22.12.2021

Yazılım ve oyun geliştiricilere "Serbest Bölge Teşviki"

Yazılım ihracatını artırmak amacıyla yapılan düzenleme ile"İhtisas Serbest Belgesi"ne 2 teşvik daha geldi. Yusuf Şahin’in kaleme aldığı yazımızda üretim ruhsatı alan firmalara sağlanan teşvikleri anlattı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, oyun ve yazılım yatırımının artması için "İhtisas Serbest Belgesi" teşvik paketinin yürürlüğe girdiğini açıklamıştı. Bu paket kapsamında serbest bölgelerde kurumlar vergisi, KDV ve ücret stopaj desteği vardı. Bu desteğin üzerine 2020-04 sayılı genelge ile İhtisas Serbest Bölgelerine iki teşvik daha geldi.

Böylece;

  1. Personele ödenecek net ücretin yarısını serbest bölge yönetimi karşılayacak.
  2. Serbest bölge ofis kirasının yarısını serbest bölge karşılayacak. (09 Haziran 2020 tarihinde 2635 sayılı İhtisas Serbest Bölgelerinde Sağlanacak Destekler Hakkında Karar, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapan 2846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı;)

Eski Atatürk Hava Limanında yer alan serbest bölgenin yeni adı "İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi" oldu.

Yazılım üssü hedefi var. Firmaları seçerken özen gösteriyorlar, ince eleyip sık dokuyorlar ve amaca uygun firmaları tercih ediyorlar. Üretim ruhsatı alan firmalara aşağıdaki teşvikler bulunuyor. Serbest bölgede şirket kurabileceğiniz gibi (Ltd. A.Ş. şahıs şirketi), Türkiye’deki ya da yabancı şirketin şubesini de kurabilirsiniz. Dövizli işlem yapabilir, yabancı para birimi cinsinden muhasebe tutabilirsiniz.

 

1. Kurumlar Vergisi istisnası

Satışların %85'inin ihraç edilmesi (Türkiye dışına satış) şartı ile serbest bölgeden yapılan satışlar kurumlar vergisinden istisna olarak belirtiliyor. Yıl kapanışında %85 ihracat şartını YMM raporu ile belgelemeniz gerekecek. Apple ve Google'a kesilen in-app purchase gelirleri de %85 ihracat kapsamında değerleniyor.

 

2. KDV istisnası

Serbest Bölge şirketleri KDV'den muaf olacak.

 

3. Ücret Stopajı

Satışların %85'inin ihraç edilmesi (Türkiye dışına satış) şartı ile çalışanlar ücret stopajından muaf. Serbest bölgede çalışma sıkı şartlara tabi olmayabilir (parmak izi okuma, kartlı geçiş vs.) Serbest bölge yönetimi, fiilen serbest bölgeden çalışılmasını ister. Pandemi ile beraber bu da çok mümkün olmayabilir ve serbest bölge yönetimi de bu durumu dikkate alarak kuralları esnetebilir.

 

4. Ücret desteği

Aşağıdaki şartlar gerçekleştiğinde serbest bölge yönetimi, çalışan net ücretinin yarısını karşılıyor:

  • Çalışanlar en az üniversite mezunu olmalı
  • 10 kişiye kadar destek
  • Destek tutarı 1250 USD/ay aşamıyor
  • Net maaşının %50'si ödeniyor (vergi ve SGK dahil değil)
  • 5 yıla kadar destek
  • Çalışanların, şirket ortakları ile bağının olmaması gerekiyor
  •  

    5. Kira desteği

    Aşağıdaki şartlar gerçekleştiğinde serbest bölge yönetimi, serbest bölgedeki ofis kirasının yarısını karşılıyor:

  • Yıllık 75.000 USD'ye kadar yarısı
  • 5 yılı boyunca
  • Kira sözleşmelerin bölge işleticisinden onaylı olmalı
  • Sadece ücret ile ilgili teşvikleri dikkate aldığımızda, net 10.000 TL ücret için şirketin kasasından yaklaşık 10.102 TL çıkacak.

    Ödeme TürüNormalSerbest Bölge
    Net Maaş10.000,00 TL5.000,00 TL
    Maaş stopajı3.225,00TL0,00 TL
    Maaş damga vergisi120,00 TL0,00 TL
    SGK5.102,00 TL5.102,00 TL
    Toplam Maliyet18.447,00 TL10.102,00 TL

    Sonuç Kârın ve paranın Serbest Bölge'de kaldığı durumda teşvikler çok cazip görünüyor. Kârı ve parayı Türkiye’ye taşıdığınızda ise Türkiye’de bu kârı alacak olan şirket ya da şahıs üzerinden ciddi vergi yükü çıkacaktır. Bu sebeple Serbest Bölge’de şirket kurma planlarınız var ise bu durumu mutlaka mali müşaviriniz ile değerlendirmenizi öneririm.

     

    Firmanızın ön muhasebesini nasıl tutuyorsunuz?

    Finansal operasyonlarınızı hızlandırıcı, takip ve kontrolünüzü artırıcı bir yardımcıya ne dersiniz? Türkiye'nin ilk online ön muhasebe programı Paraşüt ile firmanızın işleyişine katkı sunmak için her zaman yanınızdayız.

    Henüz Paraşüt abonesi değilseniz aşağıdaki butona tıklayarak deneme hesabı oluşturabilir; Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar