e-Fatura kullanıcısı olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine kaydolmanız ve e-fatura aktivasyon süreçlerinden geçmeniz gerekiyor. Tek başınıza yaptığınızda çok çetrefilli ve uzun olabilecek bu süreci sizin için çok kolay bir hale getirdik ve başvuru sürecinin tüm detaylarını ve dikkat etmeniz gerekenleri içeren bir başvuru rehberi hazırladık. Başvuru rehberimizdeki adımları izleyerek e-fatura başvurunuzu hemen başlatabilirsiniz.
Paraşüt hesabınızdan ulaşabileceğiniz e-fatura başvurusu temelde aşağıdaki 4 adımdan oluşuyor:
- Mali mühür temini
- Online başvuru
- e-Fatura başvuru sorgulaması
- e-Fatura başvurusu
- e-Fatura aktivasyonu
Öncelikle Paraşüt hesabınız içinden AYARLAR
> Uygulamalar
sayfasına gidip Elektronik Faturalama Entegrasyonu
butonuna tıklayıp elektronik fatura başvuru rehberini görüntüleyin.
1. Mali mühür temini
Bu adımda şirketiniz için Mali Mühür Sertifikası’nı temin etmek üzere başvuru yapıyorsunuz. Mali Mühür Sertifikası, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği bir nevi elektronik mühürdür. Bu mührü alabilmek için TÜBİTAK’a bağlı Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM)’nin internet sitesinden mühür için başvuru yapmanız ve TÜBİTAK’a mali mühür sertifikası ücretini ödemeniz gerekir.

Bu başvuruyu yaptıktan ve ücreti gönderdikten sonra mali mühür sertifikanızın elinize ulaşması KSM'deki yoğunluğa bağlı olarak 3 ila 10 gün arasında sürebiliyor. Mali mühür sertifikası ücretini Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin sayfasından öğrenebilirsiniz.
Bu adımdayken başvuru rehberini adım adım takip etmenizi özellikle tavsiye ederiz. Başvuru rehberinde yardımcı bilgiler ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları belirtiyoruz.
"e-Fatura başvurusu esnasında mali mühür yerine e-imza kullanabilir miyim?" sorusunun cevabı için Mali Mühür ve e-İmza Nedir, Ne Değildir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
2. Online başvuru
İkinci adımda e-dönüşüm çözüm ortağımız Mikro'ya iletilecek başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Başvuru formunu online olarak doldurup gönderebilirsiniz. Bu adım, elektronik fatura çözüm ortağımız Mikro'ya başvurunuzu içerir ve Paraşüt ile e-fatura gönderip alabilmeniz için Mikro'nun tarafınızca yetkilendirilmesini sağlamaktadır.
3. e-Fatura başvurusu
Bu adımda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "e-Fatura Canlı Ortam Başvuru" formunu doldurup GİB'e e-fatura kullanmak istediğinize dair başvurunuzu yapıyorsunuz.
Bu adımın sonunda başvurunuzun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını kontrol etmek için e-fatura portalı sorgulama ekranından yapmanızı önerdiğimiz 1 dk'lık bir kontrol var (başvuru rehberinde detaylarını belirtiyoruz).
Bu adım başarıyla tamamlandığında tarafımıza (e-posta veya telefon yoluyla) bu adımın sonlandığını haber vermenizi rica ediyoruz. Böylelikle biz de son adıma geçmeniz için gerekli hazırlığı yapalım.
4. e-Fatura başvuru sorgulaması
e-Fatura başvurunuzu yaptıktan sonra süreci takip edebilmek adına e-fatura başvuru sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için GİB'in e-Fatura Canlı Ortam Başvuru Sorgulama sayfasını ziyaret ederek gerekli bilgileri doldurmanız yeterli olacaktır.
e-Arşiv başvuru sorgulama işlemi, başvuru sürecinizin kontrolünü sağlamanız açısından önemlidir. e-Arşiv fatura başvurusu sonrasında, GİB tarafından yanıt gelmesi için bir bekleme süresi söz konusudur.
Başvuru süreciniz hakkında bilgi edinmenize yardımcı olan sorgulama işleminizi, "Mükellef Tipi" bilgisini Tüzel kişi veya Gerçek Kişi olarak işaretledikten sonra Vergi Kimlik Numarası, TC Kimlik Numarası ve firma e-Posta adresinizi girerek tamamlayabilirsiniz.
5. e-Fatura aktivasyonu
Son adım, elektronik fatura gönderip alabilmeniz için hesabınızın aktivasyonunu sağlayacak adımdır; e-fatura başvuru rehberinde bulunan bir programı bilgisayarınıza indirip çalıştırmanızı ve mali mührünüzü kullanmayı içerir. e-Fatura aktivasyon işlemi sonrası süreç tamamlanmış olur.
Aktivasyon adımları sırasında e-faturaya ne zaman geçmek istediğinizi de seçebiliyorsunuz. Dilerseniz hemen dilerseniz de ileri bir tarihi seçerek e-fatura kullanmaya ne zaman başlayacağınızı siz belirleyebilirsiniz.
Bütün bu adımları kendi başınıza tamamlamak istemezseniz Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizden faydalanabilir ve sizin yerinize bu işlemleri gerçekleştirecek bir e-fatura uzmanından doğrudan destek alabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer makaleler: