19.09.2018

Google AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi

Türkiye’de birçok kişi internet sitesinde ya da yazmış olduğu programlarda gösterilen (tıklanan) reklamlar üzerinden gelir elde etmektedir. Bu gelirler, çoğunlukla küçük tutarlar olsa da bazı popüler sitelerde ciddi meblağlara ulaşmaktadır. Bu durumda AdSense gelirleri vergiye tabi mi? Ayrıntılar yazımın devamında...

Aşağıda bahsettiğim konular sadece Google AdSense’ten elden edilen gelirleri değil, muadili olan “Reklam Store”, “Wordego” “Admatic”, “Linkwise”, “Ligatus”, “AdCash” ve benzeri uygulamalar üzerinden elde edilen gelirleri de kapsamaktadır.

 

Google AdSense gelirleri vergiye tabi mi?

Belirli bir tutara kadar olan arızi kazançlar, Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi değildir. Bir kazancın arızi olabilmesi için, yıl içinde en fazla birkaç defa olması ve ticari bir niteliğe dönüşmemesi gerekir. Bu durumu geçiminizi başka bir yerden sağlıyorsunuz ama her zaman yapmadığınız bir işlemden de para kazanıyorsunuz gibi düşünebiliriz.

AdSense gelirleri genelde süreklilik arz ettiği için arızi olarak nitelemek doğru olmayacaktır. Bu nedenle AdSense gelirlerinin vergiye tabi olduğunu söyleyebiliriz.

 

Google AdSense gelirleri hangi vergilere tabidir?

Arızi kazanç olmadığı konusunda hemfikir olduğumuza göre o zaman bu gelirleri ticari kazanç olarak değerlendirebiliriz. Bu durumda AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi için: * Sermaye şirketi (A.Ş. ya da Ltd.) veya şahıs işletmesi kurulması gerekir. * Şirket kurmakla birlikte Google (ya da ödemeyi yapan diğer firmalara) fatura kesilmesi gerekir.

Bu durumda AdSense geliri hem Kurumlar/Gelir vergisine hem de KDV’ye tabi olur.

Eğer geliri elde eden kişi 29 yaşından daha küçük ise ve ilk şirketini şahıs işletmesi olarak kuruyor ise AdSense kazancı üzerinden gelir vergisinden 75.000 TL’ye kadar istisnadan yararlanabilir (Gelir Vergisi ödemez).

 

Vergi oranları ne kadar?

  • Kurumlar vergisi için %22 (2020’den sonra %20) (sermaye şirketleri)
  • Gelir Vergisi için %15 ila %35 (şahıs işletmeleri)
  • KDV için %18 (kesilen her faturada)
  •  

    AdSense kazancı nasıl faturalandırılır?

    Ay içinde gelen ödemeler karşılığında ay sonunda toplu bir fatura düzenleyebilirsiniz. Örneğin ay içinde farklı tarihlerde 20 dolar ve 30 dolar tahsilat yapıldı ise ay sonunda KDV dahil 50 dolar fatura düzenlenebilir. Faturayı ödemeyi yapan kurum adına (Google) düzenlemeniz gerekir. Düzenlediğiniz faturayı yurtdışına göndermenize gerek yok. Kendi arşivinizde saklayabilirsiniz.

     

    50 dolar değerindeki faturanın kırılımı:

    Hizmet bedeli (Reklam yayınlama) - 42,37 USD KDV (%18) - 7,63 USD Toplam Tutar (KDV dahil) - 50.00 USD

     

    BTRANS nedir ve nasıl bir yükümlülük var?

    İnternet üzerinden reklam geliriniz varsa her ay Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Sistemine (BTRANS) de bilgi vermeniz gerekir. e-Faturadaki bilgiler otomatik olarak BTRANS’a yansımadığından dolayı bu bilgilendirme, hem e-fatura hem de kağıt fatura için geçerlidir.

    Sisteme giriş yaparak, aylık gönderilen raporda olması gereken şu bilgileri doldurmanız gerekmektedir:

  • Reklamın yayınlandığı internet adresini ve internet adresinin ait olduğu kişi ya da kurumun adı soyadı/unvanı ile TCKN/VKN,
  • Reklam veren gerçek ya da tüzel kişilere ilişkin ad soyad/unvan ile TCKN/VKN bilgileri,
  • Tahsil ettikleri reklam hizmeti bedeli.
  •  

    Yazımızı beğendiniz mi?

    Bültenimizi takip edin, yeni yazılarımızı sizinle paylaşalım.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar