21.05.2024

3 Dakikalık Okuma Süresi

Demir çelik sektörü için e-fatura ve e-defter zorunluluğu

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

e-Fatura ve e-irsaliyeye zorunlu geçiş için belirlenen ciro limitlerinin düşürülmesi gündemde. Demir çelik sektöründeki firmaların e-dönüşüm süreçlerinde nasıl bir yol izleyecekleri ise merak konusu. Bu yazımızda sektöre özel e-fatura, e-defter ve e-irsaliye kullanımını anlatıyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’den dijital sistemlerin kullanımını artırmaya yönelik yeni bir düzenleme geldi! e-Fatura ve e-irsaliyeye zorunlu geçiş kapsamında ciro limitleri düşürülerek pek çok sektörün e-dönüşümü için düğmeye basıldı. Bu sektörlerden biri de demir çelik oldu.

 

Demir çelik sektörü için e-fatura zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğler kapsamında, 2022 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-Fatura ve e-Arşiv fatura uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamdaki mükelleflerin, 1 Temmuz 2025 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına geçmiş olmaları gerekiyordu. Bu düzenleme sektör ayrımı olmaksızın uygulanmaktadır. Dolayısıyla demir–çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ilgili hesap döneminde brüt satış hasılatları 3 milyon TL’ye ulaşıyorsa, e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarını zorunlu olarak kullanmakla yükümlüdür.
 

GİB’in yayımladığı tebliğde bu açıklama şöyle yer aldı:

“Tebliğin “IV.3.6. e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün ikinci fıkrasında yer alan “demir, çelik ürünlerinin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” ibaresi “demir, çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” olarak ve aynı fıkrada yer alan “ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından” ibaresi “brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL, 2021, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından” olarak değiştirilmiştir.

 

Demir Çelik Sektörü İçin e-İrsaliye Zorunluluğu

Yapılan düzenlemeyle birlikte, demir, çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştiren mükellefler açısından e-İrsaliye uygulamasına geçiş limiti düşürülmüştür. Buna göre;

  • 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemleri için: 25 milyon TL
  • 2021, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için: 10 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatına sahip olan mükellefler, müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadır.

 

Demir Çelik Sektörü e-Defter de Kullanacak mı?

e-Fatura’ya zorunlu olarak geçen demir–çelik firmaları, geçişi izleyen yılın başından itibaren e-Defter uygulamasına da geçmek zorundadır. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2025’e kadar e-Fatura’ya geçen firmalar için e-Defter zorunluluğu 1 Ocak 2026 itibarıyla başlamıştır. Ancak zorunlu kapsamda olmadan, gönüllü olarak e-Fatura kullanan demir–çelik firmaları için otomatik bir e-Defter zorunluluğu bulunmamaktadır. e-Defter yükümlülüğü; ciro, faaliyet türü ve zorunlu e-Fatura kapsamına girilmesine bağlı olarak belirlenmektedir.

 

e-Fatura başvurusu nasıl yapılabilir?

e-Faturaya geçiş yapmak isteyen firmalar başvurularını GİB Portal veya özel entegratörler aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

“Zaten işim başımdan aşkın” diyen işletme sahipleri için Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanarak yerinizden kalkmadan, dakikalar içerisinde e-faturaya geçiş yapabilirsiniz. e-Fatura başvuru sorgulama işlemlerini ise GİB üzerinden tamamlayabilirsiniz.

 

Demir çelik sektörü için e-fatura programı

Sektör fark etmeksizin tüm işletmelere e-fatura kullanımı büyük bir kolaylık ve hızlılık sağlıyor. Demir çelik sektörü özelinde de e-fatura kullanımı, faturalama süreçlerinin ve buna bağlı olarak ön muhasebeye dair finansal işlemlere ayrılan eforun minimuma düşürülmesine imkan tanıyor. Bu nedenle demir çelik sektöründe hizmet veren ve üretim yapan firmaların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabileceği bir e-fatura programı seçmesi önemli. Tercih edilen programın,

  • İşletme sahibi ve muhasebe çalışanlarının rahatlıkla kullanabileceği sadelikte olması,
  • Herhangi teknik bir sorun ile karşılaşılmaması adına güçlü bir yazılımın olması,
  • Soru veya sorunlarınıza anında destek sunabilecek uzman bir ekibi bulundurması da büyük önem taşıyor.

Tüm bu özellikleri kusursuz bir şekilde sunan web tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, demir, demir dışı metaller ve çelik sektöründeki işletmelerin yanında yer alıyor.

 

Firmanızın e-dönüşümünü tamamlamakla kalmayarak, işlerinizi büyütüp hedeflerine ulaşmanızda en güvenilir yardımcı rolünü üstleniyor.

 

Siz de Paraşüt’ün kolaylıklar dünyasını keşfetmek ve kredi kartı bilgileri bile gerekmeden hesap oluşturarak uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyimlemek ister misiniz?

Ücretsiz Deneyin
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

large teblig

Paraşüt ile ön muhasebe ve e-fatura yönetimi çok kolay!

Yüz binlerce mutlu müşterinin bir bildiği var!

En Çok Okunanlar