14.01.2019

İnsan kaynakları yönetimi nedir?

Çağlar Yalı

Kolay İK Kurucu Ortağı

Şirketiniz hızla büyüyor ve siz de bu büyümenin tadını çıkarmak, başarınızla gurur duymak istiyorsunuz. Ama o da ne? Çalışan sayınız giderek artıyor ve personelle ilgili yasal süreçler sadece muhasebe ile yönetilemez hale geliyor, çalışan sayısı ile birlikte çalışanların ihtiyaçları ve beklentileri de artıyor. Ne yapmalı? O halde, KOBİ'ler ve girişimler için insan kaynakları yönetimine giriş yapalım, insan kaynakları başlıklarını tek tek inceleyelim.

İnsan Kaynakları Yönetimi

Bana İnsan Kaynakları Yönetimini öğreten Hocam Dr. Uğur Tandoğan’a geçmiş olsun dileklerimle.

 

İnsan kaynakları ne demektir?

1800’li yılların sonunda sanayi devriminin sonuçları ile birlikte ortaya çıkan fabrikalaşma ve üretim süreçleri, insan kaynakları yönetimini bir uzmanlık alanına çevirmiştir. Frederick Winslow Taylor (1856-1915) ilk İK uzmanlarından biri olarak kabul edilir ve “Digital Taylorism” yaklaşımının da babasıdır. İnsan kaynakları öğrenilmesi gereken bir uzmanlık alanıdır ve işletme biliminin alt konularından bir tanesidir.

 

İnsan kaynakları yönetimi ne demek öyleyse?

İnsan Kaynakları Yönetimi, şirketin amacını ve stratejisini belirlemek ile başlar. İnsan bir kaynaktır bir sonuç değil. Ulaşmak istenilen sonuç doğru belirlenirse hem doğru insanları seçmek hem de bir amaç doğrultusunda şirket olarak çalışmak çok daha kolay olacaktır.

İnsan kaynağı bir şirketin tüm çalışanlarının, bilgi, deneyim, yetenek, karakter ve performanslarıyla beraber ortaya koydukları tüm işlerin toplamıdır. İnsan kaynağı, şirketlerin en değerli kaynağıdır. İnsan kaynakları yönetimi ise şirketlerin işe alım ile daha iyi bir insan kaynağı yaratmasının yanında elindeki insan kaynağını en verimli şekilde kullanabilmesi sürecidir.

 

İnsan kaynakları yönetiminin başlıkları nelerdir?

İnsan Kaynağı Yönetimini üç temel başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar İşe Alım, Performans Yönetimi ve Personel Yönetimidir. Gelecek yazılarda daha detaylı incelemeden önce kısaca açıklayalım:

  • İşe alım: İnsan Kaynakları deyince genelde ilk hatta çoğu zaman tek akla gelen işlemdir. Çünkü doğru pozisyon için doğru kişiyi işe almak bir şirket için en kritik işlerden bir tanesidir. Ayrıca şirketinizde nasıl yetenek yönetimi yaparsınız gibi çalışmalar da bu başlık altında incelenir.
  • Performans Yönetimi: İyi çalışanı işe almak yetmez, aynı zamanda bu çalışandan verim almak gerekiyor. Bunu etkileyen şirket kültüründen tutun da çalışma saatlerine kadar çok farklı ve çok fazla faktör vardır. Bir diğer ismiyle “yetenek yönetimi” de denebilir.
  • Personel Yönetimi: İnsan Kaynakları Yönetimi’nin karanlık tarafı diyebiliriz. Özlük bilgililerinin tutulması, izinlerin takvimlerin yönetilmesi, maaş/avans yönetilmesi, bordrolama ve hepsi için imzalı belgeler almak gibi yapılması gereken bir iş yüküdür.
  •  

    KOBİ'ler insan kaynakları sistemi oluştururken nelere dikkat etmeli?

     

    1. İnsan Kaynakları birimini kurun

    Özellikle çalışan sayısının üç haneli rakamlara ulaştığı organizasyonlarda insan kaynaklarının farklı fonksiyonlarında uzmanlaşmış kişilerden oluşan bir birim kurmaya başlamakta fayda olacaktır. Birimin büyüklüğü çalışan sayısındaki artışa bağlı olarak artacaktır. Sizi anlayan, sizinle aynı yöne bakabilecek ve size insan kaynakları yönetimi anlamında destek olabilecek bir profesyonelle ya da profesyonellerle anlaşın.

     

    2. Danışman bir firma ile anlaşın

    Çalışan sayınız henüz sınırlıysa bir danışman firmadan destek almanız da mümkün. İnsan Kaynakları biriminize uzmanlaştıkları konularda destek vermesi ve onları geliştirmesi amacı ile de danışmanlarla çalışabilirsiniz. İhtiyacınız olan konularda çalışmış, referansları olan ve size uygulanabilir görünen projeler sunan bir danışmanlık firması ile el sıkışabilirsiniz. Burada deneyim kadar aranızda kurulan iletişimin kalitesi de belirleyici olacaktır. Gerçekten ihtiyacınızı anlamaya çalışan, size özel programlar tasarlayan ve destek vermeye hazır bir danışman veya danışmanlık ekibi, doğru noktaları görmenize de yardımcı olabilir. Seçim kriteriniz sadece çok iyi bir isim ya da bütçenize çok uygun bir fiyat teklifi olmamalıdır. Önemli olan neyin karşılığını ne kadar alacağınızdır.

     

    3. İhtiyacın farkında olun

    Şirketinizde insan kaynakları anlamında neye ihtiyaç duyulduğunu anlamak ve bu yönde adım atmak son derece önemli. Eğer bir İnsan Kaynakları biriminiz varsa onlara danışın, fikirlerini alın. Eğer yoksa çalışanlarınıza sorun; bir anket yapın veya yaptırın. İnsanlar kendilerine sorulan sorulara mutlaka yanıt verirler. Siz de karşılığında taleplerine yönelik adımlar atarsanız güven duygularını ve bağlılıklarını şüphesiz iyi bir yönde etkilemiş olursunuz.

     

    4. Yapılan çalışmaların yararına inanın

    İnsan Kaynakları alanında yapılan çalışmalar, işe alım süreçlerinden ücretlerin yapılandırılmasına, performans sistemi kurulumundan iş analizi ve iş değerlendirmesine, kariyer planlamasından eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar birçok noktaya dokunabiliyor. Bu çalışmaların sonuçlarını ve etkilerini sayısal olarak görmek her zaman mümkün olmasa da bu yararlı olmadıkları anlamını taşımaz. Şirketin içindeki atmosferin, insanların yaklaşımlarının ve şikayetlerin azaldığını fark edersiniz. Eğer yaptırdıysanız memnuniyet anketi sonuçlarının yıldan yıla gösterdiği iyileşmeler, performans değerlendirme sonuçları, işten ayrılmaların azalması, şirketin ilanlarına yapılan başvurulardaki artış vb. birçok gösterge yapılan işlerin faydasını somut olarak da ortaya koyabilir.

    Her işletme çalışanlarıyla var oluyor ve çalışanlarıyla büyüyor. Mutlu bir çalışma ortamı yaratmak şirketin yöneticilerinin de daha az stresli olmalarına yardımcı oluyor. Bugünden başlayın, neye ihtiyacınız olduğunu bir düşünün.

    İnsan Kaynakları ile ilgili içeriklerimizi ve çok daha fazlasını kaçırmamak için blogumuza abone olun:

    Personelinizin maaşlarını ve giderlerini takip etmek ve SGK masraflarından kolayca tasarruf etmek için Paraşüt'ü hemen ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

    Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

    Nasıl işe alım yapılır? İşe alım araçları nelerdir?

    İşe giriş bildirgesi hakkında her şey

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar