
1. Değişimi kabullenin
Öncelikle değişimi kabullenmek gerekiyor. Şirketin tüm gücünü ve kaynaklarını var olanı devam ettirmeye yöneltmek yerine değişen teknolojileri ve iş yapma yöntemlerini anlamaya yöneltmek önemli. Ama bunu yapabilmenin yolu da değişimin şimdi ve burada olduğuna inanmaktan geçiyor. Değişimi kabullenmeyebilir ve görmezden gelebilirsiniz, ama değişimin yarattığı tüm sonuçların çok kısa sürede kapınızı çalacağından emin olabilirsiniz.
2. Net ve kararlı olun
Değişimle yüzleşmeye karar verdiniz diyelim, peki getireceği tüm olumlu ve olumsuz etkileri karşılamaya, sonuçlarına katlanmaya ve sonuna kadar gitmeye hazır mısınız? Size uzun dönemde çok büyük fayda sağlayacak adımlar, kısa vadede büyük fırtınalara yol açabilir. Bu fırtınalar için tüm önlemlerinizi aldınız mı, alacağınız aksiyonlardan ne kadar eminsiniz? Bir yol haritanız olmalı ve elbette yoldan sapmamak ya da geri dönmemek için kararlı bir duruşunuz. Hiçbir başarı bedelini ödemeden kazanılmıyor.
3. Kendinize güvenin
Elinizdeki kaynakları gözden geçirin, değişimi hayata geçirmek için gerekli tüm kaynaklara sahip misiniz? Eksiklerinizi gidermek için nelere ihtiyacınız var ve bunları nasıl giderebilirsiniz? Şirketinizin güçlü yönleri neler, hangi süreçleri geliştirmeniz gerekiyor? Piyasadaki fırsatlar ve tehditler neler? Tehditleri fırsata çevirmenin, fırsatları yakalamanın yolları neler olabilir? Analiz edin, kendinize güvenin ve bu güveni pekiştirerek elinizi güçlendirecek adımları atma cesaretiniz olsun.
4. Çözüm odaklı ve yaratıcı olun
Değişim yolculuğuna sadece karşılaşacağınız problemleri sürekli düşünerek çıkarsanız, büyük olasılıkla yolun yarısında pes edebilirsiniz. Elde etmek istediğiniz sonuca yönelik engelleri aşmanın birçok yolu olabilir. Soruna değil, çözüme odaklanın. Yaratıcı olun ve çalışanlarınızı da bu yönde teşvik edin. Şikayetlere şöyle yaklaşın; “Bu durumu nasıl çözebiliriz? Önerileriniz neler?” Ve yolun sonunda sizi bekleyen ödülü akılda tutun.
5. Eskiyi ardınızda bırakmaya hazır olun
Bir şeyleri değiştirmeye kalkışmadan önceki, her şeyin rayında olduğu güzel günleri özleyebilirsiniz. Hepimiz alışkanlıklarımızla çevrili rutin akışımız içinde kendimizi güvende hissederiz. Ama bu çemberin içinde kimse için gelişim şansı yoktur. Günün birinde, siz çemberin içinde kalmayı çok isteseniz de o çember kırılır ve siz dışarıdaki dünyayla karşı karşıya kalırsınız. Rakibiniz yeni bir teknolojiyi kullanmaya başladıysa ve siz bizim işlerimiz böyle de iyi, ortalığı karıştırmayalım derseniz, o teknolojiyi kullanan farklı rakipler de piyasayı doldurmaya başlayacak. Ve işler kötüye gidiyor, şu teknolojiye bir bakalım dediğinizde belki de her şey için çok geç olacak.
Değişim hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve değişimi hayatınızın bir parçası haline getirdiğiniz ölçüde başarı da sizinle geliyor. Geç kalmamanız dileğiyle…
Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Diğer Yazılarımız
Girişiminize isim seçmek: Nelere dikkat etmelisiniz?
e-Fatura kullanmak zorunda mıyım?