17.04.2024

e-Fatura ve e-arşiv arasındaki farklar neler?

cansu mesedilci

Cansu Meşedilci

İçerik Yöneticisi

Bu yazımızda e-dönüşüm uygulamalarının temelinde yer alan iki belgeyi ele alıyor, e-fatura ve e-arşiv arasında ne gibi farklar olduğuna değiniyoruz.

Parmağımızın ucuyla oluşturup, saniyeler içinde müşteriye ulaştırdığımız elektronik belgeler ticari hayatın adeta kurtarıcıları. Kolaylığına ve konforuna alıştığımız bu elektronik belgelere her ne kadar aşina olsak da hangisinin, ne amaçla kullanıldığı konusunda kimi zaman soru işaretlerimiz olabiliyor.

Bu yazımız akıllardaki soru işaretlerini kaldırmayı amaçlıyor, e-fatura ve e-arşivin birbirinden ayrılan noktalarına değiniyoruz.

Hadi başlayalım!

 

Kısaca e-fatura nedir?

Pek çok firmanın dijitalleşme yolculuğundaki ilk adımı e-faturaya geçiş ile oluyor. e-Fatura, bir mal veya hizmet satışının ardından müşterinin ödemesi gereken maddi bedelin belirtildiği belge olan faturanın, elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Bir başka deyişle faturanın elektronik halidir.

 

İş yapış şekillerini hızlandıran, ön muhasebe süreçlerini kolaylaştıran ve ciddi anlamda maliyetten tasarruf sağlayan bu uygulama, satıcı ve alıcı olmak üzere her iki tarafın da e-fatura kullanıcısı olmasıyla kullanılır.

 

Bir örnek üzerinden anlatalım. e-Faturaya geçişini tamamlamış, bir ayakkabı malzemeleri tedarikçisi konumunda bir firma düşünün. Bu firma, ayakkabı firmasına yaptığı satışın ardından bir fatura kesecek. Eğer ayakkabı firması da e-fatura kullanıcısı ise her iki taraf da e-fatura kullandığı için e-fatura kesilecektir.

Peki ya, e-fatura kullanıcısı değilse? İşte o zaman, e arşiv programı üzerinden e-arşiv fatura kesmesi gerekir.

 

e-Arşiv fatura nedir?

e-Arşiv de bir elektronik fatura türüdür, e-fatura mükellefi olmayan firmalara ve son kullanıcıya kesilir. Elektronik ortamda oluşturulan bu belgenin ikinci nüshası saklanabilir, arşivlenebilir.

 

e-Arşiv fatura kes komutu, e-fatura uygulamasına kaydı bulunan mükellefler için oluşturulan faturalar dışında kalan tüm faturalar için geçerlidir. Diyelim ki, elinize bir e-arşiv fatura geçti ve siz bu belgenin GİB tarafından gönderilen raporda beyan edilip edilmediğini merak ediyorsunuz. Bunun için e-arşiv fatura sorgulama ile tarafınıza iletilen elektronik arşiv faturalarını inceleyebilirsiniz.

 

e-Fatura, e-arşiv belgelerini incelediğinizde yapı olarak birbirine çok benzer belgeler olduğunu görürsünüz. Ancak, kullanım alanları ve amaçlarında farklılıklar mevcuttur. e-Fatura e-arşiv farkı net bir şekilde görebilmenize aşağıdaki tablo yardımcı olacaktır:

 

e-Fatura ve e-arşiv arasındaki farklar

e-Faturae-Arşiv
e-Fatura mükellefi olan şirketler arasında elektronik ortamda fatura gönderilip alınmasını sağlayan elektronik fatura türüdür.e-Fatura sistemine dahil olmayan kurumlar ve kişilere eletronik ortamda fatura gönderilebilmesini ve saklanmasını sağlayan e-belgedir.
e-Fatura kullanan firmalara gönderilir ve alınır. Kurumlar arası fatura gönderimlerinde kullanılır.e-Fatura mükellefi olmayan firmalara ve bir mal ya da hizmet satışı sonrası son tüketici için hazırlanır.
Her fatura önce GİB’e gider. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturaların gönderilip alınmasını sağlayan gönderim merkezini bünyesinde tutar.Gelir İdaresi Başkanlığı’na günlük olarak e-arşiv faturaların raporlaması yapılır. Genellikle bu hizmet, e-arşiv fatura hizmetini sağlayan çözüm ortağı tarafından yerine getirilir.
e-Fatura kullanımı zorunlu olsun olmasın, isteyen her firma e-faturaya geçebilir. Dilerse e-fatura ile birlikte e-arşiv fatura da kullanmaya başlayarak yalnızca e-fatura kullanıcılarına değil, bütün müşterilerine elektronik ortamda fatura kesebilir.İsteyen her firma e-arşiv fatura da kullanabilir. Önceki yıllarda e-arşiv fatura kullanabilmek için öncelikle e-fatura sistemine dahil olunması gerekiyordu. GİB tarafından yapılan son düzenleme ile e-fatura kullanıcısı olmadan özel entegratörler aracılığıyla e-arşiv fatura kesilebileceği netleşti.
Zaman damgası yoktur.Zaman damgası vardır.
e-Fatura geçişinden sonra kağıt fatura kullanılmaz ve kağıt çıktı alanamaz. e-Fatura oluşturulduktan sonra direkt karşı tarafın e-fatura sistemine gönderilir.e-Arşiv faturayı hem kağıt hem de elektronik olarak iletebilmek mümkündür.

421 No’lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliği ile bazı sektörler ve ciro limitleri için e-fatura kullanımı konusunda zorunluluk getirilmiştir. Bu zorunluluk kriterleri her sene Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğlerle güncellenmektedir. e-Arşiv'de ise, öncelikle, cirosu belirli bir tutarın üzerinde bulunan e-ticaret sitelerine zorunlu tutulmuştur.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’na yalnızca, arşivlenen e-arşiv faturalarının raporlaması yapılır.

 

Göreceli olarak e-fatura halen yeni bir kavram olduğu için hakkında eksik veya yanlış hükümler duymuş olabilirsiniz. O sebeple, aklınızdaki tüm soruları cevaplayacağını düşündüğümüz e-Fatura hakkında 20 yanlış bilgi adlı blog yazımızı okumanızı öneririz.

 

Dilerseniz e-fatura ve e-arşiv arasındaki farkı anlattığımız videomuzu izleyebilirsiniz.

 

e-Fatura ve e-arşiv fatura başvuru işlemlerini kendiniz ya da siz yerinizden dahi kalkmadan Paraşüt olarak biz “Anahtar Teslim e-Fatura” hizmetimizle gerçekleştirebiliriz. Böylece ne hata yapma korkusu yaşar ne de zamanınızı bürokratik işlemlere ayırmış olursunuz. Süreç danışmanlarımız eşliğinde ilerleyerek ihtiyaç duyduğunuz an ücretsiz destek alabilirsiniz.

Hemen şimdi ilk adımı atın ve ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz denemek için hesap oluşturun.

 

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar