02.03.2023

Güvenli e-ticaret alışverişi nasıl yapılır?

mobile log

Paraşüt

İçerik Yazarları

E-ticaretin getirdiği kolaylıklar cezbedici olsa da her satın alma belirli riskleri de ortaya çıkaran bir dizi süreçten meydana gelir. “Güvenli e-ticaret nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir?” bu blog yazımızda detaylandırdık.

Güvenli e-ticaret alışverişi hiç gündemden düşmeyen önemli bir konu. E-ticaretin getirdiği kolaylıklar cezbedici olsa da her satın alma beraberinde belirli riskleri de ortaya çıkaran bir dizi süreçten meydana gelmektedir. Önemli olan ise e-ticaret sitelerinin bu satın alma sürecindeki riskleri ve memnuniyetsizlikleri ortadan kaldırarak maksimum müşteri deneyiminine odaklanarak faaliyetlerini kusursuzca sürdürmeleridir.

 

Gerçekçi fiyatlarla alışveriş yapın

Bir ürünün ortalama fiyatını güvenilir farklı alışveriş sitelerine ve mağazalarına girerek belirlemelisiniz. Eğer satın alacağınız ürün ortalama fiyatının anormal bir şekilde altındaysa o ürünü daha önce satın almış insanların yaptığı yorumları ve değerlendirmeleri inceleyin. Eğer internette bu ürün ve site hakkında yeterli bilgi ve yorum bulamıyorsanız kesinlikle o ürünü satın almamalı, kart bilgilerinizi, ödeme yöntemlerinizi ve adres bilgilerinizi bu ürünü satan siteye girmemelisiniz.

Bu tarz ürünler internet bilgisi ve deneyimi normalden biraz daha düşük insanları dolandırmak veya ağlarına düşürmek için yapılmış milyonlarca sahte üründen birisi olabilir. Bu yüzden bildiğiniz ve güvendiğiniz en çok tercih edilen alışveriş sitelerinde alışveriş yapmaya dikkat edin.

 

Alışveriş yapacağınız siteyi araştırın

Alışveriş yapacağınız site eğer daha önce alışveriş yaptığınız, giriş yaptığınız ve kullandığınız bir site değilse ve sitenin güvenilirliğinden şüphe ediyorsanız mutlaka site hakkında internet üzerinden araştırmalar yapın. Böylelikle daha önce bu siteden alışveriş yapmış kullanıcıların satın alma sürecinde yaşadıkları tecrübeler ve müşteri deneyimi hakkında bilgi almış olursunuz.

 

SSL sertifikası olan siteleri tercih edin

Online olarak güvenli bir alışveriş yapmak istiyorsanız ilk adım olarak alışveriş yapacağınız sitenin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edin. Bunu kontrol etmek oldukça basittir. Alışveriş yapacağınız sitenin isminin bulunda adres çubuğundan kilit şeklinde bir bilgilendirme işareti mevcuttur. Oraya tıkladığınız takdirde sitenin SSL sertifikasının olup olmadığını görebilirsiniz.

 

Alışveriş sitesinin iletişim bilgilerini kontrol edin

Alışveriş yapacağınız sitenin güvenilir olup olmadığını anlamanın bir diğer önemli noktası da iletişim bilgileridir. Sitenin bir adresi, mail adresi ve satın alma sürecinde yaşayabileceğiniz problemler için size sunduğu bir destek hattı mevcut mu diye kontrol edilmelidir. Aklınızda soru işareti kalmaması adına telefon numarasını arayabilir ve ürünler hakkında sorularınızı sorabilirsiniz.

 

Ortak internet alanlarında alışveriş yapmayın

Birçok insanın anlık olarak internet bağlantısını kullandığı ortak internet alanlarında yani havalimanı, internet kafe ve restoran gibi yerlerde alışveriş yapmamalısınız. Çok insanın kullandığı internet noktalarında ödeme yöntemlerinizi girerek alışveriş yapmanız bu noktaların güvenliğinin düşük olması sebebiyle birçok riski beraberinde getirir. Hiç kimse kart bilgilerini çaldırmak istemez öyle değil mi?

 

Sadece Kapıda Ödeme Kabul Eden Siteleri Tercih Etmeyin

Alışveriş yapacağınız sitenin birden fazla ürün teslim yöntemi olmasına dikkat etmelisiniz. Güvenilir siteler müşterilerine teslimat konusunda birçok seçenek sunar ve müşterinin tercihine göre teslimatı gerçekleştirir. Ancak dolandırıcı ya da problemli ürün satan internet sitelerinde genellikle sadece kapıda ödeme seçeneği bulunmaktadır.

 

3D Secure Güvenlik Doğrulaması Olan Siteleri Tercih Edin

Bir ürün satın alacağınız alışveriş sitesinde dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi de 3D secure şifrelemesidir. 3D secure ödeme esnasında telefonunuza gönderilen tek kullanımlık bir kod sayesinde ödemenizi onaylamanızı sağlayan bir koruyucudur. Bunun sayesinde sizin dışınızda kimse kartınızla bir ürün satın alma ve ödeme işlemi gerçekleştiremez.

 

e-Ticaret alışverişlerinde gizlilik

Gizlilik, müşterilerin verilerinin yetkisiz üçüncü kişilerle paylaşılmasına yol açacak herhangi bir faaliyetin engellenmesini içerir. Müşterinin seçtiği satıcı dışında hiç kimse kişisel bilgilerine ve hesap bilgilerine erişmemelidir.

Satıcılar, başkalarının bu tür bilgilere erişmesine izin verdiğinde bir gizlilik ihlali meydana gelir. Çevrimiçi bir işletme, en azından gerekli minimum düzeyde virüsten koruma, güvenlik duvarı , şifreleme ve diğer veri korumalarını devreye sokmalıdır.

 

e-Ticaret alışverişlerinde güvenlik neden önemli

E-ticaret siber suçlar raporuna göre e-ticaret dünyası, tüm siber saldırıların yaklaşık %32.4'üne hedef oluyor. Küçük e-ticaret mağazası sahiplerinin %50'si saldırıların şiddetli hale geldiğinden oldukça şikayetçi. Ayrıca bu raporda bir web sitesine erişen trafiğin neredeyse %29'unun kötü niyetli isteklerden oluştuğuna değiniyor.

Online mağaza, tüm Paraşüt e-Ticaret paketlerinde 1 yıl hediye Paraşüt e-Ticaret'in Online Mağaza özelliği Paraşüt e-Ticaret kullanıcılarına 1 yıl hediye olarak sunulur. İster bireysel olarak satış yapın ya da bir işletme sahibi olun, Paraşüt e-Ticaret ile internetten satış yapmaya başlamak çok kolay.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar