
Bu yazımızda giderek büyüyen işletmeniz için insan kaynakları sistemi kurarken dikkat etmeniz gereken noktaları sizin için özetledik.
1. İnsan Kaynakları birimini kurun
Özellikle çalışan sayısının üç haneli rakamlara ulaştığı organizasyonlarda insan kaynaklarının farklı fonksiyonlarında uzmanlaşmış kişilerden oluşan bir birim kurmaya başlamakta fayda olacaktır. Birimin büyüklüğü çalışan sayısındaki artışa bağlı olarak artacaktır. Sizi anlayan, sizinle aynı yöne bakabilecek ve size insan kaynakları yönetimi anlamında destek olabilecek bir profesyonelle ya da profesyonellerle anlaşın.
2. Danışman bir firma ile anlaşın
Çalışan sayınız henüz sınırlıysa bir danışman firmadan destek almanız da mümkün. İnsan Kaynakları biriminize uzmanlaştıkları konularda destek vermesi ve onları geliştirmesi amacı ile de danışmanlarla çalışabilirsiniz. İhtiyacınız olan konularda çalışmış, referansları olan ve size uygulanabilir görünen projeler sunan bir danışmanlık firması ile el sıkışabilirsiniz. Burada deneyim kadar aranızda kurulan iletişimin kalitesi de belirleyici olacaktır. Gerçekten ihtiyacınızı anlamaya çalışan, size özel programlar tasarlayan ve destek vermeye hazır bir danışman veya danışmanlık ekibi, doğru noktaları görmenize de yardımcı olabilir. Seçim kriteriniz sadece çok iyi bir isim ya da bütçenize çok uygun bir fiyat teklifi olmamalıdır. Önemli olan neyin karşılığını ne kadar alacağınızdır.
3. İhtiyacın farkında olun
Şirketinizde insan kaynakları anlamında neye ihtiyaç duyulduğunu anlamak ve bu yönde adım atmak son derece önemli. Eğer bir İnsan Kaynakları biriminiz varsa onlara danışın, fikirlerini alın. Eğer yoksa çalışanlarınıza sorun; bir anket yapın veya yaptırın. İnsanlar kendilerine sorulan sorulara mutlaka yanıt verirler. Siz de karşılığında taleplerine yönelik adımlar atarsanız güven duygularını ve bağlılıklarını şüphesiz iyi bir yönde etkilemiş olursunuz.
4. Yapılan çalışmaların yararına inanın
İnsan Kaynakları alanında yapılan çalışmalar, işe alım süreçlerinden ücretlerin yapılandırılmasına, performans sistemi kurulumundan iş analizi ve iş değerlendirmesine, kariyer planlamasından eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar birçok noktaya dokunabiliyor. Bu çalışmaların sonuçlarını ve etkilerini sayısal olarak görmek her zaman mümkün olmasa da bu yararlı olmadıkları anlamını taşımaz. Şirketin içindeki atmosferin, insanların yaklaşımlarının ve şikayetlerin azaldığını fark edersiniz. Eğer yaptırdıysanız memnuniyet anketi sonuçlarının yıldan yıla gösterdiği iyileşmeler, performans değerlendirme sonuçları, işten ayrılmaların azalması, şirketin ilanlarına yapılan başvurulardaki artış vb. birçok gösterge yapılan işlerin faydasını somut olarak da ortaya koyabilir.
Her işletme çalışanlarıyla var oluyor ve çalışanlarıyla büyüyor. Mutlu bir çalışma ortamı yaratmak şirketin yöneticilerinin de daha az stresli olmalarına yardımcı oluyor. Bugünden başlayın, neye ihtiyacınız olduğunu bir düşünün.
İnsan kaynakları ile ilgili yeni yazılarımız için Paraşüt Blog'a abone olabilirsiniz.
Diğer Yazılarımız:
Şirketler, İnsan Kaynakları Yönetiminde Ne Tür Problemlerle Karşılaşır?