14.04.2023

Avukatlar nasıl serbest meslek makbuzu keser?

Serbest meslek erbaplarından olan avukatlar nasıl serbest meslek makbuzu keser? Serbest meslek makbuzunda hangi bilgiler yer almalıdır? Konuyu tüm detaylarıyla blog yazımızda anlattık.

 

Avukatlar nasıl serbest meslek makbuzu keser?

Serbest meslek faaliyeti yürüten avukatlar, müşterilerinden hizmet karşılığında bir ücret alır. Aldıkları bu ücret için de serbest meslek makbuzu keserler. Şu konuyu da merak ediyor olabilirsiniz: “Avukatlar fatura keser mi?” Cevabı hayır, avukatlar fatura düzenlemez.

Avukatların yasal olarak tahsilat yapabilmesi için serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Makbuz kesildikten sonra bir nüshası müşteriye diğeri avukatın muhasebe kayıtlarında kalmalıdır.

 

Avukat serbest meslek makbuzunda hangi bilgiler yer almalıdır?

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 237’nci maddesine göre avukatların düzenlemesi gereken serbest meslek makbuzunda yer alması gereken bilgiler şöyle:

  • Müşteri adı ve adresi

  • Avukatın adı, unvanı ve adresi

  • Hizmetin niteliği ve miktarı

  • Hizmet bedeli ve vergiler

  • Makbuzun düzenlenme tarihi

  • Makbuz numarası

  • Avukatın imzası

  • Bu bilgilerin yanı sıra avukatların hangi iş için (Ör: danışmanlık, dava vs.) ürün tahsil ettiklerini, ilgili dosya numarasını vb. Bilgileri yazmaları tevsik ve takip edilme kolaylığı açısından önerilir.

     

    Avukatlar için SMM kullanımı zorunlu mu?

    Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen formata göre diğer serbest meslek erbapları gibi avukatların da serbest meslek makbuzu (SMM) düzenlemesi zorunludur.

    Avukatlar, meslek faaliyetleri sonucunda elde ettikleri tüm gelirini serbest meslek makbuzu ile belgelemelidir. Çünkü serbest meslek makbuzu düzenlemek, mesleki faaliyeti yasal bir düzende sürdürmek için önemlidir.

     

    Zorunlu e-SMM

    Serbest meslek makbuzu, Maliye Bakanlığınca yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Haziran 2020 yılından beri zorunlu olarak elektronik ortamda düzenleniyor.

    Yeni işe başlayacak olan avukatların da bu zorunluluk kapsamında sisteme dahil olma süreleri, işe başladıkları ayı izleyen 3. ayın sonuna kadardır.

    Önemli detaylardan biri de avukatların serbest meslek faaliyetlerini bireysel değil de tüzelkişilik olarak yürütmeleri halindeelektronik serbest meslek makbuzunu e-imza ile değil e-mühür ile düzenlemeleri gerekir.

    Paraşüt gibi Hazine ve Maliye Bakanlığından yetki almış özel entegratörler aracılığı ile de e-SMM düzenlenebilir. Özel entegratör aracılığı ile makbuz düzenlendiğinde e-imza gerekmez.

    Paraşüt, e-Serbest Meslek Makbuzu geçişlerinde herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti istemez. e-SMM kullanıcısı olabilmek için Paraşüt abonesi olmanız ve gerekli olan mali mührü temin etmeniz yeterlidir.

     

    Avukat serbest meslek makbuzu ne zaman kesilir?

    "Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?" sorusundan sonra "Avukatlar serbest meslek makbuzunu ne zaman keser?" sorusu da merak ediliyor. Hükümlere göre avukatlar serbest meslek makbuzunu tahsilatın yapılması ile birlikte düzenlemelidir. Yani, makbuzun tahsilat tarihi itibarıyla düzenlenmesi gerekir.

    Ancak hizmet tamamlanmış ancak tahsilat yapılamamış ise yani sadece KDV için makbuz düzenlenecekse, hizmetin tamamlandığı tarih ile makbuz düzenlenmelidir.

    Gelir İdaresi Başkanlığı e-SMM sisteminde veya entegratör firmalarının sağladığı e-SMM sistemlerinde geriye dönük olarak tarih seçilmesi imkansızdır. Bu tarz durumda makbuz numarası ve tarihlerin bozulmamasına dikkat edilmesi gerekir.

    Merak edilen şu konuya da açıklık getirmek istiyoruz: Döviz olarak tahsil edilen ücrete nasıl makbuz kesilir?

    Vergi Usul Kanununa göre düzenlenen belgelerin Türk para birimi ile ya da Türk para birimi karşılığında düzenlenmesi zorunludur. Ancak yurt dışındaki müşteriler için düzenlenecek makbuzlar döviz olarak düzenlenebilir.

    Dilerseniz Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-SMM hizmetinden yararlanarak *dakikalar içerisinde, yerinizden kalkmadan e-SMM'ye geçebilirsiniz.

    *Mali Mühür veya e-imza bekleme süresi hariç.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar