blog-hero-left-bg blog-hero-right-bg
e-Fatura nasıl kesilir?
Blog-hero
E-DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI

e-Fatura nasıl kesilir?

Dijital dönüşümün en sık kullanılan araçlarından biri e-fatura, yani tam ismiyle elektronik fatura. Peki e-fatura kesmek isteyen bir işletmenin uygulaması gereken adımlar neler? Gelin birlikte inceleyelim.

Nağme Öğmen, Digital Copywriter

Ortalama okuma süresi 4 dk

e-Fatura nasıl kesilir?

Elektronik fatura, isminden de anlaşılacağı gibi elektronik ortamda hazırlanarak karşı tarafa iletilen, ticaret hayatında sıkça karşılaştığımız matbu fatura ile aynı hukuki geçerliliğe sahip bir fatura türüdür.

e-Fatura ve e-arşiv fatura olmak üzere iki çeşidi bulunan bu elektronik belgenin e-fatura hali ticari ilişki içindeki iki tarafın da e-fatura kullanıcısı olması halinde düzenlenir.

Peki e-fatura kesimi nasıl yapılır? Elektronik ortamda gerçekleşen bir işlem olduğu için, internetin bulunduğu her yerden e-fatura kesmek mümkün. e-Fatura kesim süresi ve e-arşiv fatura kesim süresi aynı olmakla birlikte Vergi Usul Kanunu’na göre, bu tür matbu ve elektronik belgelerin, malın teslimi veya hizmetin gerçekleştirilmesinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.

e-fatura-gecis-kampanyasi

e-Fatura, birçok yazımızda da yer aldığı üzere birbirinden farklı üç yolla kesilebilir:

  • GİB Portal:
    Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinde bulunan e-Fatura portalı üzerinden ücretsiz e-fatura hazırlayabilir ve faturalarınıza dair süreçleri portaldan kontrol ve takip edebilirsiniz. Portaldan oluşturulan faturaların saklanma süresi 6 ay olmakla birlikte bundan daha uzun süre önce kesinlen faturaların saklanması mükellefin sorumluluğundadır.

  • Özel Entegratör:
    Paraşüt gibi GİB’den onaylı özel entegratörlerden biri sayesinde e-fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Mevcut seçenekler arasından işletmeler ve fatura süreçlerinden sorumlu kişiler için en pratik ve kolay yol özel entegratörlerle çalışmaktır.

  • Bilgi İşlem Entegrasyonu:
    İşletmenizin bilgi işlem sistemi ile GİB Portal’ı entegre etme yoluyla e-fatura kesebilirsiniz. Ancak bu yol, işletmenin özel bilgi işlem birimine sahip olmasını gerektirebilir.

Peki e-ticaret yapan firmalar için e-fatura zorunlu mu? Kısa cevabımız, hayır, e-ticaret fatura kesiminin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi zorunlu değil. Ancak e-ticaret yapısı itibarıyla çok hızlı işleyen bir operasyon süreci gerektirdiği için işletmelerin özel emntegratörlerle e-faturaya geçmesi, operasyonlarını e-ticaret entegrasyonlarıyla otomatize etmesi ve tüm işlemlerini elektronik ortama taşıyarak maliyet ve zamandan tasarruf etmesi her zaman daha avantajlı olacaktır.

Tevkifatlı e-fatura nasıl kesilir?

Tevkifatlı fatura, aslında bildiğimiz faturadan farklı bir tür olmamakla birlikte, faturayı kesme yöntemi de irsaliyeli fatura ile aynıdır.

Faturanın tevkifatlı olmasının tek farkı, faturadaki vergi tutarının alıcı ile satıcı arasında bölüştürülmesidir; bu nedenle de faturadaki vergi hesaplamaları diğer faturalardan değişkenlik gösterir.

Döner sermaye ve kamu iktisadi kuruluşları, tüm borsalar, bankalar, genel bütçe içinde kabul edilen kamu daireleri ve belediyeler, tüzel kişilikli emekli sandıkları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve BİST bünyesindeki firmalar tevkifatlı fatura keserler.

Paraşüt ile e-fatura kesmek

Mükelleflere yukarıda saydığımız ve GİB Portal’da yer almayan özellikleri sağlamasının yanı sıra Paraşüt’ün kullanım kolaylığı ve internetin olduğu her yerden, tüm cihazlardan erişilebilir olması sayesinde işlemlerinizi en pratik ve hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Özel entegratörlerden biri olan bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt ile saniyeler içinde e-fatura ve e-arşiv fatura kesip karşı tarafla paylaşabilir, faturalarınızı 6 aydan çok daha uzun süre, güvenle saklayabilirsiniz.

Paraşüt ile e-fatura nasıl kesilir, detaylarını incelemek için kullanım kılavuzumuzda yer alan “e-Fatura/e-arşiv nasıl gönderilir?” yazımızı ve ekran görüntülü anlatımımızı inceleyebilirsiniz.

e-Fatura sayesinde kırtasiye masraflarınızı fatura başına 14-16 ₺’den kuruşlar seviyesine kadar indirebilir, yazılım ya da donanım yatırımı yapmadan bulut tabanlı teknolojinin keyfini çıkarabilirsiniz. Üstelik hem Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti sırasında hem de geçişinizden sonraki her aşamada uzman süreç danışmanlarımızla irtibat halinde kalarak tüm sorularınıza yanıt bulabilir, destek ekibimizden yardım alabilirsiniz.

Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz denemek ve işletme sahiplerinin hayatını kolaylaştıran tüm özelliklerimizi incelemek için hesabınızı aşağıdaki butona tıklayarak oluşturabilirsiniz.

Ücretsiz Deneyin

Yazımız ilginizi çektiyse e-fatura ile değerli bilgiler içeren diğer blog yazılarımıza aşağıdaki önerilerden ulaşabilir, Paraşüt Blog'a abone olarak e-dönüşüm uygulamalarına ilişkin son gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Yazılarımız e-Postanıza Gelsin

article-cloud-right

Yeni çıkan yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz?