Nasıl işe alım yapılır? İşe alım araçları nelerdir?

Daha önceki yazılarda insan kaynaklarının ne olduğunu, ekibi genişletmeye nasıl karar vermemiz gerektiğini ve yeni çalışan alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini inceledik. Şimdi ise işe alım süreçlerini nasıl dijitalleştirebileceğimizi inceleyeceğiz.

4 dk
İşe Alım Süreçleri

Öncelikle şirketinizi adaylara tanıtın:

Tüm büyük şirketler en iyi çalışanları içlerine almak için çaba sarf ederler. Üniversitelere gider, seminerler verir, etkinlikler düzenler ve staj programları kurarlar. KOBİ’ler için ise durum farklıdır. KOBİ’lerde çalışmak yeni mezun iyi bir öğrenci için hem daha fazla sorumluluk alabileceği hem daha çok öğrenebileceği hem de daha hızlı yükselebileceği bir ortam yaratırken, yeni mezunlar tarafından talep görmemektedir. Bu nedenle öncelikle şirketinizde işe başvurmak isteyenler için hazırladığınız sayfanızın ve tanıtımlarınızın başarılı olması ve şirketinizi yansıtması gerekir. Bunun için de aşağıdaki basit işlemleri tavsiye ederim.

  • Artık neredeyse her şirketin bir Linkedin sayfası var. Eğer yoksa biz küçük bir şirketiz demeden hemen açın. İşe başvuracak herkesin Linkedin’den sayfanıza baktığını unutmayın. Linkedin’de şirket sayfası yaratmanın ücretsiz olduğunu da ekleyelim.
  • Glassdoor ve/veya İşkolig kullanın. Şirketinizin daha detaylı bir profilini yarattığınız bu siteler ilan vermek için de çok uygunlar. Linkedin’den farklı olarak çalışan yapısını ve şirket kültürünü anlayabilecekleri bir yapı sunuyor.
  • Türkiye’den çıkan son dönemlerdeki en iyi girişimlerden biri olan anlatsin.com’a mutlaka göz atın. Videolar ile şirketinizi tanıtabileceğiniz ve çalışanların şirket hakkında referanslarını yayınlayabileceğiniz bir ortam olan anlatsın kullanıcı şirketlere ciddi değerler katıyor.

Artık iyi bir potansiyel sizin kim olduğunuzu öğrenmek istediğinde şirketinizle ilgili yeteri kadar kaynak bulabiliyor. Peki, ilanınıza nereden ulaşmalı? Kariyer.net, Yenibiriş, SecretCV vb. firmaları zaten hepiniz biliyorsunuz. Yeni dönemde eğer konunuz ile ilgili ise Webrazzi gibi kanallardan ve tabii ki Linkedin’den de ilanlar yayınlanıyor. Ama mümkünse mutlaka web siteniz üzerinden ilanlarınızın bulunduğu bir sayfa ve ilanlara başvuru için bir arayüz bulundurun. Globalde Recruiterbox gibi iyi girişimler olmasına rağmen maalesef Türkiye’de otomatik olarak kendi web sitenizde bir başvuru sayfası oluşturabileceğiniz yazılımlara rastlamadım. Bu alanda çok önemli bir açık olduğunu söyleyebilirim.

İlanları çıkıp, başvuruları topladıktan sonra geriye mülakat ve işe alım süreci kalıyor. Mülakat süreci şirketler için çok önemli ve zaman isteyen bir süreç. KOBİ’lerde bile bir pozisyon için en az 4 kişiyle ortalamada ikişer kere görüşmek gerekiyor. Eğer yukarıdaki planlamayı doğru yapar da beklediğimizden fazla başvuru alırsak quizcv.com benzeri bir sistem ile çalışana mülakat öncesinde bir yetkinlik quizi yapmak isteyebilirsiniz. Ayrıca HrBeyond ve HrVenue gibi çok daha karmaşık işe alımlar için hazırlanmış video mülakat sistemlerini de incelemekte fayda var.

CV’lerin çok önemli belgeler olduğunu, şirkete girerken çalışanın hem sizle paylaştığı özel bilgilerini hem de size yaptığını taahhüt ettiği deneyimlerini içerdiğini unutmayın. Şirketinizin bir ay sonra nasıl bir büyüme gerçekleştireceğini ve kaç yeni çalışana ihtiyacı olacağını kestirmek zordur. Bu nedenle elinize ulaşan CV’lerin sizin için her zaman ulaşılabilir ama şirketinizdeki veya dışarıdaki kimseler için ise kolay ulaşılamayacak yerlerde sakladığınızdan emin olmanız gerekir. Bunun için özellikle KOBİ seviyesinde Dropbox gibi bulut dosya uygulamalarını veya Kolayik.com’un dosya yönetim sistemini kullanabilirsiniz.

Bu aşamada size en uygun çalışanları işe alıp, içinize sinen bir ekip kurduğunuzu umuyorum. Yazılarımızın bundan sonraki bölümleri şirket içi personel yönetim süreçlerine, yasal gerekliliklere ve çalışan performanslarını arttırmaya yönelik olacaktır.

"Personel Almak İçin Bir Sonraki Adımlar: İşe Giriş Bildirgesi" ve "İşyeri Bildirgesi Nedir, Nasıl Alınır?"

İşe alım yaparken kendinize veya şirketinize sormanız gereken sorular için "İşe alım nasıl yapılır? - Giriş" yazımızı okuyabilirsiniz.

İnsan kaynakları ile ilgili yazılarımızı kaçırmamak için blogumuza abone olabilirsiniz:

Paraşüt'ü 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Çağlar Yalı

Kolay İK Kurucu Ortağıdır.

Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!