09.03.2023

e-Serbest meslek makbuzu (e-SMM) sorgulama işlemi nasıl yapılır?

e-Serbest meslek makbuzu nedir, nasıl sorgulanır? Konu hakkında dikkat etmeniz gereken noktaları sizin için derledik.

Avukat, doktor, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, danışman, ressam, yazar ve daha niceleri… Serbest meslek icra eden tüm kişiler serbest meslek erbabı. Bu unvanın getirdiği bir zorunluluk da serbest meslek makbuzu kesmek.

 

e-Serbest meslek makbuzu ne demek?

Serbest meslek erbabı olan herkesin tahsilat yaptıktan sonra serbest meslek makbuzu kesmesi zorunlu. Bağlı olunan vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti oluşturulduktan sonra anlaşmalı bir matbaada SMM bastırılması gerekiyordu. e-Dönüşüm ile son nokta artık dijital ortama taşındı.

e-Serbest meslek makbuzu başvurusu yapmak için izleyebileceğiniz 3 farklı yol bulunuyor. GİB Portal üzerinden ya da kendi sunucularınız üzerinden GİB Portal’a entegre olarak başvuru yapmayı seçtiğiniz takdirde tüm adımları sizin takip etmeniz gerekecek.

Eğer bir özel entegratör aracılığı ile işlemlerinizi gerçekleştirirseniz her şey çok daha kolay olabilir. Bir özel entegratör olan Paraşüt ile e-SMM başvurusu yapmak da mümkün!

 

e-Serbest meslek makbuzu nasıl sorgulanır?

e-Serbest meslek makbuzu sorgulama işlemini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulama işlemi için ihtiyacınız olan bilgiler gayet basit:

  • Satıcının vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası
  • e-SMM numarası
  • Brüt ücret
  • Güvenlik kodu
  • Gerekli bilgileri girip işi sisteme bırakın! Doğru bilgileri girdiğiniz takdirde portal size saniyeler içerisinde sorgulama sonucunuzu gösterecek.

     

    e-Serbest meslek makbuzu sorgularken nelere dikkat edilmeli?

    e-SMM sorgulama konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki, bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesi. Özellikle güvenlik kodu uzun ve karmaşık bir formda olabildiğinden kodu eksiksiz girmeye özen göstermelisiniz.

    e-SMM sorgulama portalı üzerinden işlem yaparken sadece elektronik serbest meslek makbuzları hakkında sorgulama yapabileceğinizi unutmayın.

    Matbu makbuzlar ile ilgili sorgulama maalesef bu sistem üzerinden gerçekleştirilemiyor. Sorgulama yapacağınız kişinin bir e-SMM mükellefi olup olmadığını GİB Portal üzerinden öğrenebilirsiniz.

    Bunların yanında sorgulama yapacağınız portalın sizden istediği VKN veya TC kimlik numarasını girerken de dikkatli olmalısınız. e-SMM üzerinde brüt ücret, net ücret ve net alınan toplam şeklinde farklı ibareler yer alır. e-SMM sorgulama yaparken sadece brüt ücrete ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

    Siz de bir SMM mükellefi iseniz hemen Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin, hızlı ve kolay bir şekilde e-SMM kesmeyi keşfedin. Tahsilatlarınızdan haberdar olurken makbuzlarınız anında müşterinize ulaşsın, makbuz tutarlarınız otomatik hesaplansın.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar