02.01.2023

Pazar araştırması yapmak: Kendiniz araştırın

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

Eşe dosta ürününüzü anlatıp görüş almak ile en az 5 haneli bütçeler tutan pazar araştırmaları yapmak arasında bir yer olmalı. Bir girişimin ilk adımlarındaysanız pazar araştırması yaptırmak için yeterli bütçeniz olmayabilir. Elinizdeki imkanları değerlendirerek neler yapabilirsiniz? Eğer bir pazar araştırması yaptırmak isterseniz hangi soruların yanıtlarını aramalısınız?

Pazar Araştırması

Pazar araştırması yapmaktaki temel amaç ürününüzün piyasadaki ömrü ve karlılığı üzerindeki riskleri azaltmaktır. Bir işe girişirken karşılaşabileceğiniz riskleri azaltmak için pazar araştırması ile ilgili olarak:

  • Pazar araştırması nedir?
  • Pazar araştırması türleri nelerdir?
  • Pazar araştırmasında hangi sorulara yanıt bulmalısınız?
  • Pazar araştırması yapmak için kendiniz hangi araçları kullanabilirsiniz?
  • sorularına yanıt arayacağız. Haydi başlayalım.

     

    1. Pazar araştırması nedir?

    Pazar araştırması (potansiyel) müşterilerinizin; tüketim alışkanlıklarını, tercihlerini, fiyatlara yaklaşımını düzenli olarak belirli veriler üzerinden takip ettiğiniz bir süreçtir. Pazar araştırması sayesinde ürününüzün potansiyel pazarı hakkında veriler toplar ve en iyi şekilde sunmak için zemin hazırlarsınız.

     

    2. Pazar araştırması türleri nelerdir?

    Pazar araştırmaları; şirkete, sektöre ve ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Ben burada genel olarak pazar araştırmalarını nasıl sınıflandırabiliriz ona değineceğim.  

     

    Kantitatif (Nicel) Araştırmalar

    Nicel araştırmalar şaşırtıcı olmayacak şekilde "sayılabilir veriler" üreten pazar araştırmalarıdır. Sektöre ve ürüne göre belirlenmiş soru formları yardımı ile yapılan araştırmanın hedefi istatistik biliminin yardımı ile işlenebilecek sayısal veriyi toplamak ve buradan anlamlı sonuçlar çıkarmaktır.

    Bu araştırmalara: - Yüz yüze görüşme - Telefonla görüşme - İnternet üzerinden görüşme - Bilgisayar destekli telefon görüşmeleri (CATI) - Bilgisayar destekli kişisel görüşmeler (CAPI) örnek gösterilebilir.

     

    Kalitatif (Nitel) Araştırmalar

    Nitel yöntem daha küçük bir örneklemle derinlemesine sonuçlar çıkarmaya yarayan araştırma yöntemidir. Nitel yöntem ile işlenebilir büyük veriler yerine, küçük gruplardan içgörüler (insights) elde etmek hedeflenir.

    Bu araştırmalara: - Davranış araştırmaları - Odak grup araştırmaları - Derinlemesine mükalatlar - Projektif teknikler örnek gösterilebilir.

     

    3. Pazar araştırmasında hangi sorulara yanıt bulmalısınız?

    Bir pazar araştırmasının açık bir hedefi olmalı. Bu hedefi nasıl belirlerseniz belirleyin bir pazar araştırmasında iki ana başlıktaki sorulara cevap aranır.

     

    Müşterileri Anlamak

  • Müşteriler neye ihtiyaç duyuyor?
  • Bu ihtiyaç için ödeme yapmaya hazırlar mı?
  • Bu ihtiyaç ile ilgili hangi tercihlerde bulunuyorlar (renk, ebat, kampanya, fiyat politikası vb.)?
  • Hangi mesajlar onlara daha yakın?
  • Hangi hizmet(ler)i bekliyorlar?
  • Arkadaşlarına ürününüzle ilgili neyi neden anlatıyorlar?
  •  

    Riskinizi azaltmak

  • Pazar büyüklüğünüz nedir?
  • Kim ödeme yapacak? Gerçek müşteriniz kim?
  • Hangi tasarımı daha iyi satış yapmanızı sağlar?
  • Reklam planlarınızdan hangi mesajı alıyorlar?
  • Bir takım ek ücretsiz hizmetler gerekli mi?
  • Beni kim tavsiye edecek?
  •  

    4. Pazar araştırması yapmak için kendiniz hangi araçları kullanabilirsiniz?

    Yeni bir ürünü pazara sunmadan ya da ürününüzde değişikliğe gitmeden önce aşağıda yer alan araçlar yardımı ile pazar araştırması yapabilirsiniz.

    1. Google Insight Databoard

    Google'ın bu hizmetinin Türkçesi bulunmuyor. Fakat özellikle online ayağı olan bir iş yapacaksanız Google tarafından muhtelif kaynaklardan toplanan bu verilere mutlaka bakmalısınız. Herhangi bir pazar araştırması etkinliğinde bulunmadan bir takım verilere buradan ulaşabilirsiniz.

    2. Google Docs - Forms

    Google Forms, Google'ın hazırladığı ofis uygulamalarının bir parçası olarak geliyor. Forms yardımı ile potansiyel ya da mevcut müşterilerinize sorular yöneltebilir ve yanıtlarınızı bir tabloda biriktirebilirsiniz. Bu ücretsiz uygulamayı hedefinize göre nicel ya da nitel araştırmalar için kullanabilirsiniz.

    3. SurveyMonkey

    Ücretli ve ücretsiz planları bulunan Surveymonkey, derinlemesine araştırmalar yapmak için güçlü bir araç. Derinlemesine araştırmalar yapmak müşterilerinizin alışkanlıklarını ve pazarınızı çok daha kolay anlamanızı sağlar.

    4. Typeform

    Mobil uyumlu olarak çalışan Typeform ile web sayfanızı görüntüleyenlere, tek seferlik ve imajlar yardımı ile seçim yapıp, cevaplayabilecekleri sorular yöneltebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin yönelimlerini zorlanmadan ölçebilirsiniz.

    5. Getsitecontrol

    Bizim de Paraşüt'te kullandığımız Getsitecontrol'ün birçok modülü arasında yer alan Survey (Araştırma) modulünüzü kullanarak ziyaretçilerinize sorular sorabilirsiniz. Giriş sıklığı, geldiği kaynak site vb. seçeneklere göre sorular yönelterek bilgi toplayabilirsiniz.

    Eğer sunacağınız ürün ya da hizmet için henüz bir web sayfası hazırlamadıysanız, ürününüz ve hizmetiniz için hazırlayacağınız bir Karşılama Sayfası (Landing Page) ile hem ürününüzün tanıtımını yapabilir hem de potansiyel kullanıcılarınızdan pazar araştırması verisi toplayabilirsiniz. Bu konunun detaylarını bir sonraki yazımıza bırakalım.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar