21.03.2024

Yapı ve inşaat sektörü için e-fatura ve e-defter zorunluluğu

mobile log

Paraşüt

İçerik Yazarları

Bu yazımızda, GİB'in yayımladığı yeni tebliğ ile yapı ve inşaat sektörü başta olmak üzere firmaların e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçişlerindeki düzenlemelerin neler olacağını paylaşıyoruz.

Devlet işlemlerinin dijital ortamlarda yapılmasına rağbet hızla artarken birçok sektör için belirli zorunluluklar getirilmeye başlandı. İnşaat sektörü son dakika haberlerine alışkın. Biz de bu yazımızda, inşaat ve yapı sektöründeki firmaların e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçişlerini ele alıyoruz.

 

İnşaat sektörü için e-fatura zorunluluğu ne zaman başlıyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçmiş yıllarda elektronik belgelerin kullanımıyla ilgili önemli adımlar atmıştı. En son yayımladığı 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ise elektronik belgelerin kullanımı ve denetimiyle ilgili bazı zorunluluklar getirdi.

 

Kağıt belge düzenlemekten kaynaklanan maliyetlerin azaltılması ve denetim mekanizmalarının daha sağlıklı çalışabilmesi adına yayımlanan tebliğ ile GİB e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçişte önemli değişiklikler olabileceğinin sinyalini verdi.

 

Tebliğde, inşaat sektörünün özel olarak e-defter ve e-fatura uygulaması zorunluluğu ile ilgili şu ifade yer alıyor:

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlara e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş zorunlu tutuluyor.

 

e-Fatura zorunluluk kapsamına girip girmediğiyle ilgili işletmelerin, dönem sonu hesaplar kontrol edilerek şirketin kâr zarar durumuna ve burada yer alan brüt satış hasılatı tutarına göre zorunluluk kapsamında olup olmadığı belirlenebilir.

 

Yapı ve inşaat şirketleri e-defter de kullanacak mı?

Yönetmelik gereği e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu olan şirketlerin e-defter kullanımına da geçme zorunluluğu bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken, inşaat işlerinin ciro hesabının doğru tutulmuş olmasıdır. e-Fatura, e-arşiv ve e-defter uygulamalarında öncelikli kriter cirodur.

 

Bu nedenle inşaat faturalarının veya inşaat bitimi fatura kesimi işleminin profesyonel kişilerce yapılması ve bu işlerin muhasebe programı kullanılarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Cirosu 2023 yılı itibarıyla 2023 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Ocak 2025 tarihinde e-defter uygulamasına geçmesi gerekiyor.

 

e-Fatura ve e-defter başvurusu ne zaman yapılacak?

GİB’in yayımladığı son düzenlemeye göre, e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri şu şekilde değişti: 

  • 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL 
  • 2023 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kesme zorunluluğu vardır. 
  • Yeni belirlenen brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2025 olarak revize edildi.
  • Yönetmelik gereği e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu bulunan şirketlerin e-defter kullanımına da geçme zorunlulukları bulunuyor. Tüzel kişiler e-defter sistemine geçmek için kendilerine ait bir mali mühür; gerçek kişiler ise kendilerine ait mali mühür veya elektronik imzayı temin ettikten sonra GİB'in e-Defter Canlı Ortam Entegrasyon Başvurusu sayfasından başvurularını yapabiliyor.

     

    e-Fatura başvuru sorgulama işlemi nasıl yapılır?

    e-Fatura sorgulama işlemini, e-Fatura Canlı Ortam Başvuru Sorgulama sayfasından vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası ile yapabilir, elinizdeki bilgileri ekrandaki bilgilerle karşılaştırarak kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

     

    Yapı ve inşaat şirketleri için e-fatura programı

    Sistematik çalışma ihtiyacının yoğun olduğu en geniş ürün yelpazelerinden birine sahip olan inşaat sektörü için ön muhasebe süreçlerinin sorunsuz bir şekilde ilerletilmesi oldukça önemlidir. Birçok alt dalı olmasından ve geniş ürün yelpazesinden dolayı birçok teferruatı olan inşaat sektöründe, muhasebe işlemleri de emek gerektirir.

     

    Fatura kesimleri ve vergilendirmeleri doğrudan etkileyen muhasebe işlemlerinde kat karşılığı inşaat fatura düzenleme gibi ince noktalarda aksaklığa uğrayabilir veya yanlışlık yapılabilir. Ancak Paraşüt’ün yardımıyla inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların muhasebe işlemleri ciddi ölçüde kolaylaşır.

     

    Sizin de inşaat malzemesi satan bir firmanız varsa Paraşüt ile zahmetsizce ambar ve depo yönetimi yapabilir, stoklarınızı anlık olarak takip edilebilir, tüm ön muhasebe işlemlerinizi zamandan kazanarak gerçekleştirebilirsiniz. Mobilyacılar, mermerciler veya inşaat sektörünün diğer alanlarıyla ilgili diğer birçok şirket de ön muhasebe programlarından faydalanarak daha verimli çalışabilir.

     

    Henüz kullanımı kolay ön muhasebe programı Paraşüt ile tanışmadıysanız kredi kartı bilgileri dahi girmeden anında hesap oluşturabilir ve Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar