28.10.2022

Avukatlar için e-SMM zorunluluğu

Avukatlar için e-serbest meslek makbuzu kullanmak zorunlu mu? Avukatlar e-SMM sistemine nasıl geçiş yapabilir? Detayları blog yazımızda.

Kendi işini yapan ve serbest meslek erbabı olanların hakim olduğu üzere, fatura gibi serbest meslek makbuzu da elektronik ortamda hazırlanmaya, iletilmeye ve arşivlenmeye başladı. Peki tüm avukatlar için e-serbest meslek makbuzu kullanmak zorunlu mu? Avukatlar hangi hallerde e-SMM kesebiliyor ya da e-SMM sistemine nasıl başvuruyor? Konuya ilişkin detayları blog yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

 

Avukatlar için e-SMM kullanımı zorunlu mu?

e-Serbest meslek makbuzu aslen yeni bir belge türü değildir. 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde bahsi geçen standartlarda hazırlanan, elektronik belge olarak oluşturulan serbest meslek makbuzudur ve matbu SMM ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir.

Vergi Usul Kanunu’na göre avukatlar serbest meslek faaliyeti yürüten ve kazançları serbest meslek kazancı olarak kabul edilen meslek grupları arasındadır. Serbest çalışan tüm meslek grupları için olduğu gibi avukatlara da 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından e-SMM’ye geçiş zorunluluğu getirildi.

Faaliyetlerine devam eden avukatlar için e-SMM zorunlu geçiş tarihi 1 Haziran 2020 olarak belirlenmişti. Henüz vergi mükellefi olmayan avukatlara ise mesleğe başladıkları ayı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, matbu makbuz kullanmaksızın, elektronik ortamda SMM kesme mecburiyeti gelmiştir.

Dolayısıyla serbest meslek faaliyetinde bulunan ve vergi mükellefi olan bir avukat, e-serbest meslek makbuzu zorunluluğuna tabidir. Bu doğrultuda, avukatın SMM’yi elektronik ortamda düzenlemesi, makbuzu elektronik ortamda ya da matbu olarak karşı tarafa iletmesi ve yine elektronik ortamda muhafaza ve ibraz etmesi gerekir.

Zorunluluk getirilmiş olsa da e-SMM uygulamasına geçiş yapmayan avukatlar için, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinde yer alan cezaların, o yıla ilişkin güncel tutar ve oranları uygulanır.

Avukatlar için e-SMM kullanımı zorunlu mu?

 

Avukatlar hangi durumlarda e-SMM kesebilir?

Avukatlar yasal yükümlülükleri nedeniyle mesleki faaliyetlerini yürüttükleri ve bundan kazanç elde ettikleri her durumda e-SMM kesmelidir.

Matbu SMM’nin uygulamada vekalet ücretinin tahsil edildiği ay içinde kesilmesi yeterlidir. Ancak e-belgede tarihin saat ve dakika olarak da yer alması nedeniyle e-SMM, avukat tahsilat aldığında, aynı gün içinde kesilmelidir. e-Serbest meslek makbuzu da, matbu makbuz gibi iki nüsha olarak hazırlanmalı ve bir nüshası muhatabına iletilmelidir.

Eğer yeni vergi mükellefiyseniz ve e-SMM kesme hakkında daha kapsamlı bilgiye ihtiyaç duyarsanız "e-Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Avukatlar e-SMM sistemine nasıl başvurabilir?

e-SMM uygulamasına üç farklı yöntem ile geçiş yapabilirsiniz:

  • Özel entegratör aracılığıyla
  • GİB Portal aracılığıyla
  • Kendi sunucularınızdan GİB’e direkt entegre olarak
  • Avukatlar diğer serbest meslek erbaplarından farklı olarak, Türkiye Barolar Birliği iştiraki olan Makbuztek sistemini kullanma imkanına sahiptir fakat bu portal üzerinden işlem yapmaları zorunlu değildir. Ön muhasebe programı Paraşüt’ü kullanarak da e-SMM kesebilir ve müvekkillerine iletebilirler.

    UYAP kullanımı amacıyla e-imzaya sahip oldukları için, başvuru sürecinde avukatların ayrı bir e-imza başvurusu yapmasına gerek yoktur. Ancak avukatlık ortaklığı şeklinde çalışan ve bir tüzel kişilik çatısı altında toplanan avukatların TÜBİTAK’tan mali mühür almaları ve elektronik serbest meslek makbuzlarını mali mühür ile kesmeleri gerekmektedir.

    e-SMM için GİB Portal ile özel entegratörler arasında karşılaştırma yapmak ve hangisinin size daha uygun olacağını öğrenmek isterseniz "e-SMM için GİB Portal mı özel entegratör mü?" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Başvuru sürecinizi kolaylaştırmak, Anahtar Teslim e-SMM hizmetimizden faydalanarak yaklaşık 30 dakikada, aynı gün içinde e-SMM’ye geçiş yapmak için "Paraşüt ile e-SMM başvurusu nasıl yapılır?” videomuzdan da konuya ilişkin tüm detayları öğrenebilirsiniz.

    Serbest meslek erbaplarının ön muhasebelerini kolayca tutup belgelerini elektronik ortamda düzenlemelerini sağlayan Paraşüt’ü 14 gün boyunca denemek için, ücretsiz hesabınızı aşağıdaki butona tıklayarak oluşturabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar