blog-hero-left-bg blog-hero-right-bg
e-İmza ile e-fatura başvurusu nasıl yapılır?
Blog-hero
ÖN MUHASEBE REHBERİ

e-İmza ile e-fatura başvurusu nasıl yapılır?

e-Faturaya e-imza ile başvurmak isteyenler için bu blog yazımızda kapsamlı bir içerik hazırladık. “e-İmza nasıl alınır, mali mühürden farkı nedir, nasıl e-fatura başvurusu yapılır?” gibi tüm sorularınızın yanıtı yazımızda!

Melisa Yılmaz, İçerik Uzmanı

Ortalama okuma süresi 5 dk

e-İmza veya elektronik imza; bir belgeye, elektronik ortamda güvenli ve yasal bir şekilde kimlik doğrulama ve yetkilendirme sağlayan dijital bir imzadır. e-İmza ile e-fatura başvurusu yapmak, birçok işletme için zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan önemli bir adım. Elektronik belge düzenleme ve gönderme süreçlerini hızlandıran bu uygulama, kağıt kullanımını azaltarak çevre dostu bir yaklaşımı da destekliyor.

e-Fatura başvuru sürecinin önemli adımlarından biri olan e-imzanın nasıl kullanıldığı, başvuru adımlarının nasıl yapılacağı gibi ayrıntıları sizin için derledik. İşte detaylar!

e-Fatura başvurusu için gerekenler nelerdir?

e-Fatura başvuru şartları ve e-fatura geçiş zorunluluğuna kimlerin tabi olduğu, her yıl yapılan düzenlemelerle değişiyor. Dolayısıyla e-fatura için başvuru yapmak isteyen mükelleflerin bu düzenlemeleri takip ederek başvuru tarihlerini dikkate alması gerekiyor.

e-Fatura başvuru yapmama cezası, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kağıt olarak düzenlenmesi, gönderilmesi ve alınması halinde özel usulsüzlük cezası kapsamında değerlendiriliyor.

GİB tarafından 30 Aralık 2022 günü yayımlanan tebliğ ile e-fatura ve e-arşiv fatura başvuru şartları güncellendi. Bu yeni güncellemeyle, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflere e-faturaya geçiş zorunluluğu getirildi. Ayrıca;

  • Gerek kendi siteleri gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri e-Fatura başvuru adımlarını 1 Temmuz 2023'e kadar tamamlamak durumunda.

e-Fatura başvuru için gerekli evraklar ise tüzel ve gerçek kişiler için farklılık gösteriyor. Tüzel kişiler için e-fatura başvuru evrakları şu şekilde:

  • e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi

  • Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi

  • Şirketin kuruluş sözleşmesini barındıran ticaret sicil gazetesinin noter tarafından onaylanmış bir nüshası ve imza sirküleri örneği

e-Fatura başvurusu yapmak isteyen gerçek kişilerin "e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi" ile “Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi” formlarını doldurması yeterli.

Eğer e-Fatura başvuru süreci için imza sirküleri ve elektronik sertifika kullanılacaksa, elektronik sertifikaya sahip olunduğunu belirten yazılı bir beyanda bulunmak gerekiyor.

Daha fazla bilgi almak için elektronik fatura başvurusu sayfasını inceleyebilirsiniz.

e-İmza kullanarak e-fatura başvurusu nasıl yapılır?

e-Fatura başvuru aşamalarını tamamlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-portalı üzerinden sisteme kaydolmak gerekir. Bu portalda, e-fatura başvurusunu e-imza ile gerçekleştirmek ve sonrasında süreci takip etmek için sisteme yine e-imza kullanarak giriş yapmak mümkün.

e-Fatura başvuru işlemleri için kullanacağınız e-imza ile ilgili dikkat etmeniz gereken detaylar şöyle:

  • Elektronik imzanın ıslak imza ile tamamen aynı hukuki sonuçları doğurduğunu ve aynı geçerlilikte olduğunu aklınızda bulundurmalısınız.

  • e-İmza kullanmak için bilgisayarınızda kurulu bir e-imza uygulamasına, yani bir e-Fatura başvuru imzalama aracına ihtiyacınız vardır.

  • GİB'in portalında e-imza ile e-fatura başvurusu yapmak için bilgisayarınızda Java'nın (JRE) 32 bit versiyonu kurulu olmalıdır.

e-Fatura için e-imza yeterli mi?

e-Fatura online başvuru yapmak isteyen gerçek kişilerin portala giriş için e-imza kullanması yeterlidir. Tüzel kişiler ise, e-fatura başvuru aşamalarını tamamlamak için mali mühür kullanmalıdır.

Peki e-imza ile mali mühür arasındaki temel fark nedir? Kısaca değinmek gerekirse e-imza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali mühür ise TÜBİTAK tarafından hazırlanarak firmalara verilen, firma kaşesinin elektronik hali olarak tanımlanır.

e-Fatura için elektronik imza nasıl alınır?

“e-imza ile e-fatura başvurusu yapılır mı?” sorusunun ardından, akla e-imza'nın nasıl alınacağına dair soru işaretleri geliyor. e-Defter ve e-fatura başvuru sürecini tamamlamak için, yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lardan(ESHS) birine başvuru yaparak e-imzanızı oluşturmalısınız.

Bu hizmet sağlayıcıları yalnızca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun web sitesi aracılığıyla duyurulur. Dolayısıyla ilgili listede yer almayan bir sağlayıcıdan e-İmza elektronik sertifikası edinilmemelidir. Listeye ulaşmak için tıklayın:

Bununla birlikte, bir kamu kurumu çalışanıysanız ve imzanızı kurum içi ya da kamu kurumları arasındaki işlemlerde kullanacaksanız, e-imza sertifikanızı TÜBİTAK UEKAE'ye başvurarak edinmeniz gerekir. Bu başvuru kişisel olarak yapılmaz, başvurunun yapılması için çalıştığınız kurumla iletişime geçebilirsiniz.

e-Fatura başvuru süreci ile vakit kaybetmeden e-faturaya kolayca geçiş yapmak için Paraşüt e-fatura başvuru avantajlarını inceleyebilirsiniz.

Henüz Paraşüt kullanıcı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

Ücretsiz Deneyin

article-cloud-right

Yeni çıkan yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?