08.03.2023

e-Fatura hakkında sık karşılaşacağınız 20 yanlış bilgi

zey copy

Zeynep Özdemir

İçerik Uzmanı

e-Faturaya geçerek iş hayatlarında maliyet ve iş yükünden tasarruf sağlayabilecek birçok işletme doğru bilinen yanlışlardan dolayı işini dijitale taşımak konusunda tereddütte kalabiliyor. O halde, tüm tereddütleri ortadan kaldıracak nitelikteki yazımızla e-faturayı mercek altına alalım, doğru bilgilerle iş akışımızı bir kez daha gözden geçirelim.

e-Faturaya geçmek isteyen ama tereddütte kalanlara ulaşan bazı yanlış bilgileri yakaladık. Türkiye dijitalleşiyor, Türkiye'nin büyüyen işletmelerinin önünde bu yanlış bilgilerin engel oluşturmasına izin veremezdik. 

O zaman haydi e-faturayı daha detaylı inceleyelim...

 

Nedir bu e-fatura?

e-Fatura, matbu fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

e Fatura uygulaması ve kağıt fatura arasındaki en önemli farklardan biri faturaların elektronik ortamda hazırlanması ve kullanıcılarla paylaşılmasıdır.

 

1. e-Faturaya geçmek çok maliyetli

e-Faturaya geçişin farklı yolları var. Geçiş sırasında aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür ücreti, fatura başı ödeme gibi çeşitli giderlere maruz kalabilirsiniz.

e-Fatura'ya Paraşüt ile geçiş yaparsanız aktivasyon ücreti veya entegrasyon ücreti ödemezsiniz.

 

2. e-Fatura benim için uygun bir çözüm değil

Eğer aylık olarak az fatura kestiğinizi düşünüyorsanız ve e-fatura benim için uygun bir çözüm değil diyorsanız Paraşüt'te tüm fatura işlemlerinizi ücretsiz hale getirebilirsiniz. Çünkü Paraşüt'te e-faturaya geçişte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu tutulan Mali Mühür ücreti hariç hiçbir ücret ödemezsiniz. 

Paraşüt'ün e-fatura kullanıcıları arasında reklam ajansları, yazılım şirketleri, e-ticaret siteleri, medikal ürün satan şirketler, prodüksyon firmaları, telekom şirketleri, yayıncılar, alım-satım yapan şirketler, turizm şirketleri var. Tüm bu şirketleri buluşturan ise Paraşüt'te e-faturaya ücretsiz ve zahmetsiz geçiş. 

 

3. e-Fatura zorunluluk kriterlerine uymuyorum, geçmeme gerek yok

GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre, internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan, yılı brüt satış hasılatı tutarı 3 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler en geç 01 Temmuz 2023 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundalar. Ayrıca;

  • Aynı gün içinde vergi mükellefi olmayana düzenlenen faturaların toplam tutarı 5 bin TL’yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.
  • Aynı gün içinde vergi mükellefi olana düzenlenen faturaların toplam tutarı GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlenmiştir. Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2024 yılı için 6.900 TL’dir. Bu nedenle, toplam tutar vergi dahil 6.900 TL’yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.
  • Ayrıca, e-Fatura mükellefi olan ve yukarıda belirtilen şartların dışında olan şirketler de e-arşiv e-fatura sistemine geçiş yapabilirler. Siz de fatura maliyetlerinizi düşürmek, işlerinizi dijitalleştirmek ve son ana kalıp aksaklıklar yaşamamak için e-faturaya hemen geçiş yapabilirsiniz.

     

    4. Entegrasyon ücreti ödemek istemiyorum

    Piyasadaki muhasebe ya da ön muhasebe programlarının sundukları hizmetlere bakarsanız yüksek entegrasyon ücretleri talep edildiğini görürsünüz. Online ön muhasebe programı Paraşüt'te e-fatura ve e-arşiv entegrasyon ücreti yoktur.

    Başvurunuz tamamlanır tamamlanmaz dijital ortamda fatura gönderip almaya başlayabilirsiniz.

     

    5. Başvuru süreci çok zor

    Birçok firma için e-fatura başvurusu çok uzun bir süreç. Halbuki Türkiye'de bir ilk olan Anahtar Teslim e-Fatura Hizmetimiz ile sizi yerinizden dahi kaldırmadan başvuru işlemlerinizi kolayca tamamlayabiliyoruz. Böylece ofisinizden çıkmadan e-faturaya geçmiş oluyorsunuz. Üstelik ilk 100 e-faturanız da bizden hediye!

     

    6. Mali mühür çok pahalı!

    e-Faturaya geçiş önündeki en büyük sorun mali mühür ücretinin yüksek bulunması idi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Mali Mühür ücretleri 2024 itibarıyla tüzel kişiler için 996,00 TL (830 TL + KDV), gerçek kişiler için ise 696,00 TL (580 TL + KDV)'dir. Mali mührü bir kez alırsınız ve üç sene boyunca geçerlidir.

    e-fatura geçiş ücreti

     

    7. Sürekli mali mühür taşımak istemiyorum

    e-Fatura oluştururken mali mühüre ihtiyacınız yoktur. Mali Mühürü sadece e-fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken kullanırsınız.

     

    8. e-Faturaya geçmek için devlet dairesine vs. gitmek istemiyorum

    e-Faturaya geçişinizi Paraşüt ile gerçekleştirirseniz ofisinizden çıkmanıza gerek yoktur. Üstelik, Anahtar Teslim e-Fatura Hizmetimiz sayesinde bu süreci iyice kolaylaştırıyoruz. Başvuru sürecinizin tamamını bilgisayar başında bizimle birlikte yönetiyor, formları birlikte dolduruyor, takıldığınız yerlerde e-fatura uzmanlarımızdan yardım alabiliyorsunuz.

     

    9. Şahıs şirketiyim, e-faturaya geçemiyorum

    Şahıs şirketleri de e-fatura kullanabilir hem de daha düşük mali mühür fiyatı ile. 

    e-Faturaya geçtiğinizde şirketiniz hem daha profesyonel görünür hem de fatura bastırma, kargolama gibi masraflardan kurtulursunuz. Üstelik faturalarınız karşı tarafa hemen ulaştığından, faturanızın kaybolma ihtimali ortadan kalkar ve ödemeleriniz gecikmez.

     

    10. Elimde bir tomar matbu fatura var, e-faturaya geçemem

    Matbu faturanın size maliyeti yalnızca baskı maliyeti değildir. Tabii ki bastırılmış faturalarınızdan istifade etmek isteyebilirsiniz fakat gönderme, saklama ve muhasebeciye iletme maliyetlerinden kaçınmak için hemen e-faturaya geçebilirsiniz.

     

    11. e-Fatura ile irsaliye hazırlayamam

    Öyle mi acaba? Ufak bir "hack" ile neden olmasın? Gönderdiğiniz elektronik faturada düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kağıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Ancak bu kağıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması ve kağıdın imzalanıp kaşelenmesi gerekmektedir. Bu imkandan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslim edileceği tarihte düzenlenmiş olması gerekmektedir.

     

    12. e-Fatura gönderdikten sonra faturada değişiklik/iptal işlemi yapamam

    Matbu faturada olduğu gibi elektronik faturada da iptal ve iade yapabilirsiniz. Nasıl yapılacağını görmek için "Elektronik Faturada İptal ve İade İşlemleri" adlı makalemize göz atabilirsiniz.

    Elektronik fatura oluşturulduktan sonra değişiklik yapılamaz ancak göndermiş olduğunuz elektronik fatura e-fatura ise o e-faturayı karşı tarafın reddetmesi gerekir. Bunun üzerine yeni bir e-fatura oluşturulabilir. Eğer e-arşiv gönderdiyseniz 7 gün içinde e-arşiv faturayı iptal edip tekrardan yeni bir e-arşiv fatura oluşturabilirsiniz.

    Yine de temel ve ticari e-fatura süreçlerinde iade ve iptal işlemleri ile ilgili bilgi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

     

    13. e-Fatura numarası ile elimdeki matbu faturaların fatura numarası devamlılığını sağlayamam

    Böyle bir devamlılık zorunluluğu yok. e-Fatura gönderdiğinizde sistem tarafından e-faturanıza otomatik bir fatura numarası atanacaktır.

     

    14. e-Faturanın arşivlenmesiyle ilgilenemem

    Eğer e-faturaya Paraşüt ile geçerseniz tüm faturalarınız Paraşüt hesabınızda ücretsiz olarak arşivlenir. Başka bir işleme gerek kalmaz.

     

    15. e-Fatura kullanmayan müşterilerimle sorun yaşarım

    e-Faturaya geçiş yapmamış olan müşterilerinize e-arşiv faturası gönderebilirsiniz. Bu fatura mali değeri olan ve matbu fatura ile eşdeğerli bir faturadır. Faturayı isterseniz e-posta olarak gönderir isterseniz de çıktısını alarak verebilirsiniz.

     

    16. Müşterim e-fatura kabul etmiyor

    Teknik olarak müşterinizin e-Fatura veya e-arşiv faturası kabul etmemesi mümkün değildir. e-Fatura ve e-Arşiv fatura, Maliye Bakanlığı onaylı bir faturadır ve hem siz hem de müşteriniz için işlevsel olarak normal faturadan farklı değildir.

     

    e-Arşiv fatura örneği


    e-arşiv fatura örneği

     

    17. Müşterim TC kimlik numarası vermek istemiyor.

    Muhatabınız eğer e-fatura kullanıcısı ise e-faturayı vergi numarası üzerinden gönderirsiniz. Eğer muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-fatura kullanıcısı değilse o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekir. 

    e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur. TC kimlik numarası yerine 11111111111 yazarak geçebilirsiniz.

     

    18. Gerçek kişilere ve son kullanıcılara fatura gönderemem

    Gerçek kişilere e-arşiv faturası düzenleyerek e-posta yoluyla gönderebilir ya da yazıcınızdan çıktı alarak verebilirsiniz.

     

    19. e-Faturaya geçince Mali Müşavirim de e-deftere geçmek zorundaymış

    Eğer şirketiniz e-faturaya geçmek zorunda ise muhasebeci ya da mali müşavirinizin e-defter'e geçmesi gerekir.

    Şirketinizin e-faturaya geçiş zorunluluğu yok fakat siz e-fatura kullanmak istiyorsanız e-defter kullanmak zorunda değilsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı forumundaki konuyla ilgili başlığı inceleyebilirsiniz.

    2022 yılı cirosu 3 milyon TL’yi aşan ve 1 Temmuz 2023'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmalar 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına geçmeleri gerekiyor.

    e-Fatura ve e-defter kullanımı ile ilgili düzenlemeleri kapsayan tebliğe göre, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL olan mükelleflerin e-faturaya geçişleri zorunluğu olduğu gibi, aynı firmaların 1 Ocak 2024 tarihinde de e-deftere geçişleri zorunludur. Bu düzenlemede de eğer herhangi bir zorunluluk olmadan gönüllü bir şekilde e-faturaya geçiş yapıldı ise e-deftere geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.

     

    20. Mali müşavirimin/muhasebecimin işlerini zorlaştırmak istemiyorum

    Bilakis işini kolaylaştırırsınız. Öncelikle mali müşavirinize fiziksel olarak dosya gönderme yükünden kurtulursunuz. Ayrıca mali müşaviriniz faturaların gelmesini beklemeden beyanname kapatma özgürlüğüne sahip olur.

    Faturalarınızın resmi hali Paraşüt'te kayıtlı olacağından, mali müşaviriniz Paraşüt üzerinden (kullanıcı olarak tanımlarsanız) e-faturalarınıza istediği an erişip hepsini toplu olarak indirebilir. Böylece mali müşavirinize ciddi bir şekilde vakit kazandırabilirsiniz.

     

    Esas soru: e-Fatura süreci ve kullanması çok zor!

    Hiç de değil! e-Faturaya geçmek hızlı, kullanımı ise düşük maliyetli ve zahmetsiz. Üstelik, bütün süreçleri bilgisayarınızın başından yürütür, Paraşüt ekibinden her an destek alabilirsiniz.

    e-Fatura konusunda başka sorularınız varsa arayın yanıtlayalım: 0212 963 00 20

    Siz de e-fatura kullanmanın kolaylığını test etmek ve ön muhasebe işlemlerinizi rahatça gerçekleştirmek için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz kullanabilirsiniz. Kredi kartına dahi gerekmeden şimdi deneme hesabınızı oluşturabilir; dilediğiniz an abone olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki butona tıklamak!

     

     

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar