22.02.2023

Serbest meslek erbabı e-faturaya geçebilir mi?

Zorunlu e-Fatura geçişinden sonra akıllara takılan bir soru da şu oldu: “Serbest meslek erbabı e-faturaya geçebilir mi?” Sizin için hazırladığımız bu blog yazımızda e-SMM ve e-fatura geçişi hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz.

Serbest meslek e-fatura zorunluluğu konusuna geçmeden önce, serbest meslek erbapları kimdir bahsetmek istiyoruz.

Gelir Vergisi Kanunu’nda serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler serbest meslek erbabıdır. Yani serbest meslek erbabı olarak geçen kişiler; avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, serbest öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler.

 

Serbest meslek erbapları için e-fatura zorunlu mu?

Serbest meslek erbapları için e-fatura zorunlu değildir. Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil. Şöyle ki e-faturaya geçen serbest meslek erbapları kendisine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilir ve elektronik ortamda muhafaza edebilir. Ancak biraz önce bahsettiğimiz gibi e-fatura düzenleyemezler.

Şu önemli noktayı tekrar hazırlatmak istiyoruz. 2020 yılından itibaren serbest meslek erbapları serbest meslek makbuzlarını zorunlu olarak e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) olarak iletmektedir.

 

Paraşüt ile e-SMM kullanmak çok kolay!

Serbest meslek erbapları için zorunlu olan elektronik serbest meslek makbuzu kesmek Paraşüt ile hem kolay hem de hızlı. Peki, e-SMM için neden Paraşüt’ü tercih etmelisiniz?

Şöyle anlatalım, internet bağlantınız olan her yerden e-SMM oluşturabilir, noter onayı, imzalama, manuel bilgi girişi gibi işlerle uğraşmadan müşterileriniz ve mali müşavirinizle e-SMM'yi hızlıca paylaşabilir ve makbuzlarınızı matbu olarak arşivlemek yerine dijital ortamda 10 sene boyuncagüvenle saklayabilirsiniz.

Dilerseniz anahtar teslim hizmetimiz ile e-Serbest Meslek Makbuzu başvurunuzu yerinizden bile kalkmadan *1 gün içinde tamamlayabilir ve e-SMM göndermeye başlayabilirsiniz.

*Mali Mühür veya e-imza bekleme süresi dahil değildir.

Yeni Bloglardan Haberdar Ol

Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.

Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

Ayda 55₺'ye e-faturaya kolayca geçin!

e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

En Çok Okunanlar