05.01.2022

Tahsilat makbuzu örneği: Nasıl düzenlenmeli?

Tahsilat makbuzu, satılan ürün veya hizmete dair ödemenin yapıldığını gösterir. Peki, ticari faaliyetlerin temelinde olan bu belge nasıl düzenlenir? Yazımızda tahsilat makbuzunu örnekler üzerinden anlatıyoruz.

Ticaretin merkezinde iki kavram: Tahsilat ve makbuz. İlki, şirketin alacaklarının toplanması ikincisi ise, teslim alınan belge anlamına gelir. Aşina olduğumuz bu iki kavramın birleşimi ile karşımıza çıkan tahsilat makbuzu ise bir ürün veya hizmetin ödemesinin yapıldığını kanıtlayan belge niteliğindedir. Bir nevi, hem müşteriyi hem de satıcıyı güvence altına alır.

Konuyu biraz daha açalım…

 

Tahsilat makbuzu ne demek?

Tahsilat makbuzu, bir alıcı ve satıcının ticari faaliyetinde, satışı yapılan ürün veya hizmetin ödemesinin yapıldığını gösteren belgeye denir.

Tahsilat makbuzunu, satıcı tarafındaki kişi veya firma düzenler. Bir başka deyişle, ödemeyi alanın makbuzu düzenlemesi gerekir.

Bu belgenin düzenlenmesi, “Bu satış yapıldı ve ödemesi alındı” demenin ticari ifadesidir.

 

Tahsilat makbuzu örneği

Diyelim ki bir müşterinize bir satış gerçekleştirdiniz ve karşılığında ödemesini nakit olarak aldınız. Bunun üzerine bir tahsilat makbuzu düzenlemeli ve ödemenin yapıldığını göstermelisiniz. Bu noktada “Fatura kesiyoruz. Fatura, tahsilat yerine geçmez mi?” diye sorabilirsiniz. Fakat hayır, tahsilat makbuzu fatura yerine geçmez.

Bu makbuz sadece ödemenin yapıldığını gösterir. Bu bilgi ışığında tahsilat makbuzu muhasebe kaydı oluşturulması önemlidir.

Örnek üzerinden devam edersek… Düzenleyeceğiniz tahsilat makbuzunda yer vermeniz gereken bazı bilgiler vardır. Aşağıda tahsilat makbuzu örneği yer almakta. Bu örneği inceleyerek hangi bilgilerin olması gerektiğine göz atalım.

Tahsilat makbuzu örneği

  • Tahsilat makbuzlarında genelde sol üst tarafta satıcının firma adı ve logosu yer alır. Bir cümlelik kısa bir açıklama ile kimden, ne kadarlık ödeme alındığı belirtilir. Örnekteki boşluklar doldurularak bu açıklama yapılabilir.

  • Tarih ve makbuz sıra no’sunun yazılması önemlidir.

  • Tahsilatın hangi yöntemle gerçekleştirilmesine bağlı olarak boşluklar doldurulur. Çek üzerinden ödeme aldıysanız bağlı olduğu banka ve çek tarihi, no’su ve tutarını girilir.

  • Söz konusu tutar yazıyla da yazılmalıdır.

  • Son olarak yapılan ödemenin nakit veya çek olduğu belirtilerek ödemeyi teslim eden ve teslim alanların isim, soy isim ve imzalarına yer verilir.

  • Belgenin eksiksiz doldurulması gerekir. Aksi halde makbuzun geçersiz sayılabilme riski vardır. Aynı zamanda, makbuzda boş kalan alanların doldurularak işlem yapılmaması için de önem olarak üzerinin çizilmesi gerekir.

     

    Avukat için tahsilat makbuzu örneği

    Bildiğiniz üzere avukatlar, birer serbest meslek makbuzu erbabıdır. Yani sermaye yerine bilgisi ve yeteneği olan; işverene bağlı değil, kendi sorumluluğunda faaliyet gösteren meslek gruplarındandır.

    Avukatların düzenlediği makbuz serbest meslek makbuzu olduğu için ayrıca tahsilat makbuzu düzenlemelerine gerek yoktur. Bu nedenle avukat tahsilat makbuzu örneği yerine serbest meslek makbuzu düzenleme ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

     

    Kira tahsilat makbuzu nasıl doldurulmalı?

    Kira ödemeleri, ev ve işyeri kiralarında farklılık gösterir. Ev kiralarında 500 TL’yi aşan tutarlar, iş yerinde ise herhangi bir sınır olmaksızın tüm tutarların banka hesabı üzerinden ödenmesi zorunludur.

    Tahsilat makbuzu 500 TL’nin altındaki tutarlar için kullanılabilir. Günümüz koşullarında kira tutarlarını göz önünde bulundurduğumuzda banka üzerinden ödemelerin yapılması gerekir.

    Fakat kira ödemelerinde kimi ev sahipleri vergi ödememek için elden ödeme yapılmasına sıcak bakabilir. Elden yapılan ödemelerde herhangi yazılı bir belge, makbuz vs. olmadığı için kiracının hakları tehlikeye girebilir. Böyle bir durumda kira ödemesi yapıp yapmadığını ispatlamak kiracının sorumluluğundadır.

    İşte bu durumda, kiracının kendini güvenceye alabilmesi için ev sahibine elden ödeme yaptığında mutlaka makbuz almalıdır. Ev sahibi, “Ben tahsilat makbuzunu nereden bulacağım?” derse de cevabı çok basittir.

    Tahsilat makbuzu, kırtasiyelerde bile kolaylıkla bulabileceğiniz bir belge türüdür. Ayrıca kira sözleşmesinin son sayfasındaki ödeme çizelgesi de hakların koruma altına alınması için yeterlidir.

    İş yeri veya ev sahibine şu ifadelerin yer aldığı bir tutanağın imzalatılması da olası risklerin önüne geçecektir:

    *“202….. yılı …… ayı kirası olan ….. TL’yi eksiksiz bir şekilde elden teslim aldım.” * Gün/Ay/Yıl bilgileri girilerek imzanın da atılması gerekir.

     

    Kredi kartı çekimlerinde tahsilat makbuzu kullanılır mı?

    Bildiğiniz üzere, ürün satışı yapıldıktan veya hizmet verildikten sonra tahsilat makbuzu düzenlenir. Kredi kartı çekimlerinde ise kredi kartı slibinin bir nüshasının tahsilat makbuzunun üzerine iliştirilmesi gerekir.

    Tahsilat makbuzu ile ilgili merak edilen bir diğer konu da nakit ödemelerdir. Nakit tahsilat makbuzu kesmek için üst limitin 7.000 TL olduğunu belirtelim. 7 bini aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi gerekir.

     

    Tediye makbuzu ve tahsilat makbuzu arasındaki farklar

    Tediye makbuzu, halk arasında “para makbuzu” olarak da geçmekte, bu belge de yine kırtasiyelerde kolaylıkla bulunabilmektedir. Firmalar arası ödeme kaydını gösterir.

    Her iki belgede de ödemeyi yapan ile ödemeyi alan tarafın isimleri ve imzaları bulunur.

    Para makbuzu ile tahsilat makbuzu arasindaki fark, makbuzu hazırlayandır.

    Tahsilat makbuzuTediye makbuzu
    Ürün veya hizmet satışını yapan kişi makbuzu keser. Ödeme yapan firma makbuzu keser.
    Belgenin sağ üst kısmında “Tahsilat Makbuzu” olduğu belirtilir.Belgenin sağ üst kısmında “Tediye Makbuzu” olduğu belirtilir.

     

    Paraşüt ile tahsilat makbuzu kesebileceğinizi biliyor musunuz?

    Tüm süreçlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmenizi sağlayan online ön muhasebe programı Paraşüt’ü 14 gün ücretsiz deneyin, işinize nasıl bir verimlilik katacağını bizzat test edin!

    Kredi kartı dahi gerekmeden sadece isim ve e-posta adresinizi girerek deneme hesabı oluşturabilirsiniz.

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.

    En Çok Okunanlar