12.01.2022

2021 yılı e-ticaret sektörüne genel bakış

2021’de e-ticarette neler oldu? Tüketicinin e-ticarete bakışı ve satın alma alışkanlıkları nasıl değişti? Türkiye'de ve yurt dışında sektörler özelinde e-ticaretin özetini çıkardık, aklınıza gelebilecek soruları yanıtladık.

Pandeminin başlangıcıyla hayatımızda büyük bir yer edinen online alışveriş etkisini artırarak gündemde kalmaya devam ediyor. Fiziksel alışverişin internet ortamına taşınmış hali olan e-ticaret tüketiciye alışkın olduğumuz vitrin gezmeyi sağlarken, alışverişi kolaylaştıran bazı etkenler de sağlıyor.

 

e-Ticaret nedir?

e-Ticaret alışılagelmiş, mağazalardan yaptığımız alışverişin dijital ortama taşınmış hali olarak özetlenebilir. Firmalar kendi internet siteleri, mobil uygulamaları veya e-ticaret yapılan geniş çaplı web siteleri yani e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yaparken yoğunluklu olarak dijital kanallar ile tüketiciye ulaşır ve kargo aşamasına kadar tüm süreç internet yardımıyla gerçekleşmiş olur.

 

e-Ticaret nasıl yapılır?

İnternet üzerinden bir ürün veya hizmet satmak isteyen herkes e-ticarete adım atabilir. Öncelik, ne satacağınıza karar vermek! Daha sonrasında marka adınız ve logonuz gibi size özel unsurları oluşturup kendi kuracağınız e-ticaret siteniz veya e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer sizler de e-ticarete atılmak isteyenlerdenseniz detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

İyi bir iş fikrine sahip olup niş ürünler satmak e-ticarette yükselmek için önemli faktörler. Müşterilerinizle kuracağınız sıkı iletişim ile de kendinize olan güveni arttırırken pazarlama kanalınıza destek sağlayabilirsiniz. Gayet tabii dijital pazarlama konusunda da büyük emek sarf etmek gerekli faktörlerden biri.

 

Tüketicinin e-ticarete bakışı

Pandemi öncesinde başlamış olmasına rağmen büyük çoğunluk çeşitli endişeler sebebiyle bu yöntemi tercih etmiyordu. En büyük endişe ise ödeme yöntemi ve bilgilerin güvenli saklanıp saklanmadığıydı.

Teknolojik gelişmeler ve büyük kitlelerin e-ticarete yönelmesiyle insanların konu hakkındaki bilgileri çoğaldı ve bu da e-ticaret sektörüne olan güveni artırdı. 2021 yılında tüketicilerin %80’i daha önce hiç alışveriş yapmadıkları bir markadan ürün satın aldı. Bu sektörde iyi bir yer edinebilmek tamamen müşteriye bağlı. Müşterilerin en çok dikkat ettiği faktörler hakkındaki araştırmalar incelendiğinde karşımıza çıkanlar:

  • Güvenlik,
  • Gizlilik,
  • Kullanım kolaylığı,
  • Fiyat ve kalite karşılaştırma imkanı,
  • Promosyonlar,
  • Web sitesi tasarımı ve kalitesi oldu.
  •  

    Türkiye’de e-ticaret

    2021 yılı boyunca Türkiye’de e-ticaret yükselmeye devam eden bir fenomen oldu. Yapılan araştırmalara göre bu yıl Türkiye’nin %98’i en az bir kere web sitesi veya mobil uygulama üzerinden alışveriş yaptı. Bu %98’lik kısımda bulunanların %6’sı sadece 1 kez e-ticareti seçmişken %60’ı 5 seferden fazla online bir alışveriş gerçekleştirdi.

    e-Ticarete olan ilginin ortalaması alındığında bir kişi geçtiğimiz yılda 5 kez online bir platform kullanarak alışveriş gerçekleştirdi.

     

    Sektörlerle e-ticaret

    Yine Türkiye özelinde yapılan araştırmalara baktığımızda belirli kategorilerde bazı ürünlerin oldukça öne çıktığı göze çarpıyor. İnsanlar hızlı tüketim ürünlerini mağazadan almayı tercih ederken evcil hayvan kategorisinde daha uygun fiyatlar dolayısıyla e-ticaret öne geçiyor. En ilgi çeken sektör olan giyim kategorisinde ise %75 oranla ayakkabı alt kategorisi başı çekiyor.

    Elektronik ortamda bir numara olan giyim kategorisini incelediğimizde tüketiciler alacakları ürüne karar verirken hem internet üzerinden hem de fiziksel olarak mağazaya gidip bir pazar araştırması yapsa da sonunda ürünü çoğunlukla internet üzerinden satın almayı seçiyor. Yani anlayacağınız e-ticaret her ne kadar yükselişte olsa da mağazaların da etkisi halen kendini göstermeye devam ediyor.

    e-Ticarette başı çeken giyim kategorisi aynı zamanda internet üzerinden en sık pazar araştırması yapılan kategori. Geçtiğimiz yılda Türkiye’de giyim kategorisinde ayda ortalama 11,8 kez araştırma yapılmışken satın alma sıklığı konusunda bizi ayda ortalama 2,4 ile daha düşük bir veri karşılıyor. Buna rağmen giyim kategorisi e-ticarette liderliğini sürdürmeye devam ediyor.

     

    İngiltere, Amerika ve Çin’de e-ticaret

    Yurt dışında, özellikle İngiltere, Amerika ve Çin pazarında B2B alıcılarına özel yapılan bir araştırma bu ülkelerde de e-ticaretin yükselişte olduğunu gösteriyor. Peki nedir bu B2B?

    İngilizcesi “Business to Business” olan ve türkçe karşılığı işletmeden işletmeye yapılan alışveriş olarak çevrilen B2B, firmaların direkt olarak tüketicilerle değil perakende satıcılara veya toplu ürün satışı yapan diğer firmalarla alışveriş gerçekleştirmesidir.

    Firmaların direkt tüketici ile etkileşim haline olduğu B2C (Business to Customer) iş modelinin e-ticarette yükselmesinden ve olumlu sonuçlarından etkilenen B2B alıcıları da pandeminin de etkisiyle e-ticareti seçmeye yöneldi.

    2021 yılında bahsettiğimiz pazarlarda B2B alımlarının %49’u online platformlar üzerinden gerçekleşti. Yine aynı alıcıların %62’si yaptıklarını alışverişleri bir mobil uygulama üzerinden gerçekleştirmeyi daha çekici buluyor.

    İngiltere, Amerika ve Çin merkezli araştırmalar sonucu görülüyor ki bahsettiğimiz yerlerdeki firmaların %93’ü pandemi sırasında benimsedikleri satın alma şekillerini korumakta kararlı. Bu satın alma şekli de tahmin ettiğiniz gibi online platformlar üzerinden gerçekleştirilen e-ticaret.

     

    e-Ticarette uçtan uca çözümler Paraşüt’te

    Sipariş geldiğinde stoktan düşüp kargo fişi oluşturmak ve sonrasında ön muhasebe takibinizi yapmak için farklı ekranlar arasında gezmenize artık gerek yok! Paraşüt e-Ticaret paketindeki Shopside entegrasyonu sayesinde tek panelde ve çok kolay.

    Siparişlerinizi ve stoklarınızı görüntülerken kargo hareketlerinizi de denetleyebileceğiniz Shopside, Paraşüt ile bağlantısı sayesinde satış yaptığınız müşterinin ve ürünün kaydını otomatik olarak Paraşüte aktarıyor, e-fatura süreçlerinizi de hızlandırıyor.

    Zamandan kazanırken tasarruf etmek ve mali müşavirinizle uyum içinde çalışmak istiyorsanız siz de Paraşüt’e hiçbir kredi kartı bilgisi vermeden abone olabilir, 14 gün ücretsiz deneme hesabınızı oluşturabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar