04.06.2024

Maaş Bordrosu Nedir? Nasıl Hazırlanır?

thumbnail Ismail

İsmail Gemici

İnsan Kaynakları Müdürü

Maaş bordrosu, işverenin her ay düzenli olarak çalışanlarına ödemesi gereken ücretin ve bu ücret üzerinden yapılan yasal kesintilerin gösterildiği önemli bir belgedir. Bordro, işçi ve işveren arasındaki maaş ödeme sürecini belgelemekle kalmaz, aynı zamanda işçilerin kazançlarını anlamalarına ve haklarını doğru bir şekilde alabilmelerine yardımcı olur. Bu yazıda, maaş bordrosunun ne olduğunu, nasıl hazırlandığını ve içinde hangi bilgilerin yer aldığını adım adım inceleyeceğiz. Bunun yanı sıra, maaş bordrosu hakkında sıkça sorulan sorulara da yanıt vereceğiz.

Maaş bordrosunu anlatmadan önce gelin ücret kavramına bir göz atalım.

 

Ücret nedir?

Anayasamıza göre ücret, "emeğin karşılığıdır."

4857 sayılı İş Kanunu'nun 32.maddesinde ise "Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.’"

5510 sayılı kanunun 3. maddesinde ise "Ücret; sigortalı sayılanlara saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutarı,’’ şeklinde tanımlanmıştır.

 

Maaş bordrosu nedir?

"Bordro nedir?" sorusu ile başlayalım. Genel ve kısa tanımıyla bordro, "işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır." 

Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü beyan ettiğini kanıtlayan belge niteliğindedir.

Bordronun işçi ve işveren için de güvence kaynağı olabilmesi için İnsan Kaynakları veya Muhasebe departmanı tarafından hak ediş tahakkukları ile özel ve yasal kesintilerde uygulanan işlemlerin hatasız düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle maaş bordrosu hazırlama işlemlerinde titiz bir çalışma yapılması önemlidir.

 

 

Maaş bordrosu nereden alınır?

Kamu görevlileri ve emekliler, maaş bordrolarını e-Devlet üzerinden alabilir.

Özel sektör çalışanlarının ise bordrolarını kurumlarının insan kaynakları birimlerinden talep etmesi gerekir.

 

 

Maaş bordrosu nasıl hazırlanır?

Bordro hazırlama, işçi ve işverenden yapılacak olan kesintiler ile iki aşamadan oluşur. Ayrıca, bordroda olması gereken bilgiler de eksiksiz olarak yer almalıdır.

 

Ücret pusulası üzerinde bulunması gereken bilgiler:

Bu bilgileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Bordronun oluşturulduğu dönem ve tarih
  • İş yeri sicil numarası
  • İşçinin adı soyadı, aldığı ücret, SGK sicil numarası, unvanı, ücret türü
  • İşçinin çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı kazançları
  • Varsa ek ödemeler (yakacak yardımı, çocuk yardımı, sağlık sigortası)
  • Özel kesintiler (vakıf aidatı, finansal yardım, sağlık kesintisi)
  • Yasal kesintiler (SGK işçi payı, gelir vergisi, işsizlik sigortası işçi payı, damga vergisi)
  • Matrahlar (SSK, gelir vergisi, damga vergisi, kümülatif gelir vergisi matrahı)
  • İşçinin imzası
  • Ücret bordrosu özel bir şekle sahip olmamakla birlikte, bu bilgilerin tümünün yer aldığı bir belge halinde her ay işveren tarafından oluşturulur. 2 nüsha halinde oluşturulan ücret pusulası, biri işçide, diğeri ise işverende olacak şekilde imzalanıp muhafaza edilir.

     

    Maaş bordrosu ne zaman hazırlanır?

    Memur maaşları her ayın 14'ünde yayınlanır ve memurlar bordro hareketlerini görebilirler. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de e-bordro sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

     

     

    Maaş bordrosu neden önemlidir?

    Bordro, işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi düzenleyen ve maaş ödemelerinin belgelendiği önemli bir dokümandır. İşçilere her ay düzenli olarak ödenen ücretin detaylarını içeren bu belge, işçilerin kazançlarını takip etmelerini ve haklarını korumalarını sağlar.

    Maaş bordrosu, işçinin aldığı ücretin yanı sıra vergi ve diğer kesintilerin de gösterildiği bir hesap özeti gibidir. Bordroda yer alan terimlerin doğru anlaşılması ve bordronun nasıl hazırlandığının bilinmesi, işçilerin maaşlarıyla ilgili herhangi bir sorunu çözmelerine yardımcı olur.

     

     

    Bordro ile ilgili kanun maddeleri ve idari para cezaları

    Ücret bordrosu Vergi Usul Kanunu’nun 238. maddesinde düzenlenmiştir. Bu kanuna göre "İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (maaş bordrosu) tutmaya mecburdurlar." Gelir Vergisi Kanunu’na göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz.

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 37. maddesinde "İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır."

    5510 sayılı kanunun 102. maddesinin alt bendinde "İşverenler tarafından ibraz edilen aylık ücret tediye bordrosunda; işyerinin sicil numarası, bordronun ilişkin olduğu ay, sigortalının adı, soyadı, sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası, ücret ödenen gün sayısı, sigortalının ücreti, ödenen ücret tutarı ve ücretin alındığına dair sigortalının imzasının bulunması zorunludur.

    Belirtilen unsurlardan herhangi birini ihtiva etmeyen (imza şartı yönünden makbuz mukabilinde veya banka kanalıyla yapılan ödemeler hariç) ücret tediye bordroları geçerli sayılmaz ve her bir geçersiz ücret tediye bordrosu için aylık asgari ücretin yarısı tutarında, idari para cezası uygulanır."

     

    2024 yılında uygulanacak idari para cezaları

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesine göre 2024 yılında uygulanacak idari para cezaları şu şekildedir:

  • 102-e/5 Maddesi : İbraz edilen aylık ücret tediye bordrosunun, maddede belirtilen unsurlardan herhangi birini ihtiva etmemesi nedeniyle geçersiz sayılması halinde, (tutulan defter türüne göre ibraz etmeme nedeniyle uygulanacak olan ve yukarıda belirtilen toplam idari para cezasını geçmemek üzere) her bir geçersiz ücret tediye bordrosu için aylık asgari ücretin yarısı tutarında (8.501,06 TL) idari para cezası uygulanır.
  • En az 5 çalışanı olan iş yerlerinin ücretleri bankadan yatırma zorunluluğu olduğundan, bu iş yerlerine ait bordroların imzalatılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Ücretlerin elden verildiği işyerlerinde bordroların işçilere imzalatılmaması halinde, herhangi bir SGK tarafından herhangi bir kayıt incelemesi yapılır ve bordro geçersiz sayılır.
  •  

    Bordronun geçersiz sayılması cezası

    Bahsettiğimiz gibi, 5 kişiden az kişinin çalıştığı iş yerlerinde ücretler elden verilebilir ve bu durumda işçilerin bordroyu imzalaması gerekmektedir.

    Uygulanacak bu idari para cezası her ay için ayrı ayrı uygulanacaktır.

     

    Ücretleri bankadan yatırmama cezası

    Yukarıda işyeri çalışan sayısı 5’ten az ise ve elden ücret verilmesine rağmen bordrolar imzalanmamışsa uygulanacak idari para cezasını belirttik.

    Ancak, en az 5 çalışanı olan iş yerleri işçilere olan ödemelerinin tamamını bir banka aracılığıyla ödemelidir. İşveren tüm çalışanlarına bir banka kartı çıkararak ödemeleri buradan yapmalıdır.

    Eğer uygulama bu şekilde olmaz ise idari para cezası uygulanacaktır. Bu idari para cezaları her ay için her işçi başına olarak değerlendirilmelidir.

    Söz konusu idari para cezası, 2024 yılı itibariyle 5004 TL’dir.

  • İşverenin elden ücret ödediği her bir ay için işyerine iki asgari ücret tutarından idari para cezası uygulanır.
  • Durum denetim sonucu tespit edilmesi halinde ücret bordroları ve işletmenin tutmuş olduğu yevmiye defteri geçersiz sayılacak ve her bir geçersizlik hali için işyerine yarım asgari ücret tutarında (12 asgari ücret tutarını geçemez) idari para cezası uygulanır.
  • İşçilere elden ödeme yapıldığının tespit edildiği yıllar için işyerinin almış olduğu “Asgari Ücret Desteği” iptal edilecek olup, ilgili tutarlar yasal faizi ile SGK’ya geri iade edilir.
  • Örnek: 6 işçinin çalıştığı iş yerinde ücretler bankadan ödenmiyorsa ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu veya İŞKUR tarafından tespit edilirse uygulanacak toplam idari para cezası; 6 x 5.004 TL = 30.024 TL olacaktır. Unutulmamalıdır ki, bu idari para cezası ücretlerin bankadan ödenmediği her ay için ayrı ayrı geçerli olacaktır.

     

    Bordro nasıl hesaplanır?

    "Standart bordro nedir ve nasıl hesaplanır?" konusuna, hesaplamaya ilişkin yasal kesintilerin isimleri ve oranları hakkında bilgiler vererek başlayalım:

    Maaş bordrosunun hesaplanması temel olarak hem işverenden hem de çalışandan yapılan kesintilerin detaylandırılması ile gerçekleşir.

    Maaş bordrosu hesaplamak için şu kesinti unsurları esas alınmalıdır:

    İşçiden yapılacak olan kesintiler;

  • SGK prim ödemesinin işçiye düşen payı (Brüt tutar x %14)
  • İşsizlik sigortası ödemesinin işçiye düşen payı (Brüt ücret x %1)
  • Gelir vergisinin matrahı [Brüt ücret – (SGK işçi payı + işsizlik sigortası işçi payı)]
  • Gelir vergisi kesintisi (Gelir vergisi matrahı üzerinden belirlenen oranlar dahilinde)
  • Diğer kesintiler (Vergi dışındaki yasal kesintiler veya özel kesintiler)
  • İşverenden Yapılacak Olan Kesintiler;

  • SGK prim ödemesinin işveren payı (Brüt tutar x %15,5)
  • İşsizlik sigortası ödemesinin işveren payı (Brüt ücret x %2)
  • İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi (Brüt ücret x İş kazası sigortası prim oranı)
  • İşverenin yaptığı diğer ödemeler (Ek ödemeler, primler vb.)
  • Bu kesinti ve ödemelerin dikkate alınarak, her bir işçi için ayrı ayrı maaş bordrosu hazırlanır. İşveren, bu hesaplamaları doğru bir şekilde yapmalı ve bordroları düzenlerken yasal düzenlemelere ve çalışma ilişkisindeki sözleşmelere uygun hareket etmelidir.

     

    2024 yılı normal çalışan bordro parametreleri

    Bordro hazırlanırken dikkate alınacak olan yasal parametreleri gösteren 2024 Yılı Bordro Parametreleri Tablosu şöyledir.

     

    ASGARİ ÜCRET(Ocak-Aralık)
    ASGARİ ÜCRET (AYLIK BRÜT)20.002,50 TL
    ASGARİ ÜCRET (GÜNLÜK BRÜT)666,75 TL
    ASGARİ ÜCRET (AYLIK NET)17.002,12 TL
    ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ23.502,94
      
    ÜCRETLİLER İÇİN GELİR VERGİSİ DİLİMLERİVERGİ ORANI 
    110.000 TL'ye kadar% 15
    230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası% 20
    870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL, fazlası% 27
    3.000.000 TL'nin 870.000 TL'si için 213.300 TL, fazlası% 35
    3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 958.800 TL, fazlası% 40
      
    ENGELLİLİK İNDİRİMİ 
    1. Derece Engellilik İndirimi / GVK6.900 TL
    2. Derece Engellilik İndirimi / GVK4.000 TL
    3. Derece Engellilik İndirimi / GVK1.700 TL
      
    SGK TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 
    SGK Taban (Günlük Prime Esas Kazanç) AYLIK20.002,50 TL
    SGK Tavan (Günlük Prime Esas Kazanç) AYLIK150.018,90 TL
      
      
    KIDEM TAZMİNATI TAVANI35.058,58 TL
    VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ170 TL
    ÜCRETLİLERDE DAMGA VERGİSİBinde 7,59
      
    SİGORTA PRİMİNE ESAS KAZANÇ TUTARINDAN İSTİSNA OLAN 
    Yemek Parası – GÜNLÜK157,69 TL
    Çocuk Yardımı - AYLIK400,05 TL
    Aile Yardımı - AYLIK2.000,25 TL

     

     

    2024 asgari ücret

    30.12.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 27.12.2023 tarih ve 2023/2 sayılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla, bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücret 666,75 Türk lirası olarak belirlenmiştir.

    Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milli seviyede tek asgari ücret belirlemiştir. Dolayısıyla yukarıda belirtilen asgari ücret tutarları, yaşa bakılmaksızın bütün çalışanlar için uygulanacaktır.

    Bu çerçevede, 2024 yılı başı itibariyle aylık asgari ücret verileri aşağıdaki tabloda yer aldığı şekilde olacaktır.

    Brüt Ücret

    20.002,50 TL

    SSK Primi İşçi Hissesi

    2.800,35 TL

    İSP İşçi Hissesi

    200,03TL

    Gelir Vergisi Matrahı

    0

    Gelir Vergisi

    0

    Asgari geçim indirimi

    0

    Asgari Geçim İndirimi Sonrası GV

    0

    Damga Vergisi

    0

    Toplam Kesinti

    3.000,38 TL

    Net Asgari Ücret

    17.002,12 TL

     

     

    Asgari cretin işverene maliyeti

    Yeni asgari ücrete göre, 2024 yılı başı itibariyle asgari ücretin işverene maliyeti aşağıdaki tabloda hesaplanmıştır.

    TANIMLAR

    AYLIK (TL)

    BRÜT ÜCRET

    20.002,50

    SSK PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ (% 15,5)

    3.100,39

    İŞSİZLİK SİGORTASI İŞVEREN HİSSESİ (%2)

    400,05

    ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

    23.502,94

     

     

    Sigorta primine sas kazanç sınırları 2024

    Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 27.12.2022 tarihli kararı ile belirlenen asgari ücret tutarları esas alınarak yapılan hesaplama sonucu 2024 yılı için geçerli olan, sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primine esas kazançların alt ve üst sınırlarına aşağıda yer verilmiştir.

     

    Günlük (TL)

    Aylık (TL)

    Alt sınır

    666,75

    20.002,50

    Üst sınır

    5.000,63

    150.018,90

    Not: Sigorta primine esas kazanç alt sınırı günlük asgarî ücret, üst sınırı ise günlük asgarî ücretin 7,5 katıdır.

     

     

    2023 yılı normal çalışan bordro parametreleri ise bu şekildeydi

    (01.01.2023 - 30.06.2023)

    table { border-collapse: collapse; width: 100%; } th, td { text-align: left; padding: 8px; } th { background-color: #eee; } 

    ASGARİ ÜCRET1. Dönem
    (Ocak-Haziran)
    ASGARİ ÜCRET (AYLIK BRÜT)10.008,00 TL
    ASGARİ ÜCRET (GÜNLÜK BRÜT)333,60 TL
    ASGARİ ÜCRET (AYLIK NET)8.506,80 TL
    ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ11.759,40 TL
    ÜCRETLİLER İÇİN GELİR VERGİSİ DİLİMLERİVERGİ ORANI
    70.000 TL'ye kadar% 15
    150.000 TL'nin 70.000 TL'si için 10.500 TL, fazlası% 20
    550.000 TL'nin 150.000 TL'si için 26.500 TL, fazlası% 27
    1.900.000 TL'nin 550.000 TL'si için 134.500 TL, fazlası% 35
    1.900.000 TL'den fazlasının 1.900.000 TL'si için 607.000 TL, fazlası% 40
    ENGELLİLİK İNDİRİMİGVK
    1. Derece Engellilik İndirimi4.400 TL
    2. Derece Engellilik İndirimi2.600 TL
    3. Derece Engellilik İndirimi1.100 TL
    SGK TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİGünlük Prime Esas Kazanç (Aylık)
    SGK Taban10.008,00 TL
    SGK Tavan75.060,00 TL
    KIDEM TAZMİNATI TAVANI19.982,83 TL
    VERGİDEN MÜSTESNA YEMEK BEDELİ110 TL
    ÜCRETLİLERDE DAMGA VERGİSİBinde 7,59
     GünlükAylık
    Yemek Parası78,90 TL-
    Çocuk Yardımı-200,16 TL
    Aile Yardımı-1.000,80 TL

     

    2023 yılı asgari ücret

     Brüt TutarNet Tutar
    Asgari Ücret10.008 ₺8.506,80 ₺
    SGK Matrahı (PEK Matrahı)10.008 ₺-
    SGK İşçi Primi (%14)-1.401,12 ₺
    İşsizlik İşçi Primi (%1)-100,08 ₺
    Gelir Vergisi Matrahı-8.506,80 ₺
    Gelir Vergisi-0
    Damga Vergisi Matrahı10.008 ₺-
    Damga Vergisi-0
    Net Ödenen-8.506,80 ₺

     

    2023 asgari ücretli çalışanların işveren maliyeti teşviksiz:

    Asgari Ücret (Brüt)10.008 ₺
    SGK Matrahı10.008 ₺
    SGK İşveren Payı (%20,5)2.051,64 ₺
    İşsizlik İşveren Payı (%2)200,16 ₺
    İşveren Maliyeti12.259,80 ₺

     

    2023 asgari ücretli çalışanların işveren maliyeti teşvikli:

    Asgari Ücret (Brüt)10.008 ₺
    SGK Matrahı10.008 ₺
    SGK İşveren Payı (%15,5)1.551,24 ₺
    İşsizlik İşveren Payı (%2)200,16 ₺
    İşveren Maliyeti11.759,40 ₺

     

    İşverenin SGK Tavan Maliyeti 2023

    İşverenin, ücretini ödediği işçilerinden prime esas kazançları toplamı SGK Tavan matrahını aşan kişiler için hesaplanan prim tutarları, asgari ücretle beraber değişen parametrelerden biri.

     1 Günlük30 Günlük
    Pek Matrahı Taban Tutarı333,60 ₺10.008 ₺
    Pek Matrahı Tavan Tutarı2.502 ₺75.060 ₺

    Tavandan hesaplanan primler için işverenin prim maliyeti ise şu şekilde olmaktadır:

     SGK MatrahıSGK İşveren Payı (%20,5)İşsizlik İşveren Payı (%2)
    Teşviksiz Tutar:75.060 ₺15.387,30 ₺1.501,20 ₺
    Teşvikli Tutar:75.060 ₺11.634,30 ₺1.501,20 ₺

     

     

    Ön muhasebenin pratik yolu, Paraşüt!

    İşletmenizin ön muhasebesini kapsamlı bir şekilde tutmak elinizde! Türkiye'nin ilk online ön muhasebe programı Paraşüt'ün sade arayüzü ve kolay kullanımı ile finansal işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

     

    Kaynakça

    1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu213 Sayılı Vergi Usul Kanunu5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu6098 Sayılı Borçlar KanunuSosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği

    Sıkça Sorulan Sorular

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar