02.03.2023

Ön muhasebe programı nedir? Kullanıcılara ne sağlar?

Küçük ve orta ölçekteki işletmelerin mali durumlarını anlamalarına yardımcı olan ön muhasebe programları birçok işlevi ile finansal süreçleri kolaylıkla halledebilmenizi sağlar. Peki nasıl? Tüm detaylar ayrıntılarıyla blog yazımızda.

 

Genel muhasebe ve ön muhasebe farkı nedir?

Bir şirketin büyüklüğü, verdiği hizmet, finansal hareketliliği muhasebesini nasıl tutacağını belirler. “Ön muhasebe mi yoksa genel muhasebe mi?” ayrımına düşerseniz ikisi arasındaki farkları şöyle belirtebiliriz.

Ön muhasebe işlemleri için genel muhasebeye hazırlık aşaması diyebiliriz. Yani, ön muhasebe tutulduktan sonraki işlemlerin bir sonraki adımı genel muhasebedir.

Fatura takibi, gelir gider takibi, çek senet takibi gibi yapılması gereken işlemler hem mali müşavirin işlerini kolaylaştırır hem de şirketin muhasebesinin düzenli tutulmasını sağlar. Yani ön muhasebe işlemleri, genel muhasebenin içinde yer alır ve genel muhasebe bu verileri inceleyerek bir üst aşamaya taşır.

 

Ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar

  • Ön muhasebe genel muhasebenin hazırlık aşamasıdır ve genel muhasebe için hazırlanması gereken ilk dokümanlarla ilgilenir.

  • Ön muhasebe sürecinde yapılan işlemler genel muhasebe kapsamında mali müşavirin işini kolaylaştırır.

  • Bir işletmenin finansal durumu genel muhasebe aşamasında kontrol edilir.

  • Ön muhasebe gelir gider takibi ve tahsilatlarla ilgilenirken, genel muhasebe daha çok finansal tablolarla ilgilenir ve geniş çaplı takip yapar.

  • İşletmelerin defter kayıtlarının tutulması, devlete beyanı, vergi borcunun hesaplanması gibi konular da genel muhasebe seviyesinde yapılır.

  •  

    Ön muhasebe programı nedir?

    Ön muhasebe nedir sorusunun yanıtını en basit haliyle şu şekilde tanımlayabiliriz. İşletmelerin finansal yönetimlerinin takip edilmesi ön muhasebeyle mümkündür. Ön muhasebe programı ise tüm bu finansal işlemleri kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir yazılımdır. Peki, ön muhasebe programları ile daha fazla neler yapılabilir?

     

    Ön muhasebe programları ile neler yapılabilir?

    Ön muhasebe programları ile işletmenizin gelir ve giderlerini takip edebilir, fatura düzenleyebilir, cari hesap takibi yapabilir, vergi beyannameleri hazırlayabilir ve mali raporları oluşturabilirsiniz.

    Tabii hepsi bu kadar değil. Ön muhasebe programları, müşterilerinizden aldığınız ödemeleri, nakit akışının takibi ve tedarikçilerinize yaptığınız ödemeleri hem kaydetme hem de takip etme kolaylığı sunar. Banka hesaplarınızdaki işlemleri de kontrol edebilirisiniz.

    Ön muhasebe programları sayesinde genel mali durumunuzu da anlayabilirsiniz. Bunun için raporlamalar ve grafiksel göstergeler hazırlayarak finansal durumunuzu ölçebilirsiniz.

     

    Excel'de ön muhasebe takibi yapmak yerine neden ön muhasebe programı kullanılmalı?

    Daha önce bahsettiğimiz gibi şirketlerin iş hacmine göre muhasebe tutumu değişiyor. Eğer küçük ölçekli bir şirketin ön muhasebesini yapıyorsanız, iyi bildiğiniz takdirde Excel kullanabilirsiniz.

    Ancak iş hacmi büyüdükçe muhasebe takip işlemleri de artar. Bu sebeple Excel’de ön muhasebe programı hazırlama güçleşebilir.

    Gelişmiş özelliklere sahip ön muhasebe programları bu noktada işinizi kolaylaştırırken, profesyonel hizmeti daha az vakitle alabilmenizi sağlar. Şunu da söylemeden geçmeyelim, ön muhasebe programları, Excel’de hazırlanmış ön muhasebe programına göre veri gizliliğini daha güvenli koruyabilmenizi sağlar.

     

    Muhasebe programlarının Excel’e göre avantajları

  • Muhasebe programının Excel’e göre en önemli avantajlarının biri hızlı ve pratik olmasıdır.

  • Muhasebe programlarına birden fazla kişi entegre edebilirsiniz. Bu daha verimli çalışabilmenizi sağlar.

  • Muhasebe programları ile hem zamandan tasarruf edersiniz hem de iş gücü yönünden.

  • Verilerinizi muhasebe programlarında güvenli saklayabilir ve dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

  • Programa girilmiş olan dataların takibini yapabilirsiniz.

  • Raporlama hizmetinden dilediğiniz her zaman yararlanabilirsiniz.

  •  

    Ön muhasebe programları seçerken nelere dikkat etmeliyim?

    İşletme sahibi iseniz ön muhasebe programı seçmeden önce değerlendirmeniz gereken önemli başlıklar var. Eğer girişimci, küçük veya orta ölçekli bir işletme iseniz sunulan hizmetlerin şirketinizin beklentilerini ne ölçüde karşıladığına iyi bakmalısınız.

    “En kolay ön muhasebe programı hangisi?” veya “En iyi online ön muhasebe programı nasıl seçerim?” gibi sorularınız varsa, aşağıdaki maddelere göz atmanızı öneririz.

  • Öncelikle işletmenizin ihtiyaçlarını belirlemeli ve buna uygun program seçmelisiniz.

  • Kullanımı karışık olmayan kullanıcı dostu bir program seçerek sizin ve çalışanlarınızın konforlu bir deneyim yaşayabilmesini sağlamalısınız.

  • Fiyat performans oranına dikkat ederek şirketinizin bütçesine uygun bir program seçmelisiniz. Bunun yanı sıra seçeceğiniz programın ihtiyaçlarınızı ne ölçüde karşıladığını sorgulamalısınız.

  • Verilerinizin güvenilir bir ortamda saklandığından, kayıt altına alındığından emin olmalısınız.

  • Müşteri destek hizmetinin olup olmadığını ve teknik desteği verip vermediklerini kontrol etmeli, ihtiyaç duyduğunuz her an müşteri hizmetleri ile iletişime geçip geçemeyeceğinizi sormalısınız.

  • Programın ne sıklıkla güncellendiğini, değişen mevzuatlara uyum sağlayıp sağlamadığını sorgulamalısınız.

  • Seçeceğiniz programın referanslarına göz atmalısınız.

  •  

    Paraşüt ön muhasebe programı neler sunar?

    Kapsamlı bir ön muhasebe hizmeti sunan Paraşüt, kullanıcı dostu olan ve kolay kullanım imkânı sağlayan tasarımıyla KOBİ’lerin tercih ettiği bir ön muhasebe yazılımı.

    "Ön muhasebe nasıl tutulur, ön muhasebe nasıl takip edilir?" sorularına cevap niteliğinde olan Paraşüt uygulaması ile fatura ve irsaliye takibi, cari hesap takibi, banka hesaplarının takibi, gelir gider takibi, stok takibi, depo takibi gibi birçok ön muhasebe ihtiyaçlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

    Siz de 450 bini aşkın Paraşütlünün arasına katılmak için 14 gün ücretsiz deneme hesabı oluşturun. Üstelik kart bilgisi vermek zorunda kalmadan!

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar