13.04.2023

Vergi borcu yoktur yazısı nedir, nereden alınır?

Güncel borç durumunu gösteren vergi borcu yoktur yazısının hangi durumlarda ve nasıl alındığı okuyucularımızın merak ettiği sorular arasında. Bu yazımızda bu resmi belgeyi merceğimize aldık. Sıkça karşılaştığımız tüm soruları cevapladık.

 

Vergi borcu nedir?

Vergi kavram olarak devlet tarafından halkın kullanımına sunulan kamusal hizmetlerin karşılanabilmesi için kişi ve kurumlardan alınan ücret olarak ifade edilir. Vergiyi meydana getiren olayın vuku bulması beraberinde vergi borcunu doğuracaktır.

İlgili kanuni ifadelere bakıldığında, vergi mükellefinin kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişi olduğu ve vergi alacağının mükellef bakımından vergi borcunu teşkil ettiği ortaya çıkmaktadır.

Vergiler mükellefin ödeme gücüne bakılarak geliri ve serveti ile ölçülü olacak şekilde alınmaktadır. Bununla beraber, Anayasa’da düzenlenen vergi verme hususu vatandaşlık görevi olarak kabul edilir. Bu halde, mükellefin vergi ödemekten kaçınması veya direnmesi bir tercih olmamaktadır, vergi borcunun ödenmesi zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken bir görevdir.

Gelir vergisi, kurumlar vergisi, gümrük vergisi veya emlak vergisi vergi borcuna konu olabilecek vergilere örnek olarak gösterilebilir. Vasıtasız şekilde alınan vergiler haricinde harçlardan, şerefiyelerden ve vergi cezalarından da vergi elde edilebilir. Bunlar ise; yargı harçları, idari para cezaları veya trafik cezaları gibi borçlardır.

 

Vergi borcu nereden öğrenilir?

Vergi borcu, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan İnteraktif Vergi Dairesi olarak ifade edilen internet sitesi üzerinden veya vergi borcu sahibinin bağlı olduğu vergi dairesine gitmek sureti ile sorgulama yapılıp öğrenilebilmektedir.

 

Vergi borcu nereden ödenir?

Vergi borcunun ödenmesi işlemi, vergi mükellefi olan kişinin bağlı olduğu vergi dairesine yapılmaktadır. Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesinin dışında başka herhangi bir vergi dairesine borç yatırılmak istenirse ödemenin hangi vergi dairesi hesabına yapıldığının bildirilmesi şartı aranır. Ayrıca, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden borç sorgulama işlemi yapılabildiği gibi öğrenilen borcun ödeme işlemi de yapılabilmektedir.

 

Vergi borcu yoktur yazısı nedir?

Vergi borcu yoktur yazısı, güncel olarak borç durumunu gösteren resmî bir belgedir. Vergi borcunun olup olmadığının bir göstergesi olarak ifade edilen varsa borcu kanıtlayan belgeyi ifade eder.

"Vergi borcu yoktur yazısı" resmî işlemlerde vergi mükellefinden talep edilir. Buna ek olarak; kamu kurumlarınca açılan ihalelere başvurmak isteyen kuruluşlardan, ticari kredi kullanmak isteyen işletmelerden ve vergi mükellefi olmayan kişilerin kredi başvuru işlemlerinin gerçekleşmesi için de bu yazı istenmektedir.

 

Vergi borcu yoktur yazısı nereden alınır?

Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır. Vergi borcu yoktur yazısı almak amacıyla yapılacak başvuru, dilekçe ile şahsen yapılmalıdır. Aksi takdirde şahsen yapılmayan başvurularda, şirket çalışanının başvuruyu yapabilmesi için yetkilendirildiğine dair imzalı dilekçesinin varlığı aranmaktadır.

 

Vergi borcu yoktur yazısı ne kadar süre geçerlidir?

Vergi borcu yoktur yazısı, alındığı tarihten itibaren 15 gün süre ile geçerlidir. Bahsedilen bu süre kurum talebine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, ihale başvurularında da ihale tarihinde geçerli olacak şekilde vergi borcu yoktur yazısı talep edilmektedir.

2020 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından duyuru yapılarak kredi kartı ile ödenebilen vergi türlerinin kapsamı genişletmiştir. Aşağıda belirtilen vergi türlerinden 50.000 TL’ye kadar olan borçların İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla da ödenebilmesi uygun bulunmuştur:

  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Zirai Kazanç Gelir Vergisi
  • Gelir Vergisi Stopajı (Muhtasar)
  • Kurumlar Vergisi
  • Kurumlar Vergisi Stopajı
  • Basit Usulde Ticari Kazanç
  • Gerçek Usulde Katma Değer Vergisi
  • Hasılat Esaslı Katma Değer Vergisi (KDV4)
  • Gelir Geçici Vergi
  • Kurum Geçici Vergi
  • Diğer Ücretler
  • Katma Değer Vergisi Tevkifatı
  • Duyurunun yapılmasından sonra kredi kartı ile ödenebilen vergi türlerine yukarıdaki maddeler eklenmiştir, halihazırda kredi kartı ile ödeme yapılan diğer vergiler de bulunmaktadır.

     

    İnternet üzerinden vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır?

    Vergi borcunun olup olmadığına ilişkin bilgiye ulaşılabilen GİB’e bağlı olan İnteraktif Vergi Dairesi olarak ifade edilen internet sitesi üzerinden vergi borcu yoktur yazısı alabilmek mümkündür.

    İnternet sitesinin sistemi üzerinden istenilen bilgilerin doldurulmasının ardından dilekçe ile başvuru yapılmış olur ve borcu yoktur belgesi kişiye e-posta ile gönderilir. e-İmzalı olarak gönderilen bu belge, resmî evrak niteliğine sahip olup tüm resmî işlemlerde kullanılabilir. İnternet üzerinden doldurulacak olan dilekçe formu aşağıdaki gibidir:

    (image: vergi-borcu-yoktur-yazisi-ornegi.webp Title: Vergi Borcu Yoktur Yazısı Örneği)

    Vergi borcu yoktur yazısı almak için bir diğer yöntem ise e-devlet sistemi üzerinden bu yazıyı almaktır. Yazı talebi oluşturmak için e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra kurumlar kısmından Gelir İdaresi Başkanlığı seçilmelidir.

    İlgili sayfada "Kimlik Doğrulama Hizmetleri" başlığı altındaki listede yer alan "Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi" satırına tıklanması ile ekranda İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sayfasına yönlendiren bir ekran çıkmaktadır.

    (image: e-devlet-borcu-yoktur-yazisi-ornegi.webp Title: e-Devlet Borcu Yoktur Yazısı Örneği)

    Taahhütnamenin onaylanmasının ardından internet vergi dairesi sayfasına yönlendirilir ve işlem tamamlanır.

     

    Borç ve alacaklarınızı takip etmenin kolay bir yolu var: Paraşüt!

    Ödemelerinizi takip etmek, borç ve alacaklarınızın dilediğiniz an kontrolünü sağlayabilmek büyük rahatlık... İşletme sahiplerine sağladığımız bu kolaylığı siz de deneyimlemek ister misiniz?

    Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, kredi kartı bilgileri bile gerekmeden hemen deneme hesabı oluşturabilir ve uygulamamızı 14 gün boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. Memnun kalırsanız dilediğiniz an abone olabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar