02.11.2023

Demir çelik sektörü için e-fatura ve e-defter zorunluluğu

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

e-Fatura ve e-irsaliyeye zorunlu geçiş için belirlenen ciro limitlerinin düşürülmesi gündemde. Demir çelik sektöründeki firmaların e-dönüşüm süreçlerinde nasıl bir yol izleyecekleri ise merak konusu. Bu yazımızda sektöre özel e-fatura, e-defter ve e-irsaliye kullanımını anlatıyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’den dijital sistemlerin kullanımını artırmaya yönelik yeni bir düzenleme geldi! e-Fatura ve e-irsaliyeye zorunlu geçiş kapsamında ciro limitleri düşürülerek pek çok sektörün e-dönüşümü için düğmeye basıldı. Bu sektörlerden biri de demir çelik oldu.

 

Demir çelik sektörü için e-fatura zorunluluğu

Brüt satış hasılatı 2022 hesap dönemi için 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların e-faturaya geçişleri zorunlu tutuldu. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu.

Bu düzenleme sektör fark etmeksizin tüm firmalar için geçerli olan bir kural olarak açıklandı. Bir başka deyişle, demir çelik alanında faaliyet gösteren bir firma iseniz ve geçen senenin toplam hasılatı 3 milyon TL’ye ulaşıyorsa siz de zorunluluk kapsamındasınız demektir.

Yeni düzenleme bununla da sınırlı değil. Tebliğde ayrıca demir çelik sektöründe yer alan mükelleflere e-fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-irsaliye uygulamasına geçişi için belirlenen 25 milyon TL ve üzeri limiti, 10 milyon TL’ye düşürüldü.

GİB’in yayımladığı tebliğde bu açıklama şöyle yer aldı:

“Tebliğin “IV.3.6. e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün ikinci fıkrasında yer alan “demir, çelik ürünlerinin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” ibaresi “demir, çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” olarak ve aynı fıkrada yer alan “ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından” ibaresi “brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL, 2021, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından” olarak değiştirilmiştir.

 

Demir çelik sektörü e-defter de kullanacak mı?

e-Fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçen firmaların e-defter kullanmaları da zorunlu hale geldi. Zorunluluk kapsamında olmadan, gönüllü olarak e-faturaya geçiş yapan firmalar için e-defter zorunlu değil iken, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçen firmaların 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına da geçişleri zorunlu tutuldu.

 

e-Fatura başvurusu nasıl yapılabilir?

e-Faturaya geçiş yapmak isteyen firmalar başvurularını GİB Portal veya özel entegratörler aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

“Zaten işim başımdan aşkın” diyen işletme sahipleri için Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanarak yerinizden kalkmadan, sadece 30 dakika* içerisinde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz.

e-Fatura başvuru sorgulama işlemlerini ise GİB üzerinden tamamlayabilirsiniz.

 

Demir çelik sektörü için e-fatura programı

Sektör fark etmeksizin tüm işletmelere e-fatura kullanımı büyük bir kolaylık ve hızlılık sağlıyor. Demir çelik sektörü özelinde de e-fatura kullanımı, faturalama süreçlerinin ve buna bağlı olarak ön muhasebeye dair finansal işlemlere ayrılan eforun minimuma düşürülmesine imkan tanıyor.

Bu nedenle demir çelik sektöründe hizmet veren ve üretim yapan firmaların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabileceği bir e-fatura programı seçmesi önemli. Tercih edilen programın,

  • İşletme sahibi ve muhasebe çalışanlarının rahatlıkla kullanabileceği sadelikte olması,
  • Herhangi teknik bir sorun ile karşılaşılmaması adına güçlü bir yazılımın olması,
  • Soru veya sorunlarınıza anında destek sunabilecek uzman bir ekibi bulundurması da büyük önem taşıyor.
  • Tüm bu özellikleri kusursuz bir şekilde sunan web tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, demir, demir dışı metaller ve çelik sektöründeki işletmelerin yanında yer alıyor.

    Firmanızın e-dönüşümünü tamamlamakla kalmayarak, işlerinizi büyütüp hedeflerine ulaşmanızda en güvenilir yardımcı rolünü üstleniyor.

    Siz de Paraşüt’ün kolaylıklar dünyasını keşfetmek ve kredi kartı bilgileri bile gerekmeden hesap oluşturarak uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyimlemek ister misiniz?

    *Mali mühür bekleme süresi hariç.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar