blog-hero-left-bg blog-hero-right-bg
Vergi numarası sorgulama nedir? Nasıl yapılır?
Blog-hero
HUKUK/VERGİ

Vergi numarası sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

Vergi numarası öğrenme, sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Aklınıza takılan soruların cevapları yazımızda.

Nağme Öğmen, Digital Copywriter

Ortalama okuma süresi 5 dk

Gerçek ve tüzel kişilerin konu vergi olduğunda kullandıkları 10 haneli sihirli numara nedir, ne işe yarar, nasıl sorgulanır ve bu numarayla neler yapılabilir? Vergi kimlik numarasına ilişkin sıkça sorulan soruların cevaplarını ve daha birçok detayı sizinle paylaşıyoruz.

Vergi numarası nedir?

Vergi numarası ya da tam adıyla vergi kimlik numarası, vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin kamu kurumlarında vergi öderken kullandıkları 10 haneli numaradır. Kişi yahut kuruma özgü, yani başka kişi ya da kurumlar tarafından kullanılamayan bu numara, yapılan hareketlerin kayıt altına alınması ve incelenebilmesi amacıyla kullanılır.

Kişi ve kurumlara vergi doğuran işlemlerin takibi için, ülkemizde vergi numarası alınması zorunludur. Eğer şahıs şirketleri bulunmuyorsa gerçek kişilerin bankalarla sürdürdükleri finansal işlemlerde T.C. kimlik numarası ile ticari işlemlerde bulunması ve ticari hesap yönetmesi söz konusu değildir. Vergi kimlik no.nun en sık kullanıldığı iş ve prosedürler ise şunlardır:

  • Finansal kiralama,
  • Bankacılık işlemleri ve kredi kartıyla yapılan işlemler,
  • Çek, senet, havale ve bono,
  • Noterde yapılan işlemler,
  • Sigortacılık,
  • İcra takipleri,
  • Tapu ve tescil işlemleri,
  • Vergilendirme kapsamındaki diğer tüm ticari işlemler.

Vergi numarası kimler için gereklidir?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun, 4108 sayılı kanunun 1. maddesiyle değişik 8. maddesinin son fıkrasında "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir.” hükmü yer alır. Bu gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için T.C. kimlik numarası ya da özel olarak aldıkları VKN (vergi kimlik numarası) olabilirken, tüzel kişiler için yalnızca VKN kullanımı geçerlidir.

Vergi kimlik numarası almak isteyen gerçek kişiler nüfus cüzdanlarının aslı ya da noter tasdikli fotokopisiyle, tüzel kişiler ise kuruluş sözleşmesi ve/veya tescil talepnamesi ile birlikte iş yerinin bulunduğu bölgedeki vergi dairesine başvurup kimlik bilgilerini kuruma ibraz ederek vergi kimlik numaralarını alabilirler.

Ülkemizde ikamet eden ve vergilendirmeye tabi işlemler yapmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin ise İnteraktif Vergi Dairesi web sitesindeki "Doğrulamalar" sekmesinden “Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası” seçeneğine tıklaması ve çıkan formu eksiksiz doldurması gerekir. Sistem bu kişilere yeni bir vergi numarası tanımlayacaktır.

Potansiyel vergi numarasının ise biraz daha farklı bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle sürekli vergi mükellefi olma zorunluluğu bulunmayan kişilere potansiyel vergi kimlik numarası verilir. Tüzel kişilerin vergi kimlik numaraları da kuruluş esnasında “potansiyel” adı altında özgülenir fakat kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra bu numara tüzel kişinin geçerli ve kalıcı vergi kimlik no.su haline gelir.

Vergi numarası sorgulama nasıl yapılır?

Vergi numarası sorgulama ve potansiyel vergi numarası sorgulama işlemlerini İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Şirket isminden vergi numarası sorgulama ise tıpkı e-vergi levhası sorgulama işlemi gibi, henüz interaktif kanallardan gerçekleştirilememektedir. Sistem yalnızca gerçek kişilere bağlı vergi kimlik numaralarını, özgülendikleri gerçek kişilere gösterir. Bunun için web sitesinin ana sayfasında, sağ üstte yer alan “Doğrulamalar” sekmesine giderek “Vergi kimlik numarası sorgulama” seçeneğine tıklamanız ve ilgili alanları doldurmanız gerekmektedir. Yabancı uyruklu olup vergi numarası almış kişiler de yabancı vergi numarası sorgulama gereği duymaları halinde, İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinde aynı menü içinden en alttaki seçeneğe tıklayarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.

e-Devlet üzerinden vergi kimlik no. sorgulamak içinse e-Devlet’in web sitesinde kullanıcı girişi yapmanız, ardından arama çubuğuna “vergi kimlik numarası doğrulama” yazarak aratmanız durumunda sistem sizi Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine yönlendirecektir.

Vergi numarası nereden sorgulanır?

Vergi numarası sorgulama e-Devlet üzerinden de yapılabildiği gibi yukarıda açıkladığımız şekilde, direkt olarak GİB’in İnteraktif Vergi Dairesi’nden de gerçekleştirilebilir. İsimden vergi numarası sorgulama ve T.C. kimlik ile vergi numarası sorgulama işlemlerinize bu web sayfasından, yukarıda açıkladığımız şekilde, ilgili alanları tam olarak doldurarak devam edebilirsiniz.

Bir tüzel kişinin şirket vergi numarası sorgulama ve sicil numarasından vergi numarası sorgulama gibi işlemlerini ise ancak şirketin sahibi ya da ortaklarından biriyseniz yapabilirsiniz. Bunun dışında elbette bu şirketlerle iletişime geçerek ya da yaptığınız işler dolayısıyla kullanılan kaşe ve sözleşmelere eklenmesi gereken “VKN”ler sayesinde bir şirketin vergi kimlik numarasını öğrenebilirsiniz. Ancak belirttiğimiz gibi, bu bilgiler tıpkı T.C. kimlik numaraları gibi, 3. kişilere açık şekilde paylaşılmamaktadır.

Vergi kimlik numarası doğrulama nedir?

Vergi numarası doğrulama işlemi ise hem kendi vergi borçlarınızı öğrenebilmeniz hem de ticari ilişki içinde olduğunuz tüzel kişilere ilişkin vergi bilgileri için gerekli olan bir aşamadır. Ancak bu adımda da karşı taraf tüzel kişiyse vergi kimlik numarasının, gerçek kişiyse VKN ya da T.C. kimlik numarasının, istenen diğer tüm bilgilerle ilgili alana yazılmış olması gerekir.

Şirketinizin türü her ne olursa olsun Paraşüt ile alış-satış işlemlerinize ilişkin vergilerinizi otomatik hesaplayabilir, müşteri ve tedarikçilerinizin vergi kimlik numaraları dahil birçok bilgilerini kaydederek ticari işlemlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Paraşüt’ü hiçbir ödeme yapmadan, kredi kartı bilgilerinizi girmeden 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Ücretsiz Hesap Oluştur

Yazımız ilginizi çektiyse vergi, hukuk, muhasebe ve daha birçok alanda faydalı bilgilerle dolu diğer blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

article-cloud-right

Yeni çıkan yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?