz belirtmeseniz dahi geçerlidir.

Bunun haricinde toplanan kişisel verilerin ne amaçla kullanılacağını belirtmeniz gerekir. İşinizin özelliğine göre topladığınız kişisel verileri pazarlama amacıyla, ürün geliştirme amacıyla, profilleme ve istatistiki çalışmalar gibi amaçlarla kullanabilirsiniz. Ancak ne amaçla kullanırsanız kullanın, kişisel verileri kullanım amacınızı Gizlilik Politikası'nda açıkça belirtmeniz gerekir. Topladığınız kişisel verileri Gizlilik Politikası'nda belirtmediğiniz amaçlar dışında işleyemezsiniz.

Bunun haricinde opladığınız kişisel verileri ne kadar süre ile elinizde tutacağınızı, işleyip anonimleştirip anonimleştirmeyeceğinizi ve hangi tür bilgileri topladığınızı da Gizlilik Politikası'nda belirmeniz gerekir.

Son olarak topladığınız kişisel verileri kimlere kullandıracağınızı ve ne kadar süre ile elinizde tutup ardından sileceğinizi ve kullanıcıların sundukları kişisel verileri nasıl değiştirip silebileceklerini de Gizlilik Politikası'nda ayrıntılı olarak belirtmeniz gerekir.

Özetle, topladığınız kişisel veriler ile ilgili şekil, amaç, konu, süre gibi tüm unsurları Gizlilik Politikanızda belirtmeniz ve kişisel verileri bu doğrultuda işlemeniz gerekir.

Web sitenizde bulunması gereken diğer hukuki metinlerden olan Kullanım Koşulları ve Üyelik Sözleşmesi ile Ön Bilgilendirme Formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesi hakkında yazılarımızı okuyabilirsiniz. 

Hukuk ve daha fazlası ile ilgili içeriklerimizi kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar