04.02.2022

Mobil Uygulama Satışlarının Vergilendirilmesi

yusuf sahin

Yusuf Şahin

SMMM

Android veya IOS tabanlı program/oyun (uygulama) yazdınız. Kullanıcılar bu uygulamaları indirdiler, hatta bu uygulamalar içinden alım ve ödeme yaptılar. Google Play ya da App Store elde ettikleri gelir üzerinden %30 kesinti yaptı ve %70’ini size gönderdi. Hesabınıza para geldi ve aralıklarla da gelmeye devam ediyor. Peki herhangi bir vergi cezası riski ile karşılaşmamak için ne yapmanız gerekiyor?

Google Play ve App Store Uygulamaları

App Store ve Google Play gibi dijital platformlarda kullanıcıya sunulan uygulama ve oyunlardan elde edilen gelirlerden vergi ödemeleri nasıl gerçekleştirilmeli?

Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte mobil uygulama geliştirenler ve çeşitli sosyal mecra üzerinden gelir elde edenlerin gelir vergisinden muaf olacakları netleşti. Bu karardan anlaşılacağı üzere, mobil uygulama kazançları vergiden muaf tutulacak. Fakat bu karar, hiçbir vergi ödenmeyeceği gibi bir algı yaratmamalı.

Yapılan düzenlemeye göre, banka hesabına yatırılan para tutarı (stopaj öncesi tutar) 2022'de 880 bin lirayı aşmadığı sürece, stopajla kalınacak, gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.

Google Play ve App Store üzerinden yaptığınız satışlar için aşağıdaki 3 adımı takip ederek vergi cezası ile karşılaşma riskinden kolayca kurtulabilirsiniz.

 

1. Şirket Kurun

İlk adım olarak kendinize bir şahıs ya da sermaye şirketi açarak vergi mükellefi olun. Özellikle şahıs şirketi kurmak ve kapatmak çok kolay, gözünüzde büyümesin. Eğer 29 yaş altında iseniz ve ilk şirketiniz ise gelir vergisi teşvikinden bile faydalanabilirsiniz. Devam etmek istemezseniz mükellefiyetinizi hemen kapatabilirsiniz.

Eğer geliriniz 880.000 TL altında ise şirket kurmanıza gerek yoktur. Böyle bir durumda, Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılmalı ve kazançların, açılan banka hesabına yönlendirilmelidir. Bankalar hesaba gelen tutar üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapacaklar ve sizin adınıza vergi dairesine yatıracaklar.

 

2. Gelen Paralar Karşılığında Fatura Kesin

Bu konu biraz karışık. Faturada KDV olacak mı, olacak ise ne kadar olacak? Konuyu biraz açalım.

Her türlü mal ve hizmet tesliminde %18 KDV var (düşük oranlı olanları dikkate almıyorum). Hizmet ihracında KDV istisnası var (KDV yok) ama bunun şartları da şu şekilde: * Hizmeti alan yurtdışında yerleşik bir firma ya da şahıs olmalı * Hizmetten yurtdışında faydalanılmalı

Bu noktada işler karışıyor. Çünkü bu uygulamaları kimlerin indirdiğinin ve yurtdışında yararlanıp yararlanmadığının bilgisi önem kazanıyor. Eğer bu uygulamaları yurtdışındaki kişiler indirmiş ve yurtdışında faydalanmışlar ise keseceğiniz faturada KDV hesaplamanıza gerek yok. Ancak uygulamanızı Türkiye’den en az 1 kişi indirmiş ya da uygulamadan faydalanma Türkiye sınırları içindeki ticaret ile ilişkilendirilmiş ise KDV hesaplamanız gerekir. Bu konuyu Mali Müşaviriniz ile incelemenizde büyük fayda var.

 

3. Google ya da Apple'ın Size Keseceği Faturaya Dikkat Edin

Mali idarenin bazı görüşlerinde sizin gelirinizin 100 olması gerektiği ve Google ya da Apple’ın komisyon hizmeti karşılığında size 30 birimlik komisyon faturası kesmesi yönünde. Bu durumda Google ya da Apple’dan 30 birimlik fatura istemeniz ve bu fatura üzerinden de %18 KDV2 hesaplamanız gerekecek. Gözünüz korkmasın KDV2 ile ödeyeceğiniz tutarı KDV1 beyannamenizde indirim konusu yapacağınız için size ek maliyet oluşturmayacak.

 

Örnek Hesaplama ile Devam Edelim

Uygulama indirilmesi ve uygulama için satın almalar sebebi ile Apple, kullanıcılardan 100 TL tahsilat yaptı. Bu tutarın 30 TL’sini kesti ve sizin banka hesabınıza 70 TL ödeme yaptı. Apple komisyon karşılığında size fatura kesmedi ve uygulamadan faydalanan kullanıcılar hakkında detaylı bir bilgi yok. Bu durumda banka hesabınıza gelen 70 TL karşılığında Apple’a fatura keseceksiniz. KDV riski almamanız adına bu faturada %18 KDV hesaplayacaksınız (Apple size %18 KDV’yi ek olarak ödemeyeceği için 70 TL’den KDV’yi ayırmanız gerekir).

KDV dahil Apple’a kesilmesi gereken fatura tutarı 70 TL:

Hizmet bedeli (KDV hariç)59,32 TL
KDV (%18)10,68 TL
Fatura Toplamı70,00 TL

Günün sonunda kullanıcıların yaptığı 100 TL ödemenin paylaşılması, aşağıdaki gibi olacaktır:

Apple30,00 TL
Mali İdare (KDV)10,68 TL
Siz59,32 TL
Toplam100,00 TL

Vergi alanındaki benzer yazılarımız ve daha fazlası için Paraşüt Blog'u takip edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız:

(link: https://www.parasut.com/blog/gelir-vergisi-nedirtext: Gelir Vergisi Nedir?)

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar