Nakit akışımı nasıl takip ederim?

Birçok küçük işletme sahibi, nakit yönetimini kişisel çabasıyla yürütmeye çalışıyor. Stratejik çalışmalara ayırması gereken vaktini Excel tablolarıyla boğuşarak ne kadar sağlıklı olduğunu bilemediği raporları çıkarmaya ayırıyor. Peki, yok mudur bu işin bir kolayı?

3 dk
Nakit Akışı Takibi

Küçük işletmelerin en önemli sorunlarının başında nakit yönetimi geliyor. Pek çok küçük işletme finansal süreçlerini kendi içlerinde takip edebilecek finansçı veya muhasebeci bulundurma şansına sahip değil.

Gelir gider takibini yapmak, raporları hazırlamak genelde iş sahibinin sırtındaki bir yük. Böylece iş sahibi stratejik çalışmalara ayırması gereken zamanını, operasyonel süreçlere ayırmak zorunda kalıyor. Hatta bu durumda bile finansal performansın takip edilmesi çok sağlıklı olmuyor. Küçük işletmenin finansal süreçlerin taşlı, çakıllı patikalarında “Allah’ına emanet turizm” modeli ilerliyor.

Rapor üzerinden nakit akışı takibi

Bir işletme her ne kadar sağlam finansal bir yapılanmaya sahip olsa da nakit akışı sağlıklı olmayabilir. Nakit akışını raporlarla, düzenli takip eden bir işletme; olası senaryoları önceden görme ve buna göre tedbir alma şansına sahiptir. Bundan yoksun olan işletmeler ise iflasa kadar sürüklenebilir.

Nakit akışı nasıl takip edilir?

Küçük işletmeler haftalık ya da aylık nakit akışı tablosu Excel üzerinden hazırlayarak çıkarabilirler. Nakit akış tablolarının tek bir formatı yoktur, her işletme kendi ihtiyacına göre belirlenmiş kriterlerle bu tabloları hazırlar. Ancak nakit akış tablosu Excel üzerinden yapıldığında sürekli manuel olarak yenilenmesi gerekliliği ve bu süreçte insan gücüne bağlı olarak ortaya çıkabilecek hatalar nedeniyle sağlıklı sonuçlar almak zor.

Nakit akış tablosu hazırlama Excel örneklerini incelediğinizde de, sürekli bilgi güncellemesinin ne denli uğraştırıcı ve hata payının yüksek olduğunu bir kez daha görebilirsiniz. Ayrıca, yoğun emek sarfedilerek yapılan takip kaybedilen zaman ve harcanan iş gücü de işletmelerin bu işi düzenli yapabilmesini engelliyor.

Nakit akışını takip etmenin kolay yolu yok mu?

Raporlama işletme açısında kıymetli olduğu kadar zaman ve çaba da gerektiren bir süreç. Paraşüt, yalın arayüzüyle kullanım kolaylığı sağlarken, nakit akışı programı ile kullanıcılarına nakit akışlarını takip edebilecekleri detaylı raporlar sunuyor.

Güncel Durum sayfasındaki "Nakit Akışı" grafiği gelecek 12 hafta içerisindeki nakit akışınızı gösteriyor. Önünüzdeki 12 hafta içinde yapmanız gereken tahsilat ve ödeme durumunuzu yansıtarak olası darboğazlara karşı önlem almanızı sağlıyor. Raporlar altındaki “Nakit Akışı Raporu” ise önünüzdeki 12 hafta veya 12 ay içindeki yapmanız gereken tahsilat ve ödemelerle birlikte naktinizin miktarı hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.

Bu iki rapor dışında Paraşüt’te Satışlar, Giderler, Tahsilatlar, Ödemeler, Kasa Banka, Gelir Gider, KDV ve Stoktaki Ürünler raporlarına ulaşabilirsiniz. Paraşüt’ten ayrıntılı raporlar almak için ise tek bir şeyi akılda tutmak gerekiyor: “Siz Paraşüt’e verilerinizi ne kadar eksiksiz girerseniz, Paraşüt de size o kadar gerçekçi bir tablo sunar.”

Böylece işletme, nakit akışı raporunu kısa zamanda, kolayca, insan hatası riski en düşük biçimde alabilir ve geleceğe yönelik planlarını tutarlı bilgilere dayanarak gerçekleştirebilir.

Raporlarımız sayesinde işletmenizin nakit akışını kontrol altına almak için Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz:

Paraşüt'ü 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir

Nakit akışı mı karlılık mı?

Kıdem tazminatı fonu hakkında merak edilenler

Cari hesap takibi nasıl yapılır?

Beril Koç

Beril Koç

Beril Koç, Paraşüt'te İçerik Pazarlaması Uzmanı olarak görev yaptı.

Bültenimize katılın, hiçbir içeriği kaçırmayın!