21.12.2021

Ödeme Sistemleri 101 - Giriş

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

e-Ticaret yapın ya da yapmayın, havale, kredi kartı pos cihazı gibi online ödeme sistemleri artık hayatımızın bir parçası. İşinizde online ödeme sistemlerinden nasıl yararlanabilirsiniz onu öğrenmek için çözüm ortağımız iyzico'nun COO'su Orkun Saitoğlu ile görüştük. Konuyu detaylandırmaya çalıştık.

ödeme sistemleri hakkında bilgi

Ödeme sistemleri blog yazımızın temel konusu. Önce gelin, "online ödeme sistemleri nelerdir?" sorusunu cevaplayalım. Ardından Paraşüt iyzico iş birliğinde sunulan kolaylıklara göz atalım.

 

Ödeme sistemleri nedir?

Ödeme sistemleri, finansal kuruluşlar aracılığıyla ödeme alınmasını ve tahsilat gerçekleştirilmesini sağlayan sistemlerin genel adıdır. Bu sistem, belirli standartlar ve yasal mevzuata göre belirlenerek dijitalleşmenin de etkisiyle alıcının ödeme yapmasındaki kanalların çeşitliliğini gösteriyor.

Temelinde satın alınan mal ve hizmet karşılığında alıcının kart bilgileri ve satıcının bilgilerinin eşleştirilmesi ile gerçekleşiyor. Hem tüketici hem de ürün satışında bulunan firmaların aşina olduğu online alışveriş sistemlerinde sıklıkla kullanılıyor.

Türkiye'deki ödeme sistemleri neler diye baktığımızda, hemen hemen her ödeme sisteminin geçerli olduğunu görebiliriz. Sadece bu noktada, kripto para olarak bilinen dijital varlıklar için kullanılan ödeme sistemi teknolojilerinin Türkiye'de kullanmadığını belirtelim.

Sanal POS ödeme sistemleri ülkemizde en revaçta olan alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

 

Herkes online ödeme alabilir mi?

Öncelikle ödeme alınabilmesi için vergi mükellefi olunması ve iyzico’nun değerlendirmeye aldığı iş modelleri kriterlerine uyulması şartı vardır. Online ödeme almak isteyen işletmeler vergi levhası, imza sirküleri, şirket ortaklarının kimlik fotokopileri ve isimlerine/şirketlerine ait banka hesap dekontu örneği ile başvurabilirler.

Bu belgeler ile websitesinde bulunması gereken koşullarda (SSL sertifikası, mesafeli satış sözleşmesi vb.) bir eksiklik olmaması durumunda 48 saat içinde ödeme alınmaya başlanabilir. Sistem bu anlamda gerçekten çok kolay ve hızlıdır.

Online ödeme hakkında daha fazla bilgi için "E-tahsilat nedir? E-tahsilat nasıl yapılır?" yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Sadece tanıtım yaptığım web sitem var fakat yazılımcı ekibim yok. Gene de ödeme alabilir miyim?

Eğer sitenizde ürün veya hizmet bulunmuyorsa, ödeme alınamaz. Ancak ürün ve/veya hizmet sunuluyor fakat yazılımcı yoksa hazır altyapı sağlayıcıların sunduğu paket çözümler ile ilerlenebilir. Bu noktada yazılım ekibi olmayan bir firmanın hazır çözümleri tercih etmesi hem satış yapmasını hem de ödeme almasını kolaylaştıracaktır.

ıyzico’nun gerek açık kaynak kodlu gerekse paket çözümler ile entegre olması, ek bir uğraş gerektirmeden firmanın online ödeme aşamasına geçebilmesini sağlamaktadır.

 

2 lira da 200.000 lira da ödeme alabilir miyim?

Esasında teorik olarak bakıldığında 2 lira da, 200.000 lira da ödeme alabilirsiniz. Biraz detaya inecek olursam tek çekim ödemelerde alt sınır bulunmuyor. Taksitli çekimlerde ise taksit tutarı minimum 1 TL olacak şekilde ödeme yapılabiliyor. Genel anlamda üst limit bulunmamasına rağmen, bankaların müşteri kredi kartlarına koyduğu üst limitler sınırı belirliyor.

 

Büyük miktarlı ödemelerde riskleri (chargeback, fraud) nasıl düşürebilirim? Küçük ödemelerde ödeme sürecini nasıl hızlandırabilirim?

Bu noktada müşterilerimize belli tutarın üzerindeki ödemelerde 3D Secure kullanımının zorunlu tutulmasını öneriyoruz. Buradaki tutar tamamen müşterinin inisiyatifinde ve bu yöntem chargeback ile fraud riskini azaltmaktadır.

Buna ek olarak yine büyük tutarlı işlemlerde, ürünü kargoya vermeden önce, siparişi veren müşteriyi arayarak belli güvenlik sorularına yanıt vermelerini sağlamaları, riski azaltacak bir diğer önlem olacaktır (Örn. İşlem yapılan kartın son kullanma tarihi, doğum tarihi vb). Bütün bunlar manuel işlemler olup riski azaltmada yardımcı olarak konumlanabilir. Ek olarak iyzico fraud ekibi de şüpheli işlemler konusunda süreç içinde zaten destek vermektedir.

 

Sadece havale ve nakit ile ödeme alıyorum. Online tahsilat yapmak maliyetlerimi nasıl düşürür?

Havale ve nakit ile ödeme alınması, ödemelerini kredi kartıyla ve taksitlendirerek yapmak isteyen potansiyel müşteri adaylarını kaçırmak anlamına gelmektedir. Bu noktada online tahsilat programlarını, yeni müşteri kitlesi yakalayacak ve satışları arttıracak bir rolde konumlamak daha sağlıklı olacaktır.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)’nin 2021 yılının ilk altı ayına ilişkin verilerinde, yılın ilk yarısında 709 milyar TL'lik kartlı ödeme gerçekleştiğini açıkladı. İnternetten kartlı ödemeler yüzde 77 büyüme ile 188 milyar TL'ye ulaştı.

2021 yılının ilk altı ayında yapılan temassız ödeme adedi de geçen yılın aynı dönemine göre 3 katına çıktı. Tüm bu veriler kullanıcı alışkanlığının bu yöne kaydığını gösteren ve online olarak kredi kartlarıyla tahsilat yapmanın önemini vurgulayan bir gösterge bence.

 

Yurtdışından ödeme alabiliyor muyum?

Tabii ki alabilirsiniz. Hatta iyzico olarak üye işyerlerimizi yurtdışına ihracat yapmaları konusunda destekliyoruz. Küçük ölçekli bir firma bile internet sayesinde bugün dünyanın her yerine satış yapabilir ve ödemelerini iyzico üzerinden rahatlıkla alabilir.

 

Taksitli alışveriş için nasıl bir çözüm bulabilirim?

iyzico'da şu an 7 kredi kartı ailesine 2, 3, 6, 9 taksitle ödeme bulunuyor. Bu sayede üye işyerlerimiz de aynı imkanı kendi müşterilerine sunabiliyorlar.

 

e-Ticaret pazarı büyüyor. Bu pazarın parçası olmak istiyorsam ne yapmalıyım?

Öncelikle e-ticaret alanında girişim yapacak kişilerin, doğru ürünü bulmalarını ve tercihen dikey bir alanda ilerlemelerini öneriyorum. Sonrasında hazır bir altyapı ve iyzico ödeme sistemiyle başlamaları işlerini büyütmede katkı sağlayacaktır.

Buna ek olarak ülkemizde KOBİ’lerin online kanallar üzerinden satış yapma yüzdeleri hala istenilen seviyelerde değil ve ortalamanın çok altındayız. KOBİ’lerin satışlarını arttırmaları ve yeni müşteriler kazanmaları için e-ticaret kanallarını aktif hale getirmelerini öneriyoruz ve altını çiziyoruz.

Şubelerimden ya da müşterilerimden tahsilatımı online yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? İş modeline göre değişiklik gösterebilmekle beraber, Paraşüt tahsilat sistemi bir çözüm olarak kullanılabilir. Tahsilatlarınızı hızlandıracak, finansal işlemlerinizi yoluna sokacak bir dokunuşa ihtiyacınız varsa Paraşüt'ü14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz. Böylece gelir gider takibinizi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmenin farkına varabilirsiniz.

Kredi kartı bilgileri bile gerekmeden hemen şimdi oluşturacağınız ücretsiz hesap ile Paraşüt'ü kullanmaya başlayın.

Online ödeme ile ilgili yazılarımız devam edecek. Güncel yazılarımızın e-postanıza düşmesini isterseniz Paraşüt Blog'a ücretsiz abone olabilirsiniz.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar